[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: vlad&raluca
Forum Index » Profile for vlad&raluca » Messages posted by vlad&raluca
Message
multumesc de raspuns koala, am inregistrat.
O singura intrebare, doar 2-3 zile las saramura? eu ma gandeam la vreo luna )

ps. am deciclat oricum cu ecocidul zic eu, prioritatea e sterilizarea, cu pestii...'om vedea.
Buna Koala, multumesc pentru sfaturi, nu stiu cum de am 'scapat' postul tau.

Am apucat sa dezinfectez cu ecocid S (care este un dezinfectant cu activitate bactericida si fungicida de uz sanitar veterinar). Teoretic produsul asta omoara in 30 minute toate bacteriile si virusurile cunoscute, l-am mai folosit in trecut pentru dezinfectarea unor padocuri de animale bolnave. Am dezinfectat desigur si pietrele, mopanii si toate 'acareturile ' din acvariu. Dupa dezinfectare am umplut acvariul si urma sa fac cateva schimburi masive de apa.

In alta ordine de idei mi se pare foarta buna ideea cu sarea, nu m-am gandit la asta!
As face 'saramura' diseara si am deja cateva pungi mari de sare grunjoasa dar e iodata, ce parere ai, merge si asta? Filtrul trebuie sa fie in functiune?

Toate cele bune
Raluca
Dupa mai bine de 7 ani de fidelitate pentru astronotus ocellatus acvariul nostru este gol.
Masculul clasic a murit ieri dupa o infectie bacteriana rezistenta la orice tratament, care tot recidiva de niste ani incoace. Probabil a contribuit si varsta iar de data asta nu a mai scapat... tristete mare, dezamagire, frustrare...

Nu ne-am decis ce facem mai departe, acum as zice ca alti pesti nu mai vreau, insa e musai sa fac o dezinfectare generala in acvariu. Mai am niste plicuri de Ecocid S (pulbere), a incercat cineva in acvarii? In ce concentratii? Imi asum decilarea, oricum nu mai bag pesti prea curand.
in dimineata asta am gasit astronotusul albino - femela , moarta pe fundul acvariului, ma tot gandesc de 3 ore si nu inteleg ce i s-a intamplat, manca normal, nu avea abdomenul umflat, ieri era activa ca de obicei.......
Este vorba despre pestele cu anomalia aceea la branhii daca cineva i-a urmarit povestea. Nu imi vine sa cred ca a supravietuit la asa ceva si acum a murit brusc.

M-a afectat mai mult decat credeam pierderea ei ..... end of story ptr acvariul meu.
alber wrote:La topicul asta faceti voi referire?

aici faceam referire multumesc ptr link , se pare ca 2 oscari maturi la 35 cm (desi nu cred ca in acvariu ajung vreodata la dimensiunea aceasta) au nevoie de 280 litri.

Am editat putin. Alber
Acum am vazut volumul acvariului tau si la fel te sfatuiesc sa ii tii singuri in principal pe motivul spatiului.
Eu am aprox 350 Litri ptr 1 pereche si mie se pare putin si asa.
..parca exista pe forum formula de calcul din care poti afla cati pesti poti tine intr-un anumit volum de apa, in functie de dimensiunile acestora.. dar nu o mai gasesc acum.
Bafta, si poate ne delectezi si pe noi cu niste poze
@VladTepes

la mine perechea a fost destul de posesiva si agresiva.
Eu am avut 6 oscari crescuti impreuna de mici , apoi am renuntat la 3 ptr ca parea sa se aleaga perechea, ramasesm cu 2 masculi si 1 felmela si bataile erau teribile. In final am renuntat la masculul "mai slab" care manca mereu bataie. Mie mi-ar fi teama sa bag alt peste in acvariu in locul tau, dar daca spui ca au crescut de mici impreuna si se tolereaza sau daca ai niste exemplare "mai blande" poti face o incercare stand cu ochii pe ei.
Ma tem insa de momentul in care vor depune oscarii tai, ai mei sunt turbati cand depun ataca toate pietrele lemnele si ma ataca chiar pe mine daca incerc sa le fac curat....sunt neinfricati

ca solutie alternativa, ma gandesc la o "incropeala" ...ce zici daca ai imparti acvariul in 2 pe transversala, interpunand o sticla intre cele doua spatii , intr-o parte vor sta oscarii si intr-o parte scalarii, astfel ii aclimatizezi si ii obisnuiesti unii cu altii...dupa un timp scoti sticla si vezi ce fac !?!
m-am linistit atunci, incepusem sa ma uit dupa plante
in legatura cu ingrijorarea ta legata de pereche, sa stii ca ai mei au inceput sa depuna cam pe la varsta de3 ani, cand eram convinsa ca sunt de acelasi sex, si abia anul trecut au avut depunere in care au eclozat icrele, parinti denaturati ce mai ... aaa si bataile sunt "de bun augur" ai mei inainte de depuneri trag cate o bataie zdravana
salutari Alber

absenta de pe forum nu insemna ca nu il mai urmaresc din cand in cand "in tacere")

