[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Pana una alta, am gasit aici un document interesant despre posibilele boli ale melcilor.

http://www.applesnail.net/phpBB2/viewtopic.php?p=157193#157193
Salut!

Uite am zis sa fac un topic separat.. ca sa documentez incercarea de a-mi salva un Pomacea.

Nu a crescut atat de mult precum celalalt, este lent in miscari, carapacea este scorojita toata.. (poze mai jos). In acvariu, se misca foarte lent, si nu cred ca mai apuca mancare.

Am hotarat sa-l pun intr-un vas de 2L de apa din acvariu (acoperit - am lasat doar un colt neprins, sa circule aerul dar el sa nu poata scapa). Este un vas din acela pentru mancare (transparent) incat sa pot vedea ce face.

In vas am pus am pus:
a) CaCO3 (cam 500mg dupa parerea mea) - se va vedea o substanta alba in apa.
b) Un supliment de hrana mineral (conceput pentru broscute testoase) - Sera Raffy Mineral. Am pus 8 batonase si cum astea sunt facute sa pluteasca, le-am plimbat usor cu degetul pana le-am dus pe margini, pentru ca sa poata sa le ia melcul atunci cand se catara pe laterale.
c) Am mai pus si 3 pastile 'de fund' [de obicei coridoras le infuleca] dar am sesizat ca melcilor le plac si lor.

Dupa ce l-am mutat in vas, melcul a stat putin pe o pastila din aceea de fund, apoi a identificat suplimentele si cred ca juma de ora a ros la ele.
De atunci a ramas lipit asa la vertical, cred ca doarme/se odihneste, ceva.

Cum nu am o modalitate de incalzire a apei, am pus-o pe zona de pe capacul acvariului care se incalzeste de la neon. As putea sa-l pun si pe calorifer, dar aveam de stat la repartitor pana nimeream temperatura ok, etc.

Intentionez ca in fiecare zi sa-i schimb apa, si sa-i adaug mancare proaspata.

Saracul, cred ca era asa bolnav si timorat, ca nu mai apuca sa prinda putina mancare care o dadeam eu la pesti / etc. Asa ca o ducea din ce in ce mai rau.. Aici toata mancarea e a lui, intr-un spatiu mic si usor sa ajunga la ea. Sper sa se insanatoseasca..

O sa ii fac poze zilnic - iata cateva de azi:

Descopera noul loc:
image

Cochilia e cam paradita...
image

Zoom pe cochilie. QED
image

Cochilie roasa
image

De fapt cam jumate e mai mult alb decat portocaliu
image

Stiu doar generic vorbind ca mult din cochilie este acel carbonat de calciu. Dar nu stiu exact cum se absoarbe (nu mi-e clar daca si-l ia din apa sau din hrana, sau din ambele) si de asemenea pigmentul portocaliu nu stiu ce reprezinta (si ce i-ar trebui in hrana ca sa isi refaca partea de carapace care acum e albicioasa).
Stiti va rog ce planta este aceasta ?
Mi-a placut cum arata si am cumparat-o.. Pare ca se prinde - asa ca as vrea sa citesc mai multe despre ea daca se poate

Multumesc,

image
Eu nu am deloc experienta cu filtrele externe, dar am inteles ca si putin sa stea mediul (la mine buretele) uscat, si s-a dus toata colonia.
Asa ca de obicei spal buretele dar il las in apa in continuare pana termin de spalat si restul, si la final in pun umed, nu curat bec - caci sta in apa murdara, dar mult mai curat - inapoi.

Eu procedez asa:
a) cu o sapt inainte sa spal mai adaug o filtrare suplimentara (sa prina putine bacterii si noul filtru)
b) la fiecare spalare adaug Sera Nitrivec, asa, sa ma simt mai in siguranta.

Cu toate ca acvariul este aglomerat (si am pierdut si 2 neoni prinsi prin spate pe la filtru cand erau mici) nu s-a intamplat inca un bacteria bloom.
Eu am urmat tot sfatul lui INTROS de aici: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?p=43339#43339 (in special partea cu Sera Nitrivec)

Am Sera Nitrivec si acum, de fiecare data cand spal filtru - adaug si Sera. Ma simt mai sigur

Eu din cauza de Cabomba nu am avut algae bloom, dar apa tot miroase pana se cicleaza acvariu. Asta e. Rabdare..

Nu uita sa adaugi totusi si niste hrana de pesti - nu multa, dar ceva sa putrezeasca acolo ca sa se dezvolte bacteriile necesare mai repede .
Felicitari oricum, macar te-ai bagat sa vezi cum e.. eu n-am avut timp sa incerc, asa ca m-am multumit pt inceput cu un 54L gata facut.

Atentie insa si la costurile ulterioare. Pe mine doar testerele pt calitatea apei m-au costat mai mult decat acvariul (am dat 170RON pe acvariu, iar pe testere cam 200RON deja). Ca sa nu mai zic de pesti, plante, mancare de cate feluri m-am priceput, pompa pentru aerare suplimentara eeeetc.

Si banui ca la 100L la al tau, costurile de intretinere vor fi duble decat la mine.

Insa se spune ca e bine sa nu incepi cu unul mic (cum am incept eu) pentru ca e mai greu de controlat. Un mic dezechilibru si totul sare in aer.

Asa ca success acolo, si astept poze nu-ti fie rusine.. posibil ca daca mi-as fi facut eu unul sa fi iesit mult mai rau (primul).
Uite, de ceva vreme - manat de constrangerea de a nu da multa mancare la pesti, dar si de dorinta de a sti ca pestii mei nu rabda (si nici melcii + un crevete), am urmatoarea dilema:

Cum fac meniul la pesti ?

Mancare de care am este asa:
a) Sera mikropla (recomandata pentru puiet - hrana f.f. subtire)
b) Tetra Min Flake Food
c) Hikari Betta Bio-Gold (granule cam de 1mm in diametru)
d) Sera Brine Shrimp (uscat)
e) Tubifex (uscati)
f) Frozen larvae (de tantari - tin la congelator si tai jumatate de cubulet si se dilueaza in apa acvariului in larvele respective).
g) Micro Pellets (granule de 0.5mm recomandate pt. neoni)
h) Sinking wafers (De dimensiuni diferite) - preferate de melci si sanitari.
i) Tetra Diskus (le sfaram cat pot intre buricele degetelor, inainte sa le dau drumul in apa).

Boon.. Povestea e asa:

- Cand colisele alearga pe sus ca sa haleasca, neonii se retrag intr-un colt si aparent nu au curaj sa iasa sa .. pescuiasca/manance ceea ce se scufunda. Se uita si rabda..
- Cand dau de mancare granulele acelea mici de 0.5mm pt neoni, iar vad ca in medie mananca doar una, doua, si dupa aceea fug si nu mai sunt interesati.
- Cand dau acele 'wafers' pentru melci si sanitari, melcii ajung mai greu, sanitarii rontaie si ei un pic si pleaca. Daca dau doar o pastila, cei doi Pomacea se bat pe ea, de obicei dau 2.

E, dilema mea este ce le dau astora dimineata si seara (la pranz nu sunt acasa), incat sa manance toti bine ?
Cat timp au fost bolnave colisele (vad ca le-a trecut cu un mix de sare amara + metrozinadol sau cum se cheama), neonii erau foarte vioi si mancau.
Am impresia ca sunt stressati de agitatia coliselor..

De asemenea, ancistrusii (2, au mai crescut au vreo 4cm acum) identifica locurile unde au cazut pastilele, si devin agresivi cu ceilalti pesti sanitari care ar vrea sa guste si ei ceva.

Neonii nu mananca decat daca mancarea le trece prin fata ochilor (mi se par cam prostuti la faza asta). Am sentimentul ca nici un fel de mancare pe care le-o dau nu pluteste suficient cat sa ii intereseze. Si am unii neoni care au crescut f. putin de 3 luni de cand ii am. Flake food se depune pe unde apuca, si gata, neonii nu se mai baga, micropallets cat printre pietricele (Ferice de sanitari) dar iar nu se mai baga, samd.

Tetra diskus este prea dura pentru pesti, neonii nu se ating, iar colisele o mancanca si o scuipa de mai multe ori.. pana poate inghit vreo bucatica.

Exista vreo mancare care pur si simplu sta prin apa ceva mai multa vreme sa apuce si neonii ceva? Sau doar eu am sentimentul ca nu mananca suficient ?

Plus, e normal, la colise, sa inghita mancarea (cate o bucatica de flake food) si apoi si-o suipe ? O inghit si o scuipa de doua trei ori, cateodata o mananca, cateodata o lasa afara. Ciudat..

Voi cu ce hraniti neonii ?
Cauta o cabomba - creste repede, si impiedica formarea algelor.. citisem ca e recomandata pentru startup-uri, si creste aproape vazand cu ochii (cand e substratul fresh). A doua zi e mai lunga cu 1-2cm [eu nu am CO2].

Arata asa: http://www.h-nds.de/pflanzen/cabomba_caroliniana.jpg
Am facut rost de niste plumbi de la o vulcanizare, in scopul de a 'agata' frunzele de salata (sau alte verzituri) care le mai pun din cand in cand la acvariu.

Am spalat unul din ei, si as vrea sa ma apuc sa modelez o mica ancora (maxim 10g de plumb cred).

E grav ? Plus ca nu va sta acolo decat hai o zi pe saptamana..
Man, sper sa-ti iasa - insa la mine niciodata n-a mers cu improvizatii. Cat timp ai stat si ai alergat dupa componente ceva, mai faceai o invarteala, iti scoteai niste bani si luai ceva gata facut.

Ca asa..

Oricum arata poze pls ca si pe mine ma tenteaza ideae de construit de unu singur, pentru ca ce e in comert este nesatisfacator pentru ce as vrea. Si sunt curios cum iese prima data.
Man, e ARHIsuficient un filtru intern eu am 60x30x30 si filtru intern EHEIM cu burete, si oricat de murdara ar fi apa (sa zicem ca replantez plantele) in juma de ora deja e aproape limpede, iar pana de dimineata este bec.

Folosesc o pungulita atunci cand scot filtrul (pentru ca se aduna mizerie si pe el) si mai intai il imbrac un pungulita aceea (cam ca si cum l-as incalta cu o soseata) si il scot. F. putina mizerie curge inapoi in acvariu.

Si pt. orice eventualitate, cu o sapt . inainte sa vreau sa curat filtru, bag si un burete bolborositor, sa mai prinda si ala niste bacteriutz.

Si sunt f. multumit..
Uite, aici scrie mai multe:
http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1422&highlight=pomacea

Gasesti si linkul de la apple snail acolo..
Pe scurt, nu prea se poate usor.. decat daca ai multa experienta cu ei si incepi sa-i inveti. Eu inca nu stiu ce am, am incercat sa ma uit dupa caracteristici da nu mi-am dat seama.
Pai poti sa-ti pui Pomacea si cu ei acolo.

Daca nu, intreaba la un petshop de pesti daca au solutie de omorat melcii (a vrut sa-mi vanda odata cineva).
Nu stiu daca poti sa scapi definitiv de ei - eu nici macar n-am incercat - s-or regla ei cumva.

Am si 2 Pomacea - care daca ii nimeresti mascul si femela am inteles ca tot la fel o sa ii vezi - daca nu esti atent sa le cureti ouale.
Eu i-am nimerit ori masculi, ori femele asa ca.. tot 2 am
Sunt Physa Marmorata -> http://images.google.ro/images?q=physa+marmorata&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi

I-ai luat odata cu niste plante asa am patit si eu. Dar sunt draguti. O sa gasesti si aici pe forum, astia o iau 'razna' ca numar doar daca in acvariu conditiile sunt 'dezechilibrate'. Cei cu un acvariu echilibrat nu au o explozie de asa ceva..
Am cumparat si metronidazol. Am pisat aseara o pastila (250mg) intr-un paharel, am diluat-o cu apa din acvariu - si am turnat inapoi. Asta am facut aseara.
Azi de dimineata, pestiutii pareau inca apatici putin, asa ca am pus si o lingurita de sare amara.

Par cam balonati in continuare, dar vad ca acuma si-au revenit la comportament, au dat fuga sus sa manance

viviparu, multumesc pentru pont..
Firar.
Fix cand am gasit suflat de magneziu - dupa ce am intrebat la 3 farmacii. Si acuma back to farmacie iar.

Esti sigur ? Am sentimentul ca trebuie sa actionez repede - ieri n-au mancat si ma uitam ce se intampla, iar azi vad ca tot la fel. Trebuie sa actionez repede.
Bun, si ai mei au aceiasi problema. 'Caca' lor, in loc sa fie normal, este subtire ca o ata, aproape transparent. Si atarna dupa ei. Pofta de mancare mica (vad cand se pune mancarea - dar nu mai dau fuga pana sus).

O sa ma infiintez imediat la farmacie.
Dap, am vazut si eu.. Ancistrusii prefera pietrele drepte, mopanu, si frunzele late de plante.
Coridoras cand sunt mici si n-au forta, aparent curata pietrisul, dar cand se mai maresc mai mult scarma in el.

Oricum, chiar, de unde ideea de 'sanitari' ? Poate ca mananca micile resturi de mancare care ajung pe fund, daca le gasesc ?
Initial 'sanitar' imi suna ca are grija ca de resturile 'menajere' ale pestilor dar m-am pacalit.
Eu am mai intalnit si faptul ca femela are burta mai rotunda, si cand se odihneste pe pietris botul nu atinge pietrisul.
Masculii sunt mai drepti - pe burta.

Dar nu garantez..
Eu am gasit la farmacie pudra de CaCO3

Le-am dat un varf de lingurita la 44L (diluat in prealabil). S-a facut laptoasa apa, dar azi mi s-a parut mie dar erau mai vioi. Oricum un Pomacea imi este paradit rau (saracu m-am uitat la el azi si pare putin).

Oricum, am inteles ca si in mancarea aceea de 'weekend' (alba), partea alba este Calciu. Le dau si din aia si ii pun pe amandoi (pomacea) pe langa ea. Unu s-a invartit azi (cel mai paradit) cred ca juma de ora si a rontait. Sper sa-si revina.

Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to: