[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: elven
Forum Index » Profile for elven » Messages posted by elven
salut ! peppermintul mananca aiptasii ? adica exemplarul vandut de tine ?
da koala ai perfecta dreptate deaia il voi desfiinta
Oricum din ce am citit din articolul dat de cel de pe reefcentral am constatat ca e anormal (intr-un acvariu marin nu si in natura, acolo se formeaza prin stratificarea in ani de zile a nisipului peste materie organica moarta) sa se formeze namol in DSB.
Acum am elucidat misterul DSB-ului. Eu am adus nisipul viu din acvariul unui baiat care a desfiintat si desi a fost indepartata mizeria din el tot a ramas detritusul. Am adus nisipul viu si l-am pus peste cel existent al meu din refugiu si l-am lasat 2 saptamani. Toata materia moarta din nisipul lui viu a intrat in putrefactie si a facut depozite de toxine. Eu cand am rascolit am eliberat partial depozitele alea nasoale.

Solutia mea: scot apa din refugiu, scot tot nisipul..... il spal foaaaarte bine si reintroduc doar 2-3 cm nisip in refugiu si peste piatra vie si macro alga si gata.....nu mai fac nici un DSB ca e prea periculos.

Mai jos explica foarte bine fenomenul....

"The aquarium had a bed of 1-2 inches of fine oolitic aragonite sand and contained wild Florida live rock (not aquacultured) placed in the tank when it was started. As I dug through the sand, I found no black areas, and detected no unpleasant odors. None of the rock had any apparent grey or black discoloration. All rocks were a uniform tan color on areas not exposed to light. The sand was put into a bucket and remained in the garage for two weeks. When I then dumped the sand out behind the garage, it was grey and it stank to high heaven. Clearly the processes leading to hydrogen sulfide formation were not taking place in the sand bed in the tank, but that same sand quickly became anoxic when removed from the aquarium.

As an experiment, I also took some samples from one of my refugia. This refugium had about six inches of fine oolitic aragonite sand on its bottom, and has live rock and macroalgae above that. It has been in place for several years. I took samples by pressing glass test tubes into the sand, removing cores of sand that were 1-4 inches long. None showed any signs of discoloration or odor. I then set one of these cores aside. To a second core sample I added some flake food on the top of the core while still in the tube, then added another core on top of it in the same test tube. This tube was also set aside.

After two weeks I examined them. I expected more discoloration in the tube containing the flake food, as it provides a lot of organic material to decompose, but that really didn't seem to be the case, at least over the two weeks involved. There was discoloration around some of the flakes, but mostly the flakes seem unchanged with just a few of them being discolored and with other scattered black spots throughout the sample (Figure 5). Even the unaltered core smelled bad and had black discoloration in distinct areas (Figure 6). Apparently, plenty of organic material is already in these sands to drive anoxia IF they are removed from the system so that oxygen cannot get to them."
viulian wrote:Parerea mea ? Daca nu s-a intamplat nimic pana acum, ai scapat.

Am un reactor cu nitrati (si sonda + calculatorul mV) debit la picatura, si am experimentat de 2 ori H2S ajuns in display cat timp invatam aparatul si dozarea hranirii speciale.
Si e foarte NASPA sa asisti la asa ceva. Toti melcii se ridica la suprafata, ies din substrat, fire shrimp-ul statea cocotat pe o piatra (el care sta mereu ascuns) ca sa nu mai zic pestii ca aratau intr-un hal fara de hal. Am facut schimburi mari de apa si si-au revenit ca prin minune.

Cand va mai trebui sa umbli la DSB trebuie sa deconectezi pompa care circula apa (adica sa nu ajunga apa in acvariu) si pur si simplu sa speli DSB-ul in 2-3 galeti de apa de acvariu preparata.
Ar fi suficient cred eu (dar depinde si cat DSB ai) sa elimini acel gaz din sistem. Stiu ca viermii de substrat sunt utili in a disloca gazele care se formeaza (H2S, N). Se mai recomanda si melcii cum zice si posterul de pe RC, dar trebuie multi. Omul e speriat pe buna masura, probabil ca a patit-o. Eu am scapat si se pare ca si tu

H2S e periculos si la oameni, exista detectoare specializate, la purtator - caci daca apare intens mirosul - nu-l simti - atat de puternic este.

Deci nu te stressa. Exista niste discutii pe aici (nu le mai caut acum) dar o sa le gasesc despre principiile de functionare DSB / reactor cu nistrati, zone anaerobe, "heterotrophic bacteria", etc pentru a vedea.

sunt uimit de cat de mult te-ai documentat. ai perfecta dreptate.
eu am scapat ca prin urechile acului....1) pt ca refugiul a fost foarte mic (aprox 15L) iar display-ul 200 .... 2) pt ca nu am rascolit mult 3) pt s-a intamplat exact atunci sa fac aditia de Fier ! si fierul ajuta sa scapi de belea.

Mirosul s-a dus si din refugiu.
Nu cred ca e chiar asa nociv pt oameni cel putin nu in cantitatile astea...pt ca de exemplu vara stai peste 1 ora cu namolul pe tine si puteeeeeeeeee rau.....
M-am consultat si pe reefcentral cu americanii si mi-au dat un raspuns nu tocmai asteptat

"Bad news. 20%-30% water change, move all live specimens to your quarantine tank even with new salt water, that urgent. (mix til clear, use a strong pump or hand stir) and let that tank recover. You've got a toxic hydrogen sulfide going. Never disturb a sandbed. Also get some Nassarius snails (2 per 50 gallon) and put them in to let them work both sandbeds as soon as you get past this. If you've got too many specimens to qt, just transfer the most delicate and do another water change day after this. And keep testing. Here is an article that will help you, particularly the last paragraphs. http://reefkeeping.com/issues/2005-12/rhf/index.php"

Sk8r
RC Mod

Blog Entries: 53

Am 2 optiuni:

1) DESFIINTEZ DSB-ul: Opresc pompa recirculare, pompe valuri tot. Scot toata apa din refugiu si apoi absolut tot nisipul din dsb ..... il desfiintez total. Apoi umplu cu apa sarata proaspata refugiul si ii dau drumul....ce ziceti ? astfel nu voi raspandi toxinele. Refugiul e destul de izolat ca si compartiment in sump si are alimentare separata.

2) PASTREZ DSB-ul: Dar in loc sa il alimentez cu 700-800L/ora cu cat il alimentez acum, fac o chestie care sa imi trimita debit la picatura ca am inteles ca doar asa poti sa faci un dsb sa functioneze in parametrii normali...

Ce ma sfatuiti fratilor ? sunt in cumpana. Am avut noroc ca dupa distractia de aseara si prostia de a umbla sa scot nisip din dsb si sa-l pun in display nu am avut decese...de altfel nici nu prea am eu pesti sa-mi fac griji )

Poza cu DSB-ul acum.
image

Uploaded with ImageShack.us
sumpul "a intrat la apa" ))
kirucd wrote:Arata bine
Ce grosime are stratul de nisip si ce granulatie?

te referi in display ? sau in refugiu ?

ma rog peste tot e 1-2mm granulatie.
are 15 in refugiu si 2-3 in display
dupa 12 ore duminica umplut si golit galeti....tras de fire...si de tevi....in sfarsit am reusit sa fac mutarea si sa finalizez proiectul. Sper ca va place. uitati niste poze pe fuga

image image image image image
multumesc mult pt promptitudinea cu care mi-ati raspuns. chiar apreciez sunteti niste oameni deosebiti. imi place forumul asta din ce in ce mai mult.

am avut o zi plina de peripetii 12 ore a durat procesul de mutare. am facut si victime, am scapat un bolovan si am facut praf tot sps-ul montipora digitata green
in rest toate bune si frumoase.

nu sunt multumit de pompa hydor koralia 4000l/ora evolution. vibreaza in draci si ma doare capul de la ea !
e bezna in acvariu momentan pt ca functioneaza doar lumina hagen 2x39W HO
zilele astea pun lampa led pe picioare...pana atunci ........

nu mi-a iesit cine stie ce aquascape-ul dar.. asta e oi vedea eu ce-i fac.....
o sa vin cu poze....
asa repede ? la doar 2 sapt de la introducerea unui nisip viu ca si DSB ?
superb
nu era nici o bula nici o punga de gaz.
Am facut azi trecerea in noul proiect si ceva ciudat s-a intamplat. Cand am dat sa pun nisip din DSB in display ca nu imi ajungea nisipul din acvariul mai mic de dinainte am constatat ca e un pic cenusiu si miroase a namol....a sulf .....
Miroase exact ca la marea neagra cand dai de namol.
este rau ? cum se explica fenomenul ?
e si uite asa am invatat un lucru nou si in acelasi timp am deslusit misterul apei tulbure cu aceeasi sare.
mi se intampla cu red sea dintr-o galeata sa imi iasa apa cristal limpede si aceeasi firma din alta galeata sa imi iasa tulbure.....
suna ciudat....
totusi daca era asa nu ar fi anuntat pe prospect ? shake the content from the package in order to mix the elements ?
Gabriel wrote:Andy,
Vin-o sa-ti dau doua menghine mici cu care sa prinzi pieptanul pe sticla cand il lipesti.
Iti garantez eu ca nu se dezlipeste daca folosesti silicon.
La mine e lipit cu silicon cant pe cant si dupa ce s-a uscat am tras de el si nici nu s-a miscat.

la mine va fi asa....am un pieptene mare de 32 cm din plastic.
l-am taiat in 3 bucati 16cmx8cmx8cm si am facut un cadran.
cadranul vreau sa il lipesc pe o bucata de sticla....sub gaurile de evacuare.
am menghine ...mersi mult
mi-e frica sa nu cumva sa mi se dezlipeasca. overflow-ul este plastic exact precum komatexul....nu e lucios in orice caz
sper sa fie bine....eu am incercat in trecut sa lipesc komatex ....bucata peste bucata si s-a dezlipit foarte usor....
spune`mi te rog frumos cu ce ai lipit pieptenele de overflow din plastic de geam ...ca si eu vreau sa fac ceva similar dar imi este frica de faptul ca nu se va lipi siliconul sticla impreuna cu plasticul
cu tot respectul, salimetrul AM e o mizerie !!
am testat apa cu 2 salimetre lafel AM si aratau ca am salinitate 1023 respectiv 1021 cu celalalt
si apoi am testat cu 2 refractometre calibrate corect de diferite marci si am constatat cu stupoare ca am nici mai mult nici mai putin de 1030 !!!!!
eu personal le-as interzice de pe piata...nici macar temperatura nu o indica corect...imi indica 26 grade in conditiile in care senzorul digital din apa si termometrul sera lipit pe geam aratau 27.5 !
gabi....zi-mi si mie te rog ca tot discutam aici despre bicarbonat....
care e diferenta intre bicarbonatul de sodiu de firma si cel cu puritate mare de la farmacie ? ai incercat/sesizat vreo diferenta ?
eu am folosit la inceput bicarb de sodiu de la farmacie 5lei punga si apoi KH buffer de la AM si nu vad nici o diferenta momentan.... ambele par sa tina KH stabil....
update:
image image image
Felicitari kiru !!!!!! treci la crosetat ciorapei acum.....in fatza acvariului marin !

Forum Index » Profile for elven » Messages posted by elven
Go to: