[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian

Mda, stiu ca n-am functiona fara suma de bacterii si alte 'nebunii' care zac prin noi - dar acum imi mi-e scarba sa mai bag mana in acvariu

Eram curios daca si nebuniile astea mici albe ar fi afectate de un curent continuu de 30-40V (evident dupa ce scot pestii si melcul). Daca nu, trec direct la fenbendazol / albendazol..
Mda... seara trista pentru mine seara asta.

De dimineata mi-am gasit un pomacea cazut din acvariu - dupa ce un an a fost cuminte. Ma rog, poveste lunga, o sa fac un alt topic. Problema e ca tot uitandu-ma la el, am vazut ca in acvariu am atat niste viermisori albi (lunguieti, intre 3mm si 1cm) si subtiri, adunati in zona in care dau mai multa mancare. Am citit ca ar fi planaria - ma rog, si o sa-i pasca o electrocutare la 40V dupa ce voi scoate cei 4 rasbora din acvariu cat si melcul.

Dar.. pe langa astia, am mai sesizat si inca mici organisme de juma de milimetru, albe, care zburdau prin apa de mama focului. Stau pe loc asa, sau se misca abia vizibil, apoi tusti, se duc 2-3 cm mai incolo aproape instantaneu.

Am reusit sa culeg cateva pe o lamela, si am facut cateva poze (iata 2 - mai reusite). Presupun ca sunt 2 organisme diferite:

[aici sunt alipite 2 poze]
image

image

Astea aveti idee ce sunt ?
Ne-am pierde timpul vorbind despre el, cu ei. Margaritare la porci.
Cel mult ar merita zis un 'deschizator de drumuri' - ca sa aiba si ei sentimentul ca pricep cine ar fi Amano
Nevasta n-am. Totusi trebuie gasit un echilibru, adica sa o tratezi si pe ea cu aceiasi savoare cu care privesti acvariul. Problema care ramane e ce faci cu plictiseala - unui acvariu poti sa dai reset

Prietenii ma stiu toti ca sunt cu acvariul. Insa cand le-am zis si incercau mici misto-uri, le raspundeam ironic - da ma, bine ca sunteti voi mai destepti ca stati cu berea in brate si dupa aia sforaiti. Habar n-aveti de calitatea apei, echilibru, pH, gH, etc - si o ziceam asa stapan pe mine . Si acuma respecta. Cei care au apucat sa vada acvariile, ma intreaba cum merg caci le place - si ii si tenteaza. Hehe.

La servici nu prea ma laud cu pestii, m-am laudat la inceput. Ma laud insa cu echipamentele care le cumpar, cu poze etc cand ii vad ca nu mai au chef le dau pace - sa nu-i sufoc. Sa fie atenti si data viitoare

Si acvariul, ca si un ceas vechi de exemplu, e un foarte bun subiect de conversatie. Te poti lega de calitatea apei potabile de exemplu, ca o masori, poti sa explici ce e osmosa si de ce nu e bine sa bei apa distilata decat in caz de otravire cu ceva, poti sa zici de spectrul luminii si de alge si cat de urate sunt, samd depinde si de cat de inteligente sunt persoanele care privesc. Cu o artista poti discuta despre compozitia acvariului, perspective, cu o psiholoaga poti sa spui despre comportamentul de card al unor pesti, samd. Posibilitati nemarginite

Doar ca la mine vazandu-ma toti ca tratez cu seriozitate, nu le vine nici lor sa ma ia peste picior ca uite ce moft de copil de gradinita am. Si e ok.
Super, vreau si eu

[Hehe, mai am destul - abia lucrez la acvariu]

Ati observat cumva ca a mers destul de greu site-ul de la AGA ieri cel putin ?
Urmeaza sa trec prin toate observatiile juriului si sa fac din nou o sinteza cu observatii si tendinte.

Felicitari participantilor si... mai mult curaj si celorlalti care ar putea dar le e frica.
Fain, multumesc de link

Pentru cei care folosesc flashget, criteriul pentru batch download este:

http://www.finostrom.com.gr/images/aqua/ADA_Aquatic_Plants_Layout/slides/Amano_((*)).jpg

cu optiunile: de la 1 la 164 si 1 singur asterisk.
Interesat as cam fi... 2 dintre pesti se vede clar ca au 'burta' (femele cu icre). Doar ca nu se intampla nimic.
Aparent, singurul parametru care nu e in grafic este gH-ul (pe care il am 7 ca la robinet). Apa are pH ~6, inaltime mica (20cm), am cryptocorine, apa are 28 de grade.

M-as apuca sa incerc sa reduc gH-ul, da' macar sa stiu ca am un mascul acolo :oops:
Salut,

Aveti idee daca in poza de mai jos este vreun mascul ? Sau or fi toti masculi :D ?
Nu inteleg cum sa fac diferenta intre pesti - am citit ca la femele triunghiul negru este mai ascutit pe burta, pe cand la masculi este mai rotund asa.

Pe de alta parte, am mai intalnit undeva scris ca masculul ar avea innotatoarea dorsala ceva mai decolorata decat a femelei - iar la pestii din poza toate inotatoarele par la fel colorate.

Asa ca daca stiti.. va rog sa-mi ziceti :)

image
Iluminat:

Nu ai spus cat de multe plante vrei si cat de pretentioase. Am avut si eu 0.25W/L si a fost ok cu anubias si cabomba, chiar daca 0.5W n-au fost totusi suficienti pentru plante mai pretentioase. Tu alegi.

Neonul trebuie sa fie special de acvaristica - spectrul mai puternic pe albastru si pe rosu. Cu neoanele din 'piata', normale - apar alge.

Apoi:

a) punga + bacterii vs. acvariu: depinde pe unde ai tinut punga inainte sa o bagi in apa :). Eu pun continutul din punga separat intr-o galetusa, si in galetusa adaug treptat apa din acvariu. Dupa ce s-au aclimatizat (si predominant acum e apa de acvariu), mut doar pestii cu un minciog.

b) borcanul sa fie curat si uscat inainte (sa nu aibe clor in el de la apa). Borcan = galetusa.

c) hranirea in locul gol = hm. Oricum se face mizerie si oricum trebuie sa aspiri :). Nu m-as chinui cu locul gol.

d) substrat din nisip ? substratul este un soi de pamant special - il cumperi de la magazinul de pesti, se vinde la galetusa. Plantele au nevoie de acest pamant bogat in nutrienti, altfel n-au de unde sa creasca. Peste el (il pui gros de 2cm sa zicem) adaugi inca 1cm sau mai mult (cum ar veni stratul) de pietris 2-3mm. Plantele le infigi incat sa fie cu radacinile in substrat.

Succes,
Multumesc pentru aprecieri :)

Simplitatea vine din indecizie si nestiinta :) pentru ca va trebui sa mai trag si cablurile pe interior (probabil printr-un canal de cablu), trebuie sa ma hotarasc si cum dau 'gaurile' de access pentru mancare si restul de furtune, saaaamd.

Voi intrerupatoare pentru fiecare neon, dap. Balasturile insa sunt doar 3 (caci sunt de 2x36W fiecare). Intentionez 2 neoane (un balast) sa fie aprins de dimineata, apoi restul de 3 (celelalte 2 balaste, cuplate la o alta priza temporizatoare) sa fie aprinse mai tarziu.

Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca plantele inalte vor converge tot catre 'mijloc' in zona de unde va veni cat mai multa lumina, chiar daca am incercat sa distribui lumina cat mai uniform. Uf.
Au venit reflectoarele si neoanele (3 Osram Flora, 1 x 830, aquarelle-ul il aveam deja - toatea astea la recomandarea lui Porcu)

image

Urmatorul pas va fi standul.
Am si eu asa ceva, dar de la Dupla (1ml de apa, 2 picaturi de reactiv). Am impresia ca e de fapt un masurator de PH - pentru ca la fiecare schimb de apa, in instructiuni scrie ca trebuie sa inlocuiesti si solutia din indicator.

Pare insa corect. Cand fac pauza putin intre bombe, se duce pe abastru - iar cand bag CO2 se duce la verde.
Ai intrebat de fiecare data :) despre substrat.

Substratul nu se face! Ci il cumperi gata facut, la galetusa. E ca un pamant asa mai uscat si mai faramitat.
Dupa ce pui 1-2 cm de substrat (pe inaltime), poti pune inca 1-2 cm de pietris de 2-3mm grosime (si asta cumparat la kg).
Depinde de plante - plantele cu frunza groasa (gen Anubias / Echinodorus) le poti tine un minut intr-o compozitie de 1:19 domestos:apa si apoi le bagi sub un jet puternic de apa (sau daca ai o galeata deja umpluta cu apa, sa le bagi repede acolo).

Plantele mai sensibile nu rezista, si le poti pune asa :) pana la urma, daca vei avea grija de echilibrul de acolo, algele dispar. Pot ramane niste melcuti, dar sunt inofensivi.

Guppi n-am tinut - deci nu stiu ce sa zic. Ar fi bine daca ai avea rabdare vreo 3 sapt pana sa pui pestii, si atunci daca ai putea sa bagi mai intai cory, astepti cateva zile si apoi si ceilalti 3 guppi.
Bine ai venit,

a) Pe afara eu il sterg cu Pronto, iar pe dinauntru e suficienta carpa umeda.
b) Tetra Aquasafe (se adauga 5ml pentru 10L de apa si se amesteca). Daca vei completa doar 5L de apa, pui 2-3ml. La fel de bun e si Sera Aqutan. Ce gasesti.
c) substratul si pietrisul de 2-3mm il cumperi. Substratul se vinde in galetuse, pietrisul la kilogram parca.

E bine sa-ti cumperi si un furtun din acela cu pompa pe el, sa poti goli apa din acvariu usor cand vei schimba.

Succes!
Eu l-am facut baie separat in Baktopur, jumatate de pastila la 2L de apa - tinut jumatate de ora (intr-un recipient separat), de frica sa nu deciclez acvariul.
Da, substantele sunt Tetra Aquasafe, sau Sera Aqutan. Poti sa-ti iei o sticla la 500ml, si se completeaza (la Aquasafe cel putin) pentru declorinare imediata - 5ml la 10L de apa.

Si ai putea sa-ti mai cumperi o pompa de apa (care merge si in interiorul / exteriorul acvariului) cu care sa poti sa bagi apa mai usor din recipientul in care amesteci apa cu substanta aleasa de mai sus inainte de a o pune in acvariu.
Am gasit lipiciul de PVC (am dat insa vreo 14 lei pe ea) - si am siliconat rama. E cam subreda asa, doar 4 muchii deocamdata, dar cand o sa lipsesc si partea de deasupra (dupa ce o sa o termin si pe aceea, evident), o sa fie mult mai rigid.

Cam asa incepe sa arate :) am pus, ca sa ma gandesc cum sa trag firele in afara capacului. Luna asta imi comand 5 reflectoare 30W + reductor de CO2 si... ma apuc de mobilier.
Of, ce bine daca as mai fi facut 5 acvarii, ar fi fost atat de simplu. Nu prea am loc de gresala, si trebuie sa gandesc tot inainte.

image
Stii, li se spune pilotilor de avion cand incep meseria: vezi ca vi se vor da doi saci. Unul de noroc, plin, si al doilea de experienta, gol. Ideea e sa-l umpli pe al doilea pana nu se termina primul.

Cam asa poate si aici :) poate ai fost norocos - multi incep ca tine, dar poate nu au aceiasi motivatie sa tina pestii in viata si sa schimbe apa des, si sa dea banii pe solutii, samd.
Pur si simplu il lasa acolo, si dupa aceea se vaita ca acvariul o duce rau si ce sa faca ?

A fost si noroc si dedicare :) in cata proportie insa, nu stiu.
Touché !

Si multumesc de ideea cu adezivul special pt PVC - cum n-am mai lucrat niciodata, nici nu stiam ca exista :) iar superglue-ul mi se parea ca-l face casant si risc sa se sparga.

Pasul urmator o sa fie sa comand reflectoarele de pe net si apoi capacul o sa fie cat de cat gata. Si o sa trec la mobila.

Despre pompa de mai sus, ce parere aveti ? E ok ideea cu 'scuipat'-ul apei spre un sifon de pardoseala - sau de suit apa inapoi in bazin - din bidonul unde sta la declorinat ?

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: