[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Koh-i-Noor
Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Am citit postarea de la inceput (respects dl. Lucian) si oarecum am aflat raspunsul in linii mari la ce intrebasem mai sus

povestea cu ledurile cade, clar va ajunge mai mult, plus ca trebuie studiat si "compus" spectrul cel mai bun pentru plante si trebuie cineva priceput la cele electronice sa-ti faca jucaria

P.S. la cei 350 lei de care vorbeam in postarea anterioara se mai adauga ~ 90 lei soclurile lampii
Va rog ajutati-ma cu un sfat:

Voi avea nevoie de o sursa de lumina, sub care voi creste pe o inaltime de 1,2metri plante (orhidee + alte cateva specii). Deci lumina nu va strabate strat de apa.

Am 2 variante:

Lampa cu halogenura metalica (m-am gandit la Giesemann Tropical) + balast Tridonic (ansamblu care ajunge la ~ 350 lei, fara capacul propriuzis si alte acareturi) => Flux luminos de ~15.000 lumeni

si varianta cu LEDuri Cree, pe care eu sigur nu voi sti sa mi-o construiesc dar sa zicem ca as avea la cine sa apelez pentru asta.
Mi-ati putea face, pe scurt, o lista cu cele necesare + o estimare aproximativa a costurilor (materialele, fara manopera, cutia capacului samd. ledurile - coolerele pentru leduri, lentile nu cred ca as avea nevoie (cusca de sticla care va fi iluminata are o baza de ~70 x 50 cm si o inaltime de 1,2 metri), sursa/sursele. M-ar interesa ledurile "cele mai bune" si o temperatura de culoare in zona 5600K. Ca echivalent in W nu stiu cat sa zic... echivalentul a 2-300 W, daca tot vorbim de leduri si eficienta la consum mai mult nu strica, ca alge n-au cum sa apara. La leduri nu ma pricep deloc. Nu vreau sa fie dimabila.

Pacatosul a vorbit! Va multumesc pentru ajutor

Sa-mi spuneti daca e nevoie sa dau mai multe informatii, nepricepandu-ma e posibil sa fi intrebat ceva de genul "cat m-ar costa un acvariu"
Puii iti mor din cauza apei toxice, probabil concentratia de nitriti e foarte mare.

Ai mult prea multi pesti in 67 litri si n-ai filtrare bilogica aproape deloc (pe scurt n-ai blocuri unde sa locuiasca bacteriile care papa chestiile nasoale produse de pesti in apa aia si le transforma in chestii mai putin toxice. Blocurile = materialul poros din filtrele externe, inele ceramice = ANLuri, Seachem Matrix sau Eheim Substrat pro = Locuinte de lux din Dubai, pentru aceste bacterii).

Citeste aici, daca vrei sa ai un acvariu frumos, curat si sanatos: http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati

Si daca ti-a placut ce ai citit, poti continua cu asta: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

Daca nu ai chef sau rabdare sa le citesti, iti putem spune si noi, colegii de pe forum, ce e de facut dar vei fi inclinat/a sa nu ne crezi. Primul pas e sa pastrezi doar 10 - 15 pesti (lucru greu, mai ales cu atatia puiuti in camera cealalta) si sa-ti cumperi un filtru extern:
https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/external-filters/ecco-pro-200
sau
https://www.jbl.de/en/aquatics-freshwater-products/detail/4322/jbl-cristalprofi-e701-greenline

2 alegeri bune si la un pret cat mai mic. Sau alte variante, dar la filtru extern e bine sa nu te zgarcesti si sa aduni bani pentru ceva mai bun, fiind un echipament care merge 24/24h 365 zile/an cu foarte scurte intreruperi cand o data la 6 luni in mai cureti.

Mult noroc si bafta micutilor!
Salut

Cati litri are acvariul, cati pesti ai in el, cum schimbi apa (cat de des, ce cantitate/schimb) si ce filtru ai la acvariu?
Lemnul de deasupra, din design, e in plus, total impractic.

Vei avea nevoie sa poti interveni in acvariu (pe deasupra). Ori il faci cu un soi de balama, sa-l poti ridica ca pe capota la masina cand ai nevoie sa umbli in acvariu, ori fa-l mai sus
(sa poti atarna de el capacul cu lumina)
Poti sa ti-l faci si singur, daca esti atent si esti cat de cat priceput.

Ceva de care sa tii cont totusi: desi sticla, daca ti-o cumperi tu, e ieftina si pretul acvariului in prima faza poate parea mic, finisarea ei (cantuirea) - asta daca vrei un acvariu fain, ca la carte, te va costa destul de mult.
(la mine in oras e 8lei/ml sticla de 8mm (6 lei/ml sticla de 6mm samd) si toate laturile alea se vor aduna..)

De aia, daca gasesti deja un acvariu finisat/lipit frumos, s-ar putea sa merite cumparat gata facut, chiar daca aparent e mai ieftin sa-ti cumperi sticla si silicon.

Avantajul daca ti-l faci tu e ca poti sa ti-l faci la ce dimensiuni vrei, in plus e placerea lucrului facut de tine.

Atentie la dimensiuni (daca ti-l vei face tu) - lungimea acvariului se alege in functie de neoanele pe care le vei folosi. Si fa-l cat mai lat, va arata mult mai frumos (cei fara experienta nu prea inteleg asta la inceput).

Eu pe al meu l-am lipit singur (fara sa fi avut experienta anterioara) dar am citit pe forum inainte sa ma apuc de treaba, am fost sfatuit, nu m-am apucat de capul meu de treaba. Tot 200 l are (100 x 45 x 45), sticla de 8mm, fund dublu.

In zona 200 litri iti recomand urmatoarele dimensiuni: 90 lungime x 45 inaltime x 55 (sau chiar 60 latime), cu neoane T5 de 39W

Mult noroc!
porii sunt mai mici dar asta inseamna ca e nevoie de presiune mai mare in corpul difuzorului, pentru a face gazul sa iasa

trebuie sa incerci, la chestii din astea nu vei afla un raspuns clar niciodata dar inclin sa cred ca zgomotul va fi mai mic cu difuzor ceramic
Inca ceva foarte important, legat de cantuire!

Sa spui clar ca nu vrei si tesirea muchiilor, prin tesire vei pierde mm buni de suprafata de lipire.
Cashgrab wrote:
Sunt cei de la aquadec care aveau un calculator de pret si pentru sticla ultra clara.

Sticla nu costa prea mult, cantuirea in schimb o sa te cam usture, cand incep sa se adune toate laturile...
Dar nu te zgarci, cantuieste tot pentru ca merita (pe langa aspectul mult mai elegant si calitatea lipiturii va fi mai buna)
CristiC wrote:http://filtre-apa-pura.ro/index.php?pag=10&id_produs=139&title_categ=Carcase%20pentru%20filtre&id_categ=44&id_categ=44&pag_title=

150 lei....

Vezi in magazinele gen Bricostore, Baumax samd. filtru identic ca cel din quote, pe la 30-40 lei. Tot acolo gasesti si cartusul filtrant.
Singura chestie, daca vrei sa-ti montezi asa ceva, e sa fii atent la ce racord iti trbuie, unele-s cu 1/2", altele cu 3/4"
e greu de spus.. si mare lucru cand ajungi la echilibrul ala bun in acvariu in ceea ce priveste nutrientii.

in linii mari: fertilizarea cu fosfor e dificila pentru un incepator, trebuie sa fii atent, sa nu ajungi la concentratii prea mari ca dai in Blue Green Algae, alta alga, mai pacatoasa/urata decat GSAul pe care-l ai acum. In plus, ar mai trebui si test de PO4 (fo'50 lei)

Fosforul (daca nu ai plante mai cu fitze sau daca nu incerci sa scoti anumite culori din plante - nu e cazul acum la tine) e bine sa-l lasi in pace si sa-l obtii de pe urma hranirii pestilor.

Azotul trebuie sa fie intr-un raport de 10:1 // 22:1 (limita de jos // sus), ideal 15:1. Cauta pe net Redfield Ratio pentru a intelege mai bine

Mai degraba scazi azotul (adauga Hetherantera Zostelifolia - planta ce consuma mai mult N, fa schimburi partiale de apa mai dese - cu asta iarasi scazi nitratii) si scazi intensitatea luminii putin (daca e posibil) ca sa scapi de alga asta, alga care, la urma urmei e una lejera, un indicator bun al conditiilor din acvariu si nu e chiar asa inestetica.

Noroc!
Prinde altfel balastul ala, scoate banda izolir de pe el.

Ar trebui sa aibe 2 urechi, sa-l poti prinde cu un surub subtire, finut.. Cu cat se incalzeste mai tare cu atat o sa te tina mai putin balastul

Partea de iluminat e mai costisitoare nu te descuraja
cei din petshopuri pun sare ca masura "preventiva" dar ai vazut cum e acolo, acvariul, nisip si atat

daca pui sare , chiar in cantitate mica, cred ca deja exista riscul sa omori bacteriile din acvariu care te ajuta in ciclul azotului

pentru inceput, cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci e sa nu suprapopulezi acvariul cu pesti, desi e tentant, fiind probabil multi pesti care iti vor atrage privirea

dar ingramadirea a prea multi pesti intr-un acvariu duce la dezechilibre, mizerie multa, alge datorita acestor dezechilibrelor, apa murdara samd., chestii care risca sa te indeparteze de hobby

noroc
Salut Dragos

Am in plan un.. hai sa-i zicem Paludarium desi va fi mai mult o mica sera de sticla pentru niste orhidee.

Dar asta e mai putin important, spune-mi te rog, feriga aia micuta cum se cheama (sau de unde ai facut rost de ea?) - postul #22 imaginea a 3-a, plantuta din prim-plan dreapta.

noroc

EDIT: E cumva puiut de feriga (Nephrolepsis?) N-am vazut niciodata o feriga iesita din seminte - sau e altceva...
Nasea pedicellata e.

Frumusica si pare ca o duce destul de bine. Daca ceva nu-i place (carenta de NO3 am impresia) frunzele se chircesc destul de urit
nu stiu daca e aceeasi specie dar ia uitati ce poate face lighioana, am cazut pe spate

http://9gag.com/gag/aVQOAvO
Mare grija la toate imbinarile/lipiturile samd.

In recipient inevitabil vei avea, odata cu acumularea de gaz in partea de sus, o presiune.

Daca nu e etans toata instalatia si rezistenta la presiune o sa fie nasol daca incepe sa curga si nu esti acasa.

Revin cu un update dupa o lunga tacere. (am sa pun si ceva fotografii)

Am avut o batalie turbata cu Cladophora. Am stat cu mainile in apa ore intregi. Am folosit exact 1 litru de H2O2 (in decurs de vreo 2 saptamani) pe ea, a fost eficient dar incetul cu incetul a inceput sa reapara.

Cateva chestii aflate despre ea, pe care nu le-am gasit prin alte postari legate de alga asta:

Posibile motive de aparitie:
#Nivel ridicat de PO4 (confirm, am avut asta)
#Am citit ca e consumator de Ca (nu-i exclus, sunt in zona cu apa destul de dura)

Am ajuns la capatul puterilor.. am aruncat un lighean de Eleocharis Parvula mini Am pastrat cateva fire, dupa ce le-am curatat fir cu fir in incercarea (naiva) de a elimina si cel mai mic firisor de Cladophora ca sa fiu sigur ca nu reapare. Demers naiv, e imposibil sa nu fi ramas cateva fire mici prin tot acvariul ala. Am sa vad.. in saptamanile care vin, daca reapare sau nu.

Am curatat filtru, echipament, furtune, toata procedura. CO2 am avut constant pe parcursul acestui chin (pH 6.7 la GH 11)

E imputita rau...

Bine ai venit!

Foarte frumos si curat acvariul, galbenul si rosul pestilor contrasteaza foarte placut cu fundalul. Probabil asa au si fost alesi pestisorii. Mie unuia imi place, felicitari.

O singura observatie, aranjamentele de genul lemnului/lemnelor din mijloc e indicat sa se puna nu chiar pe centru ci usor lateral stanga sau dreapta (la 2/3 din lungime), dupa gustul proprietarului.

Toate cele bune
malin wrote:
ACV. 60L :
NO3 = 50mg/l; NO2=10mg/l; GH=mai mare de 14;KH=15 (asta pare a fi duritatea apei ??? );CL= 0 mg/l

ACV 40L :
datele sunt de ieri , azi nu am verificat :
NO3=100mg/l;NO2=5mg/l;GH mai mare de 14;KH=20; pH=6.4; CL= 0mg/l

ACV spital :
NO3=25mg/l;NO2=2mg/l;GH nu mai stiu sa il citesc sunt 4 culori dupa care ma iau ?;KH=10; pH=7,6; CL= 0mg/l

Buna ziua,

Testele de apa sunt specifice fiecarei substante, cred? (Adica nu sunt din acelea 5 in 1)

Valorile, daca sunt adevarate sau partial adevarate, nu sunt bune deloc in acvariile de 60 si 40 litri. NO2 ul la 10mg/l ar omora, cred, imediat orice vietuitoare fiind toxic. NO3ul, in cantitati mai mici, adica pana in ~40 mg/l e ok, ideal ar fi 15-20 mg/l.

Pentru reducerea NO3ul aveti 2 variante: plante care cresc repede si/sau schimburi de apa (apa tinuta in prealabil 24h intr-un recipient pentru a se evapora clorul)

Pentru reducerea NO2ului: trebuie sistem de filtrare eficient, cu volum de material filtrant suficient (practic, daca nitritii sunt in cantitatea asta in acest moment inseamna ca la dvs. nu functioneaza ciclul azotului cum trebuie si asta poate avea la baza numeroase motive: filtrare necorespunzatoare, deciclare neintentionata-daca la schimbul de apa puneti apa direct de la robinet samd. A 2a modalitate (temporara) de reducere a NO2ului este schimbul partial de apa, eventual facut mai des, pentru a aduce valorile la normal.

Dar toate aceste vor fi in van pana nu rezolvati problema filtrarii acvariului.

EDIT: M-am uitat la fotografii, sunt doar 2 guppy in 40/60l apa, NO3ul si NO2ul n-au cum fi la valorile de care ati spus. La doar 2 guppy in volumul ala de apa se poate sta si fara filtru dedicat.

Forum Index » Profile for Koh-i-Noor » Messages posted by Koh-i-Noor
Go to: