Fadds wrote:
Samy wrote:In sfarsit un topic din care avem ce invata mai toti ,ori ca suntem la inceput sau nu .
Dupa cum bine stiti am inceput si eu acum un an. Desigur am pus intrebarea peste tot ce medi de filtrare am nevoie . Ce mi sa recomandat atunci (sa iau cei mai bun si cat mai mult)pe viitor mia adus probleme . Probleme pe care greu leam descoperit ca sunt din cauza medilor filtrante.
Poti sa fii mai specific, ex ce tip de medii de filtrare foloseai, ce probleme ti-au cauzat, cu ce le-ai schimbat si daca e mai bine acum decat inainte.
Bazinul avea 160 litri brut,filtru un eheim 2078 e cu 8 litri de medii . Asta dupa ce am cerut multe pareri chiar si pe forum, si intreband mereu daca este ok ce iau mereu mi sa aprobat si asa am mers pe sfaturi nu pe documentatie. Asa am ajuns la concluzia cat mai mult medii filtrante am cu atat mai bine ,si cu cat e canistra mai mare cu atat mai bine asa ca am pus :
2 litri de roca vulcanica, 2 litri de eheim substrat pro,2 litri eheim substrat. Si un burete grosier
Ca si plante:Vallisneria nana
Eleocharis acicularis
Eleocharis parvula
Micranthemum monte carlo
Buchephalandra mini coin
Fauna : 25 razbora ,10 netrine ,10 amano si 6 ottocinclus.
Cateva luni a mers perfect acvariul, plante frumoase, curat ingrijit etc etc.
Dupa au inceput problemele care leam si scris in jurnal, aveam mereu un dezechilibru.
Ba mergeau plantele ba nu mergeam,alge mai mereu, printre care si cyanobakteria. Acum eu find la inceput desigur am pus intrebari , mi sau dat soluti dar nu si de unde vin problemele. Am facut teste ,am adaugat am luat am tuns am replantat, chiar am scos tot gazonul nimic.
Testele erau bune da plantele nu mergeau.
Practic am dat vina pe orice ,numai pe mediile filtrante nu.
Dupa cateva comentari lasate pe jurnalul meu ,am inceput sa ma documentez sa citesc sa intreb despre mediile filtrante ,eficienta lor ce fac mai exact si cat fac. Dar si ce este mai inportant de cate medii biologice este nevoie pentru un anume bazin si de care .
Asa am ajuns la concluzia ca eu am o incarcatura biologica de tot dragul.
Nu am apucat sa schimb mediile biologice si sa incerc cu altele. In schimb am inceput un alt skape cu alte medii filtrante si alt filtru si de data aceasta zic eu adevact pentru ce plante si Fauna voi avea.
Inca is la inceput, dar am inceput sa citesc si pe cutia de medii filtrante unde se specifica pentru cati litri de apa sunt acele medii filtrante.
Bazinul mic de 54 litri ,am avut tot asa o problema asemanatoare unde aveam matrix , eheim substrat pro si burete in filtru. Dupa refacerea bazinului am ales sa pun doar siporax si burete. Inca nu am observat alge sau probleme .
Ma opresc aici si rog si pe alti sa dezbata subiectul.
Poate am inteles eu gresit cine stie . Dar asta e parerea mea ,acum find la inceput se poate sa fie gresita de acea ma bucur ca sa deschis acest topic. Poate aici voi afla si eu mai multe .