salut tuturor! am si eu cateva chestiuni de lamurit. Am achizitionat un acvariu nou..de fapt l-am comandat...si cred ca am facut o oarecare greseala..la modul in care am gandit dimensiunile...astfel, acvariul are 110cm lungime 50 cm latime si 65 inatime!!!! Acvariul va fi folosit mai mult pentru plante..ma intereseaza sa fac un acvariu FOARTE bine plantat..pestii..sunt mai putini importanti pentru mine. cel putin deocamdata!!!Prin urmare tot citind pe site-uri diverse am aflat ca inaltimea coloanei de apa este destul de mare pt obiectivul meu! asta nu inseamna ca am vizat de la inceput sa fac aquascaping dar in orice caz la ora asta nu mai pot sa fac nimic in privinta asta...comanda am dat-o deja ...Or, acum am 65 de cm coloana de apa deci este destul de mult..zic eu!!! In momentul de fata ma intereseaza 2 chestiuni 1. Ce lumina sa folosesc? pentru a avea plante (covoras) plus plante obisnuite..multe plante....la coloana asta de apa am nevoie de ceva in plus la iluminare?? (Mentionez ca nu stiu absolut nimic despre iluminare..poate doar niste chestiuni de ordin general. As dori daca cineva poate si are rabdarea necesara sa imi tina si mie o lectie de fizica despre "lumina" si "culoare" -nu de alta dar eu chiar am uitat toate astea...de fapt nici nu stiu daca le-am invatat cu adevarat vreodata. dar asa..o lectie foarte detaliata...sau sa imi dea un link catre manualul de fizica

unde sa gasesc toate astea..in limba romana

Astfel, as vrea sa stiu urmatoarele: Neoanele, in general ce fel de lumina imprastie? calda rece? (eu stiu doar ca rece)cum e mai bine pentru plante? lumina rece sau calda? dar pentru pesti? cum e cu intensitatea luminii, culorile etc.. In ce fel influenteaza o intensitate mai mare sau mai mica crestera plantelor, si intre ce valori trebuie sa ma situez eu cu toate acestea ca sa ma asigur de o dezvoltare armonioasa a plantelor? stiu ca mai trebuie si aport de co2 si un filtru dar si un fertilizant insa am sa ma ocup de astea mai tarziu...deocamdata plec de la premiza ca acesti paramterii sunt perfect reglati/indepliniti insa stau prost la capitolul iluminare...iluminare optima! DECI: la 65 colana de apa...(volum brut 360litrii - L=110 l=50 h=65) si in conditiile in care doresc acvariu cu foarte multe plante ce neoane tre sa imi iau eu? ce marca, cati wati si de unde??? (sunt din buc)!!! si cate?
si acum chestiunea nr. 2: nu am mai avut bani si de capac..m-ar fi costat inca 150 de euro....si nu am avut atatia bani..pe mine ma intereseaza aspectul functional al capacului..asa ca as prefera unul din lambriuri de pvc insa nu stiu sa il fac...Oare este cineva de pe forum disponibil sa ma ajute sa confectionez unul? A fost un link pe undeva cu un astfel de subiect insa tre sa precizez ca nu prea am inteles nimic..si cum la capitolul "simt practic" stau ft prost as prefera mai repede sa ma ajute cineva priceput sa construim unul impreuna....
3. si ultima...as vrea sa stiu mai multe despre apa...cunosc destule despre ph - anume stiu ca la ph 5-7 este o apa mai acida 7-8 este o apa mai bazica si stiu ca unii pestii prefera un anume ph altii altul, unii chiar isi pot schimba sexul in functie de asta-viviparii) etc...insa despre duritate sau altele nu prea stiu mai nimic... as vrea sa stiu tot ceea ce tine de apa...duritatea (intre ce limite sa fie- stiu ca ciclidele prefera o apa moale iar alti pesti o apa mai dura etc- apa din bucuresti cum e ? mai dura sau mai moale? dar si celelalte caracteristici ale apei...ce limite trebuie sa am ca sa nu periclitez viata plantelor dar mai ales a pestilor...iarasi foarte important: cum se numesc testerele pentru asa ceva si daca se gasesc la noi in comert si unde...Multumesc!