Mult noroc si inspiratie cu noul setup! Sper ca ai acumulat suficienta experienta sa tii in frau lampa aia HQI de care spui!
In legatura cu pietrele (in cazul in care vrei un Iwagumi), nu are rost sa reinventezi stilul, el deja a fost finisat de maestrul cu ochi oblici care ne-a parasit nu demult:
(vezi in josul paginii)
http://www.aquaticcentral.com/planting_styles/
Daca nu vrei Iwagumi, pe principiul ca fuck em eu mi-l fac cum vreau, sa-mi placa mie, gaseste tu un aranjament care sa-ti gadile placut ochiul tie, caz in care pe noi nu ne mai intrebi de cum ne place aranjamentul pietrelor.
Mie unuia stilul Iwagumi mi se pare cel mai pentru mine, il iubesc. Asa as vrea sa fie si in casa, la fel de aerisit, cu cat mai putine.. obiecte. Dar am avut un mare conflict cu faptul ca am vrut mai multe specii de plante si culori in acvariu. La noul setup... vad,... inca duc o batalie cu mine insumi.
Probabil o sa gasesti o corelatie cat de cat buna (adica vei vrea apa in acvariu la 24 grade => reglezi incalzitorul din reactor la 30 sau la cat o sa trebuiasca astfel incat in acvariu sa ai 24. Exemplu pur teoretic.)
Nu stiu dar nu cred ca in volumul ala mic al reactorului temperatura setata pe incalzitor va face sa ai aceeasi temperatura si in acvariu. Vor aparea niste Delta in ecuatie, cred.
Pentru partea de electrice, cand mi-am facut capacul (balasturi, socluri samd.) eu am lucrat cu Energobit din Cluj. Ii recomand.
Balasturile pe care mi le-am luat de acolo sunt Tridonic, facute in Austria.
Am vrut la un moment dat sa-mi fac o lampa cu halogenura metalica de 150W dar l-am pus in standby si nu mai tin minte pretul balastului (cel de care ai tu nevoie pentru lampa ta de 70W nu cred ca difera foarte mult fata de cel pentru 150 W). Parca ~150 lei fara tva cred ca era.. Poti verifica usor cu un telefon, daca te hotarasti sa iei de la ei.
Atentie (in legatura cu noile lampi de 70W pe care vrei sa ti le cumperi), la sistemul de conectare pe care-l au cu balastul. Sa cumperi lampi care sa se poata conecta la ce ai tu in capacul actual.
Din cate stiu sunt 2 standarde (ma refer la soclul in care intra lampa MH). Altfel sa-l cumperi e destul de scump (~40 lei/buc)
Probabil a sunat ciudat. Nu, motivul (desi nu sunt doctor, asa am invatat de mic de nu mai stiu unde) e ca atunci cand vine vorba de curent/impuls electric, prin mana stanga e o legatura mai directa cu inima, fiind mai aproape de ea si am impresia ca si artera mainii stangi e mai direct "legata" sa zic asa de inima (in multe cazuri infarctul miocardic e simtit ca o amortire a mainii stangi). Pe scurt, in eventualitatea unei electrocutari e mai de dorit sa fie pe mana dreapta decat pe stanga. Nu stiu in ce masura o electrocutare iti poate afecta negativ ritmul inimii (sau poate chiar provoca infarct?)
Stfean stiu ca e la medicina (nu stiu ce specializare), poate stie el mai multe.
Faye wrote:Mi se pare ca incalzitorul s-a umezit/aburit pe interior, in partea de sus. E posibil sa ia apa? Pericol de scurt, electrocutare pesti, electrocutare eu?
Faye, un incalzitor nu-i asa scump. Schimba-l imediat. Condens n-ar avea de ce sa faca pe interior (banuiesc ca n-ai apa asa de rece in acvariu). N-are rost sa risti cu el.
Si (desi cred ca lumea stie si aplica chestia asta), prima data cand bagi mana in acvariu (pentru orice), de fapt in general cand umbli in acvariu e bine sa o faci cu mana dreapta, nu cu stanga.
bebe12345 wrote:Salut ! am un acvariu juwel rio 240 l si unul de 54 litri , pana acum nu am crescut plante , deci nu stiu nimic despre ele , cine imi poate spune si mie Cum trebuie sa le faci sa creasca , am vazut ceva cu CO2 , habar nu am ce e ala , sau ce plante rosii cunoasteti ,?
O planta normala, intr-un ghiveci, ai ingrijit? Sau macar teoretic, stii cum creste? Intreb pentru ca ar ajuta sa stii, principiile sunt aceleasi si la plantele acvatice.
La plante rosii sau CO2 n-ai ce te gandi acum, o sa trebuiasca treptat sa inveti cum se ingrijesc plantele naturale. Incepi prin a face rost de cateva fire de plante usoare, care n-au cerinte speciale de lumina sau nutrienti, cum ar fi:
Egeria densa, Microsorum pteropus, Hygrophila difformis, Anubias nana, mai sunt multe altele. Incepi cu astea, studiezi, citesti despre ele, inveti si treptat vei putea ajunge si la plante rosii. Acum, cu cunostiinte zero n-ai ce te apuca de ele pentru ca majoritatea (daca nu toate) au cerinte speciale.
In primul rand, lasi la o parte atitudinea aia de putzoi care desi habar n-are pe unde se pisa gaina, se poarta prin lume de parca el e centrul Universului. Asta e primul pas. (Practic e o abandonare a orgoliului)
Dupa care te apuci de citit, de studiat temeinic ce se intampla intr-un acvariu, cum decurg procesele biologice de acolo, cum evolueaza chimia apei, cum, cand si in ce fel trebuie sa intervii acolo si multe alte chestii.
O sa dureze, dar daca ai pasiune si un pic de educatie de calitate de la mama si tata, incepi sa aduni experienta, daca vrei sa fii bun si nu doar un caca-prispa care habar n-are despre nimic dintre cele importante pe lumea asta.
Un alt mare ajutor ti-ar fi sa bagi un topor in televizor, ca sa nu te mai tampeasca astia cu Bianca lor Dragusan, cu mancatorii de cacao, cu certuri, scandaluri si alte cele manelisme promovate de jigodii perverse.
Si incet, incet te transformi intr-un Om.
O sa-ti dai seama dintr-o simpla fotografie dupa ce inveti si esti atent, nu dupa ce ne spui cum tii tu jdemii de vivipari in 60 de litri si n-au nici pe dracu', ca nu-i adevarat, dar tu inca nu stii asta.
Iti recomand (desi cred ca stii de el deja, e destul de vechi) seria Human Planet facuta de BBC in 2011, cu niste documentare bestiale. De downloadat in rezolutie cat mai buna!
Razvan, multam de atentionare! Nu ti-am mai raspuns cand ai pus replyul dar am tinut cont de el. Trebuie clar ceva (ventilatoare) sa elimine aerul cald de acolo altfel patesti ce-ai spus tu.
Nu-ti recomand plasticul in capac (pentru ca ai spus ca vrei sa-l faci din plastic). De 2 saptamani stau fara lumina dupa ce, dupa 2 ani in care a functionat fara nicio problema un fir din capacul facut de mine s-a supraincalzit sau dracu stie ce s-a intamplat si mi-a topit komatexul in stil barbar. Poate oi fi facut si eu ceva greseli pe partea de electrice acolo, in fine.
Acum lucrez la Capac v2 dar il voi face din Alucobond foarte subtire, cred ca e cel mai bun material, dintre astea accesibile noua, pentru un capac de acvariu (practic 2 foi de aluminiu cu un fel de plastic expandat intre ele). In primul rand materialul are o rigiditate mult mai buna.
Am intrat sa impartasesc cu voi urmatoarea experienta:
Voiam de ceva vreme Lily Pipes dar am tot ezitat, fiindu-mi frica ca se vor sparge pe transport, ca nu-s lucrate chiar bine ca etc etc.
Mi-am comandat de pe ebay, de la userul jinyuaquarium2014 2 lily pipes 16/22 , 14 dolari/buc., transport gratuit din China. Aici le-am gasit cu tubul de admisie o idee mai lung, am vrut asa ca sa nu se dezamorseze filtrul cand fac schimbul de apa.
Recomand oricui e interesat de asa ceva - va puteti cumpara linistiti. Ambele lily pipes au ajuns intregi, desi sunt asa de firave. Mi-am luat 2 admisii, urmeaza si un retur dar cel care era cum vreau eu era 32$ si am zis ca mai astept. Au fost foarte bine ambalate si au ajuns foarte repede (comandate pe 8 aprilie au ajuns la final de aprilie in tara desi estimated delivery era trecut ca fiind 4-25 mai). Oricum, daca cumva ajung sparte se rezolva cu ebayul sau cu vanzatorul (se trimit altele, se returneaza banii etc.)
Nu gasesc pe youtube filmul.. Ideea e ca astia de la JBL au facut un nou tip de capac pentru (toata?) seria Greenline externe, chestia asta confirmand faptul ca modelul initial, cu garnitura, nu a fost gandit cu cap.
Sunt sigur ca nu toti posesorii de filtre externe JBL au/aveau probleme cu garnitura aia, e un filtru considerat bun. Dar imi amintesc ca am mai auzit de cateva ori de problema asta.
Si la tine, cum ai si spus, e posibil ca problema sa fie in alta parte de fapt.
Daca descoperi ca problema e la garnitura aia mare si daca deschizi mai des filtrul (n-ar trebui sa faci asta dar in cazul in care se intampla) cred ca poti sa te gandesti sa comanzi un capac din ala nou, n-ar trebui sa coste mult.
Importatorul de JBL e in Brasov (am impresia) da-mi scapa numele, oricum se poate afla usor. In magazine pe la noi nu cred ca aduce careva piesa aia.
1. denitrificare nu ai nevoie la un acvariu de apa dulce decat in conditii speciale pe care nu le enumar aici - ideea e ca NO3ul e bun, e fertilizant pentru plante, daca vrei asa ceva (e drept ca trebuie tinut intr-o anumita limita).
2. esti pe punctul sa faci (poate) o chestie misto dar dimensionata pentru un acvariu mic, ceea ce ar fi pacat.
Pe de alta parte, daca filtrul tau va fi mai mare automat vei avea nevoie de o pompa mai mare pentru a impinge apa/a o scoate prin mediile de filtrare => debit foarte mare la iesire si intr-un acvariu asa mic va fi uragan in acvariu
asa ca gandeste-te bine inainte sa dai drumu'. Eu as zice o instalatie mai mare si un acvariu mai mare (e mai usor de intretinut si chimia apei are o inertie mai mica decat intr-un volum mic de apa)
3. ai sa ai surpriza sa vezi ca un singur robinet mai bun (de plastic) e pe la 40 lei. Pui un robinet mai ieftin, mai putin bun, o sa curga pe la garnituri.
4. sa stii ca nici noi nu suntem cu vaca la capitolul atelier si ne place sa mesterim (DIY draga Lola, cum se spune azi), sunt multi care fac asta aici pe forum, uite coltisorul in care-i inghesuim : http://www.acvariu.ro/forum/forums/show/23.page Spun asta nu pentru ca ne-ai fi acuzat de asa ceva ci ca sa stii ca nu suntem chiar aceste victime ale alora din departamentele de marketing ale corporatiilor si ne facem si singuri dar unde trebuie cumparat trebuie cumparat.
Din aceeasi gradina am venit si eu, cand m-am (re-apucat) de acvaristica. La fiecare capitol (filtrare, lumina, fertilizare, chimia apei) era de studiat mult, de investit bani si da, asa parea, ca pe vremuri cum se putea fara toate astea.
Gandeam exact ca tine. Ar fi prea mult de scris aici sa-ti spun mai in detaliu de ce mi-am schimbat parerea. Un lucru as putea sa-ti spun: pe vremuri in acvariile noastre cu rama de cornier in 3 saptamani (in care presupunem ca nu-l atingeai) apa era verde, puturoasa si guppy traiau, ca-s puternici mititeii, de fapt nu traiau, supravietuiau. Unii o mierleau, sa recunoastem. Uite mie nu mi-a murit niciun peste in 2 ani, de cand m-am reapucat.
Cand pestii o duc bine se simte, inoata prin acvariu, sunt energici, activi altfel arata acvariu. Ei, cu un filtru din asta extern, plastic si motoras, poti sa nu atingi acvariu 1 luna fara ca apa sa se imputa (desi e indicat sa schimbi ~30% din ea saptamanal) eu de exemplu n-am facut schimbul asta vreo 3 saptamani si n-a fost dezastru. Filtrul pe care-l vei face tu din teava PVC n-o sa-l poti curata cum se curata un filtru din asta cam 1 data la 6-8 luni. Daca nu vei sigila bine capetele tevii, tocmai in ideea de a putea face servisarea, risti inundatie in casa. Daca le sigilezi, adio servisare. Daca-ti faci filtru extern din ala gen sump, din sticla, n-o sa fie estetic, o sa ai evaporare extra in casa si iarasi risti inundatie daca se prea-umple recipientul ala de sticla. Cu un filtru extern, bun, nu ai toate problemele astea + ca motorasele sunt optimizate si consuma putin si asta are importanta la un dispozitiv care merge 24/24/365 zile pe an. Pe scurt, nu stiu cat face plasticul ala, daca chiar merita 400 lei dar daca-i am ii dau pentru ca-mi ajuta scopului propus.
Acvariul il poti face "low tech" dar un minim de echipamente tot iti trebuie, daca vrei sa ai confort, sa nu trebuiasca sa-l bibilesti prea des si daca vrei ceva frumos, sanatos, curat. Traim in plin consumerism, e adevarat, se trage de buzunarele noastre in toate directiile. Uite cum tie ti se pare ciudata chestia cu 500 lei un plastic si un motoras mie mi se pare ciudata treaba cu 4000 euro pentru o masina + cheltuieli cu benzina, asigurararile, taxele si toate cele batai de cap sau cu a da 3000 lei pe un telefon. Dar nu asa trebuie pusa problema.
Problema se pune: vreau chestia aia, imi place? Am banii ceruti de corporatistii aia cu coarne pentru chestia aia? Ca altfel ar trebui (si sa stii ca m-am gandit serios sa fac asta) sa ne retragem complet din societate, desi acum nici la manastire nu mai simti ca te-ai retras.
Ma opresc aici inainte de a spune ca faptul ca pe vremuri aveam acvariu fara atata tehnologie e adevarat, la fel cum e ca pe vremuri daca ti se strica un dinte trebuia scos, acum odata cu avansarea tehnologica ti-l repara astia sau iti iti subtiaza retina cu 0.5 mm cu un laser samd. E un hobby in care se cheltuie, la inceput ceva banuti, dar cum spunea si prietenul nostru zburator, depinde de fel de acvariu vrei. E clar ca tu, acum cel putin, vrei ceva basic, fara pretentii, si pentru asta n-o sa fie cheltuiala mare. Noi ne-am bucura sa vedem un acvariu frumos si sanatos facut cu zero cheltuiala.
Inca ceva: nu pune substrat negru sau inchis la culoare, acvariul va arata foarte intunecat chiar daca ai sa bagi multa lumina acolo. Cauta pietris deschis la culoare cu granulatia bobului de orez sau jumate cat bobul de orez (nu ultrafin pentru ca se compacteaza si blocheaza cresterea radacinilor plantelor si alte minuni (pungi anaerobe periculoase).
# (desi e chestie de gust) eu as scoate toate plantele de plastic si fundalul ala. Ca sa arate frumos, natural, din acvariu trebuie scos tot echipamentul care poate fi scos, in special plastice colorate sau termometre groase cat degetul mare (apropo de asta cauta un termometru JBL care desi e galben are un diametru de ~5 mm si e foarte finut, vreo 15 lei costa). Acest proces de eliminare a inutilului se poate face ori pe parcurs ce avansezi in acest hobby ori, daca ai experienta din etapa de planificare a acvariului (se face un dulap/piesa de mobilier pe care sta acvariul si care contine, in spatele usilor, echipamentele astea). Dar in prima faza, nu complicam.
# in locul plantelor de plastic se pot pune plante naturale usor de crescut, fara pretentii privitor la lumina sau concentratii de nutrienti: Egeria densa e o planta draguta pe care o are toata lumea, se doneaza gratuit des aici pe forum samd. Sunt si altele dar de retinut: trebuie sa nu pui plante care cresc prea mari pentru ca acvariul este micut. Echinodorus eu n-as pune, de exemplu (si asta gen de plante foarte raspandit)
# sa rezisti tentatiei de a pune multi pesti in acvariu, regula spune 1 litru de apa/1cm de peste dar retine ca majoritatea pestilor pe care-i cumperi sunt juvenili, trebuie luata in calcul marimea de la maturitate. Ca sa nu ai problemele de care spuneai (cu inmultitul non-stop) nu pune vivipari sau daca ai sa vrei guppy pune doar masculi. Dar in mare eu as merge pe ovipari altfel se vor inmulti si-ti vor destabiliza acvariu. Niste neoni sunt frumosi, mici si-ti bucura ochiul prin culorile lor si inotand in grup, la fel (dar mai scumpi) Rasbora galaxy sau Ember Tetra. Nu pune in acvariu de 70 litri pesti care la maturitate ajung >5cm, nu va arata bine. Sau il poti face doar cu sau si cu creveti: https://www.youtube.com/watch?v=2OaP1vl05-4 Daca vei pune prea multi pesti vei avea dezechilibre in acvariu, mizerie si incet incet vei renunta la hobby considerand totul o complicatie in plus.