S-a tot discutat daca se incalzesc sau nu LED-urile, insa io doar am terminat de testat partea de putere a montajului (traf + stabilizator de 40V) si pana si puntea redresoare se incinge (e fierbinte, dar poti tine mana pe ea) in sarcina de 50V / 800mA (cod RS808 - 700V / 8A maximum rating).
Cred ca o sa montez transformatorul si montajul intr-o carcasa de sursa de PC (macar sa mearga ventilatorul). La voi nu se incing transformatoarele ? Al meu e de 40W si se face destul de caldut. Ca sa nu vorbesc de cata' mai radiatorul are nevoie 2N3055-ul care sa duca 800mA (presupun ca o sa am 30 de bare a cate 10 leduri, deci 600mA pe putin). Probabil ca voi folosi 3 2n3055 - fiecare pentru o culoare, si sa ruleze la 200mA (mai putina caldura).
PS: eu nu am transformator care sa dea mai putin de 40V ca sa pot folosi relaxat LM317/LM7805 samd. Si cum e destul de scump un transformator (un toroidal de ~50W la 2x24V costa cam 50RON) sunt nevoit sa ma descurc cu unul mai vechi care da 54V si trebuie sa cobor tensiunea sub 40V cu o configuratie darlington facuta din BD243C si 2n3055.
Dupa ce am asistat neputincios cum algele ca ale tale imi invadeaza acvariu (nu ca ma deranjeaza, sunt curios cum evolueaza in functie de una alta), crezand ca e de la Fe si incercand diverse combinatii de fertilizanti si Co2, pana la urma am procurat un tester de PO4 de la JBL [caci cel de la Sera mi se parea foarte foarte incert - plus ca tre sa diluezi in proportii saaaammmd] am aflat ca am PO4 in jur de 4... ceea ce e enorm vad io, oamenii preferand 0.2 si doar curajosii aventurandu-se mai sus spre 1.
Algele aratau cam ca ale tale (nu vad prea bine in poze) si evident, cu o combinatie de greenspot (pe care o vad pe tubul orizontal de la filtru).
Asa ca am purces si schimbat cam 40% din volum (in acvariul de 20L asta inseamna vreo 4-5L :-) ) cam la 2-3 zile de cateva ori si deja lucrurile s-au temperat. N-am mai masurat, dar e clar ca abia mai cresc. Astept si eu acum sa se retraga, stiind ca algele stocheaza mancarea ca sa o foloseasca la vremuri de 'restriste' si am rabdare cu ele.
Unii pesti isi schimba coloritul in functie de stress/reproducere etc, dar la cory n-am sesizat asta.
Posibil sa apara mai spalaciti si din cauza noii iluminari din acvariu (de exemplu un AquaGlo face pestii sa para mult mai vii colorati decat daca ai avea un neon normal).
Multumesc de sfat o sa studiez problema! (acum prioritar este sa mut un intrerupator de lumina, caci inaltandu-ma pana in tavan cu suportul de acvariul, ar ramane in spatele dulapului).
Am discutat undeva pe la inceputul topicului ca mobila care va inveli capacul (vreau sa-l maschez) se va inalta pana in tavan; va fi cu un 'fund' fals, iar capacul, cand am nevoie sa lucrez in acvariu, va putea fi ridicat (cu un scripete, sau cu niste role lipite pe lateral), culisand 'in sus' prin corpul de mobila.
In felul acesta rezolv problema cu lumina (cand se face bezna in acvariu) caci va ramane capacul deasupra, dar suspendat.
In total o sa am cam 1m stand + 40cm acvariu = 140. Cum eu am ~180 e numa bine, imi va veni un pic sub umar sticla, si pot sa lucrez in voie.
Revin cu un update. Am terminat cadrul viitorului stand:
E un pic prea inalt - am supraestimat inaltimea buteliei. Tot prietenii care mi l-au facut o sa ma ajute sa montez si lemnul pe el (precum sa fac si dulapul de deasupra) asa ca o sa mai renunt la 5-10 cm din inaltimea picioarelor [si pana atunci, am sa procur si reductor de presiune, ca sa vad exact cat de inalt vine].
Am doua intrebari:
a) cati centimetri am nevoie intre acvariu (in spate) si perete ca sa am loc usor cu furtunele ? Voi cam cat aveti ?
b) furtun de cauciuc, sau pexal - din ce e mai bine sa fac tevaraia ?
Intentionez prin spatele acvariului sa cobor niste furtune pana dedesubt unde o sa fie si filtrul si pompa de apa, cat si un bidon de vreo 40-50L de apa (de unde, cu ajutorul unei pompe) o sa ridic apa in acvariu la schimbul saptamanal.
Se aleg furtune (cauciuc, moale) sau se face din pexal ceva ? Furtunele de cauciuc par mult mai usor de manevrat si de mulat pe ici pe colo, dar par destul de greu de fixat intr-o pozitie anume (stiu de exemplu la furtunul de CO2 de la bomba, nu sta niciodata cum vreau).
Poate suna copilareste dar repet, e prima data cand fac si as vrea sa nu gresesc flagrant
Eu as merge pe varianta Hornbach + filtru extern. Mult mai putine probleme. Sticla la un acvariu de 160l (100x40x40) a fost 130RON (6 mm, cu 2 'buze' de rigidizare sus pe lungime).
Atentie ca filtrele sa includa si sistemele biologice de filtrare.. la zoopuls am vazut ca un Eheim 2224 se vinde fara mediul biologic si trebuie sa-l cumperi separat. Eu am gasit acelasi lucru cam cu 100 ron mai ieftin in hornbach cu tot cu mediile filtrante. Citeste si la al tau cum se vinde.
Lumina e slaba la orice acvariu din comert - nu te poti astepta sa ai 'clasicul' 1W/L la nici unul. Creeaza prea multe probleme cu algele pana si celor experimentati - daca televizoarele nu se vindeau cu telecomanda, ci trebuia sa umbli mereu in spate la potentiometre nu cumpara nimeni!
In timp, o sa-ti poti face tu capacul si sa-ti pui ce lumina vrei.
De ce iti era frica, nu te scap (bine ai venit oricum)
Sfaturi:
a) faci bine cam tot ce faci (poate filtru eu l-as spala mai rar, dar in conditiile in care hranesti de 6 ori si ai atat de multi pesti) poate se imbacseste si saptamanal tre curatat.
b) de alge nu scapi decat daca iti populezi foarte mult acvariul cu plante (nu ai zis nimic despre ce plante ai)
c) ph-ul acela e cam mititel, da e ok - ai vreun mopan prin acvariu ?
gmo wrote:la acvariul nou cand trebuie ciclat se mai schimba o parte din apa?
Doar daca miroase schimbi apa in timpul ciclarii, doar ca sa mai temperezi mirosul. Daca ai si pesti in timp ce faci ciclarea, atunci lucrurile se schimba. E musai sa schimbi apa, pentru ca devine toxica usor in lipsa bacteriilor, si pestii sufera foarte mult.
Ma bag si eu in seama - chit ca habar n-am cu ce se mananca cresterea discusilor sau daca plantele enumerate mai jos rezista la discusi.
Dar asta vara acvariile mele stateau la 30 de grade, si plantele parca erau innebunite. Tundeam la o saptamana (iarna acum vad ca scap sa le tund si la 2-3 saptamani). Cel mai mult cresteau Cabomba si Ceratopteris cornuta.
Pot controla intensitatea LED-urilor folosind niste butonele. O demonstratie ca se poate controla din soft (si ulterior de la un set de date uploadate de pe PC) intensitatea LED-urilor.
Inchipuiti-va fiecare led verde din film ca fiind array-ul de leduri rosii, altul de leduri albastre, altul de leduri bleu
In cateva zile ma apuc de trial-uri pentru partea de putere mare (placuta care o vedeti in film ruleaza de pe un port USB de laptop, ce nu da mai mult de 100mA la 5V).
Pot controla precis range-ul de luminozitate a unui led alimentat la 20mA. Filmuletele contin o demonstratie despre ~1.5sec 'sunrise' urmate imediat de ~1.5s 'sunset'. Am folosit doar un singur led deocamdata. De aici pana la a grupa 300 nu mai decat o ... munca de chinez
Cred ca o sa pun si comunicatie USB incat 'schemele' de iluminat sa le poti trimite de pe laptop/pc unde intr-un program tragi de cateva curbe (rosu, alb si/sau rosu) pe toata durata zilei (inclusiv tranzitii de intensitate cand vrei) iar valorile se trimit catre montaj si montajul le urmeaza.
Ah, de cand visez eu sa ma conectez cu laptopu la acvariu
Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
The problematic instruction:
----------
==> assignment: topic=topics.get(post.topicId) [on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm]
----------
Java backtrace for programmers:
----------
freemarker.core.InvalidReferenceException: Error on line 63, column 41 in default/user_posts_show.htm
topics.get(post.topicId) is undefined.
It cannot be assigned to topic
at freemarker.core.Assignment.accept(Assignment.java:111)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:221)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.IteratorBlock$Context.runLoop(IteratorBlock.java:167)
at freemarker.core.Environment.visit(Environment.java:428)
at freemarker.core.IteratorBlock.accept(IteratorBlock.java:102)
at freemarker.core.MixedContent.accept(MixedContent.java:92)
at freemarker.core.Environment.process(Environment.java:199)
at freemarker.template.Template.process(Template.java:259)
at net.jforum.JForum.processCommand(JForum.java:262)
at net.jforum.JForum.service(JForum.java:228)
at javax.servlet.http.HttpServlet.service(HttpServlet.java:717)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:290)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at fr.xebia.servlet.filter.ExpiresFilter.doFilter(ExpiresFilter.java:1243)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.doFilter(ApplicationFilterChain.java:206)
at net.jforum.util.legacy.clickstream.ClickstreamFilter.doFilter(ClickstreamFilter.java:59)
at org.apache.catalina.core.ApplicationFilterChain.internalDoFilter(ApplicationFilterChain.java:235)
at org.apache.catalina.core.StandardWrapperValve.invoke(StandardWrapperValve.java:233)
at org.apache.catalina.core.StandardContextValve.invoke(StandardContextValve.java:191)
at org.apache.catalina.authenticator.AuthenticatorBase.invoke(AuthenticatorBase.java:433)
at org.apache.catalina.core.StandardHostValve.invoke(StandardHostValve.java:128)
at org.apache.catalina.valves.ErrorReportValve.invoke(ErrorReportValve.java:102)
at org.apache.catalina.core.StandardEngineValve.invoke(StandardEngineValve.java:109)
at org.apache.catalina.connector.CoyoteAdapter.service(CoyoteAdapter.java:286)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProcessor.process(AjpProcessor.java:437)
at org.apache.coyote.ajp.AjpProtocol$AjpConnectionHandler.process(AjpProtocol.java:366)
at org.apache.tomcat.util.net.JIoEndpoint$Worker.run(JIoEndpoint.java:447)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:619)
Messages posted by viulian
Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor