[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Mie nu imi place backgroundul la LCD - ce imitatie ai pus acolo ? Sau e tot un acvariu, dar cu rama si embleme de LCD ?

Negru +1 !!
Mda, e posibil sa fie prea tarziu pentru peste ..

In principiu Betta (masculii) sunt foarte simandicosi .. in sensul ca imediat se imbolnavesc daca nu le convine ceva. Cum e un peste activ, trebuie luate masuri imediat cum vezi ca e ceva in neregula - altfel de obicei se agraveaza. Suspectez ca problema in cei 25L a fost Aquael Fan 1 care trebuie dat la minim minim - Betta este super enervat de curenti.
De asemenea il enerveaza daca nu are decor - nu ai pus o poza generala cu acvariul.
Plantele artificiale nu sunt recomandate pentru Betta deoarece el se misca brusc cateodata si-si poate agata aripile in vreun colt de plastic si sa se zgarie samd. Depinde de planta artificiala asta.

De asemenea, mai trebuie din cand in cand sa dai si hrana care nu e fulgi (se vand niste cubulete inghetate, pe care le dizolvi). Eu cumparasem cu ceva viermisori rosii si dadeam doar cate un vierme (nu torni tot in apa ca se duce imediat calitatea apei). Dar na, au nevoie si de chestii din care sa-si ia unele uleiuri si ce mai au ei nevoie.

Schimburile de apa de preferat sa se faca la aceiasi temperatura cu apa din acvariu (sau sa le faci progresiv sa zicem). Poti folosi si apa calda de la robinet si un termometru (e ieftin) ca sa obtii +/- 1 grad diferenta. Apa tratata cu substante (Aqutan, Biotopol etc ) poate fi folosita imediat. Deci combini apa sa-ti dea cat e in acvariu, adaugi Biotopol (obligatoriu, caci pe coloana de apa calda pot veni chestii mai nasoale, nu e recomandat sa faci asta cand ai un acvariu mai special sa zicem, cu creveti sensibili sau acvariu marin) dar altfel mie mi-a mers mereu.. Cateva grade diferenta poate stressa un peste.

De asemenea, nu stiu cat hranesti, dar filtrul acela pare mititel si nu stiu cat de des il cureti ... dar daca nu e curatat (poti folosi apa din acvariu, sau apa tratata cu Biotopol - important apa care nu are Clor in ea - substantele gen Biotopol anuleaza imediat Clorul si Cloramina) dar trebuie curatat cand ii scade debitul. Intalnisem pe forumurile straine ca da, apa la decantat scapa de Clor, dar nu si de Cloramina. Care este la fel de toxica pecat Clorul, si doar substantele de tratat apa o anuleaza. Deci e foarte bine ca ai folosit. Mai bine sa fii sigura ..

Ar mai trebui si niste teste de No3 si Nh4 ca sa te asiguri ca e totul in regula in acvariu.
Eu incerc nu e o doza foarte mare - si din cate am inteles, singura problema poate fi cu un acid ce se poate forma (am citit aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_fertilization ) "domoic acid". De asemenea, am sentimentul ca apa se limpezeste (sau geamurile se curata cumva) la 1-2 zile dupa adaugare, ceea ce cumva ma bucura Deocamdata nu vad efecte adverse prea mari, dar n-as sfatui pe nimeni sa incerce.

E drept ca si caulerpa isi revine (adica se inverzeste de numa, ii cresc radacini). Am pus sfertul de pastila fix in suportul in care o tin.

Singurul dezavantaj este ca aparent sporeste niste alge foarte atoase (tari) care se raspandesc pe nisip (adica daca apuc un smoc cu pensa, se ridica cu tot cu grauntele de nisip). Insa e prea putina ca sa ma deranjeze (intr-un colt unde e cel mai mic debit de apa dar si lumina - mai am un colt, dar ala e intunecat si acolo e bec).

Deocamdata beneficiile par mai puternice decat dezavantajele .. asa ca imi insusesc avertismentele insa incerc. Cred ca e ultima oara cand pun, insa teama mea este ca nu rezista Caulerpa altfel.
Un update:

In ultima vreme am facut urmatoarele modificari:
a) adaugat Kalk
b) adaugat Dennerle E15 (fier)
c) coborat referinta controllerului reactorului de sulf de la -150mV la -250mV

Unul din colturile de acvariu inainte si dupa, se vad mai putine alge si au aparut inca 3 puiuti de green button polyp - se vad in imaginea 2 chiar in centru, mici.

image

image

Despre modificari: extraordinar de multumit de Kalk ... am fost fraier ca nu am inceput mai devreme. Singura problema pe care o am este ca intreaga sticla (0.5L) picura intr-o zi intreaga ... Adica mai mult decat mi se evapora mie, prin urmare, va trebui sa folosesc un recipient si cu o pompa de dozaj care sa suie o cantitate prestabilita de lichid. De ce zic, pentru ca in sfarist, dupa 1 an de zile, incep sa vad pui la corali si ca se intind. Am adaugat 3-4 lingurite din acelea verzi (de la testul JBL de Mg parca) de Reefkalk la 0.5L de RO apa.

Dennerle E15 - fier - adaug cate un sfert de pastila la 2 saptamani, pentru ca altfel Caulerpa se albeste la varfuri. Caulerpa e pacatoasa deoarece se prinde de piatra si intra in nisip, asa ca unui smoc i-am facut o cutie de acrilic si am agatat in lateralul acvariului in apa. Am pus si niste pietricele si ceva nisip pe fundul cutiei, ca sa o ... pacalesc

Referinta la controller-ul de sulf am scazut-o la -250mV Redox. Am observat in timp ca No3 imi statea undeva in jur de 5 ... poate un pic mai putin ? si ca dura destul de repede oscilatia intre -150mV si -140mV cand se oprea controllerul (adica aducea suficienta apa cat oxigenul proaspat sa ridice potentialul cu -10mV). Totusi, din amintiri cand am mai uitat controllerul oprit, samd (si potentialul se ducea pe la -360mV) trebuia sa scot cam jumatate de litru de apa din reactor pana cand potentialul ajungea la valori acceptabile. Deci cu cat e mai mic potentialul Redox, cu atat este nevoie de mai multa apa ca sa-l ridice. Acum No3 sta sub 1.

S-a imbunatatit asa fain acvariul, incat am hotarat sa-mi salvez colonia de Sun Coral (pe care am neglijat-o jumatate de an prins cu aspecte mai importante). Am pus-o intr-o minisita dreptunghiulara si opaca - si hranesc zilnic cu zoo si phyto ... Cred ca mai sunt vreo 6-7 capete sfrijite, insa am sesizat ca deja stau deschise aproape continuu. Urmeaza sa continui asa vreo luna doua, ar trebui sa fac o poza cu inainte si dupa
Da, aceleasi sfaturi ca la un acvariu normal .. cu singura observatie ca in 10L trebuie ca filtrul sa fie reglat pe treapta cea mai mica de viteza (pestele uraste curentii de apa, devine stressat si se va imbolnavi).

Bafta cu micutul
Red cherry sunt mai rezistenti (comparativ cu crystal red de exemplu) si am intalnit pe net cazuri unde spuneau ca au avut si 36 de grade temperatura si au rezistat majoritatea. Deci cred ca esti in grafic

http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=102754
Pai daca este de 40 latime si 50 lungime, inseamna ca 60L = 40 * 50 * XX unde XX = 30 cm inaltime .. (scalarii au si aripioare care ii ajuta sa se deplaseze vertical doar - si pentru asta au nevoie de 50-60 cm inaltimea coloanei de apa).

Despre temperatura - nu e critica deocamdata, doar ca apa tine mai putin Oxigen cu cat este mai calda .. peste 32 de grade devine periculoasa si trebuie un bolborositor adaugat - doar ca sa creeze "virtual" o suprafata mai mare de schimb (bulele care se sparg sus).
Am populat acvariul cu creveti ... 4 dintr-o parte acum o saptamana, 6 din alta parte ieri - doar ca sa asigur o varietate. Cred ca am nimerit si o mamica ieri. Iar la ceilalti 4 am observat deja ca naparlesc deci e pe drumul cel bun.

In rest, par mai timizi decat Sakura - mi-a fost greu sa-i prind la vedere, si nici nu par a se omora atat dupa mancarea Dennerle (insa pentru ca am 2 Danio, am instalat un hranitor automat - si cred ca isi iau suficienta mancare de acolo). Am aruncat in acvariu si ceva scoarta de Catappa. Danio o sa-i mut maine in acvariul comunal ca sa nu atenteze la viitorii puiuti.

image image
Nu imi dau seama daca e mai bine sau ... ?

Later edit: am inceput sa postez inainte sa adaugi poza 2 si nu am vazut. Foarte bine, bafta in continuare!
Problema cu scalarii este ca ei au nevoie si de inaltime pe verticala .. au niste aripioare pe care trebuie sa le foloseasca. Intr-un acvariu de 30cm inaltime nu sunt conditii optime de tinut, oamenii ii cresc in acvarii de la 50cm in sus inaltime a coloanei de apa - pentru ca devin pesti foarte inalti si daca nu au loc, nu se dezvolta cum trebuie.

Daca iei un filtru extern (musai cat mai repede) atunci poti sa tii mai multi pesti (fara sa moara) dar cu o observatie: in caz ca ti se opreste curentul cateva ore vara - daca sunt prea multi pesti (si mari) vor consuma foarte repede cantitatea de oxigen prezenta in apa - iar cum luciul apei e mic nu apuca sa se faca suficient transfer de oxigen cat sa ajunga la toti pestii. Ii poti gasi morti pe toti sau letargici.. De aceea se insista pe a nu supra popula acvariul. Adica poti sa mergi bine mersi cu ei asa, dar pana apare o problema..

Bafta cu schimbul de apa si filtrul extern .. asta ar trebui sa reduca incidentele, dar cum ziceam mai sus ... atentie
Daca s-a facut rosie e super, functioneaza! Eu am folost H2O2 si la acvariul marin inainte sa adaug vietuitoare dar cand algele napadisera totul (e o explozie la inceput, dar eu nu mai vedeam in acvariu pana cand mi-au spus oamenii ca totusi nu e normal). Si se faceau in toate culorile posibile.

E perfect inseamna. Daca cedeaza la H2O2 m-as tine totusi de niste schimburi de apa - urmand ca fertilizarea sa o incepi dupa ... (adica nu stim ce face H2O2 la fertilizant) - iar plantele probabil sufera si ele ceva (nu cat sa moara) si oricum nu cred ca le ajuta CO2 mai mult decat le-ar ajuta un schimb de apa. Si dupa ce se stabilizeaza - atunci Easy Carbo ..
Salut,

Eu cred ca or sa continue sa moara pana ajung la vreo 7-8 pesti ...
Problema este ca sunt extraordinar de multi pentru un acvariu de 60L - cred ca ai putea sa-ti ii doar daca faci schimburi de apa la 3 zile cate 20L ... Din cauza ca erau extraordinar de multi si dadeai mancare cat sa-i saturi, calitatea apei a decauzut foarte foarte repede - filtrul fiind probabil insuficient sa faca fata resturilor atator pesti ..

Bacteriile din filtru preiau NH4-ul pe care il fac pestii si resturile de mancare in descompunere (NH4 este foarte toxic) si il transforma incet incet in No3 care nu mai e atat de toxic, dar tot trebuie sa schimbi macar 20L de apa pe saptamana ca sa te asiguri ca nici ala nu ajunge la cote mari.

Prin urmare ori mai dai din ei .. ori cumperi un filtru extern mare, unde ai o capacitate mai mare de filtrare (loc pentur mai multe bacterii). Totusi, tot nu se merita sa chinui pestii ... mai bine ai da scalarii (care sunt oricum nepotriviti pentru un acvariu asa mic) si ai ramane doar cu niste pesti mici (sa zicem maxim 15 neoni) sau ceva asemanator.
Cred ca ai procedat corect daca te vei indrepta catre un acvariu verde, plantat altfel ai pus degeaba Deponit Mix ... Ziceai initial de ciclide, acolo nu ai nevoie de substrat fertil din cate am vazut pe la colegii care tin asa ceva (nu si eu).

Si daca vrei sa mergi pe acvariu plantat - este critic sa-ti iei si asa ceva: http://dennerle.com/de/?option=com_content&view=category&layout=blog&id=146&Itemid=206
Oricare din ele e buna (adica e mai fain sa aibe si controller, sau si manometre sa-ti arate presiunea - dar costa mai mult). Din nou, daca vrei plantate frumoase ... Acvariul e prea mare ca sa te joci cu altceva in afara de CO2 presurizat.

In afara de asta, nimic de spus ... doar ca acvariile "de firma" nu prea iti dau mult loc de manevra legat de lumina .. si 70W peste 180L de apa mi se par la limita un pic - dar poti lasa sa zicem mai multa vreme perioada de iluminare si e ok.
Well, se mai intampla ... una din "placerile" de a avea un marin.

Am totusi un sentiment ciudat ca nu lipsa de No3 - in 3 zile, a facut sa se dea totul peste cap ...
Extinderea cyano cat si chestiile verzi pe geam imi dau de inteles ca de fapt a fost o crestere brusca de ceva acolo (poate un peste a murit, de exemplu ?). Cred ca o concentratie mare de Po4 a contribuit la retragerea goniporei, a algelor pe geam, si a cyano ...

Lipsa hranei poate a dus la cresterea Po4 dar nu-mi dau seama cum ... poate o parte din bacterii care aveau nevoie de No3 + Po4, nemaiavand No3, au lasat ceva Po4 mai usor de crescut ?
Au aparut bule de oxigen pe alga, atunci cand ai adaugat H2O2 ?

Eu zic sa mai continui vreo 2 zile sa zicem ... tot asa, cu lumina stinsa si pompele la fel. M-as si juca putin in locul tau si as rupe o frunza cu alge intr-un borcan si as pune H2O2 doar sa vad ce se intampla.

Apoi, ai putea incerca si sfatul dat de Lucian - o mica supradoza neindicata de Easy Carbo sa vezi ce se intampla .. se spune ca merge (eu n-am folosit).
Sa ne spui rezultatul eu n-am folosit Multicura niciodata si e bine de stiut ce merge si ce nu merge..

Bafta cu pestiutul!
Ai doua optiuni:

a) un sourface skimmer (JBL / Eheim / Dennerle) sau poti improviza tu ceva (sunt si aici pe forum cateva idei gen : http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24164.page )
b) un HOB filter mic si care nu face mare lucru decat sa sparga luciul apei si sa amestece putin (iar la acvariu de 100L ai avea loc sper - depinde ce capac ai).

In rest ... doar sa dai mancare mai putina si cum nu stiu cat de mult a trecut de cand ai pus filtrul extern (sper ca nu ai scos pe cel intern pana s-a ciclat externul) sa astepti poate sa se cicleze si ala ..

@slvmarin - nu inteleg de ce EccoPro 300 sta prost la filtrarea mecanica ?

Eu am 130 si 200-le si sunt foarte multumit, am scos din ele perlonul facut VARZA dupa luni de zile de necuratat si tot mergeau ..
Mie imi place Eheim mai mult dar n-am experienta cu nici unul din celelalte modele.
Un schimb de apa urgent de 30% urmat de unul asemanator maine.

Seamana cumva cu asa ceva : http://flippersandfins.net/Flexibacter.htm ?
Imi place foarte mult!
Nu stiu ce plante sunt puse la baza rocilor vulcanice, dar cred ca vor fi eclipsate de iarba care va prinde teren

Pe mie ma streseaza un pic ciotul acela care inteapa apa - nu stiu de ce, imi da o senzatie de disconfort ... ar fi faina o poza si de deasupra acvariului sa-l vedem iesit din apa.

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: