[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adytzu
Forum Index » Profile for adytzu » Messages posted by adytzu
Message
Merci mult domnilor pentru raspunsuri. E un pic mai clar acum situatia, chiar daca nu pot zice ca intrevad o solutie de rezolvare.
Anyway, astept pe 29 luna asta sa-mi aduca cineva din State acele clipsuri nenorocite de la filtrul EHEIM extern ca sa pot umbla mai usor in el.
Pana atunci, n-as prea vrea sa-l mai desfac pentru ca risc sa-l stic mai rau. Prin urmare, am setat filtrul intern in asa fel incat sa bage oxigen la greu.
Macar sa-l mentin asa pana atunci.
Cat despre cantitatea de material filtrant, nu e prea multa...cred... In sensul ca, atunci cand clatesc cutiuta in care e pus, zornaie cu usurinta...nu e blocat (sper ca nu m-am exprimat prea plastic).

Exista fenomenul de saturare la asa ceva? Adica...ar trebui scos o cantitate de material filtrant si inlocuit cu alta noua (ca la schimbul de apa)?
Eu il am de vreo 4 ani asta, deci nu se pune problema de ciclare.
Da! Predecesorii tai au spus ca testerul trebuia sa fie incolor...adica nu galben. Daca e galben cica am amoniac.
De atunci, stau in fiecare dimineata si miros apa sa vad daca are cel mai mic iz de amoniac (nu e greu de recunoscut).

Deci...problema mea e: am sau nu amoniac conform testerului care indica sub 0.05?

Daca nu am amoniac...de ce totusi imi mor pestii in condittiile in care totul pare sa fie ok? Am pus si o portie de easystart duminica, sa mai ajut bacteriile alea.
Sincer, habar nu am cum sta treaba si daca pot risca sa mai iau pesti.

Asta e dilema mea.
Buna din nou. Am refacut aseara testele de NH4 si din pacate, sunt la fel. Dar cred ca e ceva cu testerul pentru ca, am facut teste atat cu apa curenta cat si cu apa plata, luata atunci proaspat din magazin si culoarea e la fel.
Prima e apa plata, a doua, apa de la robinet.

Humbert wrote:e ok oxigenarea, nu e nevoie de mai mult.

eu totusi nu inteleg de ce ai amoniac in apa.

apa asa cum vine ea din put ai testat-o? vezi sa nu aiba ea amoniac direct din put.


Good point! O sa verific deseara. Apa din putz n-am testat-o decat pt duritate si pH.
Nu beau din ea, dar ar fi naspa oricum sa aiba amoniac. Dar...nimic nu e imposibil....
In apararea mea, pu si un filmulet scurt din dimineata asta. E nevoie de si mai multa oxigenare?


Multtumesc mult de sfaturi.

Am pus acum 10ml de Easystart. Oxigenarea eu cred ca e suficienta, spaybar-ul de la filtrul extern sta numai la suprafata apei si valureste cum trebuie.
Dar o sa bag azi si o pompa de oxigen. Macar pentru o perioada.
Apa e curata, nu miroase in niciunfel. Chiar m-a surprins ce s-a intamplat pentru ca totul s-a intamplat asa, peste noapte, fara a interveni cu ceva nou (pesti, plante sau substante noi).
Cum va spuneam in topicul dedicat acvariului, apa e din putz, nu de la distributia orasului, de aceea e asa dura.
Mi-e sa nu aiba niscaiva metale grele prin ea.

O s-o tin asa, sub urmarire, vreo luna de zile sa vad ce se mai intampla, cu verificarea NH4 din 2 in 2 zile.

Cu asa ceva ma poate ajuta cineva? http://www.ebay.com/itm/281744360101

Mi s-a rupt unul din ele si mi-e destul de dificil sa scot si sa spal filtrul. Posibil si de aici sa fie problema, pentru ca la un moment dat, era atat de imbacsit (nu-l spalasem vreo 2-3 luni) incat aveam mal pe tot buretele de filtrare (n-am stiut ca trebuie curatat mai des - acum am aflat ).
Azi a mai murit si-un cory, desi de duminica am pus iar Omnipur in apa si n-am mai dat nimic de mancare de au iesit toti melcii din substrat la cersit.

Vad ca nimeni nu ma poate ajuta...
Am refacut acum si testele de pH si sincer, sunt confuz. Am 2 testere, unul de la Tetra unul de la JBL si arata total diferit rezultatul.
Tetra arata un pH apropiat de 9, JBL intre 8 si 8,5. NH4 e <0.05.

Azi m-am jucat nitel si am schimbat sistemul de iluminat. Avand o lampa T5, 2x24W, am descoperit ca are drosere separate pentru neoane si prin urmare, le-am pus fiecare pe priza programabila separata si am setat asa:
- de la 7 la 12 neonul roz Silvana Grow
- de la 10 la 12 pleaca si Osram-mul daylight
- pauza de la 12 la 16 pe lumina naturala
- de la 16 la 22 iar cel roz
- de la 17 la 19 si daylight-ul

E prea mult? Sa mai scurtez programele?
Acvariul e 60x30x30.
Am marit, deasemenea, si aportul de PO4, in speranta ca scap de GSA.
Fertilizez in continuare cu o picatura de Feropol 24 zilnic si 5ml Feropol la schimbul de apa (30%).
Din 2 in 2 zile pun si 5ml Kalium-Potasiu.
Pentru pestisori am pus iar Omnipur 44 picaturi.

Daca nici asa nu rezolv nimic renunt.
Mda, va trebui sa trec iar pe antibiotice sau ceva de genul. Acum dimineata am gasit si un cory mort.
Apa e clara, nu mai am nici spuma sau biofilm la suprafata, am 2 filtre, unul intern cu bureti si unul extern cu burete plus siporax, aprox 1kg.
Saptamana trecuta testele de pH, NO3 si NH4 erau ok. E drept ca nu le-am repetat zilnic sa vad cum stau.
Siporax-ul il am de aproximativ 4 ani, filtrul il opresc si-l curat cam o data pe luna, prin clatire in aceeasi apa din acvariu (scot o galeata inainte si scufund cutiuta cu siporax de cateva ori).

Intreb si eu ca informatia asta n-am gasit-o: ar trebui reimprospatat cumva si mediul de filtrare, in sensul sa scot o parte din siporax si sa pun unul nou?
Merci de sfaturi. Botia au acu 2cm. I-am luat de la Coralis fiind recomandati ca mancatori de melci. Presupun ca baietii aia ar fi trebuit sa stie asta, deoarece i-am informat ca acvariul e mic.
O sa vorbesc cu un vecin care stiu ca e pescar sa-mi dea niste guta. Despre ancistrus...nu stiu ce sa zic, dar a ramas pitic.
Am fost plecat o saptamana si am mai gasit o duda: unul din pesti imi papa atzele cu care am legat anubiasii de buturuga.
Ati mai intalnit asa ceva?

Fac un recensamant a ce am acum:
- un ancistrus, 3 ani, aprox 5cm lungime
- 2 botia
- 3 cory

Nimic altceva. Care e mancaciosul?
Faye, nu stau in Pantelimon, dar trec frecvent pe-acolo. Sunt fix in partea cealalta a orasului, pe Sos. Alexandriei.
Ti-am spus, dimineata era ok, la pranz nu mai era deloc.
Sotia zice ca parca, parca a fost mai apatic cu o zi inainte. O sa mai bag o portie de Omnipur in acvariu, desi am inteles ca asta risc sa-mi arda si bruma de plante ramase.
E trist si deprimant cand vezi ca se intampla din astea, dar, la urma urmei, asa e si in in viata umana. Acum esti...acum nu mai esti si toata lumea se intreaba ce s-a intamplat...ca era bine, in forta si dintr-odata....

Din pct de vedere al apei, doar aparitia biofilmului ma ingrijoreaza, dar tinand cont ca valurirea la suprafata apei e suficienta, nu cred ca asta ar fi putut duce la moartea scalarului. Sau, asa cum zici si tu, vreo infectie ascunsa.

Liv1305, nu mai am de 2 ani piedestalul ala. L-am folosit strict cat s-a inmuiat buturuga sa stea singura in apa.
Am refacut acum dimineata testele:
- NH4 < 0.05
- pH 7.8
- NO2 din pacate, s-a alterat unul din reactivi - dar in primcipiu, n-am avut niciodata probleme cu nitritii. Hranesc foarte putin, o data pe zi cu dozator automat, granule. Acum de cand nu mai am decat sanitari, le dau manual o data la doua zile cateva granule.

Totusi, acum dimineata cand am facut testele, am simtit la mana ca o pacla unsuroasa la suprafata apei. Ca o mazga...daca ma intelegeti. Dar doar la suprafata. NU se vede ca biofilm. DOar se simte pelicula respectiva.
Ai dreptate, dar eram la servici si nu aveam detaliile astea si nici timp prea mult.
Deci:
- duritatea e GH 14 si 21grd, KH 15grd, pH-ul cum am spus, aproape de 8.
- Substanta anttimicrobiana se numeste Sera Omnipur
- NO3, NH4 sunt ok.
- in filtrul extern am siporax si filtru de burete pentru murdarie.
- niciunul dinttre pesti n-a manifestat vreo stare ciudata, sau sa aiba pete, fire de sange sau altceva. Pur si simplu, dimineata era ok (stiu asta cu siguranta pentru ca-mi place sa ma relaxez si sa ma incarc cu energie uitandu-ma la ei cand ma trezesc), iar pana seara era mort.
- inainte sa iau scalari, am vrut Brabus Tetra - astia sunt ok? ma gandeam sa iau 6-8 buc, ca am inteles ca asa ar trebui.

Mai multe nici nu stiu ce sa spun nefiind decat un amator in domeniu. Intrebati-ma voi si incerc sa raspund cat mai corect.

Multumesc de ajutor.
Asa cum spune si titlul, am mai multe probleme si ca sa nu mai alterez topicurile altor colegi, incerc sa le expun pe toate aici.

S-o luam gospodareste. Acvariul e cel de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25927.page
Ce s-a mai schimbat in configuratie: am mai luat 2 botia si 2 cory ca ramasesem cu un singur cory, asa ca, acum am 2 botia, 3 cory si un ancistrus.

Aproape 3 ani am avut 2 scalari. Anul trecut in toamna, intai s-a prapadit unul, apoi la scurt timp, si celalalt. Am tratat apa cu Aquasafe si inca o substanta cu spectru larg antimicrobian de la Coralis, dupa care, la vreo 3-4 saptamani, am luat alt scalar. Saptamana trecuta s-a prapadit si asta.
Plantele nu o duc nici ele prea bine, desi ma chinui sa le asigur tot ce trebuie. Au toate, inclusiv anubiasii frunzele arse si gaurite.

Chiar nu stiu ce sa mai fac... Absolut orice sfat este binevenit si chiar sunt dispus sa si platesc cuiva consultanta sa vina intr-un wk sa imi faca ce analize doreste si sa-mi dea sfaturi care sa ma ajute.
Cu teste la picatura nitritii si nitratii sunt ok, bazinul nu e deciclat, lumina e 2x24W dar programat (pleaca pe la 14:00 unul singur, apoi seara de la 19:00 pana pe la 22 e si al doilea pornit). Vreau in wk asta sa iau o a doua priza programabila mecanica si sa separ complet cele 2 neoane ca am mai multa flexibilitate in programarea lor.

Am pus si filtrul intern cu care a venit bazinul ca sa mai ajut la filtrare canistra externa. De mancare, le dau acum o data la 2 zile pentru ca in afara de sanitari nu mai am nimic. Apa e in continuare dura...spre foarte dura. Am inceput sa folosesc pH- cand schimb saptamanal apa ca sa nu treaca de 7.5-8.

PS: pentru purificarea apei as putea sa folosesc asa ceva: Lampa UV acvariu JBL AquaCristal UV-C 5W? E suficienta pentru 60l (cam 50l apa)? Cum e recomandat sa se monteze? Pe intrarea sau pe iesirea canistrei?
In acest caz, please, nu mai luati in considerate anuntul. Poate fi chiar sters ca sa nu induca in eroare.

M-am gandit si eu la calitatea apei, drept urmare, ieri am pus am pus si un filtru intern pe langa canistra externa, am schimbat 50% din apa, am scarmanat substratul ocazie cu care am scos la suprafata o gramada de melci (numai buni pentru cei 2 botia ).

O sa iau si niste AquaSafe sa pun o perioada de timp. Pana una alta, nu mai iau nimic. La sfaturile colegului cu care am vorbit, dat fiind ca stau intr-o zona cu apa dura (KH si GH peste limite si pH in jur de 8), poate ca ar fi cazul sa ma indrept spre cyclide, dar vreau sa ma documentez amanuntit inainte de asta. Daca e prea complicat, o sa continui cu ceva mai rezistent, gen Brabus Tetra.
Dupa un schimb de vorbe si poze cu un coleg de forum, se pare ca totusi e ancistrus.
Intrebarea e: si astia papa plante si ataca alti pesti?

Sa stiu daca-l mai dau sau nu...
Cum spune titlul, donez un pleco pe care-l suspectez ca-mi macelareste plantele si ca mi-a chilarit 3 scalari.
Are aproape 3 ani de cand e la mine si aprox 5cm lungime. Nu am poza ca sta mai mult sub o buturuga in timpul zilei, dar, cum il prind iesit, promit sa-l si pozez fata/spate/profil.

Deci, se incumeta careva sa-l ia sau il dau pe Dambovita?

Am uitat: telefon 0723.622091 sau mail, adytzu1967@gmail.com sau YM adytzu1967, preferabil zona Rahova/13 septembrie.
Pleco astia mananca cumva si alti pesti, in special scalari?

Nu de alta, dar ieri dimineata am plecat la servici si totul era bine merci. Pe la 2, ma suna sotia sa-mi spuna ca a murit scalarul. Ar fi al treilea in ultimele 4 luni, dupa ce-au trait fara probleme 3 ani.
 
Forum Index » Profile for adytzu » Messages posted by adytzu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com