[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kirucd
Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
O sa incerc sa iti dau detaliile in seara asta mai tarziu, si lista cu fitingurile.
A doua foaie la fundul acvariului in mod normal se lipeste prima, apoi se pun lateralele.
Varianta in care am eu facut acvariul si sumpul este fund dublu nr.3 din postul asta:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/149.page

Si nu am ales-o eu, au ales-o cei care mi-au lipit acvariul si care au lipit sute daca nu mii de acvarii
pina acum. Ramane sa te hotarasti ce varianta alegi.

O sa iti trebuiasca sticla si pentru cutia de overflow, dar ar fi bine sa ai mai intai pieptanele care se
monteaza la overflow.

Eu zic sa nu te grabesti cu gaurile, pina nu ai tot ce iti trebuie, respectiv pieptanele care e cel mai important,
pentru ca risti sa fie gaurile prea sus.

O seara placuta,
Dragos
Profilele alea de aluminiu, chiar daca sint scumpe, au un avantaj: au santuri pe mijloc si se pot
monta foarte usor tot felul de accesorii, inclusiv sa zicem balamale. Plus ca nu mai trebuie sudat,
au elemente de imbinare, si poti sa il faci singur acasa fara niciun ajutor. Nu stiu pretul dar sint
convins ca raportul calitate pret este unul foarte bun.

O zi buna,
Dragos
Ca sa ai un debit suficient printr-o teava de 20 mm trebuie sa ai o diferenta de nivel, altfel
nu vei putea avea un debit de 1500 litri pe ora. Principiul vaselor comunicante nu spune nimic
de debit, ci doar spune ca nivelul de apa in doua recipiente care comunica va fi acelasi.
Tot nu inteleg unde vrei sa pui sumpul? Langa acvariu? Pai parca nu aveai loc.
Si spune-i finului tau ca vorbim de principiul sifonului si de debitul de apa al pompei si al
overflowului. Citeste mai atent pagina cu overflowul bean animal si daca mai ai intrebari
te astept sa iti raspund.

O zi buna,
Dragos

P.S. Nu ar fi rau sa mai studiezi putin, inca nu intelegi exact despre ce discutam, sau asta e parerea mea.
Un film care merita vazut, are doar 40 de minute:

As dori si eu vreo 3-4 kg de piatra vie si, daca sint individuale nu varianta combinata, Reef Foundation A, B, C
(inteleg ca nu este varianta combinata ABC, nu ma intereseaza aceea).

Daca mai sint valabile da-mi un PM sa stabilim detaliile.

Multumesc anticipat,
O zi buna,
Dragos
Nu poti sa folosesti o singura teava care sa aduca apa din acvariu in sump, nu vei
reusi niciodata sa reglezi debitul din pompa. Si ce te faci daca se infunda teava? Sau
daca apar depuneri pe ea in timp? Sau pompa isi micsoreaza putin debitul?

Solutia este cu minim 2 tevi de la acvariu la sump.

Ca si debit iti recomand o recirculare de 5-10 ori a apei din acvariu, asta inseamna 1500-3000 litri
pe ora. Dar atentie, o pompa de 3000 litri pe ora nu iti va ridica 3000 litri pe ora la 1,5 metri cat ai
tu diferenta de nivel. O pompa Eheim Compact+ 3000 probabil ca va fi ok si iti va asigura in jur de
1500 litri pe ora la o inaltime de 1,5 metri.

O zi buna,
Dragos

P.S. ce vrei sa spui cu asezarea sumpului langa acvariu? Daca intre acvariu si sump nu ai diferenta de
nivel suficient de mare, sa zicem 1 m, prin teava nu va curge suficienta apa pe unitatea de timp, debitul
va fi foarte mic cu alte cuvinte.
Nu se sudeaza, au elemente de imbinare si prindere. Da, sint profi, nu am idee de costuri.
Dar poti sa faci ce vrei cu ele, ai o gramada de posibilitati.

O zi buna,
Dragos
Da, un 30x10 cm ar fi suficient, asa cum e si la Cris. Varianta cu gauri prin fundul acvariului nu este
mai riscanta decat gaurile in lateral. Nu stiu cum ai comandat sticla pentru acvariu dar eu iti sugerez
sa faci fundul dublu, cu geamul de deasupra incastrat intre laterale, care laterale stau pe geamul de
dedesubt.

