[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Tratamentul pt viermisori a avut success
La 72 de ore dupa acea doza - nici urma de vierme in locurile unde ii vedeam adunati (de exemplu se strecurasera in micile spatii dintre siliconul negru si geam, unde au gasit loc). Am reverificat si acum. Bec.

Doza am administrat-o asa: Cu o siringa de 3 ml (la care se vad si gradatiile de 0.1ml) am tras jumatate din prima gradatie de 0.1 ml. Adica se umpluse varful siringii unde e fixat acul precum si cam jumatate din gradatia respectiva (0.05 / 0.06 ml).
Apoi am umplut siringa pana la 3 ml cu apa din acvariu.
Din acest melanj albicios, am turnat usor (cam 1ml din solutia care acum era un amestec de amestec albendazol + apa) in acvariu.

Prin urmare, estimez ca 0.02ml de albendazol (o treime din cei 0.05/0.06 ml trasi initial) ar fi ajuns in cei 17L din apa din acvariu.
In primele 24 de ore nu am sesizat niciun efect. Viermii erau unde ii stiam. Am amanat sa pun doza in ziua doi insa deoarece am vazut vreo 2 viermi cum erau purtati acum de curentul de apa si aveau niste miscari ciudate (oricum se miscau ciudat) dar acum parca erau haotici asa. Se curbau fara noima.
Dupa 72 de ore nici urma de activitate.

PS: albendazolul nu a afectat aparent melcii maronii ramasi in acvariu. Sunt bine merci. Nu i-am numarat inainte si dupa, dar tot multi sunt.
PS: crustaceele acelea albicioase n-au patit nimic. Ma intreb daca exista tratament si impotriva lor ?
Mi se pare ca vad niste punctulete albe.
Seamana cu ce ziceam aici ? http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=5229&start=15&postdays=0&postorder=asc&highlight= ?
Foarte fain. Sunt curios daca ai pune 2 neoane de 8W cat ar lumina - si sa le aprinzi asa alternativ in timp ce filmezi ?
Pentru albastru si alb sunt bune valorile, dar pentru rosu, din cate am masurat eu, la 2.11 V curentul ar fi de peste 60mA ceea ce e destul de mult ? Probabil ca limitezi curentul acesta cu rezistenta, dar nu se va incinge ea (si nu led-urile) ? Cate leduri sunt inseriate, ce rezistenta folosesti, si cat e tensiunea pe toata 'bara' de leduri + rezistenta (doar un singur rand cum ar veni, cel cuplat in serie)?

Mai jos este schema la care m-am decis (doar o parte ca nu mi-a incaput in editor). U2, U3 si U4 sunt LM317 de care mi-ai zis.
Fiecare o sa fie configurat cu un potentiometru incat sa micsorez tensiunea, insa am un sentiment ciudat, de fapt ar trebui sa modific (cu un potentiomentru multiplu) valorile la rezitentele de 137ohmi (asta pentru ledurile albastre). O sa fac niste teste maine sa ma elucidez cum e mai bine.

Potentiometrele sunt lasate pentru ca asa arata schema clasica, dar de fapt sunt scurtcircuitate pentru a 'duce' LM317 la 32.7V (de asemenea rezistenta de feedback, R1, de la iesirea lui LM317 (U2) am pus-o de vreo 200, chiar daca in schema recomandata de producator arata 240ohm). Sper sa nu-l prajesc dar oricum, e ieftin.

U3 si U4 se ocupa de celelalte culori. Nu voi inseria culori diferite - e greu sa controlezi luminozitatea optim pentru toate, in felul acela. In total, o sa pun vreo 250 leduri.

image

PS: probabil ca va suferi modificari schema de mai sus, a nu se considera versiunea finala
Am facut graficul Forward Voltage / Current caracteristic pentru ledurile bright:

image

Dupa cum se observa, rosul este mult mai in 'stanga' (atat ca tensiune cat si ca intensitate a curentului).
Masuratorile nu sunt impecabile. Jonctiunile deja se incalzeau peste 30mA, insemnand ca intensitatile apar mai mari si datorita acestei temperaturi crescande in timpul masuratorilor.
Cred ca valorile safe sunt 1.6-1.7V pentru ledurile rosii respectiv 2.9-3.0V pentru alb si albastru.
La aceste tensiuni si intensitatile difera [si cum discutam si cu bilti], nu e recomandat sa inseriezi rosul cu albul si albastrul (alb si albastru s-ar putea, caracteristicile sunt foarte asemanatoare)].

M-am oprit din masurat (ultima valoare din 'varful' fiecarui grafic) cand led-ul deja se comporta anormal (rosul incepea sa lumineze galbui, iar celelalte isi pierdeau din intensitatea luminoasa).

Acum urmeaza sa fac niste teste cu cate 10 conectate in serie, sa vad cum se comporta.
Am surprins o pestoaica innotand invers pe spatele unei frunze de cryptocorine, doar ca masculul, dupa ce a dus-o acolo, a plecat si n-a stat dupa ea - a luat alta la ture.

Cred ca se saturase sa tot alege s-o convinga
M-ai deconspirat! Si eu care voiam sa par asa inocent

Totusi, intrebarea ramane legitima nu ? Cu LED-urile, cum stam ? Cata PURitate au ?
Si cu LED-urile cum stam ?
Porcu wrote:Si nu uita picaturile zilnice Dupla Plant 24 .


Dap. Am comandat Dupla Ground 3kg, Dupla Root, Dupla Plant si Dupla Plant 24. Cantitatile cele mai mici, scump dom'le scump ...
Ma simt vinovat ca am venit asa ca am trantit acel "nu ma ajuta". Si am venit sa explic de ce. Am fost pasionat de astronomie, de radiatii X si gamma, despre polarizari, unde, samd - si inerent am intalnit si discutii despre plante, clorofila, samd.

Iata un articol din 1995 despre masurarea fotosintezei la plante : http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=1236384

Citat:

We demonstrate the feasibility of Nonlinear Polarization Spectroscopy in the frequency domain, a novel photosynthesis research laser spectroscopic technique, to determine not only ultrafast population relaxation (T1) and dephasing (T2) times, but also to reveal the complex spectral substructure in the Qy band as well as the mode(s) of absorption band broadening at room temperature (RT). The study gives further direct evidence for the existence of up to now hypothetical "Chl forms".


Iata de exemplu - preluat de aici http://www.jstage.jst.go.jp/article/cl/31/3/31_312/_article/-char/en (insa nu e disponibil tot articolul):

Stable BChl a complex in the presence of a 2α-helix polypeptide with disulfide linkage, was obtained in lipid bilayers as well as in n-octyl-β-D-glucopyranoside (OG) micelles, analogous to the subunit complex, B820, of the LH I complex of photosynthetic bacteria.


Habar n-am ce inseamna cele de mai sus. Insa nu cred ca daca am sti (sau am decide pentru o unitate de masura a luminii folosibile de catre plante) am avea acvarii mai frumoase. 10% inspiratie - 90% transpiratie si ne descurcam nu ?
Am citit si eu articolul - aplicand o tehnica de citit in diagonala, cautand sa vad cum m-ar putea ajuta In principiu insa, nu ma ajuta.

Am aflat ca trebuie sa folosesc neoane speciale (stiam asta), am aflat cateva modalitati de a masura lumina / calitatea ei (o parte le stiam - restul nu ma ajuta caci nu le scrie pe nicaieri pe tuburile de neoane), am vazut ca soarele este perfect din toate punctele de vedere ale luminozitatii (stiam), am inteles in mare de ce neonul nu este ca soarele (stiam ca nu e).

Am aflat de o gramada de neoane posibile, dar la indemana mea nu sunt decat cateva, asa ca iar nu ma ajuta.

Ce n-am aflat daca exista vreun neon sub care plantele sa creasca frumos, dar algele nu .
Mi-ar place sa vad tabele cu spectrul absorbit de fiecare planta in parte (probabil ca unele prefera mai mult rosu, altele mai mult albastru, altele sunt indecise si folosesc ambele).

In principiu e un articol ingrijit, scris de un fizician.

PS: Aceiasi problema a "unitatatii de masura" se poate aplica si la sunet / difuzoare. Pe toate cutiile apare scrisa doar puterea PMPO, ceva mai putini stiu despre RMS, iar si mai putini stiu de SPL. Si cand afli de SPL, iti dai seama ca difuzorul ideal e unul imens fixat pe un zid ideal, iar din spatele zidului nu ajunge nici o unda in fata unde are loc auditia.
Dar... nu ma ajuta.

Nu zic ca nu e frumos sa se stie si apreciez dorinta de a lamuri cum stau lucrurile, dar din pacate de la teorie pana la practica e cale lunga - si trebuie sa ne multumim cu ceea ce producatorii pot sa scoata pe piata - caci idealurile sunt greu de atins..
Mda, nu stiu ce sa zic. E clar ca nu o vei rezolva cu intuneric sau etc.

Ce as schimba in locul tau:
a) neonul OEM cu un neon de acvaristica (cu spectru bun)
b) mancarea la pesti, incearca altceva.
c) schimbat decorul (o fi ceva de la decor, stiu si eu).

Cred ca e de la acel neon.. Ma rog, e greu sa gasesti un echilibru, trebuie incercate multe si avut rabdare 2-3 saptamani sa vezi cum evolueaza lucrurile.
Ce mancare dai la pesti ? Incearca sa schimbi mancarea.
Ce neoane ai ? Sunt speciale de acvaristica ? (am uitat si nu am timp sa citesc cele 14 pagini ale topicului)
Ce substrat ai ?
Ce va face pe voi sa dati reset la un acvariu ?

I-as da reset:

a) fiindca am procurat de la bilti vreo 300 LED-uri - urmeaza sa-mi fac placa, dar va lua ceva vreme caci vreau s-o fac cu potentiometru - dau la stanga se face mai spre rosu, dau la dreapta se face mai spre albastru..
b) fiindca l-am cam scapat de sub control si e plin de greenspot / alge caci am vrut 1W/L dar aveam neoane clasice din piata [de vreo saptamana am pus Osram Lumilux T5 8W) dar nu vad evolutia
c) fiindca n-am rabdare sa mai astept 2 luni sa-l fac sa revina la normal
d) si fiindca am substrat Tetra de vreo jumatate de an si fertilizant JBL Feropol (care nu stiu daca include tot ce trebuie), care nu stiu cat de bune sunt.

Ma gandesc ca ar fi bine sa dau reset si sa trec pe substrat Dupla + Dupla Plant + Dupla Root.

Voi ati face trecerea, in locul meu ? Sau ati lupta sa recuperati acvariul ?

PS: E vorba de un acvariu de 20L (40x20x20).
M-am abtinut sa postez pana nu fac sinteza 'ochiului' artistic al juriului, insa mie mi s-a parut super fain acvariul cu pietrele acelea munti (locul 1 la categoria 70-200L).

Chiar daca vad ca se 'protesteaza' impotriva lui, din punct de vedere artistic este o realizare foarte faina. Nici un alt acvariu de acolo nu reda atat de bine ideea de profunzime, de 'indepartare' iar monotonia aparenta a plantei da fix acelasi sentiment pe care il ai cand privesti in zare catre munti - fara forme distincte, etc, totul un verde uniform.

Mie mi-e clar, Amano priveste cu ochi de artist, nu cu ochi de acvarist Chiar daca plantele trebuie sa fie impecabile, totusi nu-l dau pe spate - probabil a vazut o gramada impecabile la viata lui; important este ca totul sa aiba un point of focus, profunzime, si sa nu fie 'dume' pe acolo vreun pietroi imens care sa 'ocupe' spatiul si ochiul sa fie atras doar catre piatra respectiva.

Am sesizat de asemenea si ceva care poate avea success daca e realizat frumos, acel acvariu cu pietrele care ies din el. Un tablou 'extins' si in afara acvariului poate fi un trend de speculat la anul.
Mie mi-a crescut gH-ul la 20 (iar kH-ul scade mereu daca nu compensez cu bicarbonat) dupa ce am introdus niste pietre aduse de pe malul marii.
Mi s-au parut inofensive, dar...
Multumesc, am cautat si seamana ale naibii. Sunt inofensive, nu ?

Am pus in acvariu cam 0.05ml de Albenzadol concentratie 4%. Din cate am vazut pe net ar trebui sa le vina de hac viermisorilor (e o doza foarte mica asta) si se zice ca am posibilitatea sa maresc, daca e necesar. O sa vad de dimineata.

Se pare ca infestatia mi-a aparut dupa ce am ridicat temperatura apei la 28 de grade de la 24 (eu cautand sa-mi inmultesc niste rasbora).

Am redus si temperatura apei putin, sper sa ajunga pe la vreo 26. Sa vedem.

Da cred ca ma mai uit, ca am chef sa stiu ce se fataie pe la mine prin acvariu :-) doar ca mi se face pielea gaina putin. Brrr.
Da, cei clasici rotunzi si maro, si un Pomacea.
O sa scot cat de multi pot din cei mici ca sa nu putrezeasca pe acolo si evident Pomacea.

Evident si pestii.

Sa vedem - sper sa dispara si minunatiile pozate mai sus.
Am renuntat la ideea cu artificii din cauza acestui site: http://www.madsci.org/posts/archives/1998-12/913728967.Gb.r.html

De asemenea, am mai gasit un articol mai vechi: http://jeb.biologists.org/cgi/reprint/5/1/66.pdf in care arata ca un curent continuu de 220V ii afecteaza, dar nu permanent.
Radeti voi da e enervat sa ii si vezi.
Miscocii invizibili nu ma deranjeaza absolut deloc - vorba aceea "out of sight, out of mind" - dar astia albiciosi si mici, ma scot din sarite.

Diseara dau spectacol cu artificii
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com