[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bobesku
Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Pushkatu wrote:... ... ... cu toate cele ajung undeva la 8-9 milione cel putin, cred.

Stai asa dom`le ca nu ajungi la 8-9 milioane?! Decat daca vrei si cu, si cu. Ulterior daca vrei sa te apuci de plante o sa bagi multi bani, dar de inceput ai nevoie de o sticla, capac si filtru + substrat decent, nisip si ceva plante nepretentioase.
Eu trag asa o linie si spun ca poti iesi undeva intre 4 si 6 mil, maxim! Acum nu stiu ce planuri ai pe termen mediu, dar la prima strigare nu ai cum sa depasesti suma asta, decat daca te dai in barci si vrei si filtru extern si alte jucarii

Si ca veni vorba de jucarii, eu la prima strigare am dat in jur de vreo 4 mil la acvariul de 60 litri. Luat din Hornbach. Ce s-a intamplat cu el in ziua de azi... Pai mi-am pus filtru extern, am luat reductor si butelie CO2, jdemii de accesorii , fertilizanti, adaugat neon la iluminare, daca trag linie a costat mult mai mult.
Asa am zis si eu si acum am 3 acvarii Ai grija, mai bine te opresti acum pana nu e prea tarziu

E o idee buna sa fii cu ochii pe ei atent si la primele semne sa te gandesti cum ii separi. Si asta face parte, pana la urma, din scoala acvaristicii, experimentezi, si iar experimentezi. Da`cu masura, pana pana la urma sunt si pesticii astia niste fiinte vii

Dolly wrote:Dar nu trebuie sa-l dai!!!! Ii cumperi si lui un acvariu mai micut - nu are nevoie de spatiu prea mult

Nu zic ca se poate tine si in spatiu mai mic. Minimum ideal ar fi 15-20 litri, mai mic e chin. Iar acvariul in cauza are 25 litrii. Eu zic ca e numa' bun pt un betan si niste melci. Va trai ca un boier, cu o calitate a apei mult mai buna decat intr-un borcan de 10-15 litri, parerea mea...
Pushkatu wrote:...Deci eu chiar l-am observat pe beta pret de cateva ore in fiecare zi si nu imi ataca ceilalti pesti...

Crede-ma ca o sa vina ziua in care o sa vezi cum ii alearga si-i loveste cu putere de o sa ti se faca mila de ei. Eu cand am bagat betanul cory erau deja acolo. In prima saptamana s-a acomodat. In a doua saptamana a pus stapanire pe tot spatiul aerian al acvariului si cory nu mai miscau de pe fund. In a 3-a saptamana avea momente in care ii alerga minute intregi si chiar ii pandea si-i lovea cu putere. Am mai stat cateva zile asa si in final am donat cory fiind sigur ca vor fi mai fericiti in alta parte decat la mine unde ii aleraga un nebun toata ziua.

Pushkatu wrote:Zebrele si neonii chiar par fericiti, zburda printre plante si de joaca non-stop. Sanitarii iar par ok...

Cand or sa creasca ai sa vezi ca nu or sa mai para fericiti ci or sa fie extrem de statici, claustrofobati si atipici. Acvariul asta este prea mic pt pestii astia, si nu spun eu asta, ci o gramada de alti oameni atat de pe forumul asta cat si de pe forumuri de afara. Dar, cateodata omul trebuie sa vada cu ochii lui. Si eu am facut greseli la inceput, si poate inca mai fac, cum ar fi: ciclat cu pesti acvariul si ulterior am avut pierderi, si eu am chinuit o bucata un pleco (d-ala Gibby care se face cam de 30-40cm si care imi crescuse intr-o luna de la 4-5 cm la aproape 8cm) in acvariul de 60 litri, episodul cu cory etc. Nu zic cateodata si suprapopularea e o solutie dar trebuie sa te asiguri ca exista un minim de spatiu pt specia respectiva, sa ai o filtrare biologica mult dimensionata fata de marimea acvariului si sa te asiguri ca speciile sunt compatibile. Apropos, betta nu e compatibil cu nici o specie. Se recomada sa stea singur tocmai pt ca are un caracter aparte.

Pushkatu wrote:... am observat ca se reflecta imaginea lui in ea si se pregedea de razboi micul meu hooligan.

Sa stii ca e o idee buna sa-i pui de 2-3 ori pe saptamana o oglinda langa geam pentru cateva minute ca sa se mai infoaie si el. Este ca un exercitiu pentru muschii si aripioarele lui, si cu ocazia asta nu se plictiseste. Dar sa tii oglinda tot timpul nu e ok.

Pushkatu wrote:... Sunt inteligenti si pot spune chiar cu un caracter aparte, de asta si tin la el atat de mult.

Asa este. Al meu vine la mana si stie sa se gudure cand ma vede. Chiar am probleme cand umblu in acvariu pt ca nu-i este frica de mine si-mi sta in maini.

Ape limpezi si pesti fericiti iti doresc

Salutare, vin si eu cu un sfat pe langa cele spuse de colegul nostru mai sus, pentru ca si eu am acasa printre altele si un acvariu de 25 litri, si m-am chinuit cu el ceva pana sa stailizez ecosistemul.

Ai prea multi pesti acolo si intrucat bazinul este f mic o sa ai probleme cu parametrii apei cand ti-e lumea mai draga. Stiu ca e greu dar ar treubi sa renunti la o mare parte, adica sanitarii aia, neonii care au nevoie de spatiu, chiar si zebrele. Ai ca variante fie sa iei un banc de pesti mici gen microrasbora. Sau mai bine lasi betta singurel acolo si cu melcii respectivi (pana or creste si aia, ca o sa te saturi de ei si o sa vrei niste melci mai mici gen Neritina).

Eu am avut un mascul de betta cu inca 3 cory in al de 25 litri al meu si pot sa-ti spun ca pe de o parte cory erau stresati si atacati in continuu de betan, iar pe de alta parte agitau substratul intr-o veselie si apa nu era suficient de limpede. In final am ajuns doar cu un mascul beta si 3 melci mici-medii. Eu unul ma bucur sa vad la mine betanul ca sta relaxat si apa e cristal. Nu trebuie sa ma mai gandesc daca nu cumva ar trebui sa mai fac niste teste de apa, sau daca nu cumva s-a deciclat acvariul pentru ca am curatat filtrul etc. Cu cat fauna este mai mica in acvariu cu atat este mai usor de intretinut si mai sigur ca nu gasesti pestanii cu burtile in sus.

Arunca un ochi in semnatura mea la `Regatul Betanului` ca sa-ti faci o idee. Acvariu de 25litri, un beta si 3 melci, si plante.

Ar putea face rau la Xipho daca e vegetarian, insa nu cred. Pe de alta parte acesti tubi sunt periculosi pt orice peste intrucat poarta microbi. E preferabil sa NU ii folosesti decat daca STII ce faci, si ai incredere in sursa.

Deci adevarul e pe undeva pe la mijloc
Salutare, sigur ai Gibby? Nu de alta, dar am avut si eu cand mi-am facut prima oara acvariu si nu ma pricepeam. Si ce pot sa-ti zic este ca l-am tinut o luna jumate timp in care mi-a crescut de la 3-4cm la aprox 8-9 cm.
Ceva e putred daca zici ca au 2 ani si 5-6cm. Chiar nu vreau si nu am de ce sa fiu carcotas, dar sunt cam prea mici pentru niste Gibby.
Da, este bun dar uite ce spun chiar cei de la Hikari pe situl lor hikari.info:
We recommend Hikari Cichlid Cichlid Gold Sinking as a daily diet for All types of cichlid and larger tropical fish who require higher protein levels.

Deci, asta inseamna ca ar trebui sa mai iei ceva pentru ierbivori. Iti recomand JBL Novo Malawi, un pret decent si cel putin ai mei mananca de rup. Sau altele, dar cu alge si spirulina pentru ierbivori, si sa scrie clar ca este pentru ciclide!
Iar Hikari Gold ar trebui sa-l dai mai rar, nu zilnic. Poate ai citit, ca mbunele pot avea probleme cu o dieta prea bogata in proteine animala si fac Malawi bloat, li se umpla burta intrucat pe de o parte sistemul lor digestiv nu poate asimila in timp util hrana respectiva si pe de cealalta parte exista si un parazit in stare latenta care este activat tocmai de digestia asta lenta (si aici parerile sunt impartite daca exsita virusul asta sau nu... dar eu unul nu as risca).
Mda, am incercat sa fac comanda, dar din 3 itemuri (cele 2 de hrana si o carte despre ciclide), exact mancarea nu ma lasa sa o comand. Zice ca nu pot fi livrate la adresa
Asta e viata. Deci astia suntem cu astia trebuie sa jucam O sa raman pe fulgii de la diverse firme accesibile si Ocean Nutrition pe partea de haleala congelata (Malawi Mix si Cichlid Mix).

LE Am incercat si pe amazon.co.uk sa pun de o comanda dar nu le au acolo. C`est la vie.
Domnu' Minnardy, deci haleala asta e buna pentru ce am eu: caeruleus, iodotropheus si elongatus? Nu li se umfla burticile?
Ca daca e asa, o sa-mi fac comanda de pe Amazon, ca au acolo. Evident dupa ce mi se termina proviziile actuale.
Deci Pomi, iaca link: http://www.amazon.com/New-Life-Spectrum-Cichlid-Formula/dp/B0002E7IT0
Sau daca vrei o cantitate mai mica sa testezi pofta superbilor tai pestici, inca un link http://www.amazon.com/New-Life-Spectrum-Cichlid-Formula/dp/B0002E7IRW/ref=pd_sim_k_5
Msobo este ierbivor, insa Cyrtocara este micro-pradator. Practic, pe de o parte trebuie sa asiguri o hrana vegetala de calitate pentru msobo cu spirulina si vegetale (fulgi si granule) DAR trebuie sa dai la Cyrtocare hrana preponderent pentru carnivore, evident care poate fi tot sub forma de fulgi dar si de cuburi congelate. Am vazut ca se recomanda sa nu dai prea multa mancare uscata la Cyrtocare, deci cuburile congelate sunt o solutie viabila.

S-ar putea sa fie o idee buna sa te gandesti sa renunti la Cyrtocare si sa iei alta specie, tot de mbune ca si msobo. Sau invers.

Revenind la mancare, cred ca daca vrei musai sa-i pastrezi asa cum sunt va trebui sa tii meniul mai aproape de specificul vegetarian cu multa spirulina si alge, si sa dai 2-3 mese pe sapt de cuburi congelate cu mancare de ciclide.

Eu oricum m-as asigura din start ca am ceva varietate. Ce mancare ar merge la Cyrtocare: JBL NovoStick M si Ocean Nutrition Cichlid Mix, dar data ma rar intrucat vor manca si cei ierbivori.
Iar la Msobo ai putea sa dai: JBL NovoMalawi, JBL NovoRift, Sera Granugreen, Tetra Cichlid Excel, Ocean Nutrition Malawi Mix... E o lista f lunga care tine pana la urma de cat de mult vrei sa te implici, si cat de accesibile sunt anumite produse (nu neaparat financiar ci fizic pe raft in magazinele de specialitate). Asa am auzit numai cuvinte de lauda despre produsele Hikari, dar eu unul nu m-am straduit destul sa gasesc.

Cred ca avem colegi mult mai experimentati pe aici care s-au lovit de problemele astea. Ar fi bine sa mai auzi si alte pareri.
In primul rand ar trebui sa identifici exact ce specii ai acolo. Unele se hranesc cu preponderenta vegetal altele sunt mai carnivore. Majoritatea nu refuza niste carnitza, dar, de exemplu la cele de Malawi, mai exact mbune, este indicat sa le dai rar hrana cu aport proteic ridicat, ca sa nu aiba probleme de digestie care uneori le poate fi fatala.

Deci inainte de a avansa orice discutie este musai sa stim despre ce ciclide este vorba.

PS Eu unul am mbune de Malawi (caeruleus, iodotropheus si elongatus). Primesc in marea majoritate a timpului hrana fulgi si granule DEDICATE ciclidelor ierbivore de la JBL, Sera (care nu au mult continut proteic, si au multa spirulina ). Apoi o data pe saptamana le dau la o singura masa un cub congelat de la Ocean Nutrition - Cichlid Mix (asta ar fi tratatia saptamanala cu carnitza) si mai suplimentez cu granule mici de la JBL cu aport de caroten pt culori 1-2 ori pe saptamana.
Si deci, pozele? Unde sunt pozele?
Symbionit sa fie! Adica a fost.
Au rezultat urmatoarele in ordinea fluxului apei -> Prefiltrarea: buretii stoc -> sertar 1: buretii stoc -> sertar 2 tuburi ceramice stoc (semiporoase) -> sertar 3: 70% symbionit, 30% buretii stoc. Practic la sertarul 3 am vazut ca buretii se pot desface fiecare in 2 bucati, adica partea din mijloc se desprinde de cea care sta pe margine, deci practic am un sertar cu symbionit imbracat in laterale cu buretii stoc ramasi de cca 2 cm.
Sper sa fi facut o treaba buna, in caz contrar voi lua masuri.

Ca sa fiu sigur am adaugat bacterii de startup BioBater de la Aquatic Nature in buretii din filtru si in masa apei niscaiva Sera Nitrivec (hrana bonus pt bacterii).
Filtrele interne vor sta pe pozitie 2 saptamani ca sa fie treaba sigura. Urmeaza probabil peste o luna sa adaug si restul de pietre si voi reveni cu niste poze.

Oricum, filtrele interne fac fata, la ultimele masuratori aveam nitritii la valoarea minima pe colorimetru, amoniacul la fel. Duritatea a mai crescut o idee si ph putin peste 8.
Dar m-am gandit la viitorul pesticilor si am luat masuri de pe acum - totul pentru fericirea micilor mei africani

Vad ca de cand am mai adaugat canistra JBL, si pastrand cele 2 filtre interne apa are curenti f puternici. Cand s-a stins lumina si a intrat moonlight-ul am vazut ca pestii se joaca voiosi prin valuri si curenti, in carduri. Un dute-vino ametitor. Aveti idee, ceva despre comportamentul descris? Mie mi se par fericiti, ca si cum se joaca. Sper sa nu ma insel.

Ape limpezi si pesti fericiti va doresc
Si iata ca a mai trecut ceva timp si lucrurile merg bine. Din ce am vazut ochiometric pestii au mai crescut cu aproape un cm, si elongatusii incep sa-si arate culorile
Le dau haleala variata (3 tipuri de fulgi si 2 tipuri de sticksuri) si le mai dau si cate o tratatie de obicei in ziua in care schimb apa cu mancare pt ciclide congelata de la Ocean Nutrition.
Am renuntat la perdeaua de bule, mai ales ca am un program bun de schimbare al apei de la care nu ma abat: vineri schimb 25-30%, marti schimb 10-15%.
Am schimbat neoanele stoc cu: 1 Hagen PowerGlo fata, 1 JBL SOlar Marin Day spate. Se vede diferenta la culorile pestilor, care sunt puse mai bine in evidenta. De cand am adaugat neonul JBL, caeruleusii si chiar iodotropheusii se vad super. ELongatusii se vedeau binisor inca de cand pusesem neonul PowerGlo.
Mi-au crescut alge verzi pe pietre, arata ca un muschi, si am vazut adesea ca sunt pigulite de africani. Deci au si de un snack, in caz ca ii arde buza Am mai luat si niste pietre de pe malu' marii, care deja au fost fierte temeinic si lasate la uscat de vreo 10 zile.
Cu filtrarea nu prea stateam bine (filtru intern stoc + inca unul mai mic), dar a venit timpul sa le fac un cadou micutzilor Le-am luat aseara o canistra JBL CristalProfi e900.
Deci, in seara asta am treaba
Am vazut ca filtrul JBL vine stoc cu 4 sertare, din care primul de sus este prefiltrarea. Cele 3 care se ocupa cu filtrarea au asa: unul cu tuburi ceramice, si celelalte 2 cu bureti. Mai am disponibila o punguta cu tuburi ceramice de la un alt filtru extern pus pe un acvariu de 54L.
Voi ce sugestii imi dati legate de un eventual tuning al mediilor de filtrare? Sa pun mai multe tuburi ceramice si sa renunt la o parte din bureti? La prefiltrare las asa, sau sa bag si niste vata sintetica?

Numai bine, ape limpezi, pesti sanatosi si frumosi va doresc. Si... desigur niste sfaturi, sugestii sunt binevenite.
Ce naiba domnilor, doar nu asteptam 2 luni ca sa intreb din nou.

Si ca sa fiu OT: Treaba aia am rezolvat-o de mult cu un droser Vito electronic. Acum merge bine insa de ceva timp am renuntat la acest neon Sera Daylight pt ca am plante mai putin pretentioase si o dadeam in alge.
Acum tin acvariul doar cu un neon Narva Daylight 6500K si CO2 din butelie, adaug jumatate din doza de micro de la JBL (am si sol AqaBasis tot de la JBL) si un sfert-spre-jumate din macro de la EasyLife si treburile merge cat de cat bine. Practic nu folosesc precis o schema de fertilizare, desi am incercat initial si cu PPS si apoi cu EI. Mi-am facut propria schema de aditie de nutrienti din ochi, adica am vazut cum merg treburile in acvariu si am adaptat. Sunt la inceputul inceputului in ale plantelor, dar din cate vad nu exista o reteta standard perfecta care sa fie garantata la un anumit acvariu. Si mai cred ca factorul cel mai important de care ar trebui sa tinem cont sunt chiar plantele si cati nutrienti consuma si mai ales cat lasa in urma, asta putand duce la alge Iar in toata povestea asta lumina (ca sa continui sa fiu on-topic) regleaza viteza cu care plantele vor consuma substante din apa.
Deci, cu neonul asta ma pastrez pentru un reset pe care o sa-l fac peste cateva luni, vreau sa fac ceva frumos cu plante mai pretentioase
nevergreen wrote:markjay50 si bobesque sunt unu si aceasi persoana?
chiar e nevoie de doua nickuri?

Ce dracu, daca vine un individ si repeta ca papagalu' ce spune altu nu te duce mintea la altceva decat la clone?! smilie
In cazul in care am fost acuzat de nick dublu ar fi dragutz sa primesc si niste scuze din partea ta, evident publice, precum acuzele aduse
Sunt un tanar membru respectabil in devenire al acestui stimat forum si, desigur, nu accept sa fiu atentat la morala mea, pardon

PS Adminii cred ca au realizat ca IP-urile difera si nu am cum si de ce sa ma clonez. Sunt o fire pasnica, de obicei
PS2 Am glumit cu scuzele, ca nu-s asa de scortzos din fire. Numai bine.
Nu a aparut nimic neprevazut iar pestisorii au ajuns pe maini bune. Cu ocazia asta am redecorat un pic, si pun un filmuletz mai jos cu ce a iesit. Este un setup modest, deci va rog nu dati cu pietre
Dar sfaturi, sugestii etc sunt binevenite

Giany wrote:s`a rezolvat multumesc de sfaturi maine vroiam sa fac un schimb mai mare de apa si sa modific pozitia plantelor mai bine astept cateva zile sa se refaca bateriile ce ziceti ?

Eu as astepta cateva zile 3-4 daca apa nu este prea toxica. In felul asta te asiguri ca ai ceva bacterii in filtru. Sau, schimbi apa dar nu aspira substratu decat la urmatorul schimb. La fel si plantele, mai lasa-le un pic, ca eu asa am reusit sa-mi destabilizez un acvariu.
Pai e posibil sa faca asa tocmai pt ca nu l-ai stors. In el probabil ca s-a acumulat materie organica si e ca un fel de marmelada. Eu il storc bine pe al meu, daca se infunda, dar il folosesc strict ca filtrare mecanica, pt ca mai am si alt filtru in bazinul respectiv.
Partea proasta este ca daca il storci prea bine ramai si fara o mare parte din bacterii Incearca sa-l clatesti in galeata bine in care faci un schimb de apa. Poate asa reusesti sa scoti o mare parte din marmelada.

Daca insa vrei sa-l storci si sa-l clatesti mai puternic, nu o face odata cu schimbul mare de apa , si sa nu o faci cand tunzi din plante sau aspiri substratul. Scoti doar putina apa din acvariu si il speli acolo. In felul asta mai ramai cu niste bacterii prin substrat si pe plante care se vor re-aseza si in burete.
La Hornbach te costa pana in 35 RON un sac de 25 Kg. Mai au si la 10 Kg dar nu stiu exact pretul.
Nisipul este destul de aspectuos, si este facut special pt acvarii. Eu il folosesc intr-un acvariu de 54 plantat (deh, acum mi-as fi luat inchis dar era primul acvariu) si in cel de 180 cu ciclide.
Inainte de a-l pune in acvariu l-am spalat in lighean cam in 4-5 ape, si s-a curatat perfect, nu murdareste apa.
Ca un contrast, legat de spalarea nisipului: mai am un acvariu de 25 litri cu un beta in care am luat tot din Hornbach nisip mai inchis (culoare crem) si la care am spalat fiecare lighean de mi-a venit acru, in cel putin 8-9 ape si tot mi-a tulburat apa. Eu zic sa te duci sa-l vezi p-asta alb si sa nu te grabesti sa iei din constructii pana nu elimini toate variantele.

PS Si arata a nisip alb natural, adica mai are niste mici impuritati. Parea mea este ca nisipul perfect alb nu arata natural deloc.

Forum Index » Profile for bobesku » Messages posted by bobesku
Go to: