Message |
|
Daca intrebarea mi-ar fi fost mie adresata, as raspunde ca mi-ar fi suficienta si dovada cu oala pe balcon dar cu o conditie! Sa nu aibe apa in ea
|
 |
|
@Stefan, ii am da ... dar m-am chinuit mult sa-i tin in viata (apa de la robinet, apoi apa plata, samd) si mi-a picat fisa dupa ce am cumparat "bee shrimp" si mureau fix la fel. Cand am cautat pe net despre conditiile bee shrimp, erau complet diferite - in senul ca se cerea kH 2 si picatul fisei a fost, maaa nu cumva si Sakura astia or avea aceleasi nevoi ?
Si cum eram super nervos deja ca nu le dadeam de cap, am trecut la kH 2 asa, ca o ultima incercare. Si BINGO.
Personal, nu sunt convins ca Sakura sunt la fel ca RCS, mi se par ca sunt mult mult mai sensibili ... adica in genul "bee shrimp" sau CRS ..
E drept ca e o mare confuzie care ma confuzeaza si pe mine. Ce sunt sigur este ca indivizii mei (pana la urma nu stiu ce sunt) mor la kH normal ...
Initial ma gandeam nu cumva sa fie gH-ul prea mare (apa de la robinet foarte dura) dar i-am tinut o luna cu apa plata, si la fel, abia supravietuiau
Asa ca feedback-ul meu a fost ceva de genul, daca blue sunt la kH > 4 iar CRS sunt kH 2 - stiu ce patesc shrimpii care stau in kH nepotrivit (bogayman are kH 4). Asa ca am recomandat Blue 
|
 |
|
As inclina spre Blue Tiger.
CRS in nici un caz, am ceva asemanator care n-au vrut sa traiasca decat in apa osmozata cu Kh = 2 maxim. Nu recomand sa fie tinuti la kh = 4 ..
|
 |
|
Propun sa ne linistim, si Alex sa-si vada de Betta
E pacat sa devina totul un conflict de orgolii neargumentat; argumentele si exprimarea impersonala ('critica ideea, nu persoana') atarna greu in evaluari
|
 |
|
Nu stiu daca m-as complica cu nuca de cocos - decat daca are intrare si iesire separata si pestele vede asta..
Am avut o ascunzatoare asa in acvariul cu Betta, dar a mea avea doar o singura intrare iar pestele nu s-a aventurat niciodata acolo.
In plus, ei prefera sa iasa des la suprafata ca sa respire (plamanul acela primitiv) asa ca nu va sta multa vreme oricum ascuns, va intra si va iesi pe post de joaca. Asta ce pot eu generaliza din comportamentul vazut la al meu. As zice sa nu dai banii deocamdata decat pe 1 si sa o lasi o vreme acolo sa vezi ce fac pestii  si sa hotarasti dupa daca iei mai multe sau nu.
|
 |
|
Bine ai venit  in lumea acvaristicii marine. Trebuie incercata odata si odata asta ... doar ca sa vezi cat de frustrant poate fi comparativ cu plantatele  si anume ... disticiplina de samurai.
In primul rand ... POZE ??
Si sa continui: cred ca avariul tau este "Boyu tl 450"  asta ca am cautat despre el si nu gaseam nimic legat de "tl 45" ci doar 450 sau 550 ?
Apoi, nu ai specificat daca folosesti apa osmosata ...
De asemenea, vad pe Google ca acvariul are capac de plastic, si probabil este facut sa functioneze cu capacul coborat (asta apropos de zgomotul de la skimmer). Daca ai instalat lampa MH, inseamna ca stai cu capacul deschis ? Pentru ca iar, din poze de pe net, acvariul pare ca vine doar cu 2 lampi de neon - ceea ce ma face sa ma gandesc ca totusi lampa e separata si capacul este desfacut.
Motivul pentru care eu nu folosesc skimmer este zgomotul - caci tin acvariile in sufragerie si am deja destule chestii care bazaie marunt asa ..
In plus .. nu e recomandat sa il opresti peste noapte. Pentru ca spuma aceea cade inapoi in apa si incepe sa miroasa (spun oamenii pe net, eu nu am avut skimmer si nu am incercat, dar am gasit un topic aici http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1921576&highlight=timer+skimmer unde descrie procesul). Tot in topic acolo par mentionate niste linkuri cum sa reduci zgomotul.
Cate kg de piatra ai in total ? Ai spus ca ai adaugat 3kg de piatra vie, dar mai aveai si alta piatra adaugata ? Exista o formula din asta rudimentara pentru a calcula cate kg de piatra trebuie in total in acvariul marin, si spune ca trebuie in jur de 1kg de piatra la 5-10L de apa (de ex. eu am 4kg intr-un acvariu de 30L). Nu ma bazez pe piatra pentru filtrare insa, iar, din pozele de pe net ale acvariului tau mi se pare ca e suficient loc de filtrare acolo asa ca nu cred ca e o problema daca nu vei adauga mai multa piatra.
Singurul lucru la care se recomanda sa fii atent este sa le pui in asa fel incat sa ai spatii si mai luminoase dar si mai intunecate, si sa nu fie prea aproape de sticla (Ca sa ai loc sa cureti geamurile cand va veni vremea, si de asemenea sa fie loc sa circule apa).
Bafta si astept poze 
|
 |
|
mihai2000 wrote:@ Iulian
pentru hranirea solida se poate face ceva de genul asta
Ha  unii oameni au foarte mult timp liber sau foarte multa pasiune  a dezmembrat si rearanjat totul doar ca sa ascunda hranitorul. Super link, o sa-l citesc de curiozitate  multumesc.
Singura problema este ca nu se poate aplica la mine  deoarece am nevoie sa injectez niste prafuri in reactorul ermetic (circuit sub presiune), folosind o siringa pe care in prealabil o umplu cu "suficient" praf cat consider ca ar fi necesar. Si apoi dupa cateva miscari de piston, tot praful ajunge sa se dilueze in apa si sa-l pot impinge inapoi in reactor.
|
 |
|
 Aoleu ....
 A aparut in discutie Profilux-ul, si incercam sa argumentez ca totusi nu se pot compara asa simplu - privind doar costul hardware-ului ... Profiluxul e de sine statator, adica are webserver si compresie, totul integrat intr-o cutie.
Adica da, pentru DIY cu Arduino exista un cost mai mic initial al pieselor, dar daca se adauga manopera, timpul de productie, si toate modulele necesare ca sa poata faca ce face Profilux-ul (inclusiv streaming - fara PC cum ar veni) atunci na, tot pe acolo da ... daca nu mai mult in avantajul Profilux (pret si spatiu ocupat), administrare remote etc, chiar si o aplicatie pe IPhone.
Ce mi se pare interesant la DIY este ca daca esti pasionat si te ocupi deja de toate astea, atunci nu o iei chiar de la 0 si e foarte satisfacator sa faci tu un sistem care sa iti rezolve problemele, in timpul liber, de placere. Si poti sa adaugi histeresis, algoritmi mai complicati de urmarire, delay-uri, modelari - estimari.
De exemplu mi-ar place un sistem DIY care sa imi adauge hrana la reactorul de nitrati, incat sa-mi mentina un debit acceptabil dar si un potential REDOX scazut - cu Arduino se poate face. Profilux nu stiu...
|
 |
|
Mie critic mi se pare (cand sunt in vacanta de exemplu) sa observ daca nu cumva am vreo inundatie  si sa pot sa iau legatura cu cineva care poate interveni.
|
 |
|
daniel12 wrote:Nunu, incape intr-o cutie de bomboane. Pentru Arduino exista module iar cei mai priceputi isi pot face singuri streaming live.
Primul rezultat la o cautare pe gogu
Domnul daniel12 - v-ati grabit
Daca va uitati pe primul cadru, punctul 3 ... Rtmp Streaming se face cu ajutorul Adobe Media Live Encoder - asa ca va trebuie o minivaliza pentru PC-ul  ul care trebuie sa trateze compresia. Arduino ... Arduino doar sa miste camera stanga/dreapta poate.
Later edit: PC si licente, minim 200 euros in plus. Pret de Profilux ...
|
 |
|
Dragos, Cred ca se poate face orice  cat timp programul incape in memoria controller-ului (daca e algoritmic, se implementeaza fara nici o problema). De fapt, Profilux-ul sigur are un microcontroller (mai puternic) acolo care face toata treaba si e acelasi principiu.
Avantajul Profilux este ca e totul integrat si testat de ei; de exemplu, mi-ar place sa las doar Profilux sa faca streaming web, ceea ce Arduino nu poate - e prea slab ca sa faca o compresie (a, ca se uite dupa o valoare pe una din intrari, sa tina un cronometru, si apoi sa declanseze altceva, da, asta e simplu).
Marea problema cu proiectele DIY este ca daca le pui toate cap la cap sa faca ceea ce face Profilux, incap intr-o valiza, nu intr-o cutie de bomboane ... si mai si pierzi saptamani sa le pui cap la cap
Dar cred ca nu mai am ce cauta in topic aici - am scris la topicul meu de ce 
|
 |
|
Cu o lampa de birou care sta alaturi, aplecata peste acvariu ?
|
 |
|
Bine de stiut cu Salifert  eu folosesc ceva mai ieftin - Sera ... care probabil se abate si mai mult.
In seara asta o sa pregatesc apa si sa raspuns la topicul deschis de Dragos apropos de ce sare folosim (fiindca nu am gasit nicaieri publicate valorile standard ale sarii).
|
 |
|
Am cautat iar sa vad de ce am retinut chestia ca PurpleUp nu este fertilizant. Se pare ca e folosit in reclamele lor ca sa 'linisteasca' oamenii ca ajuta doar la coraline, nu si la alte alge (adica oameni buni, nu e fertilizant de alge).
http://www.coxwellaquatics.co.uk/caribsea-purple-up-96-c.asp
Purple Up is a pink and purple coralline algae accelerator. Since Purple Up is not a fertilizer, it does not promote the growth of nuisance algae.
Deci se leaga de ceea ce spui - este o pulbere alba lichida aproape - trebuie amestecat puternic inainte sa-l folosesti iar in siringa intra foarte greu. Si in apa se face laptos.
Insa e probabil si ceva legat de Ca si Alk, pentru ca se simte la corali, toti se umfla dupa ce adaug ... le prieste cumva, si trebuie adaugat zilnic (am ajuns sa dau 0.8ml la 30L). Uf.
PS: am intalnit ca include si Iodine: http://www.caribsea.com/itempage_bluesolutions_purpleup.htm
PurpleUp™ also replenishes iodine; an essential element for coralline algae tissues that quickly becomes depleted in closed systems.
|
 |
|
Stiu doar ce am gasit pe forumuri, si anume ca este un accelerator si nu un fertilizant. Asa ca ... nu stiu ce trebuie sa contina ca sa accelereze, dar ca parerea tuturor este ca esti mai castigat daca adaugi Ca si Alk singur, si te costa mult mult mai ieftin decat PurpleUp.
Ai dreptate de fapt, sigur adaug o gramada de Ca, deci probabil se precipita. O sa masor pH pe care nu l-am mai masurat de un car de ani. Parca pH-ul stabilea daca se precipita sau nu (tin minte dintr-o discutie la acvariul lui Koala).
|
 |
|
Gabriel, suna suuuper tare
Si de unde vine la mine reactia  ?? Doar ce am primit un telefon ca la sfarsitul saptamanii viitoare imi vine lampa. YEEEEEEY. Si lampa si reactorul  Am asteptat 100 de zile dupa astea ... parca naiba, e ca o iubire din asta care nu se mai intoarce, si cand se intoarce ai asa un sentiment de "meh ..."
Pana atunci trebuie sa termin nano! Me happy.
|
 |
|
Wooow, bestial  Postati baieti, voi digera totul cat de curand posibil.
Vad ca nimeni nu mentioneaza in legatura cu radiatoarele. eheeee pe vremea mea  cand studiam despre tranzistori de putere, erau formule care calculau volumul unui radiator (si suprafata de fapt) in functie de coeficientii radiatorului, ca sa poata totusi degaja caldura absorbita de tranzistorul respectiv.
Asa ca ma sperie un pic ideea ca "am pus radiatorul x si doar sta caldut" (poate de fapt nici nu e in stare sa preia caldura respectiva, si de fapt ledurile se coc in suc propriu ?).
Ventilator n-as vrea la lampa, orice bazait in plus trebuie sa fie al naibii de necesar ... ca sa-l tolerez.
|
 |
|
Posibil  Multumesc de sfaturile pentru aditivare, voi studia.
PS: Gabriel, nu stiu ce contine PurpleUp - o sa ma uit diseara pe sticla daca scrie. Spune doar ca suie concentratia de Ca.
Adevarul este ca sunt dezamagit .. si nu prea mai imi pasa. Jucaria nu mi-a sosit (lampa) - la telefoane mi se raspunde ca nu se stie nimic asa ca zilele astea anulez comanda .. o sa fac eu un modul de mana, si aia e. Sa vad de unde o sa gasesc niste lupe.
Ai Sol normale sunt peste tot, dar sunt prea puternice ..
Asa ca deocamdata nu mai sunt atent decat la schimb apa la 2 saptamani, curat si geamurile la fel, totul pare ca supravietuieste, se pare ca acvariul reactioneaza mai fain de cand adaug zilnic PurpleUp. La fel de mult astept si dupa reactorul cu sulf - asta cu prafuri e o prostie, trebuie bibilit zilnic la el, altfel e ca si cum n-ar fi chiar daca potentialul redox sta pe la -100 (pentru ca trebuie o combinatie de debit, iar daca e sa cresc debitul, reactorul nu face fata daca nu il hranesti de 2 ori pe zi chiar). Sper ca ala cu Sulf e mai robus.
Si cum e clar ca nu sunt pe drumul cel bun, nu ma mai zbat deocamdata 
|
 |
|
Wow, impresionant! Eu mi-as da peste cap nanoul daca as vedea puiutii  macar sa incerc, si refac eu conditiile dupa .... nu par asa pretentiosi, dar trebuie multa mancare (din putinul pe care l-am gasit pe net) dar eu dau oricum foarte multa mancare deci n-ar fi asa un capat de tara.
Bravo. Poate totusi or supravietui cativa ..
|
 |
|
Bravo!
Arata a niste casute ideale pentru Betta  sunt impresionat de efort - este atat de inradacinata ideea ca Betta se descurca in chichinete fara termostat incat e relaxand cand vezi cand din pasiune se incearca a se avea grija corect de nevoile si temperamentul pestanilor.
Sentimentul meu (am avut o singura data Betta si ce am mai vazut pe la magazine in cutii mult mai mici) este ca pestii nu se suporta, si fiind asa vizibili unul altuia ar putea fi stressati. Asa ca as pune plante si ascunzisuri in fiecare compartiment si o sa fie perfect  chiar sa simta ca au teritoriul lor fara sa vada constant 'inamicii' alaturi.
Astept aduceri la zi cu plantele si pestii.
|
 |
|