[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 10 litri  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Tonisoru wrote:
Dar azi o sa inlocuiesc lemnele cu pietre

Pacat. Lemnul arata mult mai bine intr-un acvariu (dupa gusturile mele). Apa maro se va duce in timp, odata cu schimburile de apa.
Si sa stii ca apa maro nu e un blestem, altii dau bani pe solutii cu tanin pentru a obtine asa zisa "blackwater".

Daca n-ai rabdare sa se duca taninul pe cai naturale, exista solutii pentru asa ceva (un pic cam costisitoare): Seachem Purigen si Dennerle NitratStop Supra.

Ma rog, fiecare dupa gusturile personale

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Tocmai am terminat de inlocuit lemnele cu pietre; mutat moss-ul de pe lemn si covoras pe o piatra, Bucephalandra, la fel. Bine ca plantuta asta e o adevarata "doamna", nu s-a sinchisit deloc de stangacia mea, chiar ii merge bine, ii cresc frunze si se prinsese de lemn.
Acum nu mai pot face nimic, dar eu zic ca nu a iesit rau, o sa pun o poza dupa ce se mai limpezeste apa.

dan.pavelescu wrote:Multumesc. Va fi modest, nu minunat

Tu nu stii ca frumusetea se afla in ochii privitorului?
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Tonisoru wrote:Cand am curatat filtrul, am scos saculetii cu siporax si i-am clatit in apa scoasa din acvariu, pentru ca erau depuneri printre bilele de siporax; nu trebuia sa fac asta? si apoi am clatit cartusul si compartimentele in care se afla siporax-ul. Cum altfel as putea sa procedez?

Ai procedat corect ;)
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Atunci nu-mi explic cum de am imprastiat bacteriile si am declansat deciclarea asta, fie ea si partiala. Probabil este cum a spus Narcis, le-am zapacit cand am aspirat substratul, in dorinta mea de a curata cat mai bine.
Acum o sa fac schimburi mici de apa in fiecare zi si astept sa se aseze la locul lor.
Multumesc
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

dan.pavelescu wrote: Apa maro se va duce in timp, odata cu schimburile de apa.

As vrea sa pun un autocolant alb pe geamul din spate al acvariului, uite, m-am inspirat din imaginea asta

image

iar apa maro/galbuie, ar fi intunecat peisajul. Multumesc mult pentru solutii, o zi buna!
Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Alb este cel mai de efect. Te ai gindit bine.
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Nu cred ca imi va iesi cum este cel din imagine, dar macar voi incerca. Aquatic Jungle era atat de frumos si de natural... Vreau sa fac si eu ceva cat de cat dragut.
Gabi C, am vazut acvariul tau la sectiunea de plantate, este extraordinar de frumos. Multumesc pentru confirmarea ca autocolantul alb este o alegere buna.
Radu_B
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Tonisoru wrote:Probabil este cum a spus Narcis, le-am zapacit cand am aspirat substratul, in dorinta mea de a curata cat mai bine.

Offf...e un pic mai greu cu sifonatul substratului. Mult de scris putin timp la dispozitie
Deci, sifunarea se face doar la suprafta (~1-5 mm) pentru a lua detri...rahatul animalelor, resturile de plante, mancare neconsumata etc.
Daca intri mai adanc, in functie de substrat, poti risca sa ajungi la niste "pungi" cu gaz toxic (poti sal vezi usor in substrat pe langa geam).
De aceea, niciodata nu se sifoneaza adanc, in totalitate, substratul.

Acelasi efect negativ poti sa-l ai si cand rearanjezi in acvariu.
e asemenea, daca ai substrat fertil, "praful" foarte fin al acestuia poate ajunge pe mediile bio din filtru si le "axfixiaza" prin lipsa de oxigen.

Dar astea-s doar motive teoretice. De obicei e un cumul de motive (incluziv tratamentul pentru care ai pus carbon in filtru).
E foarte greu de spus...poate nici nu ai avut deciclare ci doar ceva care a cauzat acel boom bacterian (bacterii care earu diferite de bacteriile "pretioase" din ciclul azotului)

Tonisoru wrote:Acum o sa fac schimburi mici de apa in fiecare zi si astept sa se aseze la locul lor.

Schimbul de apa nu e obligatoriu in cazul in care nu ai pesti. El se face pentru a reduce amoniacul, nitritii si eventual nitratii. Doar ca nevand pesti pe tine nu prea trebuie sa te intereseze.
Problem ar fi alta: tu vorbesti de apa tulbure pe care o astepti sa se limpezeasca". Ei bine, limpezirea vine din doua motrive:
1. Filtrare mecanica (rezolvi prin spalarea buretilor/perlonului sau ce mai ai tu acolo)
2. Se depune in acvariu (aici e problema si trebuie inlaturat usor, cu timpul, prin sifonare)

De aia, la incepatori, eu nu recomand substrat fertil. Sunt colegi care au acvarii superbe fara a avea substrat fertil. In plus, majoritatea plantelor isi iau nutrientii mai mult din apa, prin frunze, decat din substrat. Ori altfel spus: un acvariu plantat DOAR cu substrat fertil nu va functiona pe cand un acvariu DOAR cu fertilizare in masa apei poate fi unul de top.

Tonisoru wrote:As vrea sa pun un autocolant alb pe geamul din spate al acvariului

Eu nu cred ca ala e autocolant alb ci mai degraba opac cu un perete alb in spate, si, posibil, cu o lumina in spatele acvariului la baza. Aia e o poza "profi" facuta pentru o expozitie...poate. Daca pui autocolant alb ti se va vedea orice mica urma de GSA, GDA, diatome etc.

LE: sfatul meu: fa rost de un carton perfect alb (sau o coala A4 din aia mai groasa), taie-l la dimensiunea acvariului si pune-l in spate. Variend unghiul pe care il face orizontal cu acvariu (cu lumina aprinsa) ve-i vedea daca vrei sa mergi mai departe sau vrei alta culoare.

This message was edited 1 time. Last update was at 14/12/2016 13:21:34

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Ma bucur ca ti place acvariul meu. Tine mult de atentia care o dai la detaliu si de exercitiu ca sa obtii ce ti doresti.
Legat de colantul alb intradevar sr vor vedea diatomeele- dar oricine cind face poza la bazin îl curata înainte, deci asta nu e o problema.
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Oh, atat de multe lucruri de luat in considerare...

In ceea ce priveste substratul fertil, (nu stiu cum e cu cel inert, nu am folosit) intr-adevar, ma descurc un pic greu si cand aspir si cand am plantat plantele sau am mutat/schimbat decorul. Dar ii confera acvariului un aspect elegant si natural si cred ca este cea mai buna alegere. Si mai are si avantaje ca aerarea si nutrientii necesari plantelor. Eu o sa pun si un fertilizant lichid pentru plante (am luat pana la urma din acela pentru nano, all in one - o picatura pe zi).

Cu fundalul, nu stiu ce sa zic, nu ma gandisem la ceea ce mi-ati spus. O sa incerc simularea cu fundalul alb, dar s-ar putea sa fie cam pretentios, adevarul e ca am observat pe geamul din spate niste depuneri fine verzui/maronii, mai mereu. Asa ca nu stiu de care sa iau.

Multumesc frumos pentru toate informatiile. O zi buna!

Gabi C
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Cu orice fundal se vor vedea urme asa ca nu te stresa. Putine alge verzi dau bine.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Tonisoru wrote:adevarul e ca am observat pe geamul din spate niste depuneri fine verzui/maronii, mai mereu.

Si ce e ne-natural in cateva alge?

Tonisoru wrote:Asa ca nu stiu de care sa iau.

Eu votez pentru negru, intotdeauna mi s-a parut ca da bine. Mai am io niste autocolant negru mat (culoarea Mobrei) de la Oracal. Ti-e departe comuna Ghimpati?

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Pai nu am zis ca e ne-natural, doar ca poate, un autocolant alb le-ar scoate in evidenta...
Am facut proba cu hartie alba in spate; nu e chiar cum ma asteptam, a avut dreptate colegul Radu B - lumina si altele.

Poate ca voi folosi negru. Daca ai astfel de autocolant si imi poti vinde o bucatica potrivita pentru acvariul meu, iti multumesc. Ghimpati e la 40 km de Giurgiu, dar nu am drum in acea directie. Daca e ok pentru tine mi-l poti trimite prin curier, nu ma deranjeaza sa platesc si transportul (daca-l comand de pe net, e acelasi lucru, dar prefer sa cumpar de aici de la voi).
Multumesc
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Ok, iti trimit luni

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Ok. De indata ce imi comunici detaliile necesare pentru efectuarea platii - suma (autocolant + transport) si contul, iti comunic adresa de livrare. Dimensiunea este 30x28 cm.

Daca ai un autocolant mare, esti sigur ca vrei sa tai din el? Poate iti va folosi daca revii in lumea plantelor. Eu gaseam asa mic cum imi trebuie, si pe net...
Dar, daca te-ai oferit, inseamna ca e ok; apreciez gestul si astept detaliile de mai sus.
O seara buna!
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Buna dimineata,

Aseara am facut niste teste de apa, as vrea sa va arat rezultatele. Am si cele mai recente valori comunicate de Apa Service, la data de 07.11.2016 (buletine oficiale de la furnizorul de apa, de care m-a intrebat Dan Pavelescu)

Valori oficiale Apa Service: Valori test apa din retea (testat de mine): Valori test apa acvariu (testat de mine):
NO3 = 3,86 - 4,34 NO3 = 0 - 10 NO3 ?10
NO2 = 0 NO2 = 0 NO2 ?1
PH = 7,63 - 7,70 PH = 7,6 PH = 7,2 - 7,6
KH = 18 KH = ? KH = ?

La partea cu GH si KH, nu stiu cum sa interpretez testele. Nu stiu daca au vreo relevanta testele astea in acest moment, dar eram curioasa cum vor iesi.

Atasez poze cu testele (test apa retea, test 1 apa acvariu, test 2 apa acvariu)
image
image
image

Multumesc frumos
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Datele cu valorile testelor s-au amestecat putin; o sa atasez un tabel unde sunt asezate.
Multumesc
 Filename Rezumat teste apa.doc [Disk] Download
 Description Rezumat teste apa
 Filesize 28 Kbytes
 Downloaded:  371 time(s)

dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Tonisoru wrote:Ok. De indata ce imi comunici detaliile necesare pentru efectuarea platii - suma (autocolant + transport) si contul, iti comunic adresa de livrare.

M-am simtit ca la receptie la Emag

Nu costa nimic, ce Doamne ia-ma, e o bucatica de colant

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]
Tonisoru
Membru de baza
[Avatar]

IP:

Scuze, e un gest dragut, iar eu uneori am niste maniere de birjar.
Iti multumesc frumos, cand se poate, te rog sa mi-l trimiti.
dan.pavelescu
Liliacul
[Avatar]

IP:

Ti-am mai gasit prin cutia cu maimute niste maruntisuri (un mini incalzitor, pompa de aer). Daca n-ai ce face cu ele, arunca-le sau da-le mai departe

I'm Batman!

The Forgotten Sands
Release the kraken!
Soupe de poisson

Mi te supui.
[WWW]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: