scificuss wrote:Nu stiu de ce la toata lumea le este frica de "bomba". Au facut cativa reteta la viteza cu cel mai mic dezinteres sau din graba si le-a pocnit pe pereti si gata acuma trebuie sa se intample la toti. Citi mai cu atentie indicatiile. Nu e cine stie ce proces tehnologic. Amesteci niste apa cu ceva granule solide. Cat de greu poate sa fie sa nu va iasa? Eu chiar nu inteleg, se duce lumea de rapa la propriu. Apropo, cati de aici stiti sa face-ti o omleta sau un cartof prajit? Eu pun pariu ca procentul nu o sa treaca de 80%.

Multumesc mult, mi-ai inseninat rau ziua...am ras iarasi copios. Sa recapitulam ...tu ne vorbesti de sus, zici ca se duce lumea de rapa si ca nu stim sa facem o omleta si niste cartofi prajiti, te miri ca nu ne ies bombele cu co2 si ca ne temem de ele pt ca oricum nu pot exploda daca sunt facute cu gelatina si dupa o reteta buna - deci e ok robinetul(sac!)...si apoi vine partea delicioasa : de la inaltimea cunostintelor tale nemarginite ...scrii "face-ti"

Q.e.d.
O sa va scriu aici si reteta dupa care fac eu bomba, a fost scrisa de un user pe alt forum si e cunoscuta foarte bine zic eu
Ingrediente pentru o sticla de 2l:
- 5.5 cani cu apa
- 1.5 cana cu zahar
- 20g gelatina (eu folosesc doua plicuri de 10g gelatina alimentara Dr. Oetker
- 0.5 lingurita drojdie (folosesc tot Dr. Oetker
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu (creste pH-ul initial ca sa aiba de unde sa scada in urma fermentatiei. Aceasta datorita faptului ca aciditatea prea mare omoare drojdia prea repede. Aici ideal ar fi daca s-ar putea gasi drojdie de bere intrucat aceasta nu are “probleme” cu alcoolul)
Preparare:
1. In jumatate de cana cu apa rece se pune gelatina, se amesteca si se lasa la hidratat cam 5 minute (altfel face cocoloase).
2. Intr-o craticioara se pun 2.5 cani cu apa calda in care se dizolva zaharul.
3. Se adauga cana cu gelatina.
4. Se pune craticioara pe foc si se amesteca des.
5. Cand se incalzeste se ia de pe foc (nu e bine sa fiarba, ca se distruge gelatina).
6. Se adauga bicarbonatul de sodiu si se amesteca bine.
7. Se lasa la racit pana se poate turna in sticla.
8. Se pune sticla in frigider si se lasa cateva ore sa se inchege bine.
9. Cand s-a inchegat gelatina se adauga 2.5 cani de apa calduta in care a fost in prealabil dizolvata drojdia.
10. Se conecteaza bomba la furtunul de CO2. In cateva ore trebuie sa inceapa productia de CO2.
Cu aceasta reteta fac eu bomba de un an si merge foarte bine, o bula pe secunda. Insa NU folosesc robinetul...cei care o faceti, o faceti pe riscul varuielii voastre...indiferent ce va zic altii