Hm, particule de aer? Adera cumva la sticla? Daca da, inseamna ca ai curatat temeinic acvariul si ai luat-o de la ZERO.
Easy balance si aqua safe. Easy balance spun unii ca ar fi bun sa-l pui daca stii ca pleci o perioada mai mare si nu ai posibilitatea sa schimbi apa. Eu nu l-as mai folosi, in primul meu setup nu a facut NIMIC, ba mint, a prelungit ciclarea Aqua Safe e bun sa-l arunci in galeata in care ai apa proaspata, amesteci lasi 1 ora si apoi o torni in acvariu. Dar produsele astea sunt slabe, de-aia se si dau bonus la anumite acvarii.
Ia Sera Aquatan si-l folosesti in locul Aqua Safe-ului si pune Sera Nitrivec cum ti-am zis. Cred ca nu o sa regreti
PS Eu nu am actiuni la Sera, dar mi se par niste produse cinstite, astea doua, care nu m-au dezamagit, testate pe pielea mea si a "saracilor" mei pesti, care o duc bine
Salutare, ideea de asociere a apei limpezi cu ciclarea nu este tocmai buna. Se poate intampla sa ai o apa murdara ca aspect si de fapt acvariul sa fie ciclat bine mersi. Dar si invers, apa sa fie cristal si sa-ti moara pesti din senin de la toxine.
Ce vreau sa-ti spun este ca e posibil ca acvariul tau sa fie ciclat, insa filtrul nu face o filtrare mecanica buna, si atunci ai particule in suspensie. Cel mai indicat este sa iei teste de NO2 si NH3/NH4, adica nitriti si respectiv amoniac. Asa vei sti fara dubiu daca s-a ciclat sau nu. Desigur, cei experimentati pot vedea "la ochi" daca este in regula. Sau daca nu vrei sa te complici cu testele, ia niste Sera Nitrivec si bagi doza dubla odata la 2-3 zile timp de o saptamana, apoi saptamanal inca de doua ori si teoretic ai rezolvat-o. Daca insa hranesti pestii prea mult si nu faci curatenie saptamanal, poti avea parte de dezechilibre tocmai pt ca acestea se descompun in amoniac si nitriti care sunt toxici. Bafta.
Salutare si mult succes in proiectul asta. Ma intreb insa cam cat de usor poti sa tii parametrii apei intr-o zona sigura la volumul asta, imi pare cam mic. Multa bafta.
Va salut. Experimentez urmatorul fenomen: masculul hiperdominant al acvariului elongatus s-a imprietenit de o zi cu o femela si o adaposteste in ascunzatoarea lui. Ce nu inteleg este de ce dureaza atat de mult pana sa incepa "dansul"?
Este normal sa dureze asa mult?
Am mai scris despre asta ieri aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/13332.page
Iata ca mi s-a pus pata si am redecorat acvariul in care tin cu succes 2 gourami golden si 4 tetrazone. Am vrut un setup low-light. Musai cu un substrat mai inchis la culoare, si am ales Manado. Plante: cryptocoryne tropica, bacopa monieri, egeria densa, valisneria, ophiopogon minima. Dar nu aspectul plantelor este punctul de interes, ci faptul ca de la mai putin de 24 ore, tetrazonele mele au inceput imperecherea. La inceput masculul dominant i-a alergat ore in sir pe ceilalti 2 si ulterior a inceput sa curteze femela, evident prin mici violente. Prezint mai jos un fragment, si va asigur ca as fi fost mandru sa fiu bunic de sumatrani, insa icrele au fost mancate de ceilalti Enjoy.
Si daca tot am spus luna cu surprize, continui cu africanii. Acum o saptamana aveam un episod cu o femela de caeruleus la prima ponta, care insa nu s-a materializat. Azi, observ ca masculul hiperdominant elongatus curteaza domisoara cea mai dezvoltata si nu mica mi-a fost mirarea cand am observat ca a devenit casnic Adica, a luat-o la el in cea mai misto grota, ii goneste pe toti din jur, o protejeaza, ii face sapaturi si tremuraturi. Inca nu am vazut actul propriu-zis, dar ma astept sa iasa cu gusa
Sa-l ia naiba de KH ca si eu, desi am pus saruri speciale pt Malawi - luate de la Reef, tot il aveam mai mic undeva la 9-10, asa ca i-am dat un kick cu bicarbonat de sodiu cum spune colegul mai sus. Deci atentie, bicarbonat de sodiu alimentar, in nici un caz praf de copt. Insa din ce am vazut creste mai greu la inceput; eu as mai sta cateva zile 2-3. Eu tin valorile asa: GH 15, KH 14 si PH, undeva "intre 8 si 9", mai precis 8.4-8.5 Am vazut ca tu te bucuri ca ai valorile asa sus? Nu e cam spre Tanganyika? Ce o sa zica malawienii tai, te-ai gandit?
@minnardy Nasol sa aud asta. Re-tunare grabnica iti doresc.
@LUPmic Nici Mercedesul nu mai e ce a fost, d-apai un filtru, fie el si Eheim. Se duce dreaqu tot - se construiesc produse la o calitate din ce in ce mai slaba ca sa fie rapid si ieftin de livrat.
Da, a disparut umflatura, deci sa inteleg ca a depus/scapat icrele. Idee este ca ceilalti caeruleusi sunt mai mici si nu cred ca s-au imperecheat cu success. Poate data viitoare.
PS Sarurile astea sunt de belea, de cand tin PH la 8.2-8.3, GH la 14-15 si KH la 12-13 se tin numai de prostii africanii astia
Cel mai mare caeruleus care are acum aprox 5cm are tubul genital umflat. Sa fie femela? Sa fie icre care ar vrea sa iasa? Sigur nu este anusul, ba chiar am vazut cand a scos niste fecale de o culoare si consistenta normala, evident pe gaura cealalta. Tubul genital este vizibil umflat si parca s-ar vedea ceva in el rozaliu. Pestele arata normal, este cel mai dezvoltat din specia sa. Parca este un pic mai agitat decat de obicei.
D-alea le dau si eu, dar Cichlid Mix nu mai le dau ca are prea multa carne si unii au niste fecale care denota o indigestie, adica sunt mai albicioase si subtiri.
Formula Two care e tot de la Ocean Nutrition este mai consistenta, si o tai, intrucat ea nu se dezintegreaza asa usor si prefer sa le fac un fel de cubulete mai mici de 3-4 milimetri.
LE Nu vreau sa fac anti-reclama, dar alea congelate de la Hornbach sunt niste mizerii. Poate ca daca ai rabdare sa le clatesti bine sunt mai ok. Eu numai de la Ocean Nutrition folosesc.
Eu sunt mai tipicar. O iau, o clatesc un pic, o las pe o tavita speciala, dedicata pestilor. Apoi, revin cu un cutit (asta nu e dedicat, dar il clatesc extrem de bine) si o fac bucatele mici-mici ca sa ma asigur ca se dezgheata omogen. Acum depinde si de tipul de hrana, si fie o las pana se dezgheata complet si apoi o arunc in apa, fie o mai clatesc odata si arunc zeama in exces ca sa nu imput apa din acvariu aiurea.
PS Offtopic: Da, am vazut la africani cateodata un aspect mai neplacut la fecale. Oricum, le dau odata la 10-14 zile, ca o gustare. Deci in restul de 9-13 zile evit total acest aspect Acum serios, am vazut asta la cele congelate gen Cichlid Mix. Deci e chiar nasol daca e cu carnita multa si numai carne. Insa la o mancare congelata mai vegetala cum e Ocean Nutrition Formula Two este perfect. Are o gramada de vegetale, dar si ceva carnita dar si usturoi. Dupa ce le-o dau pe asta se curata, si 2 zile au cei mai frumosi rahati
Am inteles. Ma gandesc serios la varianta asta la urmatorul acvariu. Mai ales ca vreau sa sara de 500 litri, cu africani evident Am peretele baii chiar langa camera in care pun acvariul, si dupa cum ii spuneam si jumatatii mele, ar fi pacat sa ratez sansa asta
Intrebare, cand faci curat evident ca scoti afara prin mijloacele clasice reziduurile - unii pesti fac kk, dar trofeusii tai sunt coolti si nu fac altceva decat reziduuri Bun, si apoi cum faci sa pui apa la loc? Lasi sa picure ala de nebun sau o pui manual? Si tot legat de intrebarea asta, iti poti da seama usor cum ai reglat picuratorul, sau e bine sa-l lasi setat si gata?
LE Eu nu am vazut cum arata exact acel picurator, si in cazul in care are un marcaj ceva gradat imi retrag ultima intebare.
Hai ca m-ai starnit. Iata ca si cea de a doua piatra are un aspect umanoid. Insa seamana f mult cu un ORC. Pentru cine nu stie, un orc este o creatura umanoida razboinica folosita in povesti si filme fantastice, chiar si jocuri video-PC.
De data asta schimbarea si impactul sunt mai dramatice. @pomi ai grija cu piatra aia, arata foarte EVIL
Atentie mare, ca la scaderea KH-ului pot aparea scaderi bruste si de PH. Si majoritatea pestilor nu tolereaza prea bine aceste schimbari.
Din ce am citit, in principiu se recomanda ca PH-ul sa nu aiba variatii mai mari de 0.5 pe zi, si KH de 2-3.
Acvariul e frumos. Background-ul si aranjamentul super. Dar am o intrebare: ai citit pe net sau aici pe forumul asta despre pestii pe care ii tii acolo impreuna? Adica, le oferi conditii ok, or fi compatibili? Scalari cu ciclide africane? Niciodata nu e prea tarziu sa te documentezi.
Parametrii apei. In acvariu am GH 8, KH 6 si PH 7.8 Se pare ca pietrele pe care le folosesc nu au facut nimic altceva decat sa-mi ridice cu 1 grad GH si cam cu 0.3-0.4 pH-ul. KH este identic cu apa de la robinet.
Cam naspa. Ma gandesc sa fac aditie de la JBl cu niscaiva buffere.
OK, la mine meniul este asa:
JBL Novo Malawi (36% spirulina) in fiecare dimineatza, cateodata suplimentat si cu Sera Granugreen.
Marti, Joi si Sambata seara avem Aquatic Nature Chiclid Excel Color.
Luni, Miercuri si Duminica seara le dau Sera Granugreen.
Vineri seara primesc Cichlid Mix sau Malawi Mix de la Ocean Nutrition.
Ai mei i-am primit odata cu acvariul si erau crescuti cu JBL Novo Malawi. Se pare ca obisnuinta si caracterul lor puternic ii fac sa fie imprevizibili, uneori fac mofturi alteori accepta imediat mancarea.
Dar intr-adevar la cele congelate de la Ocean Nutrition mai ca sar din acvariu. Eu fiind mai circumspect le dau f putin si doar Vinerea, ba chiar cateodata uit odata pe luna sa le dau
LE Odata pe luna nu le dau Ocean Nutrition Cichlid Mix ci il schimb cu Ocean Nutrition Formula Two (il loc de Malawi Mix pe care nu l-am gasit disponibil), care contine: spanac, salata verde, plankton, mazare, spirulina, usturoi, krill.
LE2 Am si JBL SPirulina 40% dar nu prea le placea (nah, ca se vede clar ca sunt pe toane), mai mult le place Novo Malawi. Asa ca JBL Spirulina 40% le-o dau unor gurami care o rontaie cu mare pofta la cina