E posibil sa fie una, e posibil sa fie mai multe ... mi se pare ca vad un carasel in ultima poza ? Filtrarea este doar ce se vede, acel filtru intern ?
In felul asta, nu cred ca sunt sanse sa scapi, decat cu schimburi dese de apa si redus lumina la 6 ore ... caraseii produc foarte multa mizerie, iar o lumina de 12 ore nu face decat sa stimuleze cresterea algelor, daca acea mizerie nu este scoasa la timp din acvariu.
Si a mea are flow restrictor, din cate tin minte din manual, este ca sa optimizeze raportul intre rezidual si apa osmozata, altfel randamentul instalatiei avand mult de suferit.
Ai nevoie de el
De asemenea, tot in manual spune ca instalatia trebuie purjata fara flow restrictor instalat, daca o tii deconectata o vreme. Asa ca la 2 sapt eu deconectez restrictorul, purjez cam 15-30 de minute (adica las sa se scurga ambele ape fara sa adun osmoza) apoi infiletez restrictorul si incep sa adun apa osmozata.
xeroxclona wrote: ... inainte de setupul asta am avut acvariul full de plante fara aditie de Co2,dozam 3ml Easi Carbo Zilnic si 2ml macro si micro,alge nu am avut deloc ...
aquarium with only a few plants : 1 ml per 100 litres daily
aquarium moderately planted : 1 ml per 50 litres daily
aquarium heavily planted : 1 ml per 25 litres daily
Tu dai doza intre dublu si triplu fata de maximul recomandat de producator prin urmare folosesti Easy Carbo pe post de algicid ... si de aceea nu ai avut alge. Mi se parea mie ca prea mult dozezi comparatic cu cate plantute sunt.
Stiam despre efectul nociv al CO2 asupra crevetilor in general - si doar ce am dat o cautare pe Google: http://www.ukaps.org/forum/threads/crystal-shrimp-and-easycarbo.6431/ cum presupuneam, supradoza de Easy te duce in zonele extreme asa ca atentie - daca ai putea reduce dozele cred ca ar fi mai bine si tot n-ai avea alge.
Wow, am vazut o conferita unde un nene care poza in Thailanda descria acesti pesti care se pot plimba si pe uscat - cica, zicea el, din cauza diferentelor foarte mari intre anotimpul ploios si cel uscat, apar niste mecanisme de adaptare incat pestii sa-si gaseasca mai usor un alt loc prielnic.
Nu credeam ca ai ajuns sa vizitezi Asia - insa daca ai facut-o, felicitarile mele - toata lumea o descrie ca fiind alteceva ... sper sa ajung si eu odata pe acolo cu camera foto. Mai ai si alte poze ? Ce am inteles totusi este ca in natura pestii nu au culorile la fel de stridente pe cat ale celor din comert.
Sincer nu stiu de unde faci rost de ei, insa ca sa ii cresti ai nevoie de apa osmozata (nu se reproduc in apa normala, doar supravietuiesc) - caci le trebuie conditii asemanatoare Crystal Red Shrimp, gen kH 0. Am vazut un acvariu dedicat Crystal Red Shrimp, kH 0, si era plin si de Gammarus Pulex - daca la ei te referi.
Ce-mi place mie la setup-urile mici, am realizat in seara asta, e ca foarte usor poti opri singura pompa - apoi cu o penseta sa dai un graunte de mancare singurului crevete si apoi sa te uiti 5 minute cum roteste grauntele ala pe toate partile, il mai roade, il mai ia si bibileste, samd Urmatorul pe lista e un Sexy Anemone Shrimp, l-am vazut la magazin si e demential. Din pacate trebuiau sa-si distruga acvariul ca sa-l prinda ca e 'destept' si se ascunde. Asa ca o sa dau comanda saptamana asta, sau sa le zic sa-l aibe pe ala in vedere daca or umbla in acvariu.
Revenind, acvariul, fiind inca in stabilizare, are mici probleme ... ceva diatoame pe geam (in partea unde sufla pompa) si pe nisipul din aceiasi zona, le-am curatat. De asemenea piatra goala din dreapta se umpluse un pic de alge verzi, le-am curatat aseara cu periuta de dinti, si apoi suflat mizeria care se depune printre ele, asta inainte de schimbul de apa.
Insa de o saptamana ma concetrez pe zoas care nu prea vor sa stea deschise, cel mult se deschid la jumatate. Asa ca am inceput prin a modifica debitul filtrului (redus) gandindu-ma ca poate curentii sunt prea mari (vechea mea problema - ce inseamna totusi un curent puternic ?). Insa nici o schimbare dupa o saptamana. In seara asta, am hotarat sa umblu la lumina. Cum ? Am "imprumutat" o lampa de 11W de la acvariul plantat de alaturi. Se poate vedea in poza de mai jos - e in stanga pozei, neavand unde sa o asez am pus-o direct pe geamul de sticla
Surpriza:
Dupa 30 de minute zoas-urile mele erau deschise - unele pe care nu le mai vazusem deschise de nu stiu cand isi aratau in sfarsit ciupercutele, iar unele intinsesera gatul foarte lung. Wow. Sunt convins ca deficiente nu sunt, pH-ul e intre 7.8 si 8.0, adaug chiar in surplus Reef Elements (doar cateva picaturi) deci pe semne le-a lipsit lumina. Asa ca voi cumpara cu prima ocazie cand ajung la magazin inca o lampa de 9W marin, insa din cauza suportilor filtrului extern care se agata de geamul din spate, va trebui sa le pun de-a latul, fixate pe geamurile laterale.
