[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Mihai, daca ai toata libertatea de alegere, e greu sa-mi dau seama ce ti-ar place - tu trebuie sa ne zici constrangerile cumva, sa sa vedem atunci 'colectiv' cum gasim caile de mijloc. Daca il poti face oricum, atunci o limita tot este, financiara caci bani infiniti nu exista ...

Pentru vivipari merge facut oricum - sunt usor de tinut daca schimbi procentul de apa in mod regulat.
Depinde cum iti place tie - nu cum ne-ar place noua, pana la urma tu platesti ..

Pai daca ne spui si ceea ce vrei sa cresti in acvariul respectiv, ar fi mai interesant si pentru noi sa contribuim - caci titlul topicului "Ceva nou!" la rubrica de Atelier m-a facut sa ma gandesc la o super chestie la care nu s-a gandit nimeni care rezolva problemele cotidine intampinate cu acvariile ...

Bine ai revenit insa, si zi-ne te rog ceea ce urmaresti sa obtii cu acvariul respectiv - ca sa vedem daca incap neoanele in caz ca vrei plantat, sau poate merita mai lat sau mai lung ... stiu si eu ? Scopul ajuta
Multumesc pentru link-uri Mihai!

Eu ma gandeam la asa ceva: http://reefledlights.com/shop/12-led-premium-xte-kit/ (adica macar sa iau si radiatorul poate si ventilatoarele gata ajustate) dar se pare ca minim vin cu 12 LED-uri, ceea ce s-ar putea sa fie "overkill" pentru 30L al meu

O sa caut sa vad totusi daca e sa gasesc radiator + 4 leduri ... poate si un mic cooler prins. Dupa aceea vedem
+1

Am aici un link http://hex.ro/wp/projects/orga-de-lumini/ cu o orga de lumini facuta pe vremuri cu Atmel (inima Arduino). Filme cu 'dimming' la becuri bagate in priza sunt la baza paginii.

Am si un Leonardo asa, de LENE si COMODITATE. Avantaj Leonardo e ca se foloseste aceiasi mufa USB pentru a-l scrie (din cate am citit) dar windows-ul mereu redetecteaza .. dar macar merge totul pe USB. Asa ca pot sa pun starea meteo direct iar cu modul de ethernet pentru Arudino pot sa simulez si fulgere

Buhahahaha!

Gata, trebuie sa-mi caut leduri.
Cred ca o sa iau si eu calea asta .... cat te-au costat LED-urile ? Lampa mea nu vine si cred ca o sa improvizez ...
Am un Arduino Leonardo iar cu putin PWM in tranzistoare de putere si se rezolva si dimming-ul.

Ai putea face te rog un topic separat cu schema si codul sursa ? M-ar interesa Daca nu, s-ar putea sa incep eu unul, odata ce termin celalalt acvariu nano ..
Animalutul poate fi Stomatella black ?
Salut si bine ai venit!

Pentru inceput ar trebui sa ne spui mai multe despre tine la rubrica "despre noi" aici: http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/34.page - ce acvariu ai, cum ai inceput ... apoi ... vei putea posta la rubrica de vanzari / donatii.

Bun! (nu stiu de ce le spui blaster , cred ca lipseste un a acolo - balast ?)
Si eu votez pentru nuca de cocos sau niste canale din acelea ... nu stiu cum sa zic, gen Dennerle Crusta Tubes - au nevoie de multe spatii unde sa se retraga si sa stea ascunsi si cu cati ai mai multi, cu atat trebuie sa mai multe ascunzisuri.

In rest arata super bine

Cum intentionezi sa ii hranesti si sa intretii acvariul ?
Am folosit de mai multe ori peroxidul, cu efecte foarte bune atat la acvariul marin cat si la cele de plante. Evident ca daca nu se indeparteaza problema initiala, ele vor apare din nou (algele) asa ca H2O2 trebuie folosit doar cand stii ca ai echilibrat acvariul dar vrei sa scapi mai repede de una alta.

De exemplu la plantate mi-a aparut cand am inceput acvariul fiindca fertilizam mult pana ca plantele sa se inmulteasca samd. Adica am riscat sa fac un mediu propice - dar nefiind inca suficiente plante care sa consume surplusul, ei bine ...
Asa ca am pus H2O2 de cateva ori pana s-a intins covorul de HC si celelalte au inceput sa creasca. De atunci fara probleme.

Nu functioneaza impotriva verziturilor care apar pe pietre / lemne (recomandat Neritina). La marin, alga a murit (foarte satisfacatoare experienta) dar a aparut din nou asa ca am fost nevoit sa iau un animalut care se ocupa de micile cosmetizari ..

Sfaturile intalnite pe net:
a) sa se adauge local (nu mai mult de 1ml/L de H2O2 3%. Altfel poti avea probleme cu melcii, sau pestii care trec prin zona, apar mici arsuri am citit)
b) sa se opreasca pompele inainte
c) sa se stinga lumina (caci in prezenta luminii H2O2 'pateste' ceva, si nu mai e eficient).
d) dupa 30 minute, sa se reproneasca totul...

Dar ideal ar fi sa echilibrezi acvariul ... altfel e o lupta fara sfarsit ...

Later edit: dupa o discutie cu alber, m-am convins ca sfatul lui e adevarat: ar trebui facut un schimb de apa de 50% (la 2-3 zile dupa tratament) caci dupa ce mor algele (si poate si unele plante mai sensibile - gen Cabomba) sa nu ramana vreun surplus de 'mizerie' carora filtrarea sa nu poata face fata. Si mai bine sa incepi cu o doza mica (nu direct 30ml / 30L de exemplu, ci 2-3ml sa zicem, local). De asemenea, unii acvaristi prefera sa faca un schimb de apa de 50% la 30 de minute dupa aplicare, in ideea ca peroxidul ataca algele - dar pentru a nu continua sa atace si alte plante mai sensibile. Personal nu am schimbat apa, dar nici nu am avut plante sensibile ..
S-a mai discutat odata pe forum despre asta, un user spunand ca in familie ei folosesc asa ceva si ca sotia nu a mai avut probleme cu pietrele la rinichi dupa ..

Topicul este aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20384.page si citeste te rog posturile utilizatorului ezatemi - de exemplu acesta: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20384.page#p169994 sau http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20384.page#p170010 .
Bleah, sunt dezamagit. Ceva nu fac cum trebuie. Completez de o saptamana cu PurpleUp. 5ml / 200L spun ei, asa ca am facut un calcul si in loc de echivalentul 0.8 , adaug 0.6. Si totusi, azi am masurat si am 360 Ca, si kH 7.
Brrrrrrrrrr. Si nici lampa n-a venit. Un inceput de an prost... O sa ridic doza de PurpleUp.
Wow Felicitari! Ai o uzina intreaga acolo!

Bravo pentru viitorii puiuti. Sunt la fel de agresivi precum Betta normali, va trebui sa separi masculii - sau merg tinuti la un loc ?
Dificil raspunsul la intrebarea daca 2 ore in plus duce la aparitia algelor

Singura verificare este sa incerci.
Cum sesizezi ca e ceva in neregula, reduci la cat era inainte.

Cu toate ca eu as creste mai intai lumina, si dupa aceea as mari fertilizantii - in sensul ca 2-3 saptamani monitorizez cum stau lucrurile, si daca nu observ nici o schimbare in rau (gen alge care ar indica surplusuri nelalocul lor) atunci as purcede si cu ridicatul fertilizarii.
Dar palpaie neonul ?

Caci instalatia e simpla, starter in paralel cu neonul, si balastul .. daca neonul palpaie, inseamna ca starterul e dus. Daca nu palpaie neonul, inseamna ca balastul e dus (si risti sa se arda neonul de fapt).

1. Nu cred ca sunt suficienti 4W - la mine cu 9W peste 8L lucrurile s-au miscat destul de greu...
Problema este ca la extreme (gen sub 20L sau invers, la acvarii foarte mari), regulile de iluminat nu prea se mai aplica - poti sa cresti o planta intr-o eprubeta de 100ml sa zicem, dar nu va creste daca doar aprinzi un bec de lanterna ..

Asa ca daca vrei sa ai ceva plante (ca zici de Deponit), va trebui sa ai minim 10W acolo ... (am 9W peste un java moss - acvariul adanc de 20cm) si creste greu moss-ul ..

2. Deponit e foarte bun, il am in acvariul de 16L si deocamdata nici o problema ..

3. Despre filtru, merge si HOB cum a spus colegul akos09 - dar as opta pentru unul intern mic, gen http://www.reef.ro/web/reef/detalii_produs/_pd_/produse_echipamente_acvaristica/filtre_interne/Resun_Filtru_Mini_RS
L-am folosit intr-un acvariu spital de 5L si era foarte puternic, am reusit sa-i domolesc debitul folosind un furtun de aer infipt pe iesire (care a redus diametrul si a devenit suportabil).
daniel12 wrote:Nano cu creveti sunt o combinatie riscanta. Crevetii au nevoie de parametrii stabili iar nano este definitia instabilitatii

Am rezolvat problema stabilitatii tinand nano-ul de 10L doar cu creveti si moss, cu fertilizanti foarte putini si foarte rari. Nu m-as incumeta cu HC si fertilizanti la greu, CO2 bomba instabil, samd. Atunci da, e mai greu

De asemenea, exclus pesti... un peste mi se pare ca produce mult mai mult NH4 decat un crevete. Asa ca doar creveti, la mine e ok cel putin
In principiu, ii hranesc odata la 2-3 zile iar la o saptamana, doua, schimb 4L de apa. Plante doar moss, alge foarte putine(un pic de thread algae, dar mici, si nu o iau razna); hranesc mereu cu mancare pentru creveti, dar variata ... mineral, crusta fit, complete, si batoane mici de spanac si inca un fel, toate gasite de la Dennerle, le alternez cum ar veni.

Nu e asa greu totusi - cu toate ca o buturuga cu niste moss ar fi pe dragul lor, sunt foarte speriosi si se simt mai bine daca au unde sa se ascunda (de mine, sau de ceilalti, cand naparlesc).

@Dragos - nu stiu de ce nu merge link-ul, tehnic trebuie sa redirecteze catre un post din threadul acesta, post in care se afla acest link: http://www.plantedtank.net/forums/showthread.php?t=273

Cumva ei spun acolo ca doar pentru anumite tipuri de plante se preteaza, cele care se bazeaza pe nutrienti din coloana de apa mai mult decat din radacini. Dar plantele care se bazeaza pe aportul de nutrienti de la radacini ar fi dificile - si e riscant, posibil sa mearga dar nu e garantat cum ar veni
Probabil ca Bitanul ar fi putut sa duca acvariul, dar daca am inteles corect postul de mai sus, n-a fost langa acvariu multa vreme, deci .... poate si asta a contribuit.

Sunt curios sa astept si concluziile experimentului ..
Ha! Incurajarile voastre ma motiveaza

Multumesc!

@Mihai : Despre structura cu roci, m-am gandit si eu. Nu stiu de ce nu-mi plac rocile. Am un nano cu niste pietre, dar e al naibii de greu sa gasesti ce-ti place, cu textura care trebuie, pe dimensiunile care trebuie - si tot intreband, mi s-a spus ca de fapt daca vreau sa fac ceva fain, trebuie sa ma apuc de ciocanit si sa-mi obtin eu pietrele din altele mai mari... Asa ca vreau sa ard o etapa de frustrari ca n-am noroc la pietre.

Pe cand tapsanul, in controlez milimetru cu milimetru si chiar o sa pot infige si niste lemne mici mici pe post de decor, sa vedem ce-oi gasi dupa ce termin.

@Porcu - nici pe departe barosan sufar de un blocaj cronic al creativitatii si chefului, deocamdata incerc asa, sa ma amagesc. Am bagat niste proportii, dar as vrea sa valea sa fie un pic stramba asa, nu perpendiculara. Poate pe varfuri as vrea sa pun niste micranthemus dar nu stiu cum o sa fie fluxul la apa sa nu mi le culce. Mi-ar trebui niste plante cu frunze mici dar tulpina un pic mai groasa, sa le pot tine asa la 4-5 cm inaltime si sa fie stufoase ...
Tot am amenintat ca ma apuc de un nou setup pentru acesta azi am facut primii pasi. Instalat un dulap nou pentru 2 acvarii, si jucat cu ceva cartoane:

Ce parere aveti de layout-ul de mai jos ?

image image

image

Cartoanele sunt puse de model, structura finala va fi diferita, facuta dintr-un acrilic de 1mm prinsa cu o plasa pentru ca sa nu o ia la vale substratul. Prin ochii plasei voi strecura peste tot HC. Lumina va fi 3 x Dennerle 11W (acvariu de 30L) - fertilizarea clasica Dennerle cu care am avut success. CO2 evident. Si hranitor automat!! Ha am descoperit hranitoarele, uit sa mai hranesc pestii de cand am hranitoare la toate cele 4 acvarii .. ce bine e, o responsabilitate in minus.

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: