[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Koh-i-Noor
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
la un moment dat am vazut rosu in fata ochilor
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2015/show305.html

felicitari stefan
felicitari camarazilor care au participat
Gabi C wrote:Poate fi frumos pt cine gusta genu asta de scape .
Pentru mine e artificial sincer .
Nu mi plac nici scape urile cu bonsai sau carari de munte sau tot ce nu are de a face cu apa .

Gabi, cred ca ai gust (ti-am urmarit setupul asta ultim si comentariile si mi se pare ca stii cum trebuie sa arate un setup bun).

Nu planuiesc sa trasnformam, aici, quote-ul asta, intr-o polemica de principii dar, pe scurt, cred ca afirmatia e falsa, gustul tau bun de altfel e pacalit de niste principii (sau hai sa le spun prejudecati) false.

"carari de munte" - cine spune ca-s carari de munte? pot la urma urmei fi niste limbi de nisip de alta culoare formate de un curent pe fundul apei. In natura gasesti asa ceva.

Adica aranjamentele noastre atent bibilite au de a face cu ce se intampla in apa/natura? Cu plante in 99% din cazuri de prin toate colturile lumii. Cu pietre atent alese (Fukuishi/Oyaishi si simpatica mie "piatra de sacrificiu" Suteishi samd.)

Sa fim seriosi, daca ar fi sa judecam asa purist ar trebui toti sa avem biotopuri.

N-am nicio problema cu cineva care nu e de acord cu copaci si poteci si alte minuni in acvariu, dar cand acel cineva e un tip care are un acvariu aranjat deja pe aceleasi principii "ne-naturale" ma gandesc ori la ipocrizie (nu e cazul la tine) ori la niste principii sanatoase pe care sigur le ai, venite din seriozitatea cu care abordezi acvaristica (ce bine) dar care te pot pacali, uneori.

Parerea mea: Secretul e in proportii (aici includ tot, pietre, plante, pestii din setup, lemne, tot tacamul) si facut cu cap, un ne-natural copac/padure/munte te poate lasa masca.

Exemplu:
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/show530.html

altul (padure si poteca ):
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2012/show192.html

Si, evident ca sunt multe exemple bune. Dar vorbim de o poteca facuta cu maiestrie, nu o linie de nisip alb trasa drept (dar amplasata bine, conform faimoasei treimi de aur) cum as reusi-o eu, de exemplu

Ma rog.. sper sa nu te supere interventia mea, intentia nu a fost de atac. Am postat pentru ca mi-a fost teama ca un om cu talent s-ar putea autolimita din cauza unor gimnastici perverse pe care ni le face uneori mintea

Spor cu setupul, georeo!

hai, mai pun unul http://showcase.aquatic-gardeners.org/2013/show265.html
Pe siteul Ceresit in romana, la CS 23 apare: "Acvarii de pana la 300 de litrii."

http://www.ceresit.ro/silicon-lipit-sticla-acvarii-ceresit-cs-23.html

Totusi, poate nu-i cazul sa-ti faci atatea probleme

E posibil sa fie o simpla masura de siguranta pentru ei, faptul ca au pus limita asta.. mica as zice. Oameni cu mai multa experienta si care au lipit acvarii mari, poate chiar cu CS 23, poate sa te linisteasca in privinta asta (desi Porcul deja a vorbit).
Nu prea ai cum sa-ti dai seama ce se intampla acolo fara teste de apa... Dupa ce capeti experienta sa spunem ca vei putea mentine un echilibru acolo fara sa mai fie nevoie de teste dar pentru inceput..

nu poti invata sa pictezi fara sa vezi culorile. Dupa aia, poti s-o faci intr-o anumita masura si orb.

Fosforul il poti creste cu fertilizant specializat (doar PO4) dar e periculos sa faci asta fara experienta. Daca-l scapi de sub control cumva (si e usor sa o faci, avand in vedere ca limita maxima e cam de 2 ppm) ai sa dai in BBA si asta e o alga destul de nasoala (raman urme negre pe unde creste chiar daca pesti precum SAE o mananca cu relativa pofta).

O alta varianta este sa scoti o parte din plante (reduci consumatorii) - asta e probabil cea mai simpla, pentru tine, varianta.

M-am gandit inclusiv la varianta in care-ti imprumut eu pentru 1 test - 2 testerul meu dar, repet, vei avea nevoie de teste pentru ca treburile astea le vei face/urmari in timp, pe o perioada mai lunga (pe masura ce fertilizezi, schimbi partial apa, samd)

Desi sunt scumpe, un test de NO3 si PO4 sunt necesare pe termen lung, daca iei in serios ce faci.

O ideea asupra a ceea ce se intampla acolo in acvariudpdv. al chimiei este si Redfield ratio (cauta pe net), si-ti vei da seama de echilibrul de N si P din acvariu in functie de clasa de alge pe care o faci ("negre"- cum ar fi BBA, Staghorn sau verzi).

Nivelul de CO2 il tii stabil? E important sa nu fluctueze.
Cu alte cuvinte, probabil ai lipsa de fosfor. Aditia de fosfor din PPS e foarte mica (si e mai bine asa, e unul dintre elementele pe care nu vrei sa le scpai din frau, mai bine mai putin decat prea mult. Se presupune ca o mica parte mai ajunge in acvariu si in urma hranirii pestilor).

Daca plantele sunt stimulate spre crestere suficient de catre lumina, CO2, restul de fertilizanti, si cresc mai intens/repede (cum se pare ca e cazul la tine, judecand din imagini), e posibil sa fi ramas in urma un element precum fosforul. Similar se poate intampla si cu azotul insuficient.

Intrebare: GSA n-ai pe geam/plante?
Apa in Suceava e ceva mai dura dar nici chiar asa cum crede lumea.

(Inainte de masuratori si eu aveam impresia ca e foarte dura apa). Eu am masurat (o singura data, cu testele JBL) si a iesit 8 KH si 10 GH.

In legatura cu plantele:
image
petre79 wrote:
PH=6,5.....introduc si co2 in acvariu
kh=2
GH=5
NO2=0,01

Cam astea le-am facut......fe,no3,po4...nu le fac...nu fertilizez cu nimic in acvariu..,doar saruri minerale.... astept sa-mi ajunga si testul de NH4, sa vad cum stau si cu amoniacul..
CO2-ul bag foarte foarte putin...doar pentru plante

Gata, gasit raspunsul. Speram sa-mi spui ca-i tii in KH8 si GH 10
Frumusei foc!

Petre, o intrebare: Stiu ca le trebuie apa mai "moale" tuturor speciilor astora obtinute prin selectie multipla. Tu in ce fel de apa ii tii, folosesti apa de osmoza?

Intreb pentru ca as vrea si eu niste Crystal Reds, pentru viitor dar n-am filtru de osmoza si treptat treptat sunt pe punctul sa renunt la idee.

Caracteristicle apei sunt: 8KH si 10GH. Acum am doar Red Cherry, astia o duc foarte bine dar dupa cum stim sunt din alta categorie..

Multumesc
Serinox, nu baga in niciun caz asa multi.

Cineva cu mai cu experienta si cu bani destul de multi bagati in filtrare serioasa da, ar putea pune atati pesti intr-un acvariu ca al tau dar pentru inceput nu, cu atat mai mult cu cat viviparii se inmultesc foarte repede si nu cred ca are rost sa vorbim acum de echilibrul la care se ajunge in populatia de pesti, in timp (adica o sa se manance ei singuri sau vor muri pana se va ajunge la un echilibru).

Ca sa fie mai clar: pune cel mult 60-80 de pesti acolo, pentru inceput. Dupa o vreme mai vezi, in functie de ce s-a mai intamplat prin acvariu.
Bre, tot apare bazaconia asta aici. Daca n-ar fi chestia aia cu "in acvariu" ar fi ok si nu m-as baga.

Banuiala mea: cetateanul a cumparat-o crezand ca o sa-i faca fum in acvariu (supt apa, cum s-ar zice). A vazut ca nu-i asa si acum vrea sa vanda jucaria cuiva care crede ca vaporii de apa se vad sub apa la fel ca in aer. E ok, pretul cerut e decent.

