| Message |
|
|
@koala sarea este imbunatatita cu diverse elemente, in principal calciu si magneziu, iar granulele nu
au toate aceeasi marime si din aceasta cauza se mai pot separa. Pina la urma nu cred ca e un capat
de tara sa amesteci putin sarea inainte sa incepi punga. Ideea este ca aia in State ii anunta pe oameni
ce si cum, la noi nu te anunta nimeni despre asemenea probleme. Noroc cu internetul, traiasca Reefcentral.
@elven si eu faceam greseala sa incalzesc mai intai apa si trebuia sa astept cateva ore ca sa se limpezeasca
total. De cand am citit indicatiile producatorului amestec sarea la 18-20 de grade, se limpezeste in maxim
15 minute dupa care imi ia cam 1 ora sa o incalzesc si sa fac schimbul. Apa nu o amestec mai mult de 2 ore
in total, asa cum este indicatia producatorului. Si functioneaza  Pina cand nu am citit threadul pe reefcentral
nimeni dintre cei care folosesc aceasta sare, aici sau pe alte forumuri  nu mi-a spus ca trebuie amestecata
la 20 de grade. Ori nu stiu ori nu au vrut sa impartaseasca din "secretele meseriei". Ba chiar s-au luat banuri
pe teme de sare
O zi buna,
Dragos
LE am recitit acum threadul referitor la sarea Red Sea pe pe un forum "celebru" si am constatat exact ce spuneam mai sus:
toata lumea recomanda incalzirea apei de osmoza la 25 de grade si amestecarea sarii pentru 24 de ore. Pe cand producatorul
recomanda, pe reefcentral, amestecarea sarii la 20 de grade si apoi incalzirea apei preparate la 25 de grade, amestecarea
fiind facuta in maxim 2 ore.
|
 |
|
|
Bine ai venit, frumos acvariul
Am si eu doua intrebari: ai spus ca ai folosit polipropilena la Bean animal, ce ai folosit in loc
de conectorii de tank cu flansa?
Si a doua intrebare, mi se pare mie sau doua din tevi sint in full sifon amandoua?
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Aceasta impartire este facuta de acvaristi, ea nu are niciun temei stiintific. Este doar o conventie intre acvaristi
si atat. Dar intre SPS si LPS exista deosebiri semnificative, chiar daca exista si exceptii care confirma regula.
Aici gasesti un articol interesant pe aceasta tema:
http://www.aquaticcommunity.com/corals/Stony-corals.php
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Aveti mai jos indicatiile celor de la Red Sea despre cum trebuie pregatita apa, cred ca sint interesante si
cred ca se aplica la mai toate tipurile de sare:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2052771
Citez din topicul de pe reefcentral.com:
"Some mixing tips(in addition to the manual):
Dry mix your salt (once for new buckets), by rolling the bucket on the floor for a few minutes, or pouring the dry salt from one bucket to another a few times.
It will prevent stratification of the salt- sometimes when a bucket of salt travels a lot, the shaking and vibrating causes the mix to separate according to grain size.
ALWAYS add salt to water, NEVER water to salt.
Mix at ambient temperature, and then bring the temp. up, if needed. Do not mix pre warmed water.
Use a strong pump to mix the salt- it requires a vigorous mixing, that won’t allow the salt to accumulate at the bottom, and keep it suspended.
Don’t dump the salt, sprinkle it around so it won’t sink to the bottom in a pile.
Usually it takes 10-15 min. to fully dissolve and clear, but for bigger batches and weaker pumps it can take up to 30 min.
*I highly recommend testing the salinity, every time before using the new water.
** After following the above, test NEW water parameters [Alk, Ca, Mg] and compare it to the declared values, at least when you get a new bucket.
***You should test newly made water (at least once a bucket) regardless of the brand of salt you’re using."
|
 |
|
|
elven wrote:suna ciudat....
totusi daca era asa nu ar fi anuntat pe prospect ? shake the content from the package in order to mix the elements ?
Pai in tarile civilizate si cu multi reeferi chiar anunta, gasesti un astfel de anunt pe reefcentral.com la pagina
Red Sea:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=2052771
"Some mixing tips(in addition to the manual):
Dry mix your salt (once for new buckets), by rolling the bucket on the floor for a few minutes, or pouring the dry salt from one bucket to another a few times.
It will prevent stratification of the salt- sometimes when a bucket of salt travels a lot, the shaking and vibrating causes the mix to separate according to grain size.
ALWAYS add salt to water, NEVER water to salt.
Mix at ambient temperature, and then bring the temp. up, if needed. Do not mix pre warmed water.
Use a strong pump to mix the salt- it requires a vigorous mixing, that won’t allow the salt to accumulate at the bottom, and keep it suspended.
Don’t dump the salt, sprinkle it around so it won’t sink to the bottom in a pile.
Usually it takes 10-15 min. to fully dissolve and clear, but for bigger batches and weaker pumps it can take up to 30 min.
*I highly recommend testing the salinity, every time before using the new water.
** After following the above, test NEW water parameters [Alk, Ca, Mg] and compare it to the declared values, at least when you get a new bucket.
***You should test newly made water (at least once a bucket) regardless of the brand of salt you’re using."
Dupa cum vezi mai sus primul sfat este sa mixezi uscat sarea (dry mix) din galeata prin rostogolirea galetii de cateva ori.
Si nu, nu este ciudat, sarea de la Red Sea este o sare buna care are aditionate multe elemente.
O zi buna,
Dragos
P.S. Mersi nenea Bobi
|
 |
|
|
Un mic update si o surpriza in acelasi timp
Am schimbat ieri seara apa, vreo 70 de litri ca de obicei, si cum nu am avut timp sa fac
si testele la apa inainte de schimb le-am facut astazi. Si am urmatoarele valori:
Temperatura 25,7
pH 8,16
KH 9,75 (9,18 acum 10 zile)
Salinitate 1026
Redox 320 (cam aici se pastreaza de mult timp, de cand nu mai folosesc ozonul decat 2 ore pe zi)
NO3 1 chiar putin sub
PO4 0
Ca 500 (da, ati citit bine, am verificat cu 3 teste diferite, Salifert, Hanna si Salifert pentru strontiu care
are si test de calciu inclus, de la 420 masurat acum 10 zile)
Mg 1380 (de la 1275 masurat acum 10 zile)
K 420
Sr inca sint undeva la limita inferioara a testului Salifert
Si am si o explicatie: ieri am folosit ultimele 2 kg de sare dintr-o punga de 25 de kg. De aici am dedus ca
se poate intampla ca sarea de la Red Sea sa se 'lase' la fund, adica elementele gen calciu si magneziu se
pot separa si ajunge la fundul sacului. Cu siguranta asta s-a intamplat, este singura explicatie plauzibila
la cresterile foarte mari de Ca, Mg si KH. Ceea ce inseamna ca e bine ca sarea sa mai fie amestecata inainte
de a face schimbul de apa.
Coralii si pesti nu par deranjati de surplusul de elemente din apa, cel putin deocamdata.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Pai ai putea folosi o combinatie de materiale din plastic gen Bioballs sau Eheim Mech Pro cu
materiale ceramice sau sticla sinterizata gen Sera Siporax sau Eheim Substrate Pro.
Din cate stiu siporaxul are un raport pret calitate foarte bun, pe cand eheim substrate pro este
foarte bun dar mult mai scump. Tinand cont ca ai la dispozitie in sump 30-35 litri eu zic sa mergi
pe o varianta mai economica la bani si sa mergi sipe o combinatie intre cele doua tipuri de materiale.
Mai verifica si pe la vanzari, pe acest forum sau pe altele, stiu ca erau diversi acvaristi care vindeau
materiale filtrante noi la preturi foarte bune.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Debitul apei il calculezi si in functie de volumul materialelor filtrante. In cazul sumpului compartimentul
pentru materiale filtrante este de 43 litri la o inaltime a coloanei de apa de 30 cm. Si daca ai avea mai
putina apa tot ai undeva in jur de 30-35 litri materiale filtrante. O canistra decenta iti ofera in jur de
8 litri spatiu pentru materiale filtrante la un debit de 700-900 litri pe ora. Tocmai din acest motiv am
spus ca ai nevoie de un debit intre 1500 si 3000 litri. Practic cu sumpul vei avea de doua ori mai mult
material filtrant decat cu doua canistre medii. Iar pretul cu siguranta este mai mic, dar trebuie sa iei
in calcul si pretul materialelor filtrante.
Cu siguranta sumpul este mai ieftin si mai eficient dar nu e gata facut
Alegerea este a ta.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
stefanp wrote:
Si ca tot veni vorba de pesti, ce mi-ati recomanda? NU vreau foarte multi, NU vreau un substrat cu mult detritus mai ales ca am in vedere un covor de cuba. Ma gandeam la un banc de neoni rosii, insa neoni am avut si setupul trecut (chiar daca nu rosii).
Mi-a trecut la un moment dat prin cap si varianta cu niste scalari...dar parca mi-a trecut.
6 discusi?!
Da' daca te hotarasti la discusi e bine sa iei unii ceva mai maricei, un 8-9 cm.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
|
Sa inteleg ca bate soarele in acvariu peste zi?
Probleme cu CO2-ul probabil ca ai avut din cauza bombei sau a nerespectarii retetei, nu poti
sa ai probleme din cauza CO2 - gazul efectiv.
Se pare ca tot nu intelegi ca exista oi relatie destul de stransa intre cele 3 elemente - lumina, CO2, fertilizare -
si daca una din ele lipseste atunci ai probleme. Si inca odata, pune mai multe plante, mie mi se par putine.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Nice
Am vazut ca nu ai nicio filtrare, cata apa si cum schimbi?
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Frumos domnu' Bobi, frumos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
La mine situatia este, sau mai bine zis a fost invers: fosfati 0 si nitrati relativ mari, undeva pina in 5.
Am oprit reactorul de antiphos pentru vreo saptamina, odata cu schimbarea reactorului de biopeleti,
acum am fosfati 0 si nitrati undeva in jur de 1. Si hranesc la greu, inclusiv coralii cu vitamine si amino.
De ce nu incerci varianta unui filtru la picatura cu Matrix? Eu inca sint convins ca Blue Towerul pe care
il am umplut cu Matrix si care e ceva gen wet/dry imi reduce si din fosfati. Dupa ce se mai stabilizeaza bazinul
o sa fac un test, sa opresc reactorul de antiphos pentru o luna sa vedem ce se intampla.
Dar mai intai trebuie sa pun la punct sistemul automat de hranire si dupa ce l-am stabilizat o sa fac si teste de genul asta.
Eu as incerca in locul tau aditionarea de amino acizi. Poti sa mergi pe varianta de la Red Sea, Energy A si Energy B.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Depinde cand ai startat acvariul. Si ai prea putine plante, de asta ai probleme cu algele.
Si daca nu aditionezi CO2 degeaba fertilizezi si ai lumina suficienta.
Parerea mea este ca nu ai lumina suficienta si algele au aparut din cauza lipsei luminii
si a CO2 plus fertilizare. Practic tu ai nutrienti care nu pot fi consumati de putinele plante pe
care le ai.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
De acord cu tine koala, poate chiar o singura canistra foarte mare ar fi suficienta.
Dar cred ca si in cazul unei canistre mari are o problema cu spatiul, si e posibil ca si
costurile sa fie mai mari. Nu stiu sigur, nu am facut calculele, el trebuie sa isi faca
calculele.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
|
Arata ok, dar nu stiu sa iti spun mai multe, nu am lucrat cu overflowuri de fabrica.
Nu stiu cat de silentios este si nici cat de sigur. Si nu am vazut cum poti regla debitul
prin el in functie de pompa pe care o ai. Asa incat nu imi pot da cu parerea foarte la
obiect.
Mai conteaza si pretul. Cauta si la Tunze, stiu ca si ei fac asemenea overflowuri.
O zi buna,
Dragos
|
 |
|
|
Pieptanele il gasesti aici, dar trebuie sa te hotarasti cum faci overflowboxul, pentru ca are doar 32 cm
lungime din cate imi aduc eu aminte, si daca overflowul il faci pe toata latimea iti trebuie doi pieptani:
http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/componente_filtre_SUMP/Overflow_comb_with_holder
In ceea ce priveste fitingurile, teava, coturi, robineti si Tangit (adeziv pentru PVC) gasesti la noi, eu am vazut
pe la Romstal si este si un producator undeva la Baia Mare parca, BSR:
http://www.bsr.ro/index.php?page=tevi_fitinguri
Ce nu gasesti la noi este conectorul cu flansa care intra in gaurile pe care le dai in sticla. Poti sa incerci
la magazinele online de acvaristica, dar de obicei nu au. Daca nu gasesti varianta este magazinele online de
afara, Germania spre exemplu, iti trebuie conectorul pentru teava de 20 mm:
http://fish.aquaristic.net/Tank-connector.html
http://www.sewatec.de/store-products.php?seo_c=pvc-construction%2Ftable-duct%2Fvdl-fitting-table-duct-typa-20x25mm-x-3%2F&seo=4-516020
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|
Bine ai venit! Primul tau post ar fi trebuit sa fie la rubrica Despre noi, asta daca ai citit regulamentul
acestui forum. Apoi ai postat total gresit, esti la rubrica de acvarii marine
In ceea ce priveste acvariul, mi se par prea putine plante. Fertilizarea te ajuta doar daca ai suficienta
lumina si suficient CO2. Nu stiu ce caracteristici au cele 21 de leduri, dar din poza mie mi se pare
prea putina lumina.
O seara placuta,
Dragos
|
 |
|
|