[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Message
Nici o reactie la acest ultim update? Nu va plac pozele si aranjamentul? Un comment mic, ceva? O critica, aruncati cu bolovani (in speranta ca sunt cei mai calcarosi )
Eh, Domnu' Alber, nu chiar 60. Investitia a fost mai mare:

# acvariu Hornbach 25 Litri - 65 RON
# incalzitor Tetra 25 W 50 RON
# filtru Aquael Mini- ieftin ca berea - 45 RON
# lampa Solar Duo Boy - 120 RON
# plante aprox (achizitii din magazine dar am mai luat din alt acvariu, crescute pacilea etc) - 60 RON
# substrat Florapol, nisip, bile fertilizante JBL, pietricele, mopani - 80 RON
# cadru din Plastic negru, arici, lipici, plasa - aprox - 30 RON
# bucata de izopren - aprox 10 RON - restul l-am folosit ulterior la restul acvariilor neavand Tone de Apa,.... inca
# Masculul Betta - priceless - un exemplar superb, sanatos si plin de temperament - luat de la REEF !

Deci daca tragem linie, adaugam si berile baute in timpul bricolajului ajungem la suma de ... 460 RON si mai mult. Nici mie nu-mi vine sa cred, va JUR ca e prima oara cand le-am pus pe hartie.
Pai mi-e si frica sa ma mai gandesc la celelalte 2 acvarii cati bani am bagat. Mai, da' merita. Eu unul ma simt implinit si fericit.

Deci, ca o concluzie, da se poate face din kkt bici DAR oricat ai zice, acvaristica este un hobby costisitor!

Dar, daca vorbim de un acvariu minimal pentru betan, eu cred ca e musai sa fie unul clasic deci nu BOL, lumina se mai poate improviza, plante mai deloc, fara substrat si altele, hai si fara filtru, desi eu unul zic ca este un mare plus, si tot se ajunge la o suma de peste 120 RON.

PS Nu m-am nascut bogat, muncesc pt fiecare banutz dar imi permit si o remarca pur impersonala -daca nu sunt fonduri si nici pricepere de DIY, mai bine fara acest hobby si animale chinuite.
Ce am facut eu: acvariu de 25 litri, cu plante easy, plantat destul de mult, filtru Aquael Mini (mai exista unu si mai mic Aquael Micro dar e de rahat, are buretele atat de mic incat nu cred ca se poate chema suport bacterian - deci nu ala). Intrucat chiar si filtrul asta MINI tot are debit marisor am facut un spraybar homemade dintr-un furtun si cu gaurile orientate inspre perete, astfel am un curent f mic in acvariu, dar am ceva miscare fina pe suprafata apei.
Curatz f rar filtrul tocmai pentru a-l tine imbacsit sa aiba debitul mic si in acelasi timp sa faca treaba buna. Un filtru cu cat e mai jegos, cu atat are mai multe bacterii bune in el. Rezultatul se vede in semnatura mea.
Si un filmuletz cu precizarea ca am evitat special partea dreapta a acvariului intrucat mai tin un filtru intern o perioada si ma zgaria pe retina displayului

Si locatarii mai jos

Salutare, revin cu un update. Mi-am montat un decor 3D si intrucat imi lua spatiu cam 4-5 cm in medie am incropit si o filtrare suplimentara in spatele lui (bureti, bioballs, jbl sintomec, pompa de 1000 l/h).

Cam asa a iesit:



djphazer wrote:Recomand folosirea unui bazin separat pentru tratament pentru a se administra corespunzator doza soc. Medicatiile nu fac deloc bine coloniilor bacteriene din filtru. Plantelor nici atat. Mai mult ca sigur ai avut sau o sa ai o deciclare (partiala sau totala). In lipsa unor teste de apa, cum ai concluzionat ca deciclarea nu a avut loc ? In bazinul comunitar, adauga carbune activ in filtru pentru neutralizarea substantelor folosite, creste temperatura apei treptat pana la 29 de grade, si fa schimburi zilnice de apa (15-20%). Grisul nu este o boala dificila, indiferent de formele ei. Si in nici un caz nu mai lasa apa sa scada sub 22 de grade. Succes !


Salutare, nu stiu daca te refereai la mine cu deciclarea, insa o sa raspund oricum. Am kit teste la picatura si le-am folosit cu incredere la momentul respectiv. A fost o crestere usoara - nepericuloasa la nitriti, si asta in conditiile in care apa baltea de verde de malachit de la Multicura. Doza super soc
Daca tot iti asumi riscurile 100% Pai sfatul tau cu tratament separat in cazul grisului nu este bun. Trebuie tratat tot bazinul tocmai pt ca raman mult timp in substrat aceste protozoare, si trebuie un tratament de durata ca sa treaca prin faza de larve libere. Iarasi, carbunele activ il bagi dupa tratament ca altfel scazi eficienta sa. Si ca punct final: nu recomand decat in cazuri disperate un tratament cu substantele astea. La mine nu au functionat leacurile babesti asa ca dupa 10 zile de tratamente 'naturiste' si vazand ca am o rezistenta crescuta a protozoarului am apelat la leacuri serioase. Numai bine.

PS La tratamentele astea se recomanda intotdeauna aerare crescuta fie prin oxigenarea cu returul filtrului fie chiar folosind piatra de aer.
Imi pare rau ca nu am dat mai devreme peste topicul asta. La mine am tratat cu success de 2 ori aceasta boala (se pare ca am avut versiunea cea mai agresiva si puternica) si din 10 pesti am avut o singura pierdere.Nu mai scapam de boala, am tinut 4 zile temperatura la 31 grade, si in ca 4 zile la 30. Nu mai scapam, plantele dadeau chix.
Cu ce am tratat: Easy Life Multicura si Easy Life Anti-Spot, ambele simultan ca tratament. Nu am mai tinut temperatura ridicata la 30 ci doar la 28, astfel mi-am protejat si ce imi mai ramasese din plante.
Nu mi-au deciclat acvariul si le-am folosit conform cu instructiunile (respectiv doza de soc dubla si repetata la 2-3 zile, parca, timp de 10 zile - a se citi instructiunile).
OK, eu unul te cred, dar totusi poti sa dezvolti? Adica sunt constient ca poate nu ai aparatura sa duci stiu eu ce testari chimice amanuntite ale apei, dar o imbunatatire vizuala probabil ca ai experimentat, nu?
Dolly, intreb si eu: despre Sera Aquatan ce parere ai? Si daca ai folosit, comparativ cu AQUA-SAN de la Aquatic Nature cum ti se pare?
Humbert wrote:...as vrea sa mentionez ca cel mai inutil test dupa parerea mea este testul de NO2 (nitrit)...

Salve, da-mi voie sa-mi expun si mica mea experienta legata de NO2, si eventual daca mi-am facut o parere gresita sa ma corectezi. Nu e bai
In anumite conditii este f util testul de NO2 pentru ca este exact la mijlocul ciclului azotului. Daca de exemplu modifici masa filtranta, schimbi 1 din cele 2-3 filtre, faci curatenie prea bine prin acvariu, primul indicator al unei deciclari este tocmai NO2. Iarasi daca suprapopulezi controlat la fel o sa observi o crestere a nitritilor. Amoniacul e util doar la inceput ulterior sunt sanse f mici sa ai vreun spike, doar daca faci ceva total gresit (gen dezinfectie in acvariu cu spalarea buretilor cu dero ). Si revenind, da schimbi apa ca sa rezolvi DAR de ce sa astepti sa-ti dai seama dupa comportamentul pestilor cand poti face 1-2 zile teste mai atent si sa intervii inainte de a-i afecta?

Recent mi-am montat un fundal 3D stancos in acvariul cu africani si la momentul respectiv aveam asa ca filtrare: 1 canistra JBL 900, 2 filtre interne. Cand mi-am montat fundalul am lasat un spatiu de 4-6cm in spate in care mi-am facut fitlrare biologica din stripuri de bureti, bioballs si tuburi din sticla sinterizata aka JBL SintoMec toate ajutate de o pompa de recirculare JBL u1000. Turul pompei este dus pe un tub exatc in mijlocul materialelor filtrante din spate si returul l-am montat spre suprafata apei cu un spray bar pentru valurirea apei f intensa. Apoi am scos unul din cele 2 filtre interne, ideea fiind sa renunt la ambele filtre interne dar pe rand. A doua zi la testul de nitriti aveam 0.05. Spre seara se apropia de 0.1. Am adugat Sera Nitrivec (am vazut ca la capitolul nitriti Sera Nitrivec face minuni comparativ cu JBL sau Aquatic Nature) si in 24 ore nitritii erau la nivelul minim deci ok pe scala coloristica de la testele de picatura.
Practic am remediat problema fara sa astept sa am un spike de nitriti sau sa vad pestii ca se comporta ciudat.

In general nu testez decat rar sau cand fac vreo modificare, dar primul test la capitolul deciclare il fac cu nitritii. Si doar daca sa zicem mi se pare dubios mai fac si unul de amoniac.
Ma doare capu', ce discutii acilea. Daca e sa despicam firul in 4 o sa va spun si eu cum am facut cu Florapolu asta. L-am folost la betan la un acvariu de 25 litri. Am amestecat cu NISIP-ul din dotare in cate parti spun ei acolo.
A iesit un strat de 2-3 cm. Peste asta am completat si am facut panta - in spate am 6-7 cm, in fata am 2-4cm. Nu am avut incredere in argila asta si am mai pus la fiecare radacina a plantelor cate 2 bile cu aditite de nutritenti si fier tot de la JBL.
Scoti africanii?! Dezamagitor. Acu' fa ce-ti dicteaza inima ca pentru sufletul tau il faci, nu pentru noi astia de tipam la tine de pe net
Si asteptam poze cu Amazonia Drift.
Dragutza ideea, utilitatea f buna. Vazusem si eu linkul acum vreo 2 luni si ma gandeam sa bricolez DAR singura problema pe care o vad este estetica.
Este f f greu sa lipesti pietrelea alea si sa arate natural. Ce a facut omul ala acolo dupa parerea mea nu prea seamana cu stancile din lacurile africane.
Pacat. Sper sa ai sansa si sa reusesti sa tii acvariul echilibrat cu gurami-ul ala. Dar sa stii ca daca uiti sa cureti acvariul, mai pui pesti si il neglijezi o sa se strice apa f repede si pestii or sa fie bolnavi.
Nu mai zic de ciclarea acvariului... O sa dureze o luna si, timp in care pestele o sa fie supus unui stres mare. Daca il vezi ca incepe sa inoate vioi si respira haotic sau sta doar pe fund, sa stii ca de la toxinele din apa (amoniac, nitriti) i se trage si trebuie sa schimbi apa 40-50% de urgenta. Ideal ar fi sa schimbi cam 15-20% din apa la 2-3 zile in prima luna, ca sa eviti sa creasca toxicitatea din apa pe cat posibil. Nu hrani pestele in exces, mai degraba sa para ca ii este foame tot timpul. Ar fi multe de spus, mai zi-ne ce echipamente (filtru, incalzitor etc) ai luat ca sa te putem sfatui. Mult noroc.
Salutare, fa un efort si ia-ti MINIMUM acvariul de 60 Eheim. Eu mi l-am luat ca prim acvariu si sunt multumit, merge si acum.
Insa daca tu crezi ca o sa devii mai pasionat cu pestii ia-ti unul de 100-200 litri. Eu daca as fi la inceput cu acvariile, dar cu mintea de acum mi-as lua sigur unul de minim 100 litri. De ce? Ai spatiu, pestii sunt fericiti, plantele au loc in acvariu. Eu nu am fost satisfacut doar de asta de 60 litri, asa ca mai am 2

Deci daca dispui de spatiu, bani NU face greseala pe care am facut-o majoritatea sa-ti iei un acvariu mic si sa crezi iti faci treaba, ca s-ar putea sa-ti para rau. Cu cat mai mare, cu atat mai bine.
Sa inteleg ca acvariul public este cu specific Malawian? Oare s-a produs schimbarea sarcofagului?!
In cazul in care m-am inselat imi cer scuze, si-mi pare rau ca nu vedem si un sarcofag faraonic aterizat din Africa

OT: Sunt convins ca sunt niste exemplare superbe. Daca nu aveam spatiul asa de stramt ii luam eu. Numai bine.
Nu sunt bune ca difuzor CO2. Fac bulele prea mari. La oxigen mai merge, dar CO2-ul ca sa se dizolve in apa trebuie sa aiba bule cat mai mici, d-alea de abia le vezi cu ochiul liber.

