Multumesc mult de explicatii marius , daca voi trece pe sump si vei dori voi cere la momentul respectiv mai multe informatii , momentan astept cu nerabdare sa treaca saptamaniile astea ca sa pot baga apa in el .
Am inteles e bine de stiut . Multumesc. Generatorul pentru mine nu este o varianta economica doar pentru acvarii si asta de cateva ori pe an , daca ar fi pentru intreaga casa da ar fi foarte bun dar ideea este ca investitia initiala si carburantul ma ajunge mult strict pentru ce am eu nevoie .
Eu nu ma refer la UPS-urile pentru calculatoare care nu tin decat cateva zeci de minute , ci la cele pentru centrale care au o putere mare si fara baterie incorporata , pentru ele se cumpara acumulatori separat sunt acei acumulatori de 12,14 ah , sau cei auto care au 50 60 ah , acumulatori s-ar gasi mai ieftini cel putin din ce am cautat pe net iar cei auto se gasesc si la bisnitarii nostri la preturi mai mici ,cei auto stiu ca nu au viata lunga adica dupa 5-6-7 descarcari la 0 sunt buni de aruncat pe cand cei pentru UPS sunt garantati 2-3 ani si peste 100 de cicluri. Mai am de studiat pe partea asta daca nu un invertor auto ar fi solutia ce-a mai ieftina.
Marius varianta cu sumpul nu am luat-o in calcu pentru ca aveam externul cumparat deja care din cate am citit eu deja dupa 1 ora de la oprire se transforma in bomba ecologica pentru pesti , totusi e interesanta varianta asta ca loc intr-un dulap as avea pentru un sump de genul 50x40x40 undeva la 80 litri , dar daca ai detalia putin ar fi nemaipomenit de ce bacteriile din sump ar supravietui mai mult decat cele din extern , sa fie oare pentru ca acesta este deschis si au parte de oxigen intr-o cantitate mai mare , pe discusclub am citit intr-un post cum ca ar merge si varianta cu scosul returulu de la extern si lasat sa curga apa prin el astfel incat sa oxigenezi bacteriile dar nu stiu cat de bine ar face ca in cazul meu cand a fost o pana de curent de 24 ore.
Nu stiu exact ce si cum e treaba cu UPS-urile astea , adica am mai citit pe net ca uni spun ca pot tine intre 2 ore si 24 ore in functie de acumulatori , dar acum oare cu acumulatori de tractor sau cu acumulatori deaia de 12-14 ah , cineva mi-a zis ca a facut pentru o centrala cu un UPS si un releu sa tina centrala in functiune 12 ore , altcineva ca tine calculatorul de la munca cu UPS tot asa vreo 12 ore si de asta acum sunt in cautari sa vad care e varianta mai ieftina si mai convenabila , la generator ar fi o treaba dar nu asa scump am vazut unele de la 10-12 milioane dar nu mi se par economice doar pentru acvarii unde as folosi sa zic 2 filtre externe si o pompa de aer adica undeva la 100w sa zic asa excluzand incalzitoarele ca daca ar fi cazul as putea izola acvariile si sa fie pierderi de caldura cat mai mici , sau daca nu si nu ramane varianta cu invertorul auto , si asa iubita mea are o corsa diesel consuma putin si investitia e mica , pentru ca toate astea ar fi ocazionale 1-2-3 ori pe an sa zic asa si doar pentru acvarii , ca daca nu gasesc o varianta buna pana la urma cand oi avea bani o sa cumpar un generator mai bunicel si asta e, stiu ca investitia ar depasi cu mult costul pestilor dar na ce pot sa le fac stau zilnic cu ei si cand petreci asa mult timp cu ei deja ajungi sa tii la ei si parca nu te lasa inima sa nu le oferi cele mai bune conditii chiar si cu riscu de a ramane cu buzunarele goale ).Oricum vedem ce si cum , daca cineva are vreo instalatie ceva , vreo idee binenteles care poate fi pusa in aplicare e bine venit la un pahar de vorba. O seara cat mai calduroasa si fara pene de curent
Bazinul nu este lido , este un acvariu facut de cineva volumul lui este de 186 litri de asta am zis ca reprezinta 40-45% , pet total as face asa 2 zile pun apa din cub in asta mare , sar aduna circa 150 litri sa zic , dupa a treia zi cand fac schimbul de apa pun inca 80 din cub adica 230 , astfel ei au in cub undeva peste jumate de apa si ii las acolo pana termin de mutat echipamentele si la sfarsit cand am terminat cu mutatul si umplut acvariul ii mut si pe ei astfel incat dupa ce i-am mutat sa nu mai umblu prin acvariu.apa o fac usor la 28-29 o potrivesc dupa cum doresc mereu am doua termometre in acvariu unul mai sus si unul mai jos astfel incat vad daca atunci cand il umplu variaza temperatura sau nu. Iar ca vesti bune pot sa va zic ca am trecut cu bine , toti, peste mica calamitate care a fost reprezentata de prima ninsoare , ca ne-a bagat in bezna timp de 24 de ore in care nu am avut curent deloc , si binenteles cu victime 0 si ca o mica surpriza a aparut un pui mic in bazinul cu africani cred ca e de la ultima tura de cand a fost femela de elongatus gusata , caci acum iar e. Ieri cand am vazut ca se ingroasa gluma am pus mana pe lopa si am dezapezit strada si am fugeat la dedeman si am cumparat 2 generatoare pe benzina , dar care dupa ce a trecut vijelia si a venit curentul le-am facut retur la magazin ca nu duceau cat trebuie , oricum trebuie sa gasesc o solutie de a mentine macar pompa de aer si filtrele externe in functiune daca se va mai intampla vreodata. Ca idee ce ar fi mai bine , sau ce folositi voi in momentul in care pica curentul mai bine de cateva ore : ori o baterie de masina cu un invertor de 300w , sau un UPS .... sau un generator diesel/benzina sunt deschis la orice varianta care este mai economica si tine mai mult. De bagat discusii in plantat nu o voi face sau macar acolo 1-2 echinodorusi sau altceva de genu dar doar atat. O zi buna tuturor.
Salutare. Dragos varianta ta nu are cam acelasi efect daca as pune toata apa odata ? ma gandesc ca daca schimb zilnic sa zic 80 litri de apa ca sa adun 240 litri imi trebuiesc 3 schimburi adica 3 zile , in alea 3 zile apa nefiind circulata nu se impute ? sau sa pun apa si sa pun o pompa de aer sa bolborosesca si acolo , daca as face asa cum zici tu ar trebui cumva sa asez si incalzitorul ca sa tin apa la 29 grade,apa de la robinet este zic eu destul de buna, eu o combin cu cea calda (este aceiasi apa ca si cea rece doar ca este incalzita de centrala) si mereu apa care o schimb are aceiasi temperatura cu cea din acvariu , variatia maxima este de 1-2 grade in cazul cand nu nimeresc temperatura dar de cele mai multe ori are 29 grade . Eu apa la discusi o schimb zilnic in proportie de 40-50% deci sunt invatati cu apa de la robinet nu ar fi problema.Multumesc mult de sfat.
@scorpionul acvariu are 60 cm inaltime dar poate ca marginea de jos iti fura din imagine la fel si marginea de sus a capacului , pentru ca am pus si intaritoare transversala nu am putut sa o pun la buza de sus si a trebui sa o pozitionez mai jos cu 5-6 cm , per total coloana de apa/displayul are marimea de 53 cm.Per total poza nu reflecta deloc marimea acvariului adica mie unul cel putin asa mi se pare. Eu unul ma bucur si mai mult ca am putut sa il fac. O seara buna tuturor.
Bine v-am regasit dragi colegi , si pentru ca nebunia continua ma bucur ca in sfarsit pot prezenta noua jucarie . Am schimbat multe jucarii intr-un singur an dar na asta e .
Acvariul pentru moment v-a fi steril pentru pinguinii mei , dar in viitor am ceva idei in minte dar astept sa mai creasca si dupa sa vad ce si cum , desi acum cateva zile am masurat un pistruiat dar doar asa de la geam avea in jur de 10 cm cu tot cu coada deci undeva la 8cm fara , cand i-am primit pe 6 decembrie ei nu depaseau 6 cm deci suntem pe drumul cel bun zic eu.Nu de alta dar schimburile de apa le fac zilnic de papita primesc destula zic eu , undeva la 2 mese de artemia , 4 de granulate si vreo 3-4 de mixtura in functie de cum e cineva acasa sau nu , nu va imaginati ca daca le dau asa dese mesele bag in ei ca la porci , mesele sunt dese dar in cantitati mici astfel inca sa nu ramana mancare si sa nu strice apa dar nici ca ei sa fie burtile cat un ghiozdan. Dar cum prea multa vorba strica sa prezint in mare dotarile :
1. Acvariu 150x50x60 (Lxlxh) undeva la 450 volum teoretic practic maxim 390-400.
2.Standul pe masura
3.Filtru extern de 1400l/h plin cu material filtrant biologic 3 litri siporax si inca un setar cu alte inele ceramice pe care o sa le schimb in viitor desi vad ca sunt bunicele.
4.Filtru intern Aquael fan3 700l/h merge brici
5.Incalzitor Jager 300w
6. Hranitor automat eheim
Alte echipamente nu imi vin in minte , desi am un skimmer nou care sta in dulap nu cred ca il voi mai folosi caci biofilu nu mai are timp sa apara.
Acum ce pot sa zic stau si ma uit la acvariul gol inca vreo 2 saptamani minim , el nu are decat abea 1 saptamana de cand a fost lipit dar rabdare sa fie desi am interdictie de la iubita mea sa ma apropii de el 2 saptamani ) sper sa rezist , dar mai mult ca sigur va fi un cadou excelent sa il umplu de ziua mea care este la inceputul lui februarie.
Acum ca mici dileme as avea urmatoarele chestii:
Dupa ce se usuca acvariul si il curat/spal/testez cum as putea proceda mai bine :
1.Umplu acvariu cu apa din cub si completez cu apa proaspata si mut pestii direct.
2.Umplu acvariul numai cu apa proaspata si merg pe varianta lui bobi cu acvariul plin si cu pompe de aer ca sa scoata clorul si a doua zi mut filtrele si pestii.
3. Sau mut filtrul extern si pun numai apa de la robine si il las sa se cicleze clasic fara pesti si masor nitritii pana ajung la 0.
Tin sa mentionez ca filtrul biologic este ciclat cat si filtrul intern iar incarcatura bilogica nu va fi modificata, deci practic filtrele sunt pregatite sa faca fata noul bazin.
Pentru mine convenabil ar fi varianta 1 caci practic totul ar fi ca o schimbare de apa 50% apa lor 50% apa proaspata , dar acum sunt deschis la toate parerile.
Cum a zis si colegul sunt planari , si apar de regula din cate am inteles eu in bazinele fara pesti nu de alta dar daca ar fi pesti i-ar manca. Poti incerca sa pui niste pesti cateva zile si sa vezi cum dispar daca nu le dai foarte multa mancare pestii.
Crede-ma ca si eu sunt foarte nerabdator sa il umplu dar na pentru ca e un acvariu destul de mare necesita timp , daca era de cumparat de-a gata nu era problema dar asa dureaza pana vine sticla pana se lipeste usuca si na mai bine cu rabdare decat cu mopul in mana=)) iar un rio 400 coata mult mai mult si asa mai fac si eu economii. acvariul va fi numai ptr discusi . Dimensiuni 150x50x60 filtrare filtru extern de 1400 l/h plin cu siporax la nevoie si inca un ex700 ptr filtrare mecanica intern aquael fan 3 de care sunt foarte multumit la partea de filtrare stau bine daca va fi nevoie voi mai baga un intern dar vedem cum decurg treburile. planuri am eu ceva ptr un scape mai deosebit dar nu inca interrsul meu este sa se faca discusii mari si dupa aceea vedem stiu ca la prima vedere suna urat un ditamai acvariul gol dar na asta e nebunia mea.
Nu nu era tinuta de razboi caci imi faceam griji ca sa vezi ca nusj cum ca nusj ce ca , cum o sa ridicam ditamai suportul dar cand eu doar a trebuit sa deschid usa la baieti ca ei l-au si aruncat la etaj , si trebuia sa ma odihnesc dupa atata efort
Nu aruncati cu pietre dar nu deschid alt topic pana nu le fac pe toate asa ca SURPRIZA :
Ma cam strange putin dar e destul loc )
A da si ei , prima tura deja a implinit 1 luna de cand sunt la mine iar ceilalti cam 3 sapt dar suntem pe drumul cel bun crestem si ne batem pe mancare ca chiorii in fiecare zi
Salut. Poti incerca un Eheim pickup 2012 sau un Aquael fan 3 amandoua sunt foarte bune si te incadrezi in bani , primul e undeva pe la 80 Ron iar al doilea 100 Ron. Eu am un fan 3 si merge brici.
Salutare. Legat de bazinul de carantina/spital lucrurile sunt mai complicate , adica nu e chiar asa simplu cum pare , cel putin la prima vedere pentru mine nu mai e pana am vazut cat de vital este un bazin de genu pentru niste pesti mai pretentiosi. Alegerea unui astfel de bazin trebuie sa tina cont si de pestii pe care ii aveti ca de exemplu daca aveti un neon , guppy sau un pestisor mic nu-i problema , 15-20 litri ar fi okei desi e cam mic, dar daca aveti pesti de talie mare , scalari , discusi sau alte ciclide americane de dimensiuni mari bazinul trebuie sa corespunda necesarului de apa pentru respectivul/respectivii pesti nu putem baga un discus matur de 15-16 cm intru bazin de 15 litri pentru ca pe langa stresul cauzat de mutarea acestuia , stresul cauzat de boala , mai apare si stresul datorat volumui mic de apa si spatiul mic de inot al pestelui, deci prin urmare alegeti bazinele de carantina pe masura lor, eu aveam inainte un bazin de 12 litri ptr carantina , dar acum am cumparat unul de 81 litri sa fie acolo ca nu se stie niciodata , iar cand e vorba de igiena iarasi este o treaba decisiva in reusita tratamentului sau nu , mainiile curate , ustensilele folosite curate la fel , mai bine evitati sa folositi un filtru ciclat care posibi la randul lui sa fie infectat cu paraziti sau alte chestii si folositi un filtru nou ( un bolborositor nou e ieftin ) pentru ca este un bazin de carantina/tratament apa va fi schimbata des si in cantitati necesare tratamentului nu e foarte mare nevoie de un filtru ciclat , spre exemplu furanolul decicleaza deci nu este nevoie de filtru ciclat caci nu va avea sens. stiu ca e mai greu cu lipsa spatiului , bani pentru inca un bazin dar e necesar , pentru ca pana nu te arzi nu o faci .
Salut. Ma bucur ca ajuns sper sa nu ai probleme cu ea, eu am folosito 1 an fara probleme , majoritatea care zic ca nu incarca butelii mici zic asa ptr ca nu stiu sa incarce sau le e frica , asa cum ti-am zis si la telefon mai bine incarci 1,1-1,2 litri decat sa ai probleme ca iti sar supapele sau altele. Asteptam mai multe poze cu acvariu sa vedem ce si cum mai mesteresti pe acolo
Legat de testul acela de CO2 , eu din cate stiam se schimba soluatia saptamanal , eu cel putin asa o schimbam . In rest nenea ciro acvariu merge bine , plante frumoase si il asteptam pe nasu tau la un pahar de vorba