Banuiesc ca stiti cum functioneaza: are o placuta ceramica in interior care vibreaza la frecvente foarte mari, vaporizand apa. Evident ca sub apa nu se intampla nimic. Jucaria trebuie bagata doar partial in apa.

Placuta aia ceramica se consuma, treptat. La un moment dat trebuie inlocuita. Se foloseste in terarii pentru cresterea umiditatii (pentru plante, broscute sau orice animaluri au nevoie sa nu li se usuce pielea. liliecii nu intra aici).

smilie
Nimeni wrote:
Koh-i-Noor wrote: Copii mostenesc de la parinti ura asta (prin educatie si -o sa radeti si o sa ma catalogati mistic ratat- dar as spune si prin memoria sangelui, asa, mai pe scurt.

Nu am vazut documentarul... ca citesc de pe IE dar promit sa il vad (asa cum am vazut mai inainte clipul cu copeopoada =)) ) dar.... citind comentariul lui Noor imi dau seama ca este ceva despre musulmani.
Apoi citind paragraful sau fraza de mai sus.... tin sa il contrazic pe Koh-i-Noor: NU MOSTENESC DE LA PARINTI... ci copii sunt educati in asa maniera..

Copii invata lumea de la parinti, Nimeni. Pentru copil mama si tata sunt Dumnezeu (literalmente). Dupa care, da, sunt educati de "sistem". Dar de la parinti invata lumea, fie ca acestia se implica (ii educa activ pe cei mici) sau nu ii educa. Evident ca si prin ne-educare, lipsa dragostei, felul in care tata o trateaza pe mama si invers, astia mici invata lumea. Ei observa tot (nu va dau exemplu cum un copil de 3 ani jumatate s-a prins ca parintii sunt divortati, in pofida imaginii afisate de ei de dragul copilului ca lucrurile n-ar fi asa). Ca sa nu mai vorbim de chestiile pe care inca nu stim sa le inregistram cu un aparat anume, sa le spunem "energii" pe care copii le preiau de la adulti.

Fac o paranteza, legata de acest ADHD care a fost pus pe seama a cator vrute si nevrute (de la plumbul din vopselele de pe vremuri, acum pe peretii nostri pana la dracu stie ce). Probabil putini au facut legatura intre agitatia omului modern, stresul si incordarea lui (mama si tata) si copilul care e agitat si vai ne miram de ce brusc dupa 1990 s-au inmultit cazurile de copii cu ADHD.

Care e ultimul om cu adevarat calm cu care ati stat de vorba?
um02122 wrote:
Este umanitar sa ii primesti si sa ii ajuti sa treaca peste acest moment dificil din viata natiei si familiei lor, dar:
- trebuie sa accepte imediat sa-si dea copiii la scoli locale si sa invete limba si obiceiurile locale

se face asta dar ei tot dezradacinati se vor simti. a se vedea (la a 2a generatie) "ce esti?" "-nu stiu" sau "turc" desi se nascuse si traise in Germania toata viata. Ar fi interesant de intrebat tiganii de la noi ce sunt, sa vezi cati ar spune "roman"

um02122 wrote: - actele antisociale - criteriu de repatriere

se vor caca pe ei cu drepturile omului, egaliteatea drepturilor samd

um02122 wrote: - fara drept de vot si cetatenie in urmatorii 15 ani

la fel, drepturi la fel ca celalalt de langa el. Ok, sa zicem ca prin lege nu i se ofera drepturile astea. Sunt sigur ca asta o sa duca la ura si inversunare fata de occidentali. Ai vazut-o pe femeia aia? Suedezii o primisera in tara lor si ea ii ameninta ca daca fiul ei ramas in Iran pateste ceva le da foc astora.. Poftim cultura. Poftim atitudine.

um02122 wrote: - sa se evite enclavele, sa se incerce integrarea lor cat mai disipata in comunitate

Cum? Nu vorbim de chiriile sau pretul apartamentelor din centru, sa zicem ca ocolim zona aia, dar chiar si pe zona "medie" a orasului costul vietii e mult mai mare decat in enclava si oamenii astia nici daca ar vrea si ar fi foarte seriosi nu vor castiga prea mult (vorbim de majoritati aici)

um02122 wrote: - sa fie introdusi intr-un sistem de contributie fata de societate imediat dupa ce li se asigura un loc de trai si o scoala pentru copii, iar dupa ce incep sa primeasca salariu, sa isi plateasca chiria, hrana, scolarizarea etc. In plus, si femeile trebuie sa beneficieze de dreptul de a lucra, si sa nu beneficieze de ajutor social pe baza faptului ca sotul lucreaza (foarte des sotiile ori alapteaza, ori sunt gravide).

Aici nu stiu.. dar traditional in societatile lor femeile nu lucreaza.. Sa le impui cumva sa o faca ar fi la fel cum ne-ar impune noua cineva ca sotiile noastre sa nu munceasca. Iarasi povestea cu drepturile omului.

um02122 wrote: Si se pare ca lucrurile nu ar fi mers atat de rau daca nu exista UE.

Recunosc ca n-am puterea sa-mi inchipui o Europa in 2015 fara sa fi fost vreodata acest UE. Ma intreb daca blamarea asta a UE de catre multi dintre europeni nu-i cumva atitudinea aia pe care o avem fata de toate: cat timp a fost bine si a adus prosperitate, posibilitatea de a-ti scrie destinul intr-o alta tara samd a fost bine, acum cand inerent apar probleme dificile care trebuie rezolvate - gata, nu mai e bun. Aduc iar aminte de experimentul SUA - administrativ reusit din punctul meu de vedere, corupt doar de niste slabiciuni ale fiintei noastre (dorinta de putere, lacomie samd). Europa trebuia sa se organizeze in UE altfel pierdea (deja pierduse foarte mult teren) in fata SUA dpdv economic (nu stiu daca in 1950 - 1960 era luat in calcul si potentialul Chinei). Totusi vorbim de un organism care se administreaza de 60 de ani. E nevoie de timp si e nevoie sa dai piept cu tot felul de probleme complicate pentru a le gasi un raspuns, o rezolvare si a merge inainte mai puternic.

Revenind la integrare: Eu, dupa exemplul tiganilor de la noi mi-am cam pierdut speranta in legatura cu treaba asta. Cand aud de "inegrare" ma apuca durerile de cap. Si tiganii de la noi nu sunt asa radicalizati pe linie "sfanta" ca musulmanii. Cred ca in spatele mecanismului de integrare sunt socilogi si alte minti bune, luminate care incearca sa gaseasca o solutie si uite ca se pare ca nu reusesc. Banuiala mea, asupra motivului acestui esec: Noi gandim prin prisma educatiei noastre mai mult sau mai putin calsice, de occidental. Gandim cu bun simt: te invit in casa la mine, unde e curat, cald, dar pentru ca vii din desert si hainele ti-s usor prafuite uite te rog stai pe hol pana apuci sa faci o baie. Si te gandesti ca cel invitat e multumit ca a gasit un adapost si ti-e recunoscator ca l-ai primit. Dar nu, el vrea sa se tolaneasca direct in patul tau, ca Drepturile Omului si eventual te ameninta ca-ti da foc daca nu-l aduci si pe fiu-su care e in irak, in casa ta. Oamenii astia gandesc altfel, oamenii astia te considera un "fraier", un om slab, fara Dumnezeu, dracu stie cum te vad. Sa citesti comentariile la filmul asta, pe youtube, in special ale radicalilor care au scris acolo.

Tiganii de la noi, cand treci pe strada, te vad ca o vaca de muls, ca pe un bogatan de la care au ceva de furat si oricat ai incerca tu sa-i integrezi dupa niste reguli care tie ti se par de bun simt, vei esua. Eu munceam pe 1500 lei + bonuri de masa si lucram si sambata si duminica. Lor li se oferea 1200 lei salar net, ca mecanic auto invatacel (printr-un program UE), primeau si o diploma, adica pana mea, cladirea unui viitor si salar mai mult decat bun pentru un ne-educat, pentru zona asta de nord a Moldovei. Ce crezi - nu au vrut sa vina sa se inscrie (program fix? trezit de dimineata? seriozitate? nu mai primesc ajutorul social? nuuu, mai bine 20-30 lei pe zi, de pe o zi pe alta. Moment in care te gandesti intr-adevar ca fuck drepturile omului, fuck integrare culturala si multiculturalitate fuck them all. Dar n-ai incotro.

Ar trebui bagati bani grei in educatie, e singura cale prin care vad abolit raul din lume dar vai, exact capitolul asta e ocolit (ati vazut ce se intampla de ceva ani pe la noi la Bac, cum stiu sa scrie tinerii, sa se exprime, ce teluri au, vise, preocupari samd). Lasa ca bagam bani in telefoane mobile si in submarine invizibile de miliarde si miliarde.

Nu e bunavointa fata de om, de bunastarea lui, din partea conducatorilor lumii. isis tot de interese politice ale marilor puteri a fost nascut, si acum arma a scapat de sub control si s-a intors impotriva manuitorului (sau poate nu e asa, poate e totul parte din plan). Eu dau dismiss la 90% dintre teoriile conspiratiilor, mi se par labareli ale unor indivizi care nu stiu sa-si manuiasca inteligenta usor peste medie. Dar aici (isis) e clar frate, cmon, totusi de unde atata putere financiara. Vorbim de un grup mic de oameni , pe care restul umanitatii "nu-i poate" opri?

gand bun, um
E greu de sters (printr-o educatie adevarata, nemanipulativa) ceea ce a sadit religia musulmana timp de sute de ani in oamenii astia. Aici vedem treburi complicate, o ura, inversunare si dorinta de razbunare cu care oamenii astia traiesc zilnic. Copii mostenesc de la parinti ura asta (prin educatie si -o sa radeti si o sa ma catalogati mistic ratat- dar as spune si prin memoria sangelui, asa, mai pe scurt.

Faptul ca nu-s primiti si priviti cu ochi prea dragastosi, de catre occidentali, adauga la ura asta mocnita, ciclul ala pacatos in care ura naste ura. Vedem cum pe stadion suporterii unei echipe le-ar manca ficatii celorlalti si e vorba de un sport, de un eveniment nobil, de masurare a dibaciei atletice. Ce sa ne mai mire la ce demoni se nasc pe linie religioasa. Avem si noi (crestinii ortodocsi) fanatici dar slava domnului ai nostri arunca cu citate din biblie nu cu bombe. Le mai da apa la moara si faptul ca occidentul pare ca a esuat dintr-un anumit punct de vedere (desacralizarea omului modern, orbecairea lui ca pe-ntuneric prin viata, materialismul vulgar ridicat la rang de zeu - si normal, copii nostri despre ce ne aud toata ziua vorbind? Cum nu ne ajung banii, cat costa aia, cat n-avem bani pentru ailalta samd.

Eu problema o vad rezolvata peste cateva sute bune de ani, perioada in care Pamantul asta o sa inteleaga la nivel global natura adevaratului Dumnezeu (complet diferit de cel portretizat de Crestinism si Mohamedanism - ma rog, in linii mari, adica un Dumnezeu precum cel descris de Neil Donald Walsch in Conversatii cu Dumnezeu). Eu in momentul asta asa gandesc.

Oricum, nasoala situatia. Integrarea oricarei comunitati e un iad (dau un mic exemplu - am vorbit in Dusseldorf cu oameni dintr-un ONG, oameni care incercau sa-i integreze in societate pe tinerii turci (copii de emigranti, practic a 2a generatie, nascuti si crescuti pana la 14-18 ani acolo, in Germania). Intrebati "voi ce nationalitate sunteti" o parte nu stiau sa raspunda iar ceilalti spuneau "suntem turci". Mai rezolva ceva in situatii din astea, daca poti. Incepi sa-i iubesti pe tiganii de la tine din tara, aproape ca, aia produc pagube mult mai neinsamnate, in comparatie cu astia.

Dar "documentarele" de genul asta trebuie privite cu atentie. Sunt tot felul de manipulari prin ele, suntem dusi spre o directie voita, de frica si repulsie fata de oamenii astia. N-as vrea sa fiu inteles gresit, daca as avea de ales, in momentul asta, as spune nu primirii in comunitate a semintei asteia (desi e inuman, ma gandesc daca ne-ar ataca Rusia si as fi fortat sa plec spre vest pentru a evita ororile razboiului, cum ar fi sa nu ma primeasca vestul, sa stau in fata unui gard unde aia spun nu si rusii mi-ar zambi cu mitraliera din spate). Si apropo, nobil ce-au facut germanii, recent (daca ati citit stirile), si au facut-o nu in necunostiinta de cauza, avand experienta neplacuta cu turcii.

Lumea pare ca totusi se indreapta spre acel sat global in care va trebui sa invatam sa traim unii cu ceilalti, acum cum naiba o sa se realizeze asta nu stiu dar stiu ca va fi multa suferinta pana sa invatam, cu chiu cu vai, ceva.
Cum (o parte din noi) am invatat cat de oribil este razboiul, de exemplu. De aceea educatia e asa importanta. Dar vor trece sute de ani, repet.
Un exemplu (perfectibil) il avem in insesi Statele Unite ale Americii (nu, nu-i ridic in slavi dar e un model de guvernare unitara a unor state de marimea multor tari, respectiv a unor state care la inceputuri nu voiau nici in ruptul capului sa aiba de-a face unul cu celalalt). Pe parcurs o sa mai trebuiasca depasite niste "mici obstacole" cum ar fi folosirea sumelor imense bagate in inarmare in scopuri care sa fie indreptate catre bunastarea oamenilor, inlaturarea saraciei si a foamei si multe altele (ma opresc aici ca-i tarziu si nu stiu cat sens veti mai gasi in ce spun)
Intreaba pe cei de la magazinul de unde cumperi teava daca nu cunosc pe careva care sa si sudeze. De regula iti pot da un numar de telefon ceva.

In cazul in care o cumperi dintr-un magazin foarte mare si aia nu stiu pe nimeni care ar putea sa te ajute, mergi la un atelier mai mic in care se lucreaza cu fier.

In momentul in care-l gasesti pe sudor, sa-i spui clar ca standul e pentru o greutate mare, sa inteleaga ca-ti trebuie lucrare bine facuta.
E bine sa nu mergi vinerea la final de program pentru chestii de genul asta, destul de multi sunt deja pe jumate beti
Cand iti ajunge si-l pui in functiune, sa ne spui si noua cum merge acel MUFAN, e interesant (si ocupa putin spatiu)
Ce inginerie ai acolo

Si care din cele 2 filtre face scandal? Sau ambele fac? Oricum, asta e mai putin important.

Avand in vedere cum arata instalatia cred ca cel mai simplu pentru tine ar fi sa pui robinete pe Iesirea din filtru, imediat dupa aceasta (mai clar, imediat la iesirea din filtru si inainte de celelalte deviceuri prin care mai trece apa in drumul ei din Outul filtrului spre acvariu), asta ca sa poti micsora debitul la iesire.

Da, cred ca problema e o diferenta de debit, in primul rand, intre In si Out.

Nu-mi prea dau seama ce se intampla cu gazele care se acumuleaza in toate reactoarele alea si cum influenteaza cursul lucrurilor acolo...

Ai momente in care gazele acumulate acolo (si ajunse la o anumita presiune) bolborosesc energic ca sa zic asa - si ies in acvariu? Asa ar fi normal sa se intample dar ciclic, nu tot timpul.

Pana de curand a mers totul bine? Adica toata instalatia asta a mers ok la inceput, in perioada imediat urmatoare punerii ei in functiune? Ca daca da, si restul parametrilor au ramas aceiasi, putem banui direct ca vina e a biofilmului care se depune pe furtune, Turile alea pe care le ai pe acolo (alea in interior au un diametru mai mic de obicei!) samd.

edit: bifurcatia aia inainte de Hydorul extern nu stiu daca nu e usor riscanta, chiar daca incalzitorul sta vertical.. Dar e posibil sa fie o temere nejustificata
eugenstanga wrote:Buna tuturor,

Am problema cu filtrul tetratec ex1200...si anume ca prinde aer in filtru ...incat sunt nevoit cam de 2 (uneori chiar si de 3) ori pe zi sa-l agit ca sa scot aerul din el.
.............
Multumesc anticipat pentru suport.
ps. sper ca e ok ca am postat aici problema mea cu ex1200.

Daca n-ai facut asta deja: asigura-te ca traseul pe care intra apa in el nu e partial obturat (practic furtunele trebuie curatate, la fel si protectia admisiei gratarul din acvariu, prin care intra apa in furtun) + eventual micsoreaza cu un ~15 - 20% debitul la iesire spre acvariu.
sper sa nu fi fost gresit inteles. Cand am zis "nu din intamplare" te afli acolo m-am referit la aptitudini, dibacie, profesionalism in ceea ce faci (inteleg acum ca medicina).

Stiu ca nu-i usor, eu personal stiu asta la nivel teoretic, nefiind plecat dar dandu-mi seama ce inseamna asa un pas. Dezradacinarea e cat se poate de dureroasa, mai ales pentru omul educat si cu o minima cultura. Si totusi, cand simti ca nivelul general al societatii, al mersului lucrurilor in domeniile educatiei, medicinei, legii o ia la vale eu vad doar 2 variante mari si late:

1-pui umarul si incerci sa schimbi ceva (teoretic posibil, personal, nu prea cred in varianta asta si oricum roadele, daca printr-o minune s-ar intoarce carul, le-am vedea in zeci de ani buni adica spre sfarsitul vietilor multora dintre noi pe Pamantul asta - ce trist ),
2-pleci ca slava Domnului avem libertatea asta, de a calatori si de a putea respira alt aer.

Este si o a 3a varianta de care n-am pomenit mai sus. Ramai printre cocalari, tu cel trezit cat de cat, cel cu urechile desfundate. Oricat te-ai focaliza pe tine, pe dezvoltarea ta personala fara sa te mai uiti in jur (exercitiu oricand sanatos si un fel de-a trai pe care daca ni l-am insusi am fi mai fericiti, oriunde am fi) dar chiar facand asta tot te izbesti mai devreme sau mai tarziu de zidurile de cacat pe care asa bine le-ai descris. Cred ca pentru parintii plecati foarte bine nu va fi, din cauza acestei dezradacinari si ale energiilor care ne leaga de zona asta dar cred ca pentru copii va fi mai bine, te consolezi cu asta daca nu cu altceva

Putere si curaj sa fac pasul facut de tine inca n-am avut. Dea Domnu intr-o zi poate
um02122 wrote:
Am o padure in spatele gradinii, cu lac cu insulita si izvor care trece la 3-4 m de gardul meu si se varsa in lac. Toata zona unde stau e codru cu padure mixta (foioase, conifere), iar in parcurile din apropiere (Langley, Black Park) exista si copaci exotici enormi adusi in perioada colonialista.

Inutil sa zic ca zona colcaie de caprioare, iepuri, vulpi etc.

In momentul asta al vietii mele, ce ne arati tu, mie personal imi suna a Paradis. Edenul.. Sanctuar verde. In asa un loc as vrea sa traiesc.

Bravo man! Sunt sigur ca nu chiar din intamplare te afli intr-asa locsor
Bravo man! Un aranjament facut fain, mai ales ca am impresia ca acolo sunt mai multe lemne, nu e o singura cioata.

Ai ochi! Avem incredere ca vei face ceva cu adevarat deosebit cu setupul asta!

p.s. ma intrebam cum ar fi mai potrivit, vad ca pregatesti sa echilibrezi in partea dreapta -panta ce vine din stanga- cu o zona plantatat mai intens.
Ar fi interesant si de vazut cum ar iesi ca si cu plantele sa vii la fel, in panta, urmarind linia descendenta stanga - dreapta a dintilor de lemn.
Ai sa vezi tu.. oricum asteptam cu interes sa-l vedem viu smilie

Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Go to: