[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian

Seamana cu asa ceva: http://www.angelfire.com/blues/fish_problems/HEMORHAGICSEPTICEMIA.html ?
Salut si bine ai venit

Arata ok acvariile, de cat timp le-ai inceput ?
Salut Cosmin, cred ca e imitatie, nu e lemn. Din cate am vazut toate par a fi la fel, iar culoarea pe care o au initial ... se duce in timp, ramane alb asa.
Un update:

Deocamdata nici un semn de reproducere, cu toate ca ... sunt destul de activi, mananca, nici un deces (la cat de sensibili sunt descrisi a fi, era si asta o posibilitate). Prin urmare am descis sa scad un pic kH-ul (adica in loc sa prepar 4L de apa de schimb si sa pun sare, am remineralizat doar 3L). Data viitoare o sa schimb doar 2L remineralizati (pentru kH 2 - cam cat are acvariul acum) si incet sa-l duc spre kH 1. Crevetii ii am din 2 surse diferite, unii sunt mai mici unii mai mari, sper sa am si viitoare mamici si viitori tatici.

PS: m-am mai invartit de putin java moss (crevetii sunt innebuniti dupa el, spre deosebire de celalalt moss pe care nu stau niciodata) si de asemenea o "Najas guadalupensis".

Pana una alta poze:

image image
image image
image image
image

image
Nu stiu ce au facut astia la Dennerle, ca am sentimentul ca poti turna toata sticla si tot nu faci alge E atat de bun, incat am devenit complet neglijent cu acvariul - si surpriza - merge! O vreme am crezut ca sunt eu bun cu acvaristica. Neah, it's ... Dennerle!

Nu tineam minte sa recomande schimbul la 2 sapt - am luat foaia cu instructiuni de la V30 -> "Replace 25%-50% of the aquarium water [bla] at least once every two weeks". Deci e ok sa schimbi si saptamanal (asta faceam si eu inainte sa ma lenevesc dar imi revin). Cum ziceam, poti face ce vrei - si tot merge. "Its a miracle."

Poze ?
Bafta multa - cu toate ca presupun ca ti se vor lungi urechile (ca si mie de altfel )
Fungia mea o pot descrie ca fiind foarte .... lenta. Cand inca experimentam cu acvariul a inceput sa dea semne de retragere, si i-a aparut usor scheletul de jur imprejur. Mai era si pui pe deasupra - fara gura formata.

Abia dupa ce am redus nitratii foarte mult si am adaugat kalk (deci iata, dupa multe luni de zile) o vazui si eu prima data mai umflata.
Wooow cool, imi place. Filmuletul e super, am stat asa incordat crezand ca atacul va fi live. Mi-aduce aminte de-o scoica de-a mea, despre care am citit DUPA ca e vulnerabila la crabi. A doua zi era terci ...
Eu ce sa zic nu ai nevoie sa dai atatia bani pH si salinitate le masor destul de rar - m-ar interesa mai mult ceva de genul kH sau Ca .... dar sunt vise frumoase.
Dl. malawi_crys , respectele mele ...

Am ramas socat de "cezariana" din primul videoclip - chiar asa se scot puiutii din gura mamei ? Cum de stii daca mai sunt sau nu ?
Maaan, credeam ca acvariul marin este "ultima destinatie" - legata de surprize si cat de ciudata e natura - dar se pare ca nu Stiam ca unii pesti isi tin puii in gura, dar nu stiam ca trebuie sa-i "mosesti" asa.
Pomacea au efect bun, trebuie sa cureti substratul un pic mai rar (caci curata ei ce e de curatat), insa din cand in cand ies din acvariu si daca nu ai capac, s-ar putea sa te trezesti cu ei pe alaturi.

Despre gurami, depinde de cati alti locatari mai ai ..
Ai conditiile unde sa tii puii masculi, odata ce cresc un pic si pot deveni agresivi ?

Daca ai nu cred ca se poate face nimic acum, n-as separa sau umbla in acvariu deocamdata, Betta isi va apara cuibul de intrusi. Data viitoare ii muti separat ... inainte sa depuna.
Mda, asta e o veste nashpa ...

Totusi, din cate mai tin eu minte de pe vremea studentiei, cand ai examene, orice altceva in afara de invatatul in sine devine MULT MULT mai tentant asa ca daca ai pastra acvariul, te-ai incumeta sa il cureti doar ca sa faci o "pauza" de invatare.

Tu stii mai bine
Mie mi se pare suficient de macro si cea dinainte adica adancimea planului de focus e suficient de mica incat un obiectiv normal nu cred ca l-ar poate scoate (doar poate la un F1.4 dar ma indoiesc).
Gabriel si Dragos, multumesc frumos pentru linkuri - am citit. Nu intalnisem explicatia cu pH drop-ul, dar face sens acum M-am linistit repede insa fiindca am dozat prea putin, pH-ul nu cred ca s-a miscat nici cu mai mult de 0.1 deci nici o sansa sa ajunga in zona in care ar putea sa precipite si Ca si sa cada brusc. E bine de stiut insa.

Tavi - am intalnit avertismentele si eu.. Am introdus Caulerpa taxifolia si am si ceva C. Racemosa care a venit pe pietre si care capata curaj cand adaug E15 (n-o mai vazusem de multa vreme dezvoltandu-se). Aseara am facut curatenie in acvariu - o sa fiu plecat cateva zile si n-am mai adaugat E15 pentru ca nu-mi plac algele acelea verzi care se formeaza pe nisip. Spre deosebire de taxifolia, racemosa este mult mai usor de curatat de pe pietre insa caci taxifolia are radacini foarte agatatoare si se mai si rupe. Nu ma deranjeaza sa o curat din cand in cand e satisfacator sa simti cum faci "exportul"

Nu ma deranjeaza algele prea rau - in sensul ca e clar ca le pot tine sub control (nu am cyano de exemplu) - iar incercarea cu E15 a fost un risc asumat ca sa studiez ce se intampla. Clar ca un Algae Scrubber ar consuma mult mai repede fierul respectiv fara sa mai dea timp algelor din display sa prinda teren. Incep sa ma enerveze viermisorii aceia penati care au invadat toate pietrele si-i vad peste tot. Ca sa nu mai zic cum cresc IN filtru. Sunt echivalentul melcilor comunitari cred - ii gasesti peste tot.
Am observat si niste Aiptasia, deocamdata nu ma enerveaza mi se pare cool (cu toate ca am ceva de killarit, mi se par prea mici ca sa ma obosesc).

Alte vesti, Nemo au tabarat pe Xenia de vreo luna (dupa ce am mutat-o in alta parte) si au devenit super agresivi cu ce se invarte pe langa ei. Probabil Gobi le-a fost o victima .. caci aseara am prins un coral de piatra, si ca sa-l pot apuca usor dupa ce preparam adezivul, l-am pus pe o piatra langa Nemo; am surprins femela muscand cu naduf din coral pana l-a darmat. WTF. Erau nervosi cand ma apropiam de zona si parca se misca din ce in ce mai zbucimat si nu mai par asa "chill" ca inainte. Sa vedem.
Stiu, o solutie perpetua este sa cureti des furtunele ceea ce nu am chef sa fac.

Problema o am cu filtrul extern de la acvariul marin, si este o problema deoarece la filtrul acela umblu cel mult la 2 saptamani. Recunosc, la filtrele pentru apa dulce umblu mult mai rar si prin urmare problema aproape nu exista.

Scenariul era asa:
1) inchid robinetele de la furtune, si curat filtrul (schimb pad-ul, curat un pic plasticele inauntru), impachetez la loc si conectez inapoi la acvariu.
2) dau drumul la robinete, apa incepe sa curga in filtru prin in-ul filtrului in timp ce pe out iese aer.
3) pe masura ce apa ajunge inapoi in furtunul de out, antreneaza cu ea mizeria de pe furtun.
4) actionand manerul de amorsare, o gramada de mizerie iese de pe furtun direct in acvariu.
5) completez cu apa ca sa nu scada prea mult nivelul, si dau drumul la filtru.

Cand sa zic si wow ce acvariu bec, a DOUA gramada de mizerie (acum mult mai "grosa") de pe furtun se varsa in acvariu, antrenata de microbulele de aer fericit antrenate de elice.

AAAAAh

Eh, in seara asta mi-a picat fisa si am testat, 0 jeg in acvariu, fara sa curat furtunul - haaaaahahahah

Povestea incepe cu acelasi pas 1.
2) INAINTE de a da drumul la robinete, out-ul filtrulul extern se pune intr-o galeata.
3) Se deschid robinetele, apa incepe sa curga in filtru. Din cauza diferentei mari acum intre unde e acvariul (sus) si unde e Out-ul filtrului (jos) face ca filtrul sa se amorseze singur, fara sa actionezi pompa.
4) se asteapta pana ce apa incepe sa iasa pe "out" si sa curge 15-20 de secunde in galeata - filtrul e amorsat (aici atentie, cum apa curge in galeata, posibilitatea ca acvariul sa se goleasca este foarte mare asa ca atentie).
5) se inchide robineteul de out si se mai asteapta 5 minute - sa zicem sa mai se adune eventuale bule de aer ramase prin filtru..
6) temporar se deschide robinetul in timp ce filtrul e pus in priza pentru 5 secunde. Asta scoate ultimile bule si restul de mizerie in galeata. Se scoate filtrul si se inchide robinetul.

Se duce apoi in-ul sus (cu tot cu spray bar am facut operatia deci doar l-am suit in acvariu), se curata cele cateva picaturi de apa, se deschide robinetul si se conecteaza filtrul. AM vazut doar minibule si nu si tot jegul care curgea, ala e acum totul in galeata!

TLDR: se "amorseaza" cu out-ul filtrului temporar pus intr-o galeata; cu atentie sa nu se goleasca prea repede acvariul. Nu mai trebuie folsit mecanismul de amorsare deoarece filtrul se va umple tot de apa. Mult mai putin aer iese cand se da drumul, si prin urmare, mizeria de pe furtun se varsa in acvariu, si nu mai sunt suficiente bule de aer care s-o rupa pe cea ramasa si s-o intoarca inapoi.
Totul arata atat de curat incat sunt convins ca isi va reveni. Si eu am respins initial ideea ca No3 0 poate fi direct cauza problemelor, ci doar indirect , nemaifiind bacterii care sa consume No3 si Po4, Po4 a luat-o in sus destul de repede.

Solutia cu pompa de dozare mi se pare corecta dar poate si un mediu antifosfati mi se pare ok daca ai reusit sa tii sub control ..
De ce zic asta ? Am o mica problema in general cu ideea ca daca lipsesti o zi de langa acvariu totul o ia razna, vreau sa cred ca daca lipsesc o saptamana il gasesc cum l-am lasat CAT DE CAT; in numele pasiunii care nu e corvoada, ar fi fain daca ai face ceva sa fie mai stabil - fara ca o picatura lipsa de ceva sa-l 2 zile sa-l dea peste cap incat sa muncesti 2 saptamani sa-l aduci la suprafata
Astept si eu pozele .. Goniopora cum se mai comporta ?
Gabriel, mai tii minte unde ai gasit chestia ? Sa scada accidental pH-ul adaugand Kalk suna a contradictie un pica in sensul ca apa + kalk are pH = 12-13 (oamenii isi pun problema cum sa scada kH dar sa continue sa adauge kalk). Cu E15 voi mai adauga, dar doze mai mici (o optime de pastila Dennerle) caci vad ca intr-adevar, cresc si algele acelea sarmoase dupa ce adaug (pe masura cu Caulerpa).
Am feelingul ca daca nu mai adaug fier, pierd macroalga - si nu stiu ce sa fac
M-am dus sa vad link-ul din nou, sa vad ce ti-a placut la el - ma uit, il stiam, ma mai uit odata ... A!
Cred ca ar trebui sa cumperi un filtru HOB (Hang On Back) - nu stiu daca iti incape insa din cauza capacului acvariului (se agata pe exteriorul sticlei). Apa in loc sa fie impinsa cu putere in tot acvariul, curge inapoi usor.
Ideal asa ar fi, volum de filtrare cat mai mare dar debit cat mai mic. Un filtru intern nu se potriveste (sunt foarte puternice cand vine vorba de debit, dar buretele este mic - si deci nu prea este loc sa se dezvolte cultura de bacterii care filtreaza de fapt).

Este important ca filtrul nou sa aibe timp sa se cicleze (adica trebuie sa mearga in paralel) adica sa apuce sa se formeze acea cultura de bacterii si in el, pe o perioada de 2-3 saptamani. Abia dupa aceea va putea fi scos filtrul vechi. Sau .. daca e sa cumperi HOB - cred ca se poate strecura undeva acolo in locul materialelor filtrante existente si buretele filtrului actual (cel putin o vreme, cum ziceam, 2-3 saptamani).

Sau, s-ar putea mesteri ceva la filtrul existent incat sa-i reduca debitul la iesire - un furtun si un robinet de debit (daca s-o gasi la magazin, unele filtre vin cu asa ceva) - dar Like +1 pentru HOB.

Bafta!

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: