[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
La prima vedere:

Tetra Analyset - nu contine testul de PO4 - iar testul de O2 pare in plus (adica na, poate eu sunt mai empiric, dar daca nu e oxigen, pestii stau sus si respira ).

JBL-ul - pentru mine are tot ce-i trebuie (altceva nu masor).

Sera - vad ca tot la fel ca si JBL-ul.

JBL nu am incercat insa niciodata (am testere doar Sera / Tetra) asa ca nu ma pot pronunta asupra usurintei de 'masurare' la JBL; intre Sera si Tetra, prefer Tetra ca usurinta de masurare si contrast al culorilor.

Poate ar trebui sa raspunda si cineva care a avut JBL inainte sa iei o decizie.
La testul SERA eu am pus >30 de picaturi pana cand s-a rozit (nu mai tin minte exact). Oricum, mi-a 'dat' mult mai mult decat incrucisarea valorilor de kH/pH (de la graficul standard dintre CO2 / kH / pH ).
Si in plus, mopanul cica altereaza pH-ul (da mai mic la masuratoare) dar nu se spune ce efect are asupra graficului acela.

Am avut si eu perioade in care acvariul nu mergea. Asa ca am purces la schimburi de apa mai dese (tipul care a castigat concursul de anul acesta zicea ca schimba 50% la 3-4 zile doar sa fie sigur ca nu apar alge).

De asemenea, am dozat (stiu ca 'nu se face', si m-am prins si eu intr-un final de ce) ingrasamant NPK pentru plante de pamant. E drept ca o vreme au mers foarte bine plantele, pana cand brusc acvariul s-a degradat urat. Solutia de PO4 de la tester era aproape neagra - ce albastru deschis nene - asa ca iar schimburi de apa sa scad PO4. Poate s-o fi degradat de la altceva (am citit atunci pe net ca PO4 chiar si in doze foarte mari, nu prea are chestii adverse la pesti / plante) dar na, am purces iar la schimburi de apa dese si si-a revenit.

PO4-ul acela e cam mic. Sigur ai pus suficient praf din acela la PO4 ? (parca se pune niste praf cu o 'lingurita' )
Link-urile cu Tetra / JBL nu-mi merg.

De la sera as merge pe "test box" caci vad ca masoara mult mai multe.
Tu ce cauti sa urmaresti in acvariu de fapt ?

PS: n-am cumparat set complet niciodata. Pentru ca oricum unele se folosesc mai repede (la mine kH-ul si gH-ul se duc cel mai repede) iar altele pot zace bine mersi (cel de cupru de exemplu). Asa ca depinde de ceea ce vrei sa obtii cu acvariul - plantat, sau reproducere pesti, sau etc - in functie de fiecare cerinta, ar trebui sa masori niste parametri sau altii.
Mie nu prea imi place lungimea de 80cm. Ca neoane, ti-ar incape T8 de 25W (~75cm) insa nu stiu cat de usor gasesti reflectoare pentru ele.
Nu am cautat reflectoare de 70cm (caci eram interesat de 90cm) doar ca in oferte n-am vazut decat de 18W (adica pentru tub de ~60cm lungime, in sensul ca vreo 10cm in fiecare parte a acvariului tau nu vor avea lumina, iar plantele de acolo vor creste strambe caci merg si ele catre centru) precum si de 30W (90cm) sau 36W (cam 110cm cred - nu sunt sigur la 36W).

Evident, discutia de mai sus se pune doar daca vrei acvariu plantat cu plante pretentioase (unde pe langa lumina iti trebuie si substrat de calitate + fertilizant + CO2). Plantele mai accesibile (cabomba, anubias, criptocorine, etc) merg si la 0.5W/L si fara reflector..
Super fain multumesc pt link lazarginel.

Omul sincer si fara aere cat de bun e el. Insista ca s-a chinuit, ca a incercat o gramada de variante, a muncit deci. Si imi place ca e sincer si ca spune ca priveste altfel natura, de cand s-a apucat de acvaristica. Chapeau! Plantele cresc oricum, important este impactul vizual al privitorului.

Probabil si acvaristica va deveni la un moment dat ce a devenit si pentru pictura. Modernism, cubism, iluzionism etc

Revenind, imi place ca am vazut si etapele intermediare ale acvariului. Cel mai dificil pentru el acum va fi probabil sa-si schimbe tiparul (adica sa incerce ceva radical diferit). Sper sa incerce totusi si lucruri noi... [si presupun ca la anul multi se vor grabi sa incerce si aceasta solutie a lui].
Porcu wrote:
viulian wrote:Pocnitori ?
Prima idee care mi-a venit cind ti-am vazut postu' a fost sa ti-l sterg si sa-l editez p-al meu .


prima mea reactie la postul tau a fost sa zic 'chapeau!'

A fost challenging, ma bruiau si cauciucurile tale cat si dublurile sensuri de "incepand din noiembrie" (care cumva suna ca atunci se termina perioda, dar putea insemna si debutul perioadei). mi-a fost frica sa nu raspunda cineva inainte.

Uf, o sa-mi fac si eu acvariul - sper sa ajung sa postez aici - super frumoase pozele..
Sesmar wrote:
In final...va pun o intrebare : scuip pe chinezii care le fac, pe tiganii care le vand, pe militienii care se fac ca nu vad si pe manelistii care le arunca incepind de prin noiembrie.
Ghiciti la ce ma refer?


Pocnitori ?
Parerea mea este diferita de a celor doi ante-postatori

Munca si truda... toti sunt obligati sa le faca [este demn sa te stradui (si odata cu staruinta vine si experienta) sa iti faci datoria corect]. Toti pot invata pana la urma algoritmic ceea ce trebuie facut. Si atunci cum faci diferenta ?
Cum zicea si INTROS - este deja clar ca stii sa cresti plante si sa arate bine. Ce criteriu aplici atunci, pentru a diferentia ? Ii pui pe toti sa creasca Eriocaulon si masori diametrul plantei ?

Diferenta se face prin talent. Stii sa manuiesti perfect pensulele, sa dai orice tenta de culoare vrei panzei, mii de studenti termina anual scoli de arte si se presupun a fi experti. Cum identifici deschizatorii de drumuri ? Pe cei foarte talentati ? Nu uitandu-te la detalii oricum... ci la inovatie si compozitie. Mangai pe crestet pe toti silitorii, dar premiul cel mare se acorda totusi 'nebunului' care indrazneste, si-i mai si iese ceva fain, nu ?

De aceea mie imi place concursul AGA si sper odata sa si particip...
Ma leg doar de imageshack - trebuie sa dezactivez adblock-ul in FF ca sa pot vedea pozele

Cu toate ca initial voiam sa dau reset la acvariu, ma gandesc acum ca il voi mai tine o 'tura' sa vad si greenspot-ul cum se comporta la lumina ledurilor (plus o mica alga negricioasa care apare in zonele de curent al apei mai mic). Zic asta pentru ca ma intreb cum ar reactiona algele si la lumina led-urilor, si sunt curios BBA-ul cum se comporta ?
Pai io am tot ce trebuie ca sa dau reset, mai putin placuta fiindca studiez schema electrica cu dimmable leds - si cand decid cum e mai bine - o sa ma apuc. Estimez cam o luna pana la primele poze dar voi posta intre timp si mici incercari facute pe parcurs.
Hm.. interesant

Problemele ar fi doua:
a) am nevoie cam de jumatate de an ca sa pot sa decid care dintre ei sunt mai rezistenti la un PH mai mic de 7 (adica in primele luni arata foarte bine toti) si abia dupa jumatate de an incep sa se observe daca sunt sensibili sau nu la un PH mic (se 'scorojesc').
b) ca sa am cateva generatii si sa pot selecta, ar trebui sa ma 'debarasez' intr-un fel sau altul de mii si mii de melci eventual mai scorojiti [nu stiu cum as putea testa mai devreme daca vor fi sau nu sensibili, ca sa ii pot dona cat inca arata bine]

Daca as fi langa un rau ceva, in zona lor, ar fi foarte simplu .. nu ma deranjeaza sa astept 2-3 ani sa zicem, dar punctul b) imi ridica niste vinovatii mari.
Sa vad cat de rezistent e asta totusi, daca restul s-au albit destul de mult - asta e cam la fel de portocaliu ca la inceput.
Multumesc pentru aprecieri!

Ai dreptate cu PH-ul. La mine sta cam pe la 7.0 - 7.5 daca nu bag CO2 - cand se termina bomba si mi-era lene o saptamana sa fac alta, prindeau neritinele o viteza de numa numa. Cum bagam bomba, parca ii paraliza.

N-am mai cumparat.. Pomacea sunt ceva mai rezistenti insa, si isi repara cochilia pe interior, chiar daca proteina aceea portocalie se pierde in timp la un PH sub 7. Din cand in cand adaug putin calciu pentru acvariile marine. Nu stiu cat de bine le face, dar vad ca rezista chiar si mai paraditi asa la exterior si n-a murit nici unul pana acum (acvariul are 1 an).

Unul chiar e rezistent bine si ma mananca ideea sa-i reproduc selectiv - dar ar fi prea mare bataie de cap - mai ales ca-mi lipseste suportul teoretic cat si cel practic.
Acum vreo 2 saptamani, am gasit un melc Pomacea cazut din acvariu. L-am pus inapoi (ma grabeam sa plec la servici). Seara cand am venit, am gasit mancarea (niste algae waffers dupa care sunt innebuniti) inca nemancata - si am intrat la banuieli. Am scos melcul si m-am uitat la el, avea carapacea sparta:

image

image

Spartura era in zona sensibila a melcului, unde daca intra apa risca sa moara (melcii isi pot repara singuri fisuri mici) insa sparturile mari duc la moartea lor.

Am decis sa-l repar si am postat acest tutorial abia dupa ce m-am convins ca melcul este OK.

Incrediente:
a) niste silicon, de preferinta pentru acvaristica - eu n-am avut din acela si am considerat ca e prea putin ca sa faca rau in acvariu.
b) o cochilie de la un alt melc mort (aveam cativa Neritina care n-au supravietuit din pacate in conditiile din acvariul meu).

ATENTIE - siliconul nu trebuie sa patrunda in interiorul cochiliei!

Pasi:

a) se usuca melcul (Pomacea rezista si in afara apei o vreme) - cochilia trebuie sa fie uscata ca sa poata sa adere siliconul.
b) se confectioneaza noua cochilie care va acoperi spartura (eu am asezat melcul intr-un capac de sticla de Coca Cola - caci daca il tineam pe ceva plat, voia mereu sa fuga). Insa stand asa cumva, in aer - l-a facut mai reticent un pic.

image

c) Se pune usor de tot siliconul, incat sa nu scape in carapacea melcului si tot incet si cu grija se modeleaza acel silicon incat sa acopere uniform marginea noii cochilii:

image

Se lasa la uscat (am mai tinut melcul cu 'roatele in sus' vreo 15 minute in capacul de la o sticla de Coca Cola) pana cand am vazut ca siliconul a prins crusta, apoi l-am pus in acvariu.

Si azi, la vreo doua asptamani cum ziceam, iata ce surpriza mi-a facut

http://www.youtube.com/watch?v=IwTmR7UL7Oc (un filmulet cu melcul, cum depune!). Se vede in josul melcului albul de la silicon.

Observatii:

a) Melcul a stat aproape o saptamana - 10 zile in 'deriva' - doar la marginea superioara a apei si cu antenele stranse si incolacite. Aproape nemiscat, cum il lasam dimineata asa il gaseam seara. Nu mergea la masa cu ceilalti melci, nimic. Eram trist cand il vedeam si mi-a fost frica sa nu moara..
De cateva zile devenise un pic mai alert. Daca dimineata era intr-un colt al acvariului, seara il gaseam in partea cealalta a sticlei. Dar in continuare nu isi revenea.. si nu 'cobora' la masa.
Azi de dimineata insa victorie am prins-o cum depunea!
Si acum se fataie pe geam, cauta haleala. Hehehe...

b) Mi-a fost putin teama cu siliconul acela, dar surpriza! Melcii negri (aceia rotunzi) erau mereu calare pe siliconul asta, sa-l manance si chiar acum e mai 'neted' siliconul decat era cand am pus melcul in apa.

c) M-am inspirat de pe site-ul appelsnail - unde si altii au mai reparat melci intr-un mod asemanator, si chiar melci cu sparturi mai mari ale cochiliei.

Ma simt bucuros si sper ca acest tutorial sa ajute si pe altii.
Teoretic se poate, practic se reduce la mai mult timp pentru a analiza problema

Nu mi-e clar cum arata lumina dimineata (pare a fi un warm white) la pranz (cool white) iar seara ceva warm again si apoi spre rosu ?

Sau cum ?
Lucrez deja la microcontroller cu dimmable light - cand se porneste.
E cat de cat dificil - trebuie minim un tranzistor de putere controlat de un alt tranzistor care genereaza tensiunea de referinta (iar acest mic tranzistor e controlabil printr-un digital to analog controller).

Sunt la faza de simulari pe calculator.
Au venit bunataturileee..

Este normal ca recipientul de Dupla Root (praf) sa nu aiba o tipa protectoare, dupa ce desfaci capacul ?
Nu de alta, dar cutiile erau cam umflate (poate fi de la transport) insa mi s-a nazarit suspiciunea deh.

Celelalte sunt ok. In pachetelul in care e Dupla Root exista si o pungulita mica cu ceva mai grunjos, albicios asa. De asta nu stiam, probabil se amesteca totul, nu - Dupla Root cu Ground si cu chestiile astea grujoase din pungulita?
Val, dar tu ai vreun articol care sa sustina contrariul ?
Ca din experienta nu cred ca a fost nimeni atat de pasionat sa tina 2 acvarii identice, sa le trateze la fel, doar ca la unul sa faca pauza la pranz, la celalalt nu - si sa concluzioneze apoi ca da, e o diferenta observabila (sau nici o diferenta) intre cum e cu plantele. Cautarea deslusirii acestui mister poate fi foarte obositoare si tracasanta, cu tente de fanatism :-)

Adica discutia poate continua la nesfarsit.. ce sa zic.

Ca la fel te poti intreba care e rolul soarelui in viata oamenilor. La Polul Nord, oamenii traiesc 'fara' soare jumatate de an. Sunt mai sanatosi sau nu decat restul ? Habar n-am.

Si plantele se adapteaza la conditiile de iluminat cu pauza la pranz - oricum nu le poti oferi 'leaganul copilariei' in acvariu. Nu trebuie subestimata nici 'dorinta' lor de a supravietui. Se vor descurca cum pot si cat pot si chiar arata splendid (cat pot eu aprecia sanatatea plantelor) in toate acvariile de la zona 'acvarii de vis'.

Pe scurt - de ce este atat de important pentru tine sa gasesti un raspuns exact la dilema asta ?
Dap, s-a mai discutat si de curand la topicul lui LYM - http://acvariu.ro/forum/viewtopic.php?p=56939&sid=0fb4f4fe78ff52e102c101f59c15a0fe#56939

Inclin sa cred ca nu prea conteaza pauza la pranz. Pentru ca si cu pauza la pranz, daca am 1W/l dar plante care nu asimileaza repede toti nutrientii pe care ii adaug, apar alge de numa numa.
Stiu, ai dreptate, dar e dificil sa faci o sursa stabilizata de curent (si nu de tensiune) care sa dea 20mA si aproximativ aprox. 3V * 300 leduri = 900V... Plus dezavantajul ca daca se arde totusi un led, ai pierdut tot sirul. Sau cate o minisursa de curent pt fiecare sir de 10 leduri....

Asa ca se tolereaza si incercarea de a limita thermal runaway cu cate un rezistor (liniar) inseriat cu X leduri (X dependent de tesiunea sursei). E mai periculos cand conectezi leduri de culori diferite in serie.

Oricum, diferenta de intensitate luminoasa este destul de mica dupa ce se trece de 15mA, asa ca o sa aleg sa le 'subalimentez' pentru a le prelungi durata de viata.
Scrisesem mai sus, dar trebuia sa pun si in textul final

Medicamentul este Zentel (parca) - o sticluta de 10ml cu concentratie 4% Albendazol.
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com