Message |
|
Eu am vazut cu ochii mei ca se poate  si am zis sus la inceput, doar ca trebuie oferite conditii de Cherry Shrimps, kH 0, TDS < 400uS, pH mic ...
Asta daca ii primeste vii. Hraniti la fel, cu hrana de shrimpi ..
|
 |
|
Maaan, ce a deraiat tot juranul brusc ... adica lasand la o parte chinul pestilor, banii pana la urma e pacat de toata energia cu care ai contribuit, ai sperat, ai studiat ...
Asta e, vin sarbatorile, uitam, mergem mai departe 
|
 |
|
Prea putine plante si prea multa mancare -> pesti stressati ...
Sfatul lui Lucian este perfect. Schimburi de apa mai dese, acum chiar 50% as zice, si cel mai important, la temperatura apei din acvariu. Tratata inainte de a o introduce. Curatat buretii filtrelor in apa extrasa din bazin pentru ca sa reziste cultura de bacterii din ele ...
Acvaristica inseamna disciplina. E ca si cum ai conduce un avion, o miscare brusca intr-o directie, si daca nu ai experienta, pierzi lucurile de sub control ... adica poti face miscari oricat de bruste tin acvariile, dar trebuie sa intelegi efectele fiecarei schimbari, si daca ai mai multe, rezultanta efectelor combinate sa fie ceea ce iti doresti. Putem sa zicem ca acum esti in perioada in care incerci diferite miscari bruste si inveti  dar trebuie sa incerci sa si intelegi de ce se intampla, cu incercare si eroare foarte greu sa structurezi lucrurile, si risti sa te lasi de acvaristica fiindca e frustrant ...
Acvariul tau are nevoie acum de o schimbare brusca totusi  ca sa fie adus pe lina de plutire. Asta inseamna un schimb de apa major ca pestii sa-si poata reveni intr-un mediu cat de cat curat. Fara blistere de mancare inghetata, doar fulgi dimineata, pana se aprind luminile (ma rog, sa fie un pic de lumina in camera sa-i vada). Schimbarea aceasta inseamna ca apa este mai curata, iar pestii vor avea mult mai usor de facut fata bolilor.
Apoi, acvariul pare un acvariu fara plante .. plantele sunt foarte importante, strang din nutrientii in surplus, si asigura o filtrare a apei si ele absorbind din chestiile care pot produce alge. Ofera si ascunzis pestilor cand sunt stressati. Deci as indesi cu plante.
Nu stiu daca ai scos din bazin acei pesti despre care ai zis ca au murit (fostii ramirezi). Daca nu, si acvariul nu are decat o luna jumate, e clar ca nu e ciclat inca, in conditiile in care tu pari axat pe lupta contra algei cand acvariul nu s-a stabilizat inca ... ceea ce nu e rau - adica e foarte bine ca vrei o elimini - dar e mai important sa intelegi ce e cu bacteriile si echilbrul acela de baza - ciclul azotului - si abia apoi ajungem la lupta contra algelor, si abia dupa aceea la aquascaping, samd
Bafta!
|
 |
|
Man, eu am stat si am asistat nepuncios zilele astea cum ne vaitam de sulfatul de aluminiu.
Am gasit insa acest site: http://www.simplydiscus.com/library/disease_medications/external/aluminum_toxicity.shtml
Unde zice:
"... you can combat the aluminum through the use of peat moss as it can absorb 80% of dissolved aluminum. This is best done in a holding tank to give the peat moss time to absorb the aluminum before using the water for water changes.
Carbon will also remove some of the aluminum, but there are variables, depending on the quality of carbon and the type of aluminum ion."
|
 |
|
Man, pacat de pesti ... asta e, se poate intampla oricui. Totusi nu doar vreo 3-4 pesti ai anuntat morti, restul poate si-or reveni ? Ai incercat si ceva care sa creasca imunitatea lor, un coating sau ceva ? Nu stiu daca ajuta, dar macar sa-si poata canaliza energia ramasa catre remediere, si sa nu se mai chinuie si cu alte chestii ..
|
 |
|
Ce ma intriga pe mine este ca pietrele acelea dungate stau peste lemn ... mi se pare fooooarte artificial  e ca si cum s-au rupt niste caramizi din tencuiala si au cazut peste lemnele din balta de langa casa.
As incerca sa izolez cumva pietrele intr-un lateral / colt si sa pun lemnul langa ele, ca si cum ar fi albia sapata a raului si un lemn a fost adus de apa in acel colt ... mi s-ar parea mai natural un pic.
Adica sa nu mi-o iei in nume de rau, imi place si am idei
Bafta cu No2-ul ..
|
 |
|
Nu mai stiu in ce film era chestia asta ca munca repetitiva este buna pentru suflet ...
O poza ceva ? Pestii arata mai bine ? Cred ca nu, dupa reactia ca ai sentimentul ca muncesti degeaba ...
|
 |
|
O poza cu bolovanii in forma actuala ai  ?
Eu zic sa nu mai masori asa des. Peste 2 saptamani mai masori odata, si apoi inca odata peste 3 si daca arata bine, poti pune un CUC.
|
 |
|
Setup-ul acela nu e al meu, am gasit un link pe net cautant despre "betta splendes farm" caci stiu ca e greu sa tii puii, mai ales dupa ce se formeaza masculii si risca sa incep sa se bata si sa-i separi. Insa atunci sunt prea mici ca sa-i poti vinde / da, deci e o problema ...
|
 |
|
Damn. Ok, deci asta s-a intamplat ...
M-a indus in eroare ca peste tot cleaner shrimpii sunt considerati reef safe si blanzi. Hm.
|
 |
|
Dragos am urmarit discutia la tine - dar cum la mine nu e nevoie de asa ceva, nici n-am stat sa aprofundez ce si cum  oricum, o bijuterie.
Al meu trage 130L/h ... (viitorul al meu, azi am platit comanda, Joi sper sa-l am, daca nu, Luni poate ?). Imi place acvariul asta mic pentru ca-mi permite sa incerc in tihna o gramada de chestii.
Am uitat sa zic, am facut rost pana la urma de 2 Sexy Anemone Shrimps ... din pacate au avut o viata foarte scurta. Am luat 1 pentru fiecare acvariu. In cel de 10L l-am pus, si-a gasit un loc pe piatra, totul ok, car instrumentele in baie, cand ma intorc sa vad ce face era alergat de cleaner shrimp, si pana sa dau eu fuga inapoi sa aduc minciocul - prea tarziu  era cu burta in sus si-i manca din abdomen. Nu si-a revenit ..
Al doilea, in acvariul asta, a disparut. Fire Shrimp-ul cred ca i-a venit de hac  mai ales ca a doua zi de dimineata FS a lasat in urma o carapace de toata frumusetea naparlind ..... cred ca a mancat o gramada fata de cat gaseste de obicei.
|
 |
|
Cred ca depinde ce culori vrei sa scoti ? Oricum, uite aici un aranjament despre cresterea puiutilor de Betta Splendens: http://bettafishstore.com/MY-BETTA-FISH-FARM.html  daca vrei sa te inhami la asa ceva.
|
 |
|
Bine ai venit Ionut
Ai ceva poze cu acvariul ? Totul pare bine pana acum ... depinde ceea ce vrei sa faci cu acvariul ? Plantat la greu, sau ceva natural si mai haotic, etc. Nu stiu cat de bine face fata CO2-ul tau la 180L ?
|
 |
|
Ok, am intors problema pe toate partile .... nu pot sa ridic pH-ul acestui sistem. Acum ca am al doilea acvariu marin (10L, alaturi) si dupa ce am calibrat pH meter-ul ... am descoperit ca de fapt:
a) pH-ul in acvariul acesta este noaptea 7.6
b) pH-ul in acvariul de 10L este noaptea 7.8
Ceea ce e foarte jos, chiar daca schimb apa saptamanal vreo 30% ... Dat fiind ca folosesc aceiasi sare la schimburi, cred ca problema cea mare este de la reactorul de sulf, care, dupa ce am rascolit iar toate topicurile straine despre asta, face sa scada pH-ul daca nitratii sunt sus (efectul de scadere al pH-ul dispare cand nitratii ajung spre 0).
Prin urmare ... am hotarat sa schimb sistemul de prindere a luminii (care acum e fixata in centrul geamului din spate) cu un suport DIY incat geamul din spate sa-mi ramana liber pentru Deltec MCE 300 HOB, pentru care am dat deja comanda.
Pana la urma am mers un an si ceva fara skimmer, sunt in masura acum sa vad schimbarile daca adaug un skimmer. O distractie scumpa totusi ... dar sa vina si mosul, nu  ? E facut pentru un acvariu de 300L sa vedem acum.
Cred ca se poate tine un acvariu doar cu softies si cu schimburi regulate in conditiile in care sunt foarte putini pesti care sa dea peste cap echilibrul pe acolo. Cand incarci mult sistemul si se merge pe extreme ... am fost nevoit sa adaug reactorul de sulf, asta duce la scaderea pH-ului ... iar nitrati mari vor fi mereu din cauza ca sistemul e suprapopulat. Prin urmare, vreau sa mai adaug skimmer-ul sa vad ce se intampla. Sper sa se curete micile alge care apar ici colo. Cyano n-am avut pana acum deloc, doar mici smocuri de alge care apar ici colo pana ajunge Urchin-ul la ele. Insa nici el nu poate ajunge peste tot si e neplacut cand ma uit de aproape sa vad algute pe piatra.
Odata cu skimmer-ul o sa pot sa studiez si efectele Soda Lime asupra pH-ului, care, cu skimmer-ul acela jucarie cu piatra de aer nu a avut mare diferenta. Sticluta de 0.5L s-a movulit in vreo 2 luni ... deci eficienta minima. Mai ramasesem cu o galeata intreaga - sper sa o pot folosi mai cu randament acum 
|
 |
|
Bafta man  sper ca ai pus deja cartusele de prefiltrare pe furtun, ca in caz de cedezi iar tentatiei cu apa de la robinet, sa fii macar protejat
|
 |
|
Koala imi permiti concluzionez ?
Daca nu: atunci nu citi mai departe,
Daca da: acum macar stim ca a murit irritans complet ...
Asta e man, mergem mai departe ce sa facem ? Semne de imbunatatire dupa schimbul de mai devreme ?
|
 |
|
Felicitari pentru achizitie Stefan  insa am asa sentimentul de Medgidia ... mergand spre mare, pe la Medgidia incepi sa simti aerul sarat ...
Eu am o pompa peristaltica de la Aquamedic (un singur rotor, nu mai multe). Iti vor trebui niste valve anti retur (in manualul alei mele scrie ca e musai sa pui, chiar vine la pachet cu 2 valve). Asta e musai, deoarece stim cum e cu furtunelele care atarna sub acvariu - si 2 - cred ca o sa impiedice si scurgerea acelor picaturi. De asemenea, daca rotorul pompelor tale e cu 2 puncte de presiune (mai rar cu 4), e un moment cand furtunul nu sta presat decat intr-un punct - atunci lichidul suit e posibil sa se intoarca un pic inapoi. Asa ca valva trebuie.
Am avut insa 1 problema cu ea, s-a spart rotorul  dar am avut noroc ca mi l-au schimbat pe loc la magazin. Pe termen lung, ar trebui sa te interesezi de niste piese de schimb, gen 1 rotor si un furtunel elastic (cam asta ar fi dezavantajul daca iti comanzi din China, ca piese de schimb mai greu, pe cand la europeni ajung mai repede).
|
 |
|
Lucian wrote:Tu schimbul de apa nu il faceai totusi cu apa de osmoza?
La asta vreau si eu raspuns
|
 |
|
De cat timp merge acvariul ?
N-am avut niciodata carasi sa stiu cat de repede se murdareste apa, doar ce-am mai citit ici colo ... e posibil sa le dai si multa mancare ? Alga aceea e posibil ca o parte sa fie bacterii care ar avea loc in filtru, dar daca filtru e prea mic si "mizerie" suficienta, cresc pe toate suprafetele (Substrat, geam, frunze, etc).
Pentru inceput as reduce lumina la 6 ore si dat ceva mai putina mancare - si spalat mai des filtrul in apa care e scoasa din acvariu. Daca lucrurile nu se stabilizeaza, atunci as cumpara un filtru mai mare (extern, merge si mana a doua) si lasat sa se cicleze fara a deconecta filtrul intern ...
|
 |
|
La mine s-a maronit un acvariu intreg de moss - gresala (ca altceva nu pot sa-mi explic cum de s-a intamplat) l-am luat foarte murdar si l-am spalat un pic in apa de la robinet. Iar in 3-4 zile jumatate era maro, iar intr-o saptamana a murit tot. A terbuit sa-l dau la o parte, am pus altul, de data asta fara sa-l mai spal, creste fara probleme ..
Daca al tau continua sa se maroneasca, atunci e o problema ...
|
 |
|