Calciul nu-l masor ca nu are cine sa-l consume la cat de mult fac schimburi de apa, No3 l-am masurat si era pe la vreo 6 (probabil in scadere ca dau mancare putina de tot), iar PO4 era detectabil pe la 0.10 acum vreo 3 saptamani, probabil si el in scadere, ca iar, dau mancare foarte rar.
Si vad ca incet incet si brain coral-ul incepe sa se hidrateze noaptea isi dubleaza dimensiunile. Ceea ce in acvariul de 30L nu o facea. Ori fiind hartuit de Nemo ca nu aveam unde sa-l pun decat aproape de cuibul lor, ori de curenti putini, asa ca pentru mine e binevenit acest acvariu, ma ajuta sa inteleg unde nu procedam corect in acvariul celalalt. Odata la cateva zile am inceput sa dau o doza foarte mica de JBL Plankton Pur.
Controller-ul (referitor la LED-uri) se comporta foarte asemanator cu lampa mea deci super tare au lucrat baietii. Cred ca totusi trebuie un soi de Timer Easy Setup - la mine intensitatile (daca sunt lenes) se pot regla doar cu 3 spinnere, eranul acela cu intensitatile din 15 in 15 minute ma panicheaza daca soarele (cand rasare) ridica lumina logaritmic, eu cum calculez ??
Insa super tare partea cu moonlight (la fel e si la mine) si felicitari pentru munca depusa - e tot ce ai nevoie. Pana la urma m-ar tenta si pe mine ceva custom made, ca sa nu mai am o gramada de chestii specifice - controller-ul asta are super potential, daca ar fi vandut la un pret care bate ceea ce fac strainii (+transport).
Despre coralina, mereu ma socheaza cat de usor creste la tine ... la mine ma rog de ea, apare peste tot, dar nu si unde o vreau.
In nici un caz cory decat daca melcul e mort deja, dar cand moare, se retrage in carapace oricum iar cory nu ajunge acolo.
Parerea mea despre aspecte - in ordinea importantei:
a) kH/GH prea mic pentru ei ( nu gasesc o sursa care sa confirme asta, dar mi se pare un kH mic pentru melci)
b) temperatura (nu stiu la ce tempertura tii acvariul)
c) un spike de nitrati ?
d) poate cei 3 erau doar batrani ...
Cred ca daca producatorul ar pune la set si o solutie etalon care sa valideze rezultatul dat de tester (sau sa iti dai seama daca faci ceva gresit cel putin) ar fi un mesaj puternic, altfel, e doar asa, mai bine decat deloc
Salifert kH / Alk si H2 Ocean Nitrate sunt singurele pe care le stiu. Daca stiti si altele, as fi tare curios care ..
Exact ) o sinteza excelenta la tot postul. O bucsa Am zis sa documentez ca na - ca sa fie pe viu!
Ma gandesc doar ca axul ceramic o fi fost conceput sa fie sustinut totusi de niste cauciucuri mai flexibile decat bucsa mea; inainte sa-mi pice fisa cu tubul de aer (caci de la ala a fost usor sa caut alt tub mai rigid la manerul plasei de prins pesti) m-am uitat la 1-2 filtre interne (mici) ce zac prin lada. La ele, axul elicei de fapt era metalic si nu ceramic, si nici macar nu era prins in 2 puncte, era "sudat" intr-unul, la baza. Deci merge sa ai filtru de turatie (chit ca un pic mai mica elicea) si cu axul rigid. Prin urmare, faptul ca unul din capetele axului ceramic este acum mai rigid nu va duce la probleme de uzura pe termen lung.
Insa tot uitandu-ma la componenta veche (partea de cauciuc rotunjita din varful axului)
Mi-a trecut prin cap ca de fapt rolul ei este sa tina axul centrat (si sa absoarba din vibratii) si ca as putea o improvizatie. Am taiat o bucata de 4mm dintr-un tub de aer (din acela standard) si la randul lui taiat o fasie incat aducand aproape marginile noi, sa incapa in spatiul ramas liber. Din pacate, era prea subtire peretele de plastic al tubului, si ramanea suficient de mult joc la ax.
Asa ca ...... m-am reorientat catre plasticul (ceva mai gros) al unui tub pe care l-am vazut pe minciocul de servici - aoi in dreapta se vede diferenta intre tubul de aer (pe care nu l-am putut folosi, si fasia decupata din tubul verde mai gros:
Rezultatul este ca merge perfect, zero vibratii si nici nu se incinge. E mai zgomotoasa priza mecanica de la un acvariu decat reactorul
Am zis sa postez, poate ajuta pe cineva daca ar avea nevoie ...
Intre timp, avand acum si al doilea acvariu marin, am descoperit ca e o diferenta totusi intre pH-ul celor doua acvarii, care nu se justifica doar prin prezenta CO2-ului din camera. Cel mic de 10L are pH 8.1 fara sa-i fac nimic, iar astalalt are 7.8 ziua, cu tendinte de 7.6 noaptea ...
Am fost super convins ca e CO2-ul din cauza ca am dat apa afara si am agitat-o, si pH-ul sarise la 8.3 ... Dar cele doua acvarii sunt unul langa celalalt, asa ca nu e doar CO2-ul care sa justifice un pH asa mic, si de asemenea, CO2 scrubberul nu a dat rezultatele scontate, sticulta aceea s-a movulit foarte greu asa ca pana nu voi lua un skimmer HOB (daca voi lua) nu o sa mai adaug CO2 scrubber.
Asa ca mi-a ramas pe lista reactorul de sulf... asta scade pH-ul si destul de mult. Lumea recomanda sa pui niste hidrocarbonati in sistem care sa refaca pH-ul si calciul, iar reactorul vine cu ambele cand il cumperi. Insa, de data asta, am pus mai putin sulf, si mai mult hidrocarbonat:
Inainte stanga, acum dreapta, de la 1 sulf / 1.5 parti hidrocarbs am pus 1 sulf / 2 parti hidrocarbs. Sa vedem daca in timp isi pune diferenta.
Deocamdata nu s-a schimbat nimic in acvariu decat ca au murit algele macro dupa ce am scos reactorul de sulf si au aparut niste alge maro pe piatra. Ma intreb daca nu cumva algele maro sunt un semn ca s-a dus instalatia de osmoza, cu toate ca TDS-ul indica precum la inceput ...
Am zis sa fac un topic separat, pentru a arata ce scarbosenie poate sa fie in interiorul unui reactor de sulf. Sau cel putin la mine
Reactorul a functionat aproape 9 luni (fara cateva zile) nedesfacut. In timp bilutele de sulf isi pierdusera culoarea, iar pe la jumatatea lui se formase o cultura de bacterii rosiatice. Am zis, ok, isi face treaba. Doar reusea sa tina No3-ul intr-un acvariu marin de 30L cu 3 pesti cam la valoarea 3, deci super erou.
Totusi, cam la 7 luni asa, am sesizat ca a inceput sa curga print-un colt. Nu mult (suficient insa cat sa ma sperie cand calcand pe langa acvariu am simtit ca mi se uda sosetele) .... insa asezat intr-un suport pe care il mai goleam din cand in cand, ma rog - totul cat de cat ok, nu deranja.
La un moment dat m-am hotarat sa-l opresc ca sa ma apuc sa-l curat, m-am luat cu alte chestii, am uitat, dupa cateva zile am descoperit ca-l lasasem oprit, i-am dat drumul dupa o mica "purjare" - si surpriza, de data asta n-a mai curs. Lasat totusi in castron ca masura de siguranta, acum cateva zile am vazut ca a inceput sa picure iar, asa ca de data asta i-a venit hacul
Mai jos sunt poze cu ce am gasit in interiorul lui - si cu toate ca se vedea de afara (e transparent) doar odata desfacut iese la iveala gelatina de bacterii crescute in el. De miros nu au mirosit asa rau pe cat par - noroc cu controller-ul, altfel cred ca muream langa el. Am deschis insa prevazator geamurile sa se aeriseasca, si cred ca un pic a mirosit cand am golit suportii din interior de sulf si hidrocarbonati.
Sper ca pozele si filmuletul de la final sa evidentieze
Inainte de desfacere - se observa coltul pe unde curgea cat si cele 2 mari grupuri de bacterii, unele rosiatice / maro, altele albe. Furtunul lui de out era la fel de rosiatic (se vede din poze) insa am putut sa-l curat (e de 6mm) presand incat peretii interiori sa se atinga.
Capacul era alb in compartimentul elicei:
Iti pune la incercare foarte mult frica de germeni golirea lui: apa era aproape vascoasa, asa multe bacterii se adunasera:
Apoi am scos sertarele:
Ce ramasese (partea alba de bacterii) dupa scoaterea sertarelor:
Maaaan, incredibil de scarbos - cred ca e totusi o satisfactie sa omori o chestie din asta.
Mie nu mi-e clar cum de ai dat de partea de 25cm, adica am inteles ca prima data ai scos coralii (i-ai pus ... unde ?) si apoi ai turnat otet ca sa poti sa scoti prima bucata, groasa. Insa inainte sa pui piatra inapoi in acvariu, ai zis sa studiezi mai mult si ai spart o bucatica si ai descoperit si partea de 25cm ? Sper ca a iesit cu totul
PS: chestiile alea naiba incolacite ce puii mei sunt ?
Cu toate ca nu cred in educatia prin violenta totusi suntem aici sa dam si sfaturi bune ...
@sinkoraul - uite aici un articol despre ciclarea acvariului: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12935.page - citeste te rog, si va raspunde intrebarilor de genul ce mor pestii dupa 2 saptamani ?