Message |
|
Intalnisem ideea ca metabolismul plantelor este mult mai 'ready to go' sau cum sa ma exprim.. decat al algelor.
Adica imediat cum ai deschis lumina, planta incepe fotosinteza, pe cand algelor le ia mult mai multa vreme sa intre in regim; si ca la 8 ore, algele au lumina pt un timp suficient cat sa-si faca de cap, dar daca le 'opresti' 1 sau 2 ore la pranz, le zadarnicesti destul de mult efortul.
Eu tin pauza de 2 ore - si per total cred ca e ok. N-am incercat fara pauza pentru ca vreau lumina si seara cand ajung acasa :)
|
 |
|
Lofty wrote:Ai inteles bine ce am vrut sa zic.
Corpul superior va fi mai lat doar cu aproximativ grosimea PAL-ului din care e confectionat deci in jur de 2cm (gasesti tu o solutie sa faci rama capacului cat mai subtire sau sa renunti la ea).
@Lofty: Cred ca am reusit sa ma descurc cu rama sa fie subtire:
De aproape:
De departe:
Urmeaza s-o siliconez si sa-i mai pun si niste coltare (pe interior , de-a lungul colturilor - pe inaltime - niste baghete din canal de cablu de 16mm x 16mm) ca sa-i dea 'duritate'.
Rama e inalta din mai multe motive:
a) mi-a fost lene sa tai PVC-ul in doua pe lungime.
b) din cauza ca toata partea de sus a capacului o sa fie acoperita cu neoane (5 neoane * 6 cm latimea la reflector, deja 30 cm ocupati, mai las si eu 1cm intre reflectoare si gata, am ocupat tot capacul), prin urmare, nu pot sa mai dau gaura 'pe sus' pentru a putea da de mancare la pesti. Asa ca fiind inalta rama, o sa dau o gaura in lateral.
c) Daca o sa vreau mai incolo sa-mi iau alt acvariu de 160x50Hx40L sa am loc sa merg in sus :) adica mobila o sa aiba loc si sa ridic suficient acest capac pentru a face curat.
Acavariul e tot facut din sticla de 6mm - luat de'a gata asamblat din Hornbach.
Despre suport - ma va ajuta pana la urma un prieten. E prea complicat pentru mine. In rama aceasta inalta o sa prind si niste ventilatoare anticondens, si vor trebui niste gauri date si in lateralele mobilierului + prins un soi de grila metalica asa, ma rog. Idei am cat de cat :) da la realizare - nu cred ca mai am rabdare sa astept.
O intrebare:
Ce parere aveti de pompa asta : Hailea HX-6520 ?
Caut o pompa care sa-mi scoata apa din acvariu (sau sa-mi suie apa dintr-un bidon de 40L care va sta sub acvariu, inapoi in acvariu).
Ar fi ok ?
|
 |
|
Excelent :) Nici nu stiam ca exista minune din asta care aspira electric - am studiat si eu dupa ce am citit ieri pe aici. Suna fain, sa-l stapanesti sanatos!
|
 |
|
Cu aspiratia ... la mine e simplu: nu rascolesc deloc stratul (nici substratul, doar plimb cat de aproape se poate palnia de pietricele).
Am lasat odata o 'capcana' pentru melci (in care pusesem niste salata), si cand am scos-o, peste 2 zile, era plina de mizerie. Am ajuns la concluzia ca daca rascolesc stratul de pietre (pana la substrat), nu voi avea niciodata sanse sa adun tot, si mai mult sa afund toata mizeria si mai jos unde va sta si mai bine la 'dospit'.
Asa ca doar plimb clopotul peste pietre, aproape de ele, curentul de apa ridica tot ce trebuie, dar nu deranjeaza pietrele prea rau.
|
 |
|
PS: spune te rog daca ai vreun mopan in acvariu ?
|
 |
|
Foarte faina ideea de a masura! Cand ai programat sa stai la munca 24 de ore  ?
Revenind la rezultate, am incercat sa masor CO2 folosind un tester de CO2 (cel de la Sera cu doua cilindre, unul care il asezi pe zona roz, si in celalalt torni picatura cu picatura pana devine acelasi roz pe care il vezi prin cel de pe zona roz).
Dar rezultatele dadeau mereu altfel fata de cat era in tabel, si de obicei mult mai mari cele masurate cu testerul.
Asa ca n-am putut sa validez nici tabelul, nici testerul Sera - si sunt inca sceptic cum e corect.
|
 |
|
@LYM:
KH creste usor daca adaugi bicarbonat de sodiu (din acela alimentar). Pui cred la tine vreo 1 lingura cu varf (torni usor in zona unde ai curent mare de apa, nu deserti tot odata). Masori dupa o ora si vezi cat e si mai adaugi daca e nevoie. Cand vei avea CO2, trebuie sa masori des la inceput - dar dupa o vreme inveti cum stau lucrurile si cand sa corectezi kH si nu vei mai masura.
De asemenea, pentru melcuti, eu adaug si un concentrat de calciu facut pentru acvarii marine (sper sa le fie bine si la melci). N-am vazut efecte adverse si cred ca ajuta si el la cresterea kH-ului.
@Porcu:
Neoanele 'OEM' sunt de fapt niste daylight ieftine, cu spectru ciudatel - eu pe-al meu l-am inlocuit de la inceput cu un AquaGlo pentru ca mi-a placut mult mai mult lumina (vizual) comparativ cu daylight. Nu sunt firme cunoscute (Osram, Philips, samd...).
|
 |
|
Daca te decizi sa faci bomba - o sa-ti trimit reteta pe care o folosesc eu (merge 2-3 sapt in f. de noroc) pe privat.
Apoi - trebuie sa mai verifici si KH caci daca e sub 4, risti sa faci mult mai mult rau decat bine :)
In rest, e fain :) - prea troneaza planta aceea mare in centru - si trebuie mult mai multe plante decat atat - la cata apa ai!
|
 |
|
:-) Adevarul probabil e undeva la mijloc. Ai un surplus de 'ceva' (care se tempereaza cu schimburi dese de apa) iar algele il folosesc ajutandu-se de lumina care le e necesara.
Deci daca ai reduce lumina (sau ai face pauze de o ora OFF, o ora ON - cu un timer) si ai face schimburi, s-ar tempera mult cresterea lor.
Oricum, tehnic surplusul acesta (de nutrienti) este folosit si de plante odata ce sunt sanatoase si au combinatia de nutrienti + lumina + CO2 necesare. Si algele n-or sa mai aiba nutrientii, chiar daca vor avea lumina.
Ai cumparat toate cele trebuincioase  ?
|
 |
|
Sper sa nu fi fost inteles gresit cu lumina :)
Am recomandat reducerea drastica a luminii in conditiile in care nici nu se fertilizeaza nici nu se adauga CO2 - asta pentru a controla algele din acvariul respectiv.
Daca se aplica ritmul bun, evident ca trebuie si lumina :D
|
 |
|
Porcu, multumesc pentru sfaturi si le voi urma. Recunosc, la atatea topicuri cu tema 'ce neoane sa aleg' mi-era deja nu stiu cum sa mai intreb ce-ar fi bine si pentru mine.
Oricum, pe astea le-am luat sa fac probe la balast si cum neoane de 30W normale n-am gasit, am preferat sa iau de acvaristica macar, in ideea ca daca mi s-o arde vreunu in timp, sa am cu ce inlocui pana gasesc.
|
 |
|
Aoleu man :) nu suna bine.
Vei scapa de chestia aceea. In principiu, eu de frica am citit multe chestii legate de acvaristica, inainte sa ma apuc - inclusiv mult din forumul asta. Ca o sinteza - chiar spusa si de cel care a inventat metoda EI - poti citi mai mult aici http://www.barrreport.com/estimative-index/62-estimative-index-dosing-no-need-test-kits.html este ca lipsa algelor = doar daca ai plante sanatoase.
Motivul e asa: plantele au un metabolism mult mai eficace decat al algelor. Cand o planta este sanatoasa, iar tu reusesti sa mentii un echilibru intre CO2 / Lumina / Nutrienti (macro si micro), cat bagi, atata papa plantele si nu mai ramane nimic pentru alge. Deci cam orice alga ai avea tu acolo, fara plante sanatoase (fertilizare + CO2 + lumina adecvata lor) n-o s-o scoti la capat, o sa fie mereu o lupta.
Daca vrei plante dificile, e greu sa le asiguri si lumina si CO2-ul si nutrientii pe care ii consuma fiecare, incat sa nu fie surplus pentru alge. Daca insa tii plante nepretentioase la inceput, poti avea o apa limpede si fara alge si cu bomba CO2 + fertilizare ieftina.
Fara CO2 insa si fara fertilizare... vei avea mereu surplus de lumina - excelent pentru alge.
Bun, asta ca teorie pe care o stiu io. Mai multe nu stiu docamdata :)
Dar. Concluzia e: tu ai plante bolnave, nu fertilizezi, probabil nici CO2 nu bagi. Cum nutrienti pentru plante nu sunt in exces, iar CO2 e ~zero, singurele chestii care sunt prezente la tine in acvariu si care pot fi folosite de alge sunt: lumina + resturile de mancare de la pesti.
Ca sa poti tempera alga ta trebuie sa:
a) reduci drastic lumina (oricum plantele neavand nutrienti si nici CO2, n-au ce sa faca doar cu lumina) nu ? Ai putea sa luminezi doar 4 ore pe zi.
b) reduci mancarea data pestilor + ca sa grabesti scaparea de alge = schimburi de apa mult mai dese la inceput (nu la 2 sapt ci la 2-3 zile).
Si o sa se reduca destul de mult.
Recomandarea mea este ca pe viitor sa te interesezi de niste scheme de filtrare ieftine (eu ma descurc cu niste Tetra Plant Crypto gasesti peste tot (pastilute - le rupi in patru si le pui pe unde sunt mai multe radacini de plante, in susbstrat) + tetra plantamin (sau sera florena) cf. indicatiilor (sau mai bine la schimbul de apa) + CO2 (de la o bomba cu drojdie).
M-am chinuit luni bune cu acvariu cu schimburi regulate, etc, de apa, da' abia dupa ce am bagat CO2 apa a devenit limpede de zici ca pestii plutesc prin aer, nu prin apa. Try ut :ok:
Si incercand sa gasesti echilibru, vei scapa si de alge (sau te lovesti de altele cand intinzi coarda, etc). In principiu, fara munca sustinuta la acvariu insa, nu prea merge nimic.
|
 |
|
Copy se duc la suprafata apei doar daca au nevoie de oxigen, in rest ori stau nemiscati (daca au mancat si sunt satui) ori bantuie daca le e foame.
Si mai au un comportament interesant :) - atunci cand dau de mancare (de exemplu o pastila din aceea de 'fundul apei') mai intai o identifica, apoi dau tarcoale ca si cum n-ar sti ca e acolo - si abia apoi vin si mananca.
La inceput probabil incercau sa recunoasca spatiul - cred eu.
|
 |
|
Sunt ok si cele din Hornbach, eu am luat chiar si asa flescaite. Si a fost cam cum scria pe Tropica: cele greu de tinut s-au dus evident [n-am conditiile pentru plante dificile] :sic: dar cele usor de tinut si-au revenit.
Insa voi prefera magazinele online de-acum. Pierd juma de zi pentru o planta ? Neah.
|
 |
|
Da, de acord cu HARUKO.
Frunzele de echinodorus sunt transparente aproape. Ar trebui sa fie de un verde crud, si tari.
LYM, fertilizezi cu ceva ?
Pentru ca iti pot apare orice fel de alge, daca plantele stagneaza si nu consuma si ele ceva nutrienti.
|
 |
|
Super, multumesc!
Am inteles ce vrei sa spui. Am vazut de multe ori poza aia - da nu mi-a sarit in ochi inclinatia diferita a marginilor.
Sunt probabil facute pentru lampi cu 2 neoane, lateralele care ar 'nimeni' spre centru sunt mai abrupte - celelalte fiind mai late ca niste acoperitoare.
Si eu cred ca sunt identice pt T8, diferind doar lungimea. 6cm deschidere suna bine, am loc de 5.
Merci inca odata,
|
 |
|
Salut,
Lucrez la un capac de acvariu 100x40x40. Am facut un calcul, si ar trebui sa-mi incapa vreo 5 neoane T8 de 30W (deocamdata am achizitionat doar 3 pentru teste - 2 Philips Aquarelle + un SunGlo - ce-am gasit si eu ieftin).
Urmeaza sa-mi cumpar si niste reflectoare pentru ele, peste tot online gasesc doar Juwel. Intrebarea este urmatoarea:
Cat este distanta de mai sus ? Are cineva asa ceva, sa-mi poata spune ?
Sau voi fi nevoit sa ma limitez doar la 4 neoane ?
Multumesc anticipat,
|
 |
|
Mie tot topicul (la inceput) mi s-a parut unul matur. Sau cum sa zic. valpangica a pus problema foarte sincer "baieti, am comis-o, stiu, dar pentru copii trebuie sa fac orice sa salvez."
Si chiar daca pentru toata lumea era clar ca a gresit, mai bine o mana de ajutor... acuma sincer, vorba aceea: sa arunce cu piatra cel care n-a gresit :)
Am uitat sa postez si raspunsul la un post de mai devreme..
valpangica wrote:
"si o sa incep sa o schimb la 1 saptamina "
Un mic sfat - daca ai putea sa mai ai rabdare putin si sa nu sari brusc sa schimbi apa la saptamana. Ce s-a intamplat la tine in acvariu a fost un tratament puternic pentru a tine concentratiile nocive reduse.
EasyBalance scade nitratii, schimburile de apa dese la fel. Daca o sa sari treci sa schimbi la o saptamana fara sa mai ajuti si tu la temperarea concentratiilor, bacteriile nu vor avea 'forta' sa o faca ele, nu inca.
Asa ca lasa-le loc sa se inmulteasca un pic - ma refer aici ca totusi sa schimbi nu la 2 zile, ci la vreo 3 de data asta, apoi urmatoarea schimbare la 4 zile, samd.
Si oricum, daca vezi probleme la pesti, rupi ritmul, si schimbi pe loc.
|
 |
|
Mda, filtrul acela e cam mic. Am un acvariu asemanator cu al tau 60x30x30 dar tin 3 filtre interne in el: unul cum ti-ai luat tu, unul mai mare un eheim pick-up 2008, si un mic Resun pt CO2.
Din experienta cu Aquael (am 3 deocamdanta, 2 fix ca ale tale sunt in acvariul de 20L) e ca sunt rezistente insa nu sunt puternice, isi pierd debitul repede. Eheim oricat de murdar ar fi, tot scuipa niste apa. In principiu curat mult mai des la ele decat eheim-ul.
Eu n-am prea avut probleme cu algele (de care se vaita cam toata lumea) deoarece (presupun) am aplicat un sfat intalnit aici pe forum. Si anume ca toate acvariile de concursuri (nu ca ale mele ar fi asa, nici pe departe :D) au capacitate dubla de filtrare fata de recomandarile normale. Dar am actionat in consecinta, si nu mi-a fost rusine sa bag 3 filtre in acvariul de 54L.
De substrat, ia si tu ce gasesti, oricum e pacat sa arunci banii la inceput pe chestii scumpe, pana cand te prinzi ce si cum. Ceva de la Sera / Tetra e ok. Sunt galetuse asa, cred ca iti trebuie o galetusa de 4kg la ce ai tu acolo (cred, nu mai tin minte cat a intrat la mine). Si apoi deasupra pui niste pietris de 2-3 mm si gata.
|
 |
|
Am rezolvat, se poate inchide.
|
 |
|