Welcome to the club
Pai sa o luam cu inceputul
Decorul de polistiren nu are ce cauta in marin. Nu ca nu ar arata bine da ai nevoie de o latime cat mai mare,
iar latimea de 50 pe care o ai minus polistirenul nu cred ca iti da loc la multe optiuni.
Apoi ai nevoie de ceva nisip, bine ar fi sa mergi pe un nisip coralifer, ramane sa alegi granulatia. Ceva piatra,
multi sint de parere ca poti merge pe base rock si cu cateva bucati de live rock. Aici te las sa te mai documentezi,
sint multe pareri.
Apoi ai nevoie de pompe, la cat e de mare bazinul cred ca vreo 4 pompe ti-ar face viata usoara. Ramane sa vezi
ce pompe. Ma refer bineinteles la pompe de valuri, care sa iti miste apa in display.
Lumina am vazut ca ai ceva neoane T5, ti-ar trebui vreo 400 W de T5 cu spectru marin (12500k, 15000k si 20000k).
Aici ramane sa mai studiezi, poate vrei MH-uri, caz in care, fiind bazinul lung, ti-as recomanda 4x70w plus ceva T5
completare. Asta daca vrei reef, daca nu vrei corali iti trebuie mult mai putina lumina.
Ca sa nu ai probleme cu zgomotul iti trebuie un overflowbox care sa lucreze in full sifon, gasesti in topicul meu linkul
catre bean animal. La cei 500 litri brut, probabil vreo 400 net iti trebuie o pompa de recirculare care sa iti recircule un
3000 litri pe ora, asta de obicei inseamna una de 5000 (debitul scade in functie de inaltime). Bineinteles ca overflowboxul
si pompa de recirculare iti trebuie pentru ca trebuie sa iti faci si un sump. Cele 2 canistre poti sa le umpli cu Matrix pentru
filtrare biologica, dar nu iti sint suficiente. Cel mai important este un skimmer de buna calitate care sa isi faca treaba si pe
care il pui in sump. Apoi nu ar fi rau ceva filtre in pat fluidizat, ar fi bine 3 la numar, unul pentru biopeleti, unul pentru
carbune activ si unul pentru antiphos. Multi pot sa te sfatuiasca sa folosesti respectivele medii in canistre, dar peste tot ai
sa citesti ca in canistre de fapt nu prea isi fac treaba. Astea 3 ar merge si ele in sump. Ti-ar mai trebui un reactor de calciu,
o instalatia de osmoza (nici sa nu te gandesti sa folosesti apa de la robinet, pur si simplu nu merge), un sistem de completare
a apei evaporate, CO2 presurizat pentru reactorul de calciu, eventual cu un controller pH.
Schimb saptamanal de apa de 10%, deci iti trebuie sare

Asta la costuri. Cam astea ar fi.
La cat de mare e bazinul cred ca ar trebui sa mergi si pe corali, nu stiu daca fish only arata bine, nu cred.
Asa incat nu prea ai ce sa tai din ce am scris eu mai sus. Deci depinde si ce vrei in bazin.
O seara placuta,
Dragos