O seara placuta,
Dragos
1. Nu ai loc in cei 18 cm de 3 tevi. Nici nu este indicat sa dai gaurile asa de aproape, dar oricum nu
ai loc. trebuie sa pui si 2 robineti, deci sub nicio forma nu e loc.
2. Cutia de overflow ar trebui sa o faci pe toata latimea bazinului.
3. Da, poti sa pui termometrul unde vrei, dar daca vrei sa vezi cat e temperatura va trebui sa il pui in acvariu,
sa nu stai sa te uiti in sump dupa el
4. E mai bine cu intarituri indiferent daca pui apa pina sus sau nu. Daca nu pui apa pina sus o sa arate urat, si
in plus ai mai multa apa.

Neavand loc pe langa perete cu tevile varianta este cu gauri in fundul acvariului dar vei pierde din spatiul interior
al acvariului cu overflowul. Nu ai cum sa umbli la peretele ala? Ar trebui spart vreo 10 cm in adancime

O seara placuta,
Dragos
Distanta dintre geamurile despartitoare este de 3 cm.

Gaurile pentru flansele de trecere trebuie sa fie de 27 mm pentru flanse pentru teava PVC de 20 mm, care
este suficienta pentru acvariul tau.

Flansele de trecere de care ai nevoie sint astea:

http://www.sewatec.de/pvc-construction/table-duct/vdl-fitting-table-duct-typa-20x25mm-x-3/4-516020.html

Si pentru tur si pentru retur poti sa folosesti teava de 20 mm. Pentru cele doua tevi care duc apa in sump ai nevoie de
coturi la 90 de grade (in overflow), T-uri, si robineti cu bila de PVC. La coborarea tevilor in sump nu e bine sa folosesti
coturi de 90 de grade, mai bine folosesti coturi de 45 de grade. Robinetii iti trebuie doar pentru cele doua tevi care duc
apa in sump si sint obligatorii, altfel nu poti regla debitul. Cutia de overflow in desenul tau trebuie facuta in interiorul
acvariului, cum este in poza de mai jos:

image

Nu inteleg insa pe unde vei trece tevile, spargi zidul?

Distanta la care trebuie date gaurile trebuie sa o calculam in functie de cutia de overflow si de pieptane. Cotul de
la teava de full sifon trebuie sa fie sub apa suficient pentru a se activa sifonul, 5 cm de la partea de sus a cotului
pina la suprafata apei din overflow box, iar diferenta de nivel intre apa din overflow si cea din acvariu trebuie sa fie
4-5 cm. Eu sugerez sa pui apa in acvariu pina aproape sus, sa ramana 3 cm liberi in partea de sus. Cutia de overflow
va avea o adancime de 15-20 cm.

Nu inteleg la ce te referi in desen cand spui termometru? Ce fel de termometru e ala dreptunghiular?

O seara placuta,
Dragos
Stiu siteul coralsands, nu de el era vorba.

Ai calciul cam mic, macar un 400 ar fi bine sa ai, asta inseamna ca ai ceva consumatori.

O seara placuta,
Dragos
Vad ca uneori nu se vede poza cu sumpul in postul anterior:

image

O seara placuta,
Dragos
Inainte sa cauti solutii care sa schimbe culoarea cred ca ar fi indicat sa cauti o solutie sa maresti rezistenta lipiturilor,
sa nu ai vreo surpriza, cum au avut altii, sa se desfaca cand ai coralii pusi.
Rasina poti folosi rasina alimentara care nu influenteaza calitatea apei. Cel putin asa cred, nu am folosit asa ca nu stiu prea multe,
doar imi dau cu parerea.

O zi buna,
Dragos
Pai sa le luam pe rand.

Overflowboxul - ai trei variante pentru overflow box:

1. sa iti iei un overflow box gata facut care se instaleaza peste geam ceva de genul asta, dar sint destul de scumpe:

image

2. sa iti faci un overflow box, ideal dupa principiul celui facut de bean-animal:

http://www.beananimal.com/projects/silent-and-fail-safe-aquarium-overflow-system.aspx

si aici ai varianta sa mergi cu 3 tevi catre sump sau numai cu 2 tevi; modelul original bean animal este cu 3 tevi,
pentru acest tip de overflow poti face cutia in interiorul acvariului sau in exterior:

Overflowul lui malawi_crys, multumim Cris pentru schita

image

Overflowul de la acvariul meu de recif

image

3. sa faci un overflow numai din tevi:

Mai departe ramane sa studiezi si sa ne spui care varianta o vrei. Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.
Eu personal am varianta bean animal cutie externa. Din ce am inteles ai taiat deja sticla pentru acvariu si atunci
poti face o cutie in interior dar trebuie sa dai gauri in fundul acvariului.

In ceea ce priveste sumpul varianta pe care ti-o propun este destul de simpla:

image

Lungime 58 cm latime 38 cm si inaltime 45 cm, poti sa il faci din sticla de 6 mm. Primul compartiment, cel din stanga sus
in poza este compartimentul unde ajunge apa din acvariu si este despartit de urmatorul compartiment de doua geamuri,
apa trece pe sub primul geam care nu este lipit de fund si apoi trece peste al doilea geam care este lipit de fund, primul
geam poti sa il faci cu o inaltime de 35 cm si lasi 5 cm de la fundul sumpului cand il lipesti iar al doilea geam poti sa il
faci tot de 35 cm dar il lipesti pe fundul acvariului; acest al doilea geam iti va da nivelul in primul compartiment, respectiv
35 cm; geamul despartitor dintre primul si ultimul compartiment va fi de inaltime 40 cm si de lungime 53 cm astfel incat
sa iti desparta cel de-al doilea compartiment in doua dar apa sa poata trece pe la capat; in acest al doilea compartiment
vei pune materialele filtrante, de preferat numai ceramica; nivelul apei in al doilea compartiment va fi dat de primul geam
dinspre al treilea compartiment care trebuie sa fie de 30 cm inaltime lipit de fundul sumpului, astfel vei avea un nivel de 30 cm
de apa in compartimentul de filtrare; urmatorul geam despartitor il faci de 35 cm inaltime dar lipit la o distanta de fundul sumpului
de 5 cm, iar al treilea geam despartitor, care iti da si nivelul de apa in compartimentul pompei, il faci de 25 cm lipit de fundul
sumpului; cele 3 geamuri despartitoare formeaza ceea ce se numeste bubble trap, bulele de aer nu pot ajunge in compartimentul
pompei.

Ar fi util sa ai si o parte de prefiltrare, si in acest scop poti sa folosesti in primul compartiment o soseta pusa pe tevi, pe care o
schimbi si cureti regulat, sa zicem o data pe saptamina, ceva de genul asta:

http://www.marinedepot.com/AquaMaxx_200_Micron_Filter_Sock_Filter_Sock_Mechanical_Filter_Media-AquaMaxx-UJ4111-FIFMMEFS-4-vi.html

Ramane sa te hotarasti ce model de overflow box folosesti si pe unde tragi tevile. Varianta cu overflow box in interiorul acvariului iti va
lua din spatiul interior, cutia trebuie facuta cam de 10-12 cm latime, pe de alta parte daca o faci in exterior nu stiu cum ai spatiul disponibil.
Dimensiunile sumpului nu au in calcul grosimea sticlei. Pentru sump iti sugerez sa faci fund dublu 2 x 6 mm, cu geamul de deasupra incastrat
intre laterale.

Astept intrebari, cand te hotarasti pe ce solutie mergi o sa iti spun si ce fitinguri ai nevoie.

O seara placuta,
Dragos
Am vorbit si eu online cu cei de reefphyto si din pacate nu trimit in Romania datorita transportului.
Incerc sa gasesc o varianta alternativa pentru transport, dar deocamdata nu am reactorele facute.
Va tin la curent. Mai este inca o varianta in Germania, nu mai stiu exact site-ul, il caut si il postez aici.

O zi buna,
Dragos
Ia vezi Mosu daca iti surad profilele astea de aluminiu:

http://www.tech-con.ro/146-Profile-de-aluminiu-si-accesorii.html

O zi buna,
Dragos
Dupa ceva timp de stat in acvariu se vor acoperi cu coralina, eu nu mi-as face probleme.
Dar am o intrebare: cand ai lipit pietrele intre ele cu ciment ai folosit si alte elemente de
ranforsare, gen soricei de plastic sau baghete de fibra/plastic sau orice altceva? Pentru ca
era bine sa folosesti si niste ranforsari, sa nu te bazezi numai pe ciment.

Nisipul inert poti sa il amesteci cu nisip viu, eu am folosit Aragalive.

O zi buna,
Dragos
Nicio problema
Cam putine plante dar in timp se vor indesi.
Ce granulatie are substratul?

O zi buna,
Dragos
Daca pieptanele este din PVC sau ABS se va lipi cu silicon fara probleme. Cred ca si reefer tot silicon a folosit.
Eu am doi, unul la display si unul la refugiu, unul din PVC si unul din ABS, si amandoi sint lipiti cu silicon.

O seara placuta,
Dragos
Cat este spatiul gol efectiv de sub acvariu Lxlxh ?
Incerc sa iti fac eu niste calcule si sa iti dau niste idei dar am nevoie de dimensiunile exacte.
Si dimensiunile exacte ale acvariului imi trebuie. Dimensiuni exterioare (cu tot cu sticla).

O seara placuta,
Dragos

Forum Index » Profile for kirucd » Messages posted by kirucd
Go to: