[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Multumesc de raspunsuri.

Ma surprinde sa aflu ca ar fi de la CO2. Nu de alta, dar si in celalalt acvariu bag CO2 drojdie si acolo nu vad nici o mazga ? Si sticlele le fac mereu la fel ca mi-e mai usor...
Sa fie si alti factori care sa se adauge la CO2 - intreb si eu, ca nu inteleg ?
Saluti,

De ceva vreme, ma lupt cu o mazga de care nu scap. E ca o pata uleioasa la suprafata apei, compacta. Insa daca o atingi cu degetul, se 'fisureaza' asa si se face bucatele mai mici:

image

sau:

image

Acvariul are 20L si vreo 6 luni. 2 filtre Aquale Mini.
Vietuitoare:
4 rasbora heteromorpha, 2 corydoras albastri, 1 ancistrus obraznic (mutat aici drept pedeapsa ca se bate cu alti pesti in acvariul celalalt), 1 pomacea, mai multi melci rotuzi mici - si tin populatia sub control prin lucru manual ce da dureri de spate.
Lumina: 2x8W 'din piata'.

Boon, am stat in seara asta o ora si am facut masuratori:

gH: 10
kH: 7 (il tin sus cu bicarbonat, caci daca uit sa pun bicarbonat, se duce spre 0 in timp)
pH: ~6.3 (spre 6.5)
Ca: 60mg/l (mai pun, rar, putin calciu marin pentru pomacea)
Fe: 1.0mg/l
No2: < 0.3
CO2: 84mg/l (42 de picaturi ca sa fac solutia roz! si sa semene cu monstra A - testul Tetra)
PO4: 2mg/l
NH3/4: 0mg/l

Bag CO2 cu drojdie de 2L. Din pacate mazga aceea impiedica bulele de CO2 sa se sparga la suprafata apei si parca adera la ea plutind pe dedesubtul ei.

image

De asemenea, ciudat mi se pare si aceast strat maroniu care a aparut in pietris. Aveti idee ce e cu el ? Am si in celalalt acvariu, dar nu e atat de pronuntat.

image

Ce am incercat:
a) am stins un neon, deci 8W. nimic.
b) am lasat sa se faca jungla in acvariu, nimic. Am tuns toate plantele de a ramas chel (cum il vedeti acum), tot nimic.
c) am tot hranit cu una alta (gandindu-ma ca o fi de la uleiuri ceva de prin mancare), nimic. In celalalt acvariu, nema mazga chiar daca hranesc cu aceiasi mancare.
d) am curatat la el mai des, am curatat mai rar. In timp insa, se tot aduna, si nu pricep de ce. Inclusiv cu hartie igienica pusa asa deasupra luciului si smulsa. Se curata, dar apare iar.

Ma gandesc ca oare e prea mult substrat pus (2cm substrat Tetra, 2cm substrat pietris 2-3mm) ? Pietrisul nu l-am fiert cand l-am pus, doar l-am dat prin cateva ture de apa. Dar au trecut 6 luni de-atunci...

Voi aveti idee ? Nu de alta, dar am sentimentul ca nu se oxigeneaza bine apa + bulele acelea de CO2 pe care le-as vrea repede iesind afara (e putina apa totusi) iar ele stau de nebunele pe sub mazga asta.
Ceva parametri ai apei , ai ?
Eu am folosit PAL (acvariu de 20L insa): http://hex.ro/gallery/v/Nano-Aquarium/capac/

Avantaje dar si probleme intalnite:

Da un aspect ingrijit, insa trebuie atentie la detalii, si o carpa alaturi ca atunci cand uzi din gresala capacul, sa il stergi repede. Altfel se umfla.

Ideea e ca de la umiditate e posibil sa se umfle putin, pe marginile unde nu pui cant. Pe cineva auzisem ca a folosit o vopsea speciala care devine ca un plastic impermeabil.
Eu sunt insa multumit, palul daca e la fel ca suportul, da un aspect foarte frumos.

O problema posibila la tine:

Un capac de PAL la dimensiunile acelea va fi foarte greu de manevrat datorita greutatii.
Sfaturi generice - care sa se aplice asa indiferent de cine, cand si cum ? Doar sa ai rabdare

Sfaturi la tine:
a) baga un melc doi, de maine. Si un sanitar (care iti place). Corydoras sunt pesti de card, ar fi bine sa fie multi, dar in lipsa de spatiu, merge si un ancistrus. Melcii / ancistrus = rezistenti la conditiile de inceput de 2-3 saptamani din acvariu - si chiar daca e indecis cum e mai bine sa faci ciclarea, eu merg pe varianta s-o faci tutusi cu vietati.
b) Plante, incearca o cabomba si una de luciul apei daca gasesti. Fac bine impotriva algelor, si se dezvolta repede.
c) Daca iti plac viviparii, ia vivipari. Eu m-am ferit, de lene sa alerg sa ii schimb (se inmultesc repede).

Filtrul acela se murdareste repede (din ala parca am si eu, sau 2008 ? nu mai stiu), dar dupa vreo 2-3 luni am fost nevoit sa schimb buretele. Chiar daca il spalam bine in apa scoasa din acvariu, nu reuseam sa mai aduc filtrul la debitul de nou. E mai complicat de curatat pe la elice pe acolo, dar merge. Insa cand il scoti din apa, o sa curga din el inapoi mult (la Resun am vazut ca nu prea curge inapoi in apa mizerie).

Deci pe scurt, rabdare si tutun primele 3 luni sunt grele. Dupa aceea e mai simplu. Dupa vreo 6 incepe plictiseala, si cautat acvarii mai mari, facut planuri pt echipamente scumpe, etc.
Calatorie placuta
Poze ai man ? Sunt curios cum e lucrat capacul (adica daca se poate nu as vrea sa se vada lucrarea si sa mai fie loc sa umblu pe acolo cu mana cat de cat).
Am facut mai dedemult un plugin de "moon phase" pentru un site pe care il administrez - fiindca doream sa fie asa ceva acolo

Codul care mi s-a parut cel mai bun a fost de aici: http://www.ben-daglish.net/moon.shtml (varianta Trig2). Chiar merge

bilti, poti sa-mi arati te rog un link catre ce fel de led-uri folosesti (sau urmeaza sa-ti soseasca ?)
Poti sa detaliezi putin ce inseamna ca sunt conectate prin rezistenta ?
Ai ceva, vreo poza, sa vada ochiu ?

Eu ma ocup de electronica si microcontrollere (ca hobby) si as vrea sa-mi fac o impresie.

Thanks,
Chestia asta cu leduri suna interesant - am cateva intrebari..
a) Nu rugineste cablajul care sta in mediu umed ?
b) Te-ai gandit sa faci si un soi de moonlight (un mic microcontroller care activeaza un releu cel mult, si stinge 80% din leduri). Si daca esti pretentios, exista niste algoritmi simplu de implementat in uC care studiaza si fazele lunii si poti controla cate leduri sa fie aprinse ca sa simulezi luminozitatea lunii din ziua respectiva ?
Tin si eu un acvariu de 20L, am facut gresala sa pun prea mult substrat pentru plante (vreo 2-3cm inaltime) si mereu la suprafata apei am un soi de mazga din asta alba de care nu prea pot sa scap orice as face.
Dar acvariul merge de vreo 4 luni, probleme suportabile cu algele, am bagat CO2 (2L) si am grija sa tin sus kH-ul.
Ma descurc cu 2x8W neoane din comert si cu 2 filtre mititele Resun pe care le curat alternativ.

Important e sa ai totusi un sanitar pe jos pe acolo si ceva melcuti. Si foarte multe plante. Poze sunt aici.
I-am dat in masa pe toti, anuntul nu mai e valabil. Am mai pastrat vreo 2-3 dar abia peste vreo 2-3 luni cred ca o sa mai am niste puiuti. DACA o sa mai am..
Cel mai enervant cu astia mici rau de tot e ca se baga prin filtre si curat mult mai des filtrele in ultima vreme, decat inainte.

In rest, da, curata foarte bine sticla / plantele.. mai ales cand sunt multi si fomisti
Foarte fain dom'le, felicitari!

Cum schimbi apa la el ? E dificil ?
N-ai zis nimic de CO2 ?
Daca e proaspat depus, cand vrei sa-l apuci cu degetele o sa se crape, si atunci il dai jos cu un cutit si il arunci. Daca e mai vechiut un pic, se rupe cu totu (caci e intarit) si gata.

1) Daca il rupi in doua, s-ar putea sa ai 50 de puiuti, in loc de 100. Multi si cresc repede
2) In bidon interzis, se sufoca. Trebuie sa fie la aer cu umiditate mare, dar nu in apa.
3) http://youtube.com/watch?v=6o1fw9jtRNc
4) nu stiu daca ei cad pur si simplu, ci mananca membrana oului si ies afara... nu e buna plasa decat poate de jur imprejur.
5) cam nimeni am avut si eu 120 de dat si am dat doar 17.
Cresc lent

Au dat usor radacini noi si frunzulite, iar partea aceea putrezita nu da semne sa putrezeasca si mai rau.

Am pus cateva poze aici.

Merg mai greut din cauza ca am avut niste pui de melci [multi, 120 pomacea] si dupa vreo saptamana in care n-am avut timp sa fac bombe noi de CO2, am pus bombe proaspete.
Rezultat: kH-ul s-a dus la 0 [pp ca de acolo de fapt + imbaxirea a vreo 2 filtre], pH a ajuns la 5, oxigen foarte putin, bweak, abia l-am restabilit. Din fericire, am scapat doar cu un crustaceu mort.
pH back la 6.5-7, indicatorul de CO2 e verzui, pestii se alerga iar si sper si plantele sa mearga mai bine in urmatoarele saptamani.
Pai si daca e sa pui apa pe computer, cand umbli dupa vreun peste, cand torni apa, cand aspiri substratul etc ?
Pai success. Personal, la mobilier ma deranjeaza lipsa usii din mijloc. O sa fie mereu dezordine acolo ceea ce nu da bine cu claritatea acvariului.
Daca ai prea mult CO2 e posibil ca pH-ul sa scada pe la 6.0 (cat ai kH ?) si atunci plantele cam intra in 'shut down' chiar daca au tot ce le trebuie.
pH-ul trebuie sa fie pe la 6.5 cel putin..

Pentru niste pareri ceva mai pertinente, ar trebui sa dai niste masuratori de pH si kH.

CO2 e ok atata timp cat tii un kH pe la 4-5 - si sfatul clasic (pe care eu il aplic si merge) e sa tii in apa bucatele dintr-un os din ala folosit la pasari ca sa-si ascuta ciocul. Cuttle Bone se cheama in engleza, in romana nu stiu.

Si un alt lucru pe care eu il fac: de fiecare data cand vezi ca se schimba comportamentul pestilor, schimba apa.
Nu doar 3L pe saptamana ci chiar vreo 6L la acvariul tau. Si e ok s-o faci si la 2 zile, macar sa-ti salvezi pestii.
Foarte bine

Nu am fost la curent - dar ai putea sa cumperi un ancistrus / cory - sunt rezistenti si se spune ca accelereaza ciclarea. Nu uita sa mai pui din cand in cand hrana de pesti in apa, chiar daca miroase putin, se cicleaza mai repede.
Am promis vreo 15 pana acum. Alti doritori ?

Caut daca aveti si voi de donat in schimbul la melcuti, niste aparate radio foarte vechi m-au apucat nostalgiile de curand.

Cam asa ceva:

image
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com