Cazul as putea sa spun ca s-a rezolvat "de la sine" asa cum rezulta si din ultimele posturi.
Pestele s-a stabilizat , malformatia nu a disparut insa, si chiar si acum cand ma uit atent parca observ o asimetrie a capului pe undeva... El reusit sa isi reia viata absolut normal: mananca ca un adevarat astronotus, este la fel de activ ca inainte, se lupta cu consoarta, a depus pana de curand cateva randuri de icre. Pot spune ca este in viata datorita lui si a capacitatii uimitoare de refacere intrucat interventia noastra ptr indreptarea branhiei cred ca nu a facut decat sa ii intarzie insanatosirea. Desi am vb cu foarte multi medici si ne-am interesat cu adevarat despre ce se poate face in disperare de cauza, cand nu manca de aproape 1 luna si parea pe moarte.... cand a inceput sa isi revina am decis sa il lasam in pace. Cred ca intr-adevar "natura face minuni". Intamplarea acesta ma face sa cred ca acesti pesti sunt extraordinar de sensibili emotional dar extrem de rezistenti fizic si nu pot decat sa ma bucur enorm si sa raman mereu uimita de forta sa de refacere.
Ajutorul vostru a fost extraordinar si recunosc am ramas cumva cu curiozitatea rezolvarii pe cale chirurgicala.
Urez tutror rezolvari atat de usoare, si poate vor ajunge si medicii nostri veterinari candva sa se implice mai mult in salvarea pestilor sau macar sa aiba curajul sa incerce.
ma tot uit pe pozele lui luci_sandor, foarte frumos acvariul si pestii! ma intreb, cat timp ti-au rezistat plantele acelea in acvariu cu "monstruletii"? eu am incercat decateva ori si le-au eliminat pe loc )) ...ai vreun secret?...mi-ar placea tare un acvariu"semiplantat".
Salutari Oscar lovers? ce va mai fac pestocii?
Ma intreb cati mai avem astronotusi ....
Ai mei sunt bine mersi, desi au trecut prin incercari grele, depun frenetic toata vara, dar inca nu am avut parte de puiuti si nu cred ca voi avea vreodata (sunt parinti denaturati).
Acvariul e in reamenajare totala, cu decorul revopsit in verde, culoarea algei care ma dispera de 2 ani.... fara substrat, arata trist acum ... poze noi voi pune in curand, dupa reamenajare.
Pana atunci,
Numai bine tuturor!

Stiu ca scriu dupa 4 luni de inactivitate pe topic dar nu ma pot abtine
Bestiali oscarii luci_sandor!!!
.... imi amintesc si eu de cand aveam 3 exemplare in acvariu , o femela si 2 masculi ( dintre care un red ca ai tai) care trageau niste batai teribile. Am stat cu un nod in gat luni de zile pana s-a ales perechea, ptr ca mi se parea ca se vor ucide intre ei.
Oricum , sunt misto rau oscarii rosii!
Sa iti traiasca !

Scuze de dublu post, acum am vazut ca ai aplicat deja tratamentul cu sare amara. Cred ca trebuie sa continui combinand cu cresterea temperaturii, al meu asa a scapat cam in 2 saptamani de tratament, efectele nu se vad peste noapte. Salutari!
Buna

Sper sa te pot ajuta desi probabil iti raspund cu intarziere.
Astronotusii sunt pesti lacomi punandu-se in pericolul de a nu mai digera corespunzator mancarea existand un risc mare de ocluzie intestinala.
Este posibil ca asta sa aiba oscarul tau. Am avut si eu problema aceasta la femela mea albino cand era mica, si userul Koala cu al lui Samson care din pacate nu a mai putut f salvat.
Te sfatuiesc sa te interesezi de problema si daca este ocluzie sa incepi tratamentul cu laxative.

Succes!
La multi ani tuturor!

Revin si imi cer iertare pentru absenta indelungata.
Foarte multe noutati nu am. Pestii si-au revenit, echilibrul s-a restabilit in acvariu. Femela albino cu malformatia mananaca si se simte bine, au ramas insa probleme de respiratie (respira doar cu gura deschisa, sau nu o poate inchidedin cauza branhiei rasucite, nu imi este f. clar).

Am discutat inainte de sarbatori cu medicul care s-a oferit sa il opereze.
El crede ca imbolnavirea a aparut pe fondul modificarii Ph ului din apa (din cauza cantitatii f. mari de praf si aer si stress ului), lucru care a dus la dezechilibrarea grava a acvariului si la malformatia branhiei. Operatia daca se va face, va avea loc la noi acasa si se va realiza sub apa. Ea va consta din suturarea branhiei.Anestezicul e comandat de medic deci operatia o putem face oricand.
Am hotarat atunci sa amanam operatia un timp sa vedem evolutia pestelui si felul in care el se va putea adapta vietii cu aceasta noua problema.

Nu am luat inca hoatararea finala in legatura cu operatia. Eu vad urmatoarele avantaje/dezavantaje:

Daca nu voi face operatia:
Scurtarea vietii pestelui datorata malformatiei.
Necesarul igienizarii foarte stricte a acvariului+ aerare mai puternica ptr a asigura necesarul de oxigen
Suferinta pestelui (aici nu imi este clar daca trece printr-o suferinta sau nu) depunand efort sa respire.
Riscul ca aceasta malformatie sa ii scada rezistenta la alte boli ce pot aparea in acvariu.

Daca il operam:
Restabilirea functiei respiratorii si reintrarea pe un fagas normal al vietii lui.

Nu am luat in calcul nereusita operatiei de care imi este cel mai frica.

Salutari!
Dar, mai asteptati cateva zile...mama Natura face uneori minuni!


Pestele a mancat astazi!!!
NU ma asteptam la asta dar viata, sau natura cum spunea minnardy, ne pregateste surprize ...sau minuni!
Pestele a venit astazi la masa, prima data la hranirea cu creveti nu a mancat, la hrana uscata a "servit" si destul de consistent. Ma felicit ptr asteptare


1. problema mai e de actualitate?
2. de ce banuiesti a fi de origine mecanica, pozitionarea anormala a arcului branhial / (inteleg, arcul branhial e rasucit, nu operculul). Opercului protejeaza foarte bine arcurile si membranele branhiale, eu sincer (si cu permisiunea ta) ma indoiesc o actiune mecanica sa fi determinat afectiunea.
3. ce virsta are pacientul?
4. singurele interventii chirurgicale aplicate in Romania, sunt operatiile cezariene pt prelevarea elementelor seminale ale femelelor de sturioni; pot afla sursa de procurare a anestezicului?
5. mentinerea in afara apei, a unui peste trebuie facuta intr-un material care sa permita pastrarea unui grad ridicat de umiditate pe corpul pestelui (a.i. sa nu fie intrerupt nici stratul de mucus) si inundarea periodica a branhiilor; trebuie evitata hipoxia prelungita a creierului; nu stiu, un peste anesteziat, cit rezista in afara apei.
6. si acum o problema de discutat cu minnardy - nu stiu daca ati suprins aspectul - e posibil sa nu fi vazut eu bine ; deformari patologice ale formatiunilor osoase sau cartilaginoase la pesti pot fi de origine bacteriana; eu observ frecvent la astronotus, deformari in regiunea cefalica - indivizii cu astfel anomalii sunt longevivi si nu am decelat vreodata printr-und iagnostic cert, intre natura patologica sau genetica a deformarii. Mixosporidiile cum ar fi Myxobolus sp, produc deformari; din cunostintele mele - la nivelul coloanei, operculare, mandibulare, nu am auzit de deofrmari ale arcurilor branhiale. Minnardy??
7. In faza asta, masurile terapeutice sunt cele vizate d e tine - rezolvarea maformatiei: extirpare sau suturare. Mai degraba prima...?
7. pt refacerea starii de intretinere a pestilor am apliat Duphalyte (complex B + electroliti+ aminoacizi + dextroza), dar pestii erau mai mari, nu stiu daca se poate realiza un dozaj pe pesti mici, se aplica sub forma de pernite, subcutanat, ca la ciine, doza e raportata la kg corp.
Tinem legatura.


Bine ai venit si pe topicul nostru Nano! Multumim de vizita.
Acum pe scurt raspuns la intrebarile tale:

1. Problema este de actualitate. Dupa refuzuri repetate ale mai multor medici de a efectua operatia, am hotarat cateva zile de asteptare ptr ca pestele incepuse sa se simta mai bine. Astazi pestele a si mancat!
2. Arcul branhial este rasucit in jurul axei sale(pozele sunt pe prima pagina a topicului). Operculul nu pare ranit. Am banuit ca pestele s-a lovit in opercul si in urma impactului a fost afectat arcul branhial dar nu pot sti sigur. Este posibila si lovirea pestelui in gura , dar mai putin probabil. Nu bag mana in foc ca e de origine mecanica, a fost la momentul respectiv singura explicatie care mi s-a parut plauzibila.
3. Pestele are varsta de 4 ani si jumatate.
4. Desi pestele are o evolutie buna doresc sa ma interesez in continuare de medici dispusi sa faca interventia si de tot ce ar fi necesar ptr aceasta. Raspunsul este da.
5. Am vazut un film cu o operatie pe un peste in strainatate. Pestele era tinut intr-un "ham" de panza pe jumatate scufundat intr-o tavita cu apa si udat in permanennta pe corp si in gura.
6. Astept si eu raspunsul lui Minnardy, foarte interesant aspectul unei deformatii patologice sau genetice. Dar intrebare: in oricare din cele 2 cazuri, aceasta deformare apare brusc?
7. Cele 2 variante terapeutice ar fi: extirparea intregului arc sau repozitionarea si suturarea de o branhie vecina.
8. As putea incercat cu un dozaj foarte mic, pestele are sub un kg.

Masculul clasic a mancat in seara asta dupa aproape 2 saptamani de pauza. I-au disparut si semnele de infectie bacteriana.
Femela este in aceeasi stare, inoata dar nu mananca nimic. Maine voi incerca o alimentare fortata cu o seringa de insulina.
Cautarile medicului au ajuns intr-un punct mort. Medicul care a promis interventia nu mai este de gasit, ceilalti nu vor sa incerce. Totusi voi incerca o vizita la un cabinet ptr o negociere Tete-a-tete cu un medic, inarmata cu poze si cu informatiile pe care le-am strans pana acum.
Recunosc ca ma aflu intr-un impas pe care trebuie sa il depasesc rapid: Pestele e mult mai bine in ultimele zile, desi nu se alimenteaza, nu stiu in ce masura interventia l-ar destabiliza. Pe alta parte lipsa interventiei poate fi condamnare la moarte. Trebuie sa decid, cu alte cuvinte, cat timp sa mai astept o minune.

Sa auzim de bine!
Eu zic ca se poate incerca. Ai atasat doua modalitati de rezolvare a problemei: suturare sau extirpare.
Pentru sutura se pot folosi materiale din oftalmologie, adica ace foarte fine, cu fir sintetic rezolvabil in timp mai indelungat, sau chiar catgut, resorbabil in 7-8 zile. Eu as pune doua puncte de sutura pe portiunea cartilaginoasa a branhiei. As sutura-o de lamela branhiala din spatele celei cu probleme si, bineinteles, nu as strange nodul foarte tare.

Asta mi se pare cea mai buna solutie!

Problema ramane tranchilizarea / anestezia...trebuie gasite tricaina, produs comercial MSS-222...eu am gasit pe net ca l-a folosit cineva in Ro....dl GROZEA ADRIAN de la USAMV Timisoara, intr-un proiect de-al lui...poate la acvariul din Constanta sau Galati... poate "functioneaza" userul dipnoi pe forum...sa ma scuzati daca intersectez forumurile, dar ea (dipnoi), ar trebui intrebata despre tricaina.


Am trimis un pm catre dipnoi, sper sa ma poata ajuta.

Oricum ar fi, eu as incerca !! Iar daca acel medic s-a oferit sa faca el interventia, go for it!

Medicul a intrat in pamant, am incercat de 2 ori sa dau de el. Daca renunta o iau de la capat cu telefoanele.
Femela albino parca are toata partea dreapta tesita.
Imi cer scuze ca sunt posturi separate, nu pot atasa mai mult de 2 imagini chiar daca impreuna nu depasesc 2000kb
masculul clasic infectie bacteriana
 
Forum Index » Profile for vlad&raluca » Messages posted by vlad&raluca
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com