[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: claudiugeacar
Forum Index » Profile for claudiugeacar » Messages posted by claudiugeacar
Message
OK, hai s-o luam cu inceputul, punctual:
1. Ce plante ti-ai luat, cate si in ce acvariu le-ai pus? (volum, populatie, iluminat, filtrare...)
2. Filtrul nu arunca oxigen. Cel mult aer (care intr-adevar contine si oxigen). Daca ai niste plante care nu sunt prea sensibile si nu ai mari pretentii de la ele, ar trebui sa fie relativ ok, doar ca vor avea o crestere foarte lenta si vor fi tot timpul predispuse la probleme. Motivul este acela ca prin utilizarea functiei de aerare (adica de introducere a aerului cu ajutorul filtrului), produci o eliminare masiva a dioxidului de carbon din apa. Daca ai doar pesti, e mai mult decat bine, e chiar recomandat. In momentul in care ai plante, le elimini un element esential (plantele absorb dioxidul de carbon din apa, il folosesc in cadrul procesului de fotosinteza si produc oxigen, pe care il elibereaza in apa).

Acum, in cazul tau, poti avea un raspuns si un sfat 100% corect doar daca oferi si datele de la punctul 1. In general, pentru acvariile cu plante se recomanda renuntarea la aerare si pozitionarea iesirii filtrului in apropierea suprafetei apei astfel incat apa sa fie usor valurita, realizandu-se astfel schimbul de gaze cu atmosfera. Daca ai un spraybar la filtru e si mai bine. Un exemplu de "grad de valurire a apei" gasesti la postul #9 pe topicul meu, http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/26418.page. Suplimentar, oxigenul necesar pestilor va fi furnizat de catre plante.Beneficiul va fi vizibil destul de repede, prin prisma maririi vitezei de crestere a plantelor si a imbunatatirii aspectului acestora.
Pune si tu niste poze daca poti. Ne va ajuta sa iti oferim un raspuns cat mai adecvat situatiei tale.

Toate cele bune!

LE: Am uitat de lumina. Nu ne-ai spus ce iluminat ai si ce volum are acvariul. Dar mie mi se pare oricum putin 5-7 ore pe zi.
Multumesc, Stefan. O sa fiu cu ochii pe ei.
Din posturile si subiectele pe care le-ai mai pus pe forum, inteleg ca borcanele sunt destinate exclusiv cresterii puilor, pe care apoi ii vei introduce intr-un acvariu normal, nu...?
Sper ca nu asta e modul in care incerci sa dezvolti o afacere din acvaristica...
Nu stiu ce sa zic despre cresterea puilor, dar instinctul imi spune ca ar trebui totusi sa recurgi la un acvariu mai mic (10-20 litri macar), dotat cu toate cele, in care sa ii cresti. Asa lucrurile vor fi mai bune si pentru tine, si pentru ei...
Despre dotarile pe care ar trebui sa le aiba un acvariu in care cresti puii gasesti detalii pe forum (daca imi aduc bine aminte, era vorba de acvarii fara plante, cu un burete bolborositor - rog colegii sa ma corecteze daca e cazul, acum scriu din aduceri aminte).
Bafta multa!
Marian, ceva poze?
N-am mai apucat sa mai adaug cate ceva pe aici (sunt ocupat cu cititul posturilor voastre, adica "invatatul"). Si rezultatele se vad: plantele merg din ce in ce mai bine (multumesc inca o data pentru sfatul legat de aerarea cu ajutorul filtrului) si incep sa inteleg cum vine treaba cu fertilizarea... vorba aia, practica e mama invataturii . De fapt, le merge atat de bine, incat am inceput sa mai donez (noroc cu marianpetrescu, care a prins si el microbul).
Astept cu nerabdare sa infloreasca un anubias (la inceput am crezut ca e o frunza noua, abia apoi am aflat de aici ca da fapt poate sa faca flori si sub apa). Am adaugat si cativa melci de substrat si, judecand dupa faptul ca nu i-am mai vazut dupa aceea decat sporadic (si a trecut ceva timp), presupun ca nu e o problema cu inmultirea lor, deci e semn bun in ceea ce priveste starea generala a acvariului.
O sa revin si cu niste poze saptamana viitoare (momentan camera mea e in deplasare, in scopuri didactice).

Un furtun mai subtire sau un aspirator de substrat (se gasesc in pet-shop-uri) si o galeata. Practic, vei sifona apa de pe fundul acvariului intr-o galeata (sau un alt recipient - eu folosesc PET-uri de 5 litri). Nu stiu acum sa iti spun diametrul furtunului, depinde de granulatia nisipului si de modul in care faci curatarea (adica, daca vezi ca iti trage si nisipul, il tii mai sus sau reduci diferenta de nivel fata de galeata - sau orice alt recipient in care aspiri).
1. Nu stiu ce sa zic... Eu am renuntat la aerare (filtrul meu e unul intern Eheim Aquaball 60) si pestii nu au avut nicio problema, iar plantele au de atunci o evolutie de necrezut... Sa nu fi fost alta problema cu pestii... Colegii mai experimentati pot sa iti spuna mai bine despre ce ar fi putut fi vorba (soc termic, diferenta mare de Ph etc.).
2. Nici eu nu am instalatie de CO2 (folosesc EasyCarbo). Pana acum totul e OK. De cand o folosesc cu simtul raspunderii (a se citi conform recomandarilor producatorului), efectul asupra plantelor e mai mult decat vizibil. In mod normal, daca plantele sunt OK si nu ai cine stie ce pretentii de la ele, instalatia de CO2 nu e neaparat necesara. Decizia pentru investitie e a ta (tu stii mai bine ce planuri de viitor ai).
3. Melcii sunt in principiu utili pentru acvariu. In functie de specie, te pot ajuta cu mentienerea curateniei substratului si/sau cu indepartarea algelor. Daca devin o problema, ii poti controla destul de usor, fie prin "culegerea" manuala, fie prin intermediul unei capcane (se gasesc in pet-shop-uri, dar ai si idei pe forum, la sectiunea DIY).

Bafta!

PS: Daca am scris ceva gresit si/sau incomplet, va rog sa ma corectati. (No hard feelings, sunt incepator si cam asta am inteles din ceea ce am citit si am experimentat personal).
Cateva poze din seara asta:

Vedere de ansamblu

image

image


Ancistrus

image

image

image

image

image



Corydoras

image

Un neon "timid"

image

Tetra

image
Bine ai venit si mult succes!
Subscriu si eu la cele scrise mai sus.
Din experienta proprie iti spun ca dupa renuntarea la aerarea data de filtrul intern (la sfatul colegilor de pe forum), diferenta s-a vazut in ceea ce priveste plantele. Cat despre pesti, nu e nicio diferenta, deci aerarea realizata prin valurirea apei e OK.
Probleme poti avea doar peste ceva timp, atunci cand pestii vor creste. Desi, daca mentii numarul actual, la un acvariu plantat si cu apa in parametrii recomandati, nu ar trebui sa ai vreo problema.
Sa auzim de bine!
Serios? Si eu care credeam ca e un moment de tandrete...
Ma gandeam cu bucurie ca va fi cazul sa incep sa ii urmaresc in eventualitatea unei depuneri....
Poate era totusi un "lover's quarrel"...
Revin cu noutati.
Am gasit duza cealalta de la filtru, deci s-a rezolvat problema cu valurirea apei, dar acum si cea cu circulatia, care e notabil mai buna.
Intre timp, am observat un comportament deosebit (pentru mine) al unei perechi de tetra, si voiam sa va intreb daca e ceva notabil, sau e ceva obisnuit pentru ei.
S-au dus in spatele acvariului (dupa un mopan si in spatele perdelei de valisneria) si pareau sa se "pupe" (am mai vazut comportamentul asta la porumbei), adica se "ciuguleau" in zona gurii. Au fost tare simpatici, au facut vreo cateva tumbe in tot acest timp, dupa care s-au mai fugarit putin prin acvariu.
Any ideas?

Multumesc!
Ai PM.
Multumesc! O sa opresc aerarea si in cel mic, atunci. Sau macar sa o dau mai incet...
Oricum, in acvariul mare, pestii par mai linistiti, acum ca nu mai e atat de agitata apa. Sper doar sa nu fie o problema cu circulatia apei, mai ales la baza.
Studiez problema si revin cu detalii.

Ape limpezi!
Multumesc, @koala.

Apropo de acvariul mic, am mutat pestii astazi. Ar trebui sa renunt si aici la aerarea prin filtru? Si ce ar trebui sa fac apropo de fertilizare? Ferropol24? EasyCarbo? Asta e ceea ce am la indemana acum...
Asta este acvariul pentru "parinti"...

image

Pe telefon arata mai bine poza...
@koala, sunt si 2 anubias, asa e... (e mai usor pe wikipedia cand stii ce cauti... )

Cam astea ar mai fi... Daca ma puteti ajuta....

1.image

Cea micuta

2. image

Cea cu frunzele rosiatice

3. image

Cea cu frunzele verzi, din spatele celei rosiatice.

Va multumesc inca o data!

PS: Pentru rezolutii mai mari, va stau la dispozitie!
Multumesc @koala, la valisneria iti confirm...

Cu restul, sper si eu sa fie plante rezistente si fara "fite", nu de alta, dar sunt la al doilea acvariu din intreaga-mi (scurta) istorie si e primul in care am si plante. N-as vrea sa experimentez pe ceva prea sensibil.

Mai sunt vreo cateva plante, sper sa le prind cu telefonul (daca apropii DSLR-ul de acvariu, ma ia fii-mea la o sedinta foto - de-abia am scapat cu pozele puse mai sus...).

Ape limpezi!
Am uitat... Daca se poate un coleg cu ochii mai ageri, care sa poata sa imi identifice si mie macar o parte din plante... va rog... (mai putin valisneria, pe care am obtinut-o prin bunavointa lui paulc). Va multumesc anticipat.... Daca vreuna dintre ele are necesitati mai speciale, va rog sa-mi spuneti (sau o sa dau eu un search dupa ce aflu cum le cheama)...

LE: Am studiat un pic aparatura din interior:
- filtrul Eheim Aquaball 60 pare la limita pentru acvariul asta. Are filtrare mecanica (burete aquaball) si biologica (Eheim Substrat Pro). Din ce vad, filtrul a venit stock cu acvariul.
- incalzitorul este un Jager de 50W. Pare ok, avand in vedere ca eu am minim 23 de grade in camera cu acvariul (termostatul de la centrala). Nu stiu sa fi pornit vreodata in afara de prima instalare...

Astept opinii... Desi banuiesc orientarea tuturor spre un filtru extern in primul rand... Chiar si asa, daca aveti solutii low-cost, sunt numai ochi si urechi...
Ok, s-a facut. Ii las singurei...
 
Forum Index » Profile for claudiugeacar » Messages posted by claudiugeacar
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com