[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vlad&raluca
Forum Index » Profile for vlad&raluca » Messages posted by vlad&raluca
Message
Hmm nu a mers. Rog un moderator sa stearga posturile inutile
Femela inoata prin acvariu, pesemne se simte mai bine.

Masculul incepe sa dea semne de infectie bacteriana. Am mai patit-o o data si l-am tratat cu Sera Baktopur pastile.
Probabil imunitatea scazulta a femelei a adus tot felul de boli in acvariu care incep sa se manifeste si la mascul.
Imi vine greu sa separ pestele tocmai acum cand se simte mai bine.

Mi se pare mie sau femela are capul usor deformat? Lovitura a fost pe partea stanga a pestelui. Cu cat ma uit mai mult la el cu atat mi se pare ca zona respectiva este tesita.
Iata raspunsul unui veterinar de pe un forum de specialitate. Ce crezi Minnardy?

"lipire si suturare. lipire nu cu corega sau poxipol. mai exista si ciment chirurgical. plus niste pansamente coloidale cu fibrina. succes. "

Acelasi medic s-a si oferit sa faca operatia!
Multumesc, minnardy, voi citi articolul in seara asta. Acesta mi se pare si mie cea mai buna solutie pana acum.

Pestele se simte mai bine, inoata destul de mult, toata seara s-a plimbat prin acvariu. Aman interventia cateva zile pentru a alege si solutia.

Un mic update:

Am discutat cu Ing zootehnist Visoiu de la Clinica veterinara a Gradii Zoologice.
Nici ei nu s-au mai confruntat cu asta si nu au mai facut operatii pe pesti. .
Exista se pare un entuziast in ale pestilor de acvariu in echipa care revine in doua zile.
Daca nu voi gasi rezolvare pana atunci voi reveni la ei.

Am avut o discutie lunga cu acest inginer mare iubitor de animale, cu care am analizat toate posibilitatile, suturare, extirpare, "lipirea" lamei branhiale cu.....ceva, totul la nivel experimental.
El sugera la un moment dat repozitionarea lamei si "lipirea" sa cu un adeziv dentar pentru placi, cum ar fi Corega, care adera in cateva secunde, dar care nu stiu cat rezista Daca ar rezista suficient de mult incat acea "entorsa" sa se vindece ar fi ideal si mai putin traumatizant.

Un alt sfat ar fi fost izolarea pentru a-l feri pe celalalt de eventualele boli aparute pe fondul slabirii imunitatii pestelui (grisul de care vorbeam). Asta ne-am gandit de la inceput insa am un acvariu destul de mic in care se poate doar intoarce si inota f putin. L-am lasat in acvariul mare ptr ca este mai in largul lui fiind mai activ, aparent mai destresat decat intr-un mediu conplet nou. Tratamentul impotriva grisului oricum il fac in acvariul mare.

Am disutat si posibilitatea hranirii "fortate" cu un tub, o seringa sau alta improvizatie, ceea ce nu mi se pare rau.

Ideea salvarii pestelui si a operarii lui este provocatoare pentru medici,se emit teorii, discutam solutii insa nici unul nu vrea sa si incerce sa le puna in aplicare.
Daca ma va refuza toata lumea vom fi nevoiti sa realizam noi operatia cu orice risc, insa deocamdata vreu sa astept sa vad evolutia de sanatate pestelui.

Salutari tuturor!
Oare nu se gandea la suturarea acelei lamele, de una invecinata, cu ceva fir resorbabil? Trecut catgut foarte subtire, prin partea cartilaginoasa a branhiei si suturata de invecinata, tot de partea cartilaginoasa a ei...dar asta tot un medic o poate face.


Da! Cu siguranta la acest lucru se gandea dar nu si-a exprimat ideea pana la capat. A pomenit ceva de suturare in conversatie acum inteleg intentia. Ce spuneti de solutie? Poate il conving pe dansul sa o faca.
Medicul cu care am discutat parea familiar cu problema, in sensul ca ne-a sfatuit acelasi lucru, sa nu repozitionam noi lamela ptr ca va reveni invariabil in aceeasi pozitie. dansul spunea desemeni ca ar trebui sa incercam sa nu extirpam lamela ci sa o fixam cumva, nu retin termenii medicali imi cer scuze. Era insa retinut in a efectua operatia pentru ca nu are experienta pe pesti, ci cunoaste aceste lucruri doar in teorie.Totusi, am negociat ca daca nu reusim cu vetul de la zoo sa facem o incercare.
Anestezia inteleg ca nu ar fi o problema ci procedura in sine, sau mai bine zis reusita operatiei. Desigur nimeni nu poate garanta refacerea pestelui.
Ma tem ca nu am timpul necesar ptr un drum pana la Cluj din pacate, si cel mai important nu cred ca pestele ar rezista atat drum. Va trebui sa ma restrang la Capitala.
N-am mai auzit de astfel de probleme si cred ca nici altii de p-aici. Asta mi se pare a fi cauza lipsei raspunsurilor, nimeni nu stie cum l-ai putea ajuta. Nu cred ca erau de folos vreo 15 replici in care lumea sa se mire de nenorocirea pestelui. Sint convins ca daca cineva avea un raspuns folositor, il scria .

Sunt convinsa Porcu ca acesta este motivul "tacerii" pe acest topic, mai ales ca am rascolit internetul inainte sa postez si nu am gasit nimic. In orice caz reply urile de aici mi-au fost de ajutor, in sensul ca am restrans cautarea la doua optiuni. 1. repozitionarea fortata a branhiei si 2. extirparea branhiei, ambele cu consecinte necunoscute.

Daca inoata si e activ amina interventia. Si nu-ti fa probleme ca n-a mincat o saptamina sau doua, nu-i o problema.

Am hotarat sa amanam interventia cateva zile. Pestele se simte mai bine, in sensul ca a inceput sa inoate timid. Desigur nu se poate vorbi de mancare.


Am discutat asta seara cu un alt medic veterinar , dl Radu Ionescu(sper ca nu se considera reclama) care ne-a ajutat cu un alt animal. Dansul ne-a sugerat sa-l cautam pe veterinarul de la Gradina Zoo Bucuresti care ar efectua astfel de operatii. Nu ii cunosc numele, cabinetul, nici alte date despre dansul. Voi suna maine la zoo poate aflu ceva.
Daca cineva are vreo informatie il rog sa ne scrie!
Sper ca Medicul R. Ionescu sa fie fi dispus sa ne ajute daca cel de la Zoo ne va refuza, desi nu a mai facut niciodata asa ceva. De fapt asta si cautam, un medic entuziast, dedicat meseriei , care sa fie dispus sa incerce. Oricum alta sansa nu am.

Am vorbit la Fmv Bucuresti, cu medicul Cranganu. este privita cu scepticism o interventie chirurgicala pe un peste. Nimeni nu stie daca exista sanse de supravietuire fara o branhie.
Mai mult, mi s-a spus ca nu il vor putea anestezia si nu ii vor putea asigura un mediu steril... destul de sumbre asteptari..
Voi mai incerca sa vorbesc cu un alt medic diseara sa vedem se sfat ne da.

Si ca sa ingreuneze decizia interventiei din aceasta seara, pestele a inceput sa inoate si sa fie activ....
Salutari si va multumesc tuturor pentru raspunsuri, a fost o surpriza placuta!


Temerile noastre confirmate, din pacate de toate raspunsurile din aceasta seara...
Stiu ca interesul veterinarilor prin Bucuresti nu este foarte mare pentru pestii de acvariu, si nu vad deocamdata cine s-ar baga la o operatie de extirpare a intregii branhii.
Mai presus de toate pun insa faptul ca pestele este deja slabit dupa o saptamana si jumatate fara hrana, depunand un efort imens pentru a respira. La Prima incercare de a indrepta branhia a pirdut si sange....in fine...cred ca sansele de a rezista operatiei sunt minime mai ales datorita starii lui actuale.

Asa cum spune si minnardy, sanse de vindecare de la sine nu exista, pestele este condamnat la moarte prin infometare la acest moment, de aceea am decis sa mai facem o incercare de repozitionare a branhiei, maine seara.
Nu am pregatire medicala si nu vreau sa chinui pestele, insa cred ca acesta este metoda cea mai putin traumatica, care, daca ar avea succes ar necesita un timp mai scurt de vindecare, si deci o sansa in plus, poate singura.

Voi reveni cu noutati....bune sau rele.

Va multumesc,
O Seara buna!

detaliu
filamentele se vad printre branhii
revin cu poze.
Sper ca acestea sa lamureasca intrucatva :
Insist in continuare in speranta ca cineva s-a mai confruntat cu asa ceva.
Sper sa nu fiu sanctionata ptr posturi multiple, activitatea pe forum este aparent mai scazuta decat imi aminteam sau problema mea este neobisnuita.

Update:

Pestele albino cu problema branhiei este din ce in ce mai rau.
Filamentele au revenit in gura exact ca inainte de "interventie", branhia este rasucita, cred, fracturata, nu se mai poate mentine in pozitie corecta.
Stiu ca explicatiile par vagi si usor neverosimile, o sa incerc o poza diseara poate luminez situatia.
Pestele nu a mancat absolut nimic de mai bine de o sapt jumatate, respira accelerat, nu poate inchide gura, tine aripioarele strans pe langa corp, are sozii zburliti, usoare uflaturi pe corp, in gura zona afectata este umflata, de culoare normala. Rar se ridica de pe fundul acvariului.
Nu mai am nici o solutie... o alta interventie ar putea fi fatala sau inutila la fel ca prima.

A fost cineva vreodata la veterinar cu un peste? Pana cum nu am gasit unul care sa se priceapa la pesti de acvariu...ma gandeam la o operatie

Vineri am observat si puncte albe pe ambii pesti (gris), si un exces de mucus care ii acoperea.
Masuri luate : usor schimb de apa de aceeasi temperatura, ridicarea temperaturii la 29 - 30 grade in decurs de aprox 5 ore (culmea la aceasta temperatura pestii pareau sa se simta mai bine si inotau) si sare neiodata.
Duminica puntele nu mai existau, mucusul in cantitate mult mai mica.




luci_sandor
Ce se mai aude cu micutii..???

Revin dupa ceva timp, micutii nu au supravietuit din nefericire, nici ei si nici urmatoarele doua serii. Dintr-o singura serie am reusit sa aducem 3 exemplare la marimea de aprox 1 cm. Cam jumatate din micuti mureau in primele zile...dupa o saptamana ramaneau doar maxim 10 exemplare, dupa care brusc se prapadeau toti. Se pare ca avem nevoie de mai multa experienta. Anul acesta au depus frenetic ... parca ca sa recupereze timpul pierdut, insa icrele au eclozat doar de 4-5 ori .

Koala
Foarte frumos filmuletul! Acum cand vad imaginile sunt uimita de asemanarea intre Delilah si femela noastra! Desenul de pe corp este aproape identic, sunt ca 2 picaturi de apa!


Din nefericire avem niste probleme cu femela albino, am postat pe boli si tratamente, si dupa felul in care se comporta in ultimele zile (nu mananca, sta pe fundul acvariului) nu cred ca o mai scoatem la lumina...speram totusi..speram...
Si ca sa fie tacamul complet, dimineata am dat verdictul clar ca avem si gris! Pestii astia nu au avut o problema in toata viata lor si acum par sa le faca pe toate.
Azi incep tratamentul...ma ingrijoreaza insa f mult ca pestii sunt slabiti, nu au mancat de o saptamana (cel albino nimic, clasicul f putin)....sper sa mai reziste.
Daca aveti cava sfaturi, experiente personale etc. sunt binevenite!
Tineti-ne pumnii!


Pentru ca nu mai era timp de asteptare am luat masuri drastice, am scos pestele intr-un prosop si am examinat inflamatia din gura.
Ce am descoperit a fost de necrezut. O branhie a pestelui era suprapusa, rasucita astfel incat incaleca 2 branhii vecine. Ceea ce ieri spuneam ca este inflamatie, erau de fapt filamentele de culoare rosie ale branhiei care se aflau in gura pestelui.
Nu stiu cum a ajuns intr-o astfel de situatie, probabil o lovitura puternica sub operculi a impins branhia care s-a rasucit trecand printre celelate, acesta nemaiputand manca, si respirand accelerat.
In aceste circumstante am decis ca pestele nu isi poate repozitiona singur branhiile in pozitia normala si daca nu luam masuri va refuza mancarea in continuare ceea ce cu siguranta ii va provoca moartea.
Am tinut pestele in prosop si am repozitionat cu ajutorul unei pensete cu varfuri rotunjite branhia in pozitia fireasca, eliberand-o.

In timpul in care am scos pestele am observat un exces de mucus pe corp si puncte f mici albe, deci nu exclud inca varianta unei infectiii bacteriene.
Am tinut timp de 20 min pestele in acvariul de carantina cu solutie de verde de malachit.
Am schimbat apa, spalat buretii, tratat acvariul cu verde de malachit si o solutie Tetra medical recomandata de un Vet pentru infectii bacteriene.

Pestele pare foarte slabit, sta pe fundul acvariului, insa are si reprize scurte de inot,(nu a mai inotat de cateva zile) dupa care se retrage iarasi pe nisip.
Nu mai tine gura larg deschisa, nu mai respira accelerat.
Sper ca am luat decizia buna, urmatoarele ore vor fi cu siguranta decisive ptr el.
Nu am avut albastru de metil pentru a dezinfecta eventualele rani. Nu stiu daca verdele de malachit are si rol dezinfectant, as dori insa sa adaug maine si albastru de metil. Sunt prea multe substante in apa?
Daca ne puteti oferi ceva sfaturi pentru convalescenta sunt binevenite.

Va multumesc.
Multumesc glasforex.

Din pacate nu gasesc in link ceva asemanator.

"inflamatia" despre care va vorbesc, arata ca o excrescenta rosie, cu marginile franjurate, ca o tumoare. Nu gasesc nimic similar pe internet
Cu cat ma gandesc mai mult la subiect imi pare ca filamentele branhiei nu mai sunt in pozitie normala si s-au rasucit intrand in gura pestelui.
Este posibil acest scenariu??

Pestii s-au speriat recent de la zgomote puternice din casa (bormasina, flex) si s-au lovit de decor, sunt ambii zgariati, le lipsesc solzi etc.

Mentionez ca "inflamatia" este vizibila numai daca ma uit in gura pestelui, operculii par in regula nu par iritati, inflamati.

Daca scenariul de mai sus e posibil...ar trebui sa scot pestele imping branhia in pozitie normala?

Va multumesc
Buna seara,
Dupa patru ani fara probleme serioase se pare ca a venit timpul, din pacate, sa va cer ajutorul postand la aceasta rubrica.

Acvariul este populat de 2 astronotus ocellatus, un clasic si un albino.
Schimbul de apa, in ultima vreme, datorita unor renovari s-au facut mai rar, cam la 2 saptamani.

Problema a aparut acum cateva zile cand pestii au inceput sa refuze mancarea.
Astazi am observat la pestele varietatea albino o inflamatie mare, de culoare rosie-portocalie, a unei branhii, inflamatie vizibila in gura.
Pestele este apatic, inoata mai mult la fundul acvariului, respira accelerat si nu a mancat de 4 zile.

Celalalt peste nu da semne de apatie, nu am observat inflamatii insa refuza si el mancarea.

Am suspiciuni ca acvariul este infestat cu paraziti.
Din cautarile pe internet am gasit medicamentul: Tetramedica contra parazitilor Costia si Chilodenla.. Ce parere aveti despre el?

Astept urgent sfaturi !

Va multumesc
Multumesc ptr raspunsuri!

Nu am facut inca nici o schimbare ptr ca am avut alevini in acvariu si nu am vrut sa-i traumatizez. Vreau sa fac o curatare temeinica a acvariului si sa incep "tratamentul" .

Sunt aproape sigura ca am identificat alga :

Stag horn algae

Possible causes
Low CO2.
Overfeeding fish and excess mulm.
Dirty filter.
Also disturbing dirty substrates without doing water change afterwards.
Possible solutions
Check CO2 levels. Reduce feeding,
Vacuum the substrate and remove mulm.
Overdosing Flourish Excel may help.
image

Voi reduce insa si iluminarea zilnica astfel :
L-D : program lumina: 10-12 ____ 16-23

Vreau sa fac 3 zile de "black out" dupa curatenie + spalat filtru.

Restul de cauze posibile de mai sus le indeplinesc cu brio ; over feeding (sau mai degraba resturi f multe de mancare imprastiate de Astronotusi) cauza ce nu poate fi eliminata.... la fel si sifonarea permanenta a substratului de catre pesti.
O sa incerc si o mai mare agitare a luciului apei ....nu prea am curenti in acvariu in acest moment .
luci_sandor wrote:
Cred ca daca umbli cu grija nu se va intampla nimic cu puii.Problema e sa nu se supere parintii.


Se pare ca s-au suparat parintii....
Ieri am scos o parte din "mormoloci" intr-un acvariu maternitate, au mai ramas cu parintii cam 15 pui . am curatat usor acvariul sa nu ii agit dar la sfarsit au devenit nervosi.
Dupa curatenie masculul a inceput sa isi vaneze puii......

Pana dimineata nu mai era nici un alevin in acvariu cu parintii ......

Ne concentram atentia acum asupra puilor "salvati" ...sa vedem ce iese! Astept sa mai creasca putin ca sa pun niste poze. Acum puii inoata in tot acvariul si mananca de 3 ori pe zi galbenus de ou. Am pus si artemia la eclozat pr viitoarele mese.

Oscarii si-au revenit la comportamentul normal...sapat si cersit mancare...

....
Multumesc Porcu ptr raspuns !

Iluminatul cu neoane nu cred ca este peste limita (0.3 W / litru) , am avut si mai multe neoane in trecut si nu erau problemele astea. Timpul de expunere la lumina cred ca este "cheia" . Voi incerca o oprire a iluminarii ptr cateva zile si apoi o schimbare a regimului prin limitare a timpului de iluminare la 10 ore/zi cu pauza la pranz.
Ce parere au pestii dvs despre o oprire a iluminarii de cateva ore pe timpul zilei ca solutie permanenta?

Totusi ce tip de alga credeti ca este? Paroasa, barboasa, Fuzz?
 
Forum Index » Profile for vlad&raluca » Messages posted by vlad&raluca
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com