Message |
|
Imi cer scuze ptr dubu post.
Am uitat sa mentionez ca schimburile de apa se fac saptamanal aproximativ 70-80% din volum intrucat oscarii fac mare mizerie in acvariu.
Iluminarea se realizeaza 12 ore pe zi (lumina continua - fara pauza la pranz).
In momentul realizarii pozelor nu se mai schimbase apa de aprox 2 saptamani datorita depunerii unei ponte si eclozarii alevinilor(timp in care nu am vrut sa agit apa).
Pe acvariu bate soarele dimineata vreo 2 ore , nu stiu daca asta este motivul aparitiei algelor dar ar fi cel mai usor de rezolvat aspect.
Va rog macar la un ajutor in identificare.
Multumesc cu anticipatie.
|
 |
|
Acvariu dimensiuni - 1,5 (L) x 0,45 (l) x 0,60 (H), volum 350l
Iluminare 3 neoane 36W:
1 osram fluora
1 osram 860 daylight
1 osram warm white
filtru , nu mai stiu marca --1000 l/h
Acvariul este neplantat, decor realizat din 2 mopani, populat de 2 Astronotus ocellatus.
Setup ul in forma aceasta il avem de aprox 1 an.
Alga problema este formata din fire lungi aprox 20 cm de textura matasii, de o culoare verde brun. Alga apare la inceput in partea de sus a acvariului (de aceea problema cred ca este sistemul de iluminare combinat cu calitate prasta a apei) si se prinde pe decor si pe mopani.
In acvariu sunt 2 tipuri de alge aceasta si o alga verde la atingere usor maloasa(presupun ca alga verde albastra).
Va cerem ajutorul in identificarea si tratarea lor.
Multumim.
Poze alge:

|
 |
|
Multumim luci_sandor sper si eu sa supravietuiasca.Foarte frumosi pestii tai, i-am admirat in galerie.Mult succes cu reproducerea.
Micutii au luat astazi prima masa(galbenus de ou), impropriu spus ptr ca nu stiu daca au mancat ceva sau nu. Parintii i-au mutat dintr-o groapa in alta de cateva ori in 2 zile. Au supravietuit pana astazi 20-30 de pui care au inceput sa inoate timid incercand sa iasa din groapa. Luam in calcul varianta scoaterii in zilele urmatoare a unei parti din pui, intr-un acvariu maternitate ptr a le mari sansele de viata.
Se pare ca avem o noua problema. Acvariul in care tinem puii nu a mai fost curatat dinainte de depunere si au aparut niste alge filamentoase lungi, ca o matase de 10 15 cm lungime si culoare verde brun care se intinde cu repeziciune.O sa caut ceva date despre ea si despre cum pot sa o combat. As vrea sa fac un schimb mic de apa de 10% fara sa o agit prea tare si sa incerc sa le curat cu mana. Credeti ca ar afecta puii?
|
 |
|
Multumim kinderu!
ai dreptate acolo cu prima dragoste  ptr noi e chiar primul acvariu serios si primii pesti crescuti in conditii de documentare...dupa atatia ani nu mai putem vorbi de renuntare...poate de alt setup.
Revin cu ceva incercari de close-ups cu alevinii.... Si..... daca tot aveam aparatul in mana, cateva cu parintii (in linkul din josul paginii).
Puii sunt inca in viata, poate nu atat de multi ca ieri, paziti inca cu schimbul de unul din parinti in timp ce celalalt sapa o groapa in partea opusa a acvariului....nu stiu inca ptr ce...oare vor sa ii mute?
Incep sa imi fac sperante cu aceasta generatie de puiet!!!... sper sa nu ma plang mai tarziu
Restul pozelor aici:
http://www.acvariu.ro/coppermine/thumbnails.php?album=1324
...
|
 |
|
Salutari,
Revin cu noutati.
Din pacate prima serie de alevini nu a supravietuit ...au disparut cu totii in prima noapte de la eclozare  .....insa cum viata merge inainte si din greseli se invata, pestii au depus din nou si avem o noua serie  ce a ajuns in a 3-a zi de viata.
Alevinii supravietuitori nu au resorbit complet sacul vitelin insa au incercari timide de a se indeparta de "cuib" (o groapa sapata langa piatra depunerii, pazita pe rand de parinti).
Am decis sa lasam puii in acvariu cu parintii. Nu stiu inca cum va decurge hranirea lor ptr ca nu le-am dat inca nimic de mancare,vom incepe odata de alevinii vor putea sa inoate, asta se va putea intampla maine. Sper ca asest lucru nu va fi imposibil avand in vedere volumul considerabil de apa al acvariului.
Revin cu amanunte si sper sa reusesc sa pun cateva poze macro diseara
 .
|
 |
|
Buna seara tuturor iubitorilor de Astronotus!
Ne confruntam cu o situatie total noua pentru noi in scurta experienta acvaristica de 3-4 ani cu oscarii: oua eclozate !
Trecand peste bucuria descoperirii unei gropi in nisip in care au fost trasnsportati de pe piatra 100-200 de mormoloci agitati, dincolo de bucuria confirmarii ca nu avem in acvariu 2 femele sau o femela si un mascul steril, a aparut ingrijorarea ca nu stim ce sa facem mai departe.
De aceea fac un apel la cei care s-au mai confruntat cu aceasta situatie pentru a ne da o mana de ajutor.
Fac un scurt istoric al pestilor nostri pentru ca am fost destul de multa vreme inactivi pe forum:
Pestii au prox 4 ani , timp in care au depus icre de 6-7 ori doar in ultimii 2 ani. Aceasta este prima data cand icrele eclozeaza si a fost o mare supriza pentru ca ne creasem deja convingerea ca ceva este in neregula..la 2-3 zile de la depunere icrele dispareau, mancate probabil de parinti.
Acum cateva zile, asa cum le era obiceiul primavara, au depus pe piatra a doua oara anul acesta. Nu am dat mare importanta evenimentului pana in a 3-a zi in care am observat ca icrelele nu disparusera ci erau ica protejate de parinti. In seara aceasta, am gasit o groapa adanca pana la sticla langa piatra , icrele de pe piatra acoperite cu nisip si in groapa misunat de codite fine  )
Icrele au eclozat mai mult ca sigur astazi in timpul zilei.
Si acum vin intrebarile:
1.Lasam puii cu parintii sau ii separam? daca ii lasam impreuna cu ei cati au sanse de supravietuire? Daca ii separam, cum o facem?
2.Hranirea: cand, cum si cu ce?
3. In cazul in care supravietuiesc puii ce pot face cu ei. Cand ar trebui sa iau in calcul varianta donarii? Alaturi de parinti vor fi mancati sau ii pot creste o perioada?
In speranta ca nu v-am plictisit cu prea multe intrebari...astept raspunsurile voastre!
|
 |
|
.... si te-ai descurajat atat de repede....
Eu zic sa incerci cu decorul, pestii tai oricum sunt mici si nu cred ca pot smulge bucati din ciment. In plus daca se vor obisnui de acum cu el nu vor fi tentati sa il atace :-) . Important este sa faci schimburile alea de apa ininte de a-i pune si sa scazi astfel riscurile.
|
 |
|
"Cimentul in amestec cu apa, formeaza o pasta ce face priza si se intareste. Dupa intarire, isi mentine rezistenta si stabilitatea, chiar si sub apa". Cam asta ar fi definitia. Incearca ca dupa aplicari sa il uzi cat mai des ca sa nu risti craparea lui in timp si sa obtii o rezistenta cat mai mare. Pestii nosti au muscat serios din decor reusind sa rupa bucati sau sa exfolieze straturile .Dupa jumatate de an decorul s-a degradat de la curatare excesiva si furia pestilor care au un talent inascut ptr amenajari dupa propriul gust :-) . In consecinta cu cat esti mai atent la aceste etape vei avea mai putine probleme pe viitor. Problema este toxicitatea cimentului (si a colorantilor) si efectele asupra pestlior de aceea subscriu la ceea ce scrie minnardy in legatura cu schimburile de apa.
Si... sa nu uit.......poze???? 
|
 |
|
Salut!
Poti folosi ciment alb se gaseste peste tot de cumparat. Se dau cateva straturi se lasa o zi intre aplicari si se uda cat de des. Ptr colorare poti folosi oxizi de fier,diverse culori ptr pictarea decorului in amestec cu ciment.
In link-ul din semnatura poti gasi un pdf despre cum am realizat noi backgroundul. Succes!
|
 |
|
Buna seara din nou,acum sunt mai relaxat decat eram asera pentru ca in timp ce va scriu aceste randuri TOTI cei 4 oscari ai mei participa cu spectacol la o sesiune de granule pentru ciclide.Cei doi albino sunt mai"cu capul plecat"dar macar participa.Am grabit putin confectionare celuilalt bazin pentru ei cred ca voi ramane la dimensiunile 125x45x40.
kinderux,
Ma bucur pentru imbuntatirile din acvariul tau, totusi trebuie sa iei in considerare si faptul ca pestii tai nu vor putea manca la infinit granule pt ca cresc destul de repede si nu le vor mai putea inghiti si sa incerci sa-i faci sa prinda si gustul imimii de vita (se gasesc pe forum diverse retete de preparare) si/sau a ramelor ce sunt f hranitoare pt ei.
In legatura cu bazinul tau , banuiesc ca 120 cm reprezinta lungimea, 45 adancimea si 40 inaltimea, care (inaltime) mi se pare cam micuta. Te sfatuiesc sa te gandesti la un 50-60 cm daca planuiesti sa cresti acesti pesti mult timp de acum in colo pentru ca vei vedea ca la maturitate pot atinge 30-35 cm lungime si au si o anumita robustete si greutate. Adancimea de 45 cm este ok daca nu iei in consideratie un decor din polistiren care iti mai ocupa si el destul spatiu (vezi pozele din semnatura).Daca vei lua in calcul de la inceput toate aceste lucruri inclusiv cum vrei sa iti arate decorul, cum se va face filtrarea, cati pesti doresti sa ai in final in acvariu, sunt sigura ca nu vei avea batai de cap in timp. Poti sa arunci un ochi si la http://www.acvariu.ro/forum/viewforum.php?f=23.
Iti urez succes si e mai bine sa nu grabesti lucrurile decat sa regreti mai tarziu.
Numai bine!
|
 |
|
Bine ai venit kinderux!
Ma bucur ca se ingroasa din nou randurile pasionatilor de oscari!
Te sfatuiesc sa faci niste teste ale apei pentru a vedea daca de aici vine problema ta; desi sunt convinsa ca in Brasov apa este mai "curata" decat in Bucuresti nu cred ca iti va strica.
Problema pestilor timizi am avut-o si noi la inceput. Raspunsurile la toate intrebarile tale le vei gasi tot aici in acest topic si mai ales in partea sa de inceput scrisa de Koala.
Cred ca pestii tai sunt stresati ori de amenajarile din acvariu sau lumina prea puternica, ori de o schimbare foarte brusca, fara o acomodare facuta corect, dintr-un bazin in altul cu conditii foarte diferite.
Noi cand am cumparat pestii au stat ascunsi vreo 2 saptamani si au mancat f putin fiind speriati de rame( probabil nu mai mancasera niciodata). Manuelita , care e foarte posibil sa fi cumparat pestii de la acelasi vanzator chiar a pierdut un peste.
Te sfatuiesc sa ai putina rabdare si sa nu te alarmezi ca pestii se lupta intre ei , sunt destul de agresivi si acum probabil isi stabilesc ierarhia in acvariu (vei asista la lupte si mai grele dar te asigur ca nu vei avea victime ). Noi am mai adus doi pesti dupa un an intr-un acvariu de 4 si s-au acomodat in timp. Nu te astepta insa ca luptele sa dispara complet. Chiar si perechea noastra formata liber se mai certa din cand in cand . :-)
Iti urez succes!
|
 |
|
Povestea continua...
De 1 mai cand mai toata lumea se bucura de zile libere astronotusii nostrii munceau de zor curatand piatra nou adusa in acvariu si mutand nisipul de colo colo cu o agresivitate iesita din comun.  iar seara ..forfoteala maxima, ne-au bucurat cu o noua depunere.
Am inceput deja sa suspectez ca pestii astia devin maestii in depunerea pe ascuns pt ca de fiecare data, desi eram liberi, ne-am trezit direct cu piatra (respectiv decorul  ) pline de icre fara sa vedem momentul mult asteptat.
De data asta au ingrijit icrele cu mai mare simt al raspunderii ambii parinti, fata de data trecuta cand veneau la mancare daca ma apropiam de acvariu...Acum practic de abia s-au miscat de langa piatra timp de 2-3 zile dupa care icrele au disparut la fel de misterios ca si prima data in timpul noptii.  ...... I-o fi razbit foamea ca nu mai mancasera de ceva timp sau....sa zicem lipsa de experienta  ...poate data viitoaree...
Am adaugat ceva poze ca doar a devenit indeleticirea noastra preferata
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?pos=-7119
PS. Pestii vostrii cum o mai duc ca nu se mai aude nimic pe forum ???
.....De cand Koala ne-a "tradat" :jajaja:  schimband pe africani e taaare liniste..Sper sa nu se fi mutat o data cu el si suflul topicului 
|
 |
|
dragilor, pestii aceia sunt pereche, felicitari !
Mersi de reply Koala !! Asta da veste!
Incercam zilele astea sa ma obisnuiesc cu gandul ca-s femele amandoua :jumpers:
Ieri am bagat si PSI....si...asteptam!!!
iar femela aceea parca e "reincarnarea" lui Delilah
Doar e fata mamii' 
|
 |
|
Am atasat un link spre cateva imagini cu papilele sexuale ale celor doi pesti in ziua depunerii. Pestele care a depus este cel varietatea albino.
Poate ne puteti ajuta cu o parere. Multumim.
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?pos=-7044
|
 |
|
Din pacate nu am fost martori la depunerea efectiva. Cred ca s-a petrecut candva in timpul noptii sau foarte dimineata.
Suntem constienti ca este posibil ca pestii sa aiba acelasi sex desi am observat ca exista o diferenta intre papile. Am recitit si aticolul de inceput si dupa explicatiile si pozele de acolo par sa se incadreze si sa fie mascul si femela...
Daca ar fi sa presupunem ca sunt pereche este vreo explicatie care ar putea justifica depuneri atat de rare?
Am reusit in ziua depunerii sa facem cateva poze cu papilele pestilor si o sa incerc sa le postez diseara desi sunt un pic neclare. Poate ne ajutati cu o identificare. :-)
PSI-ul sta undeva la naftalina...o sa o punem cat de curand in bazin!
|
 |
|
Salutari tuturor!
De ceva timp am observat schimbari in comportamentul astronotusilor nostri...sapaturi frenetice in substrat, o mai mare agresivitate si agitatie. Nu am luat in seama comportamentul lor intrucat am renuntat de ceva timp la speranta unor depuneri. Mentionez ca pestii au varsta de aproximativ 2 ani, timp in care au depus o singura data in urma cu mai putin de un an, in timp ce imparteau acvariul cu un alt oscar. Dupa depunere am renuntat la al treilea exemplar in speranta ca s-a format o pereche si ca urmeaza alte depuneri.In entuziasmul de atunci identificasem, poate eronat, masculul si femela prin diferentele (destul de subtile recunosc) dintre papilele sexuale.
De atunci insa...liniste. Timp de 1 an absolut nimic, desi observam periodic "ritualul" specific imperecherii.
Ieri insa, bucurie si mirare maxima cand am gasit perechea ingrijind ...fundalul din polistiren  pe care erau imprastiate, intr-un echilibru contrar legilor gravitatiei un manunchi de icre.Bineinteles ca fecundarea era imposibila icrele fiind asezate pe plan vertical, insa oricum pana seara au disparut fiind mancate de unul dintre pesti.
Nu am elucidat inca misterul si potrivit tuturor celor scrise pe acest forum oscarii depun pe suprafata plana pe o piatra sau sapa nisipul pana la sticla.Deasemeni locul ales nu le permite foarte multa libertate de miscare fiind sub 2 mopani asezati de noi in aceasta pozitie intrucat am remarcat ca le plac locurile mai ferite...practic acolo dorm.
Am atasat cateva poze cu icrele si in galerie si venim cu intrebarea: Acesta este un comportament firesc sau o masura disperata in lipsa unei suprafete plane?
|
 |
|
Scuze daca am fost partial offtopic cu postul precedent...dar vroiam sa-l dam cuiva care se pricepe....in fine..s-a rezolvat l-am dat  .
P.S.: Asteptam sa mai scrieti si voi noutati.Urmeaza poze cu urmatoarea depunere....eventual puiuti...nu stiu vedem.
|
 |
|
S-a dat oscarul va rugam sa inchideti topicul multumesc!
|
 |
|
Donam astronotus ocellatus, varietatea red, dimensiuni: aproximativ 20cm. Potentialii doritori trebuie sa aiba conditii pentru cresterea oscarilor, si ceva cunostinte..Poze cu pestele gasiti apasand pe"Red Oscar".
P.S: Asiguram transportul(doar pentru Bucuresti)...detaliile se vor discuta la telefon...asteptam cat mai repede PM
|
 |
|
Salut! N-am mai scris de ceva vreme pt ca....nu prea s-a mai intamplat nimic deosebit cu oscarii nostri.Acum postam sa va spunem noutatile  .Din 6 oscari cat am avut acum 2 luni am donat 3 din lipsa de spatiu...deja nu mai cresteau si parea supra aglomerat acvariul...dupa 2 luni de liniste aparenta s-a produs marele eveniment. Avem o pereche care a depus acum pentru prima oara...problema ar fi cel de-al 3-lea oscar care este marginalizat...si batut de ceilalti 2. Desi e destul de greu pentru noi pentru ca ne-am atasat foarte mult de el...trebuie sa-l donam...pentru a avea linsite in acvariu.Nu cred ca mai este necesar sa spunem ca...potentialii doritori trebuie sa aiba conditii foarte bune pentru cresterea oscarilor...si ceva cunostinte....in fine, sa scurtam, poze cu pestele in cauza gasiti apasand pe"Red Osacar".
P.S: Asiguram transportul(doar pt Bucuresti)...detaliile se vor discuta la telefon...asteptam cat mai repede PM
|
 |
|