Daca nu ai spatiu in acvariu si bani sa iei un reactor CO2 cel mai bun ramane filtrul de tigara. S-a tot discutat si aici si pe alte forumuri, este performant.
E adevarat ca trebuie sa il schimbi cam la 2-3 saptamani, dar chiar face niste bule mici-mici.

Am incercat cu pietre de aer, ulterior mi-am cumparat difuzor sticla cu membrana de la Aquatic Nature si nu eram multumit. In final am descoperit filtrul de tigara care este super.
Daca ai spatiu si indemanare poti incerca sa iti cumperi un filtru mic si bricolezi astfel incat sa bagi prin el CO2. Si o sa-ti scoata cat de cat CO2-ul dizolvat.
Dar cel mai EASY ramane filtrul de tigara. Vezi insa sa fie de la o tigara intreaga nu fumata, ca pestii sunt sportivi nu le place tigara

PS Acum am si butelie si reductor si tot filtrul de tigara il folosesc la un acvariu de 60 litri. Schimb cam la o luna filtrul, si saptamanal il mai misc un pic daca e cazul sa aiba bule fine.
Si-ti mai dau un pont: din ce am vazut nu e bine sa-l indesi prea adanc pe tubul de unde vine CO2 (o sa se creeze in cateva ore/zile un spatiu mai mare intre peretele tubului si filtru pe unde or sa scape bule mai mari) ci sa-l lasi iesit cam 2mm in afara.
Nu cred ca bucatile alea de decor or sa dea un aspect prea natural. Imi par plate, nu au profunzime.

Eu mi-am luat decor Ekol Rock. Care este dintr-o bucata. Chiar daca avariul meu este mic 180 litri, am fost dispus sa sacrific din spatiu doar ca sa aiba un aspect placut ochiului. Mai mult ca sigur va trebui sa mai renunt la pesti ca am 16, dar sunt mici inca. La cati bani am dat pe el sub 200 RON si la cum arata crede-ma, este super.

Din cate vad pentru marimea ta decorul Ekol este din pacate facut din 2 bucati. Dar poate ca imbinarea din fabrica iese mult mai bine decat cea pe care o faci tu. Ia zi, cum suna un decor la dimensiunile tale 150X50 la pretul de 357 RON? Eu cred ca suna bine.
Nu stiu cum sta treaba cu reclamele, si oricum nu am actiuni sau vreun beneficiu de la shop-ul de la care l-am luat, asa ca nu risc vreun warning pe forum DAR iti dau pe privat detaliile, daca esti interesat. Crede-m arata f bine.
Iarasi, cel putin al meu la dimensiunile de 100x40 nu ocupa mai mult de 4cm in medie, dar are cateva portiuni mai in relief care ajung pe la 7-8cm, deci nu ocupa spatiu mult. Este subtire cam de 1cm si ramane apa in spate.

Eu unul ma gandesc sa-mi fac o filtrare si in spate actionata de o pompa puternica si un strat de bureti si ceva bile pe toata suprafata. Standul acvariului nu imi mai permite sa-mi iau inca o canistra ca nu am unde sa o pun la interior.
Imi ascund si incalzitorul, nu o sa mi se mai vada decat tur-retur de la o canistra JBL 900 (mi-a fost mila sa tai decorul doar ca sa-i maschez tuburile) si probabil returul pompei din spate.

Deci daca vrei iti dau pe privat detaliile. Sau daca adminii permit o sa dau un link aici. Desigur, ai variante mult mai bune dar te costa dublu cel putin.

UIte atasez o poza cu decorul:
Si la mine algele perleaza si intrucat mi-am pus background de curand mai tin lumina asa pana incepe si background-ul sa aiba o mica patina de la alge, apoi schimb ceva la iluminare, ca ma dor salele de cate alge sterg cu cardul.
Si NU, nu e card gold Si NU, nu vreau sa-mi bag ancistrusi sa-mi stric biotopul

Inca odata mari aplauze pentru schimbul la picatura

Insa, imi permit sa spun ce nu imi place, chiar daca experienta mea este mica in acest domeniu. Nu imi place ca se vad toate echipamentele, parca taie din naturaletea si aspectul acvariului si e pacat.
Un mare plus ar fi background-ul, si ai putea ascunde toate echipamentele in spatele lui, sau marea majoritate.

Pestii sunt superbi, sa-ti traiasca!
 
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com