[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: viulian
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Message
Eu am un Eheim intern.
Nu-l aud (Asta daca scoti aerisirea care bolboroseste putin de tot) - si cum e si primul meu filtru intern (la primul acvariu) nici nu mi-a trecut prin cap ca pot sa fie si filtre galagioase.
Intrebare - sondele de PH trebuie din cand in cand inlocuite ?

Am gasit un articol mai vech, pe web (la thekribb) - in care se mentiona ca dupa cativa ani de folosinta, sonda de PH trebuie inlocuita pentru ca incepe sa raporteze aiurea (si instalatia baga CO2 continuu, sau nu mai baga delog, etc).

E din cauza ca atunci, mai dedemult, sondele erau cu baterie, si ceda bateria ? Nu stiu ce sa zic.

Voi ati patit asa ceva ?
E putin cu dus intors asta, e drept ca algele cresc mai greu, dar nu inseamna ca nu cresc daca au nutrienti la indemana.
Cat timp tineam de dimineata pana noaptea (sau doar cu o ora la pranz) cresteau repede algele.

Acum am lungit pauza, si cresc mai greu, dar tot cresc. [Trebuie sa caut o modalitate sa scap de ele].
Bine ai revenit, chiar daca eu n-am fost pe aici cand ai plecat :-)

Despre post, am experienta cu un thread lung (are vreo 8 pagini) dar lumea si-a pierdut interesul in el.

Cred ca ai avea mai mult success daca ai face thread pentru fiecare problema in parte de care te lovesti. Unii poate au experienta la neoane, si nu or sa citeasca posturi intregi legate de background de exemplu - sa identifice unde intrebi tu ceva de un neon, si sa raspunda fix la ala.

Divide et impera
Stiu stiu.. controller-ul acela, daca am datasheet-ul sondei [deci si sonda] - cred ca pot sa-l fac sa intre si intr-un attiny2313 (costa 20 ron cred) si cum nebunia asta de controller are si UART pe ea, ma uit si de pe net la nivelul de PH din acvariu.

Mai ca imi vine sa fac un acvariu controlabil remote, si sa cer oamenilor bani ca sa poata da mancare la pesti, pe web la mine in acvariu.
Pana la urma decat sa imi bat capul si nervii cu ebay si ore intregi pierdute in cautari, etc, mai bine le muncesc si scot suta de euro diferenta. Pana la urma nu e un capat de tara

Dar ca na, e frustrant, cand ma gandesc ca totusi - ca automatist - stiu ca toate prostiile astea sunt banale [o electrovalva, come on, a fost inventata de 100 de ani ca si becul cred, ar trebui sa coste la fel de mult]. Dar pentru ca e nevoie rar sa cumperi, atunci pare asa un soi de monopol al producatorilor care ridica din umeri: 'stim ca vreti, dati atat si le veti avea'.

Ce sa mai zic.
Mea culpa recunosc, e un sentiment de frustrare ca e totusi 2100RON toata povestea cu CO2-ul, si un 1600RON as fi putut sa dau sa iau, dar pt ceilalti tre sa mai astept.

Si incep sa ma gandesc daca se merita - dar probabil daca aveam banii luam fara sa ma mai gandesc.
Pai nu e ideea mea am 'imprumutat-o' din carte.

Justificarea lor este urmatoarea: Daca planta [partial] emersa are acum acces si la CO2 din aer (si nu e limitata doar la putinul CO2 din apa) are una din cele trei libertati [CO2, lumina, nutrienti] eliberata de constrangerea plantelor submerse chinuite cu CO2 putin. Si daca are si lumina mai multa (caci e f. aproape de neon) isi va putea accelera fotosinteza si consuma si mai multi nutrienti din apa (care sunt din plin - caci de aceea sunt si alge).

Autorul dadea exemple de oameni care enervati de plante ca au crescut in afara; ei au taiat frunzele emerse dar apoi s-au napadit de alge. Tipul le recomanda acum sa scada nivelul apei [daca se poate] incat totusi sa aiba ceva frunze afara, si altadata cand taie frunze, sa lase totusi si afara cateva. Sau sa foloseasca plante 'plutitoare'.

Cumva face sens ce zice (iar cum eu n-am toate substantele chimice sa testez diversi parametri, etc, cum testau ei acolo in carte si ofereau tabele comparative), ce sa zic.. suna bine

E ceva gresit in argumentatia cu plantele [partial] emerse ?
http://www.howstuffworks.com/question29.htm
Am si eu o intrebare despre plante partial emerse.. si daca as putea sa cresc ceva (si ce anume - si care sa-l gasesc prin Bucuresti pe la cineva) incat sa pastrez totusi capacul peste acvariu (chiar daca mai scad cativa cm din coloana de apa).

Contextul este ca in perioada asta citesc "Ecology of Planted Aquarium" care ma convinge usor ca impotriva algelor [in mod generic] nu poti lupta nici cu intunericul (decat daca strici si plante), nici cu imputinatul mancarii (pentru ca oricat de putina mancare de ai da la peste, tot e suficient (dupa descompunere) sa asigure nutrienti pentru alge) samd..

Concluzia care o pot trage deocamdata este ca ori:
a) gasesti echilibrul perfect de plante care consuma putin CO2 dar multi nutrienti (si trebuie sa tii si multe)
b) ori injectezi CO2 ca alea care sunt sa consume si mai mult (dar CO2 nu am inca)
c) ori folosesti plante emerse / partial emerse, care avand CO2 din aer, consuma nutrientii din apa cu nesat fara fi sufocate (si in felul asta sa consume putini nutrienti) comparativ cu cele complet submerse.

Bon, as vrea sa incerc si alternativa asta.. ce plante care ies la suprafata - si cresc si deasupra apei - as putea gasi / cumpara in Bucuresti (sau de la un coleg forumist)?

Multumesc,
Uite ca sa insumez eu: cam cand te apuci de acvaristica, scopul este sa creezi un colt de paradis.. Toti se straduie ca in acvariul lor sa fie impecabil, totul sa arate a verde crud, etc.

Povestea nespusa in toate pozele cu acvarii bestiale este ca un acvariu normal (unde nu s-au bagat mii de euro, si mii de euro de intretinere) e cam murdar, cam are alge, cam la juma de an tre sa mai umbli pe la substrat etc.

E, aditia de CO2 (am facut un calcul sumar si m-ar duce cam la 2100RON investitia) face ca plantele sa creasca mult mai natural, si algele sa fie mai putine. Si multi din cei care au CO2 stiu cat de greu e sa te lupti cu algele cand nu ai, si aleg si ei calea mai usoara: 'fa X, dar mentine CO2 constant'. Merge.

Deci exista o modalitate scumpa de a avea un colt de paradis, inca cam ca in orice domeniu, 'the sky is the limit'. Poti avea orice fixatii vrei (pesti, plante, etc), cu bani suficienti aduci la tine acasa un colt din coralii din Australia sa zicem (sau nu stiu daca poti dar ai prins ideea) si arata impecabil. Si apoi ? Ce mai faci ?
Te apuci de alt sport, faci un copil care iti rapeste timpul etc..

Deci important este sa gasesti un echilibru pentru tine. Algele sa nu se inmulteasca in disperare, pestii sa fie sanatosi si sa nu moara, plantele sa nu aiba frunze moarte. Asta poti face si fara CO2.

Daca ai banii respectivi, poti lua CO2. Daca vine vara si mai ai cam tot atatia bani, mai iei un chiller ca n-are nimeni. Daca te saturi de acvariu de 40L, dai cat ai dat pe alea doua la un loc, si iei unu de 300. Dar nu vei avea suficienta lumina. Dai alti bani pe super neoane, super capace, etc..

Si o sa vezi. Plantele sunt o functie de trei parametri. <lumina, nutrienti, co2). Cand vei avea suficient co2, o sa-ti dai seama ca n-ai suficienta lumina, care a devenit brusc ceea ce limiteaza cresterea. O sa vrei acvariu care te lasa cu neoane mai multe, sau bricolezi la al tau.

Si e frumos ce sa zic.. dar important e sa gasesti si echilibrul unde oamenii sunt placut surprinsi ce frumos e in acvariu si e munca ta, fara 100 de 'perfuzii' care sa tina un echilibru, insa daca nu merge curentul 3 ore totul s-a dus naibii. Ala nu e echilibru, ala e tinut mortul in viata dupa parerea mea

Eu as vrea sa incerc CO2, dar 2100RON nu dau. Pai cu 2100RON imi replantez acvariu in fiecare luna, 5 ani de-acum incolo si am de bibilit la el de naiba il ia. Poate mai putin as da, sa vad.
Am gasit.. arata suspectel asa facut cu microcontroller atmel si ecran lcd de 20 de caractere or 2 randuri.

O sa vad.. am aflat de un pont cu ph controllere Dupla dar zilele astea cica as afla un pret. Sa vedem.
Deja m-am cam desumflat putin. Piata unica inseamna ca peste tot in Europa toate chestiile costa la fel. Am aruncat un ochi la americani. Muuult mai ieftin.
Persist!
Ar-elektronik ->
va ofera servicii complete in domeniul PCB pornind de la consultanta, retehnologizare, proiectare pana la obtinetea de cablaje imprimate la cea mai inalta calitate.


Circuite stiu sa-mi fac si eu :p ma gandeam sa-mi fac moonlight pentru acvariu, dar cu scartz, sa tina cont si de fazele lunii!

Hehe

Poate ai gresit link-ul man ?
Am aspirat si substratul adica am bagat mustiucul ala pana la fund, si s-a infundat. Sper ca nu sunt mari probleme, om vedea.
Uite am cautat de blyxa:

In acvariu creste putin, chiar daca in natura frunzele ii sunt destul de lungi.
Ii trebuie foarte multa lumina 'very bright' si apa moale.
Creste incet (spre mediu).
Temperatura intre 22 si 26 grade Celsius.

Si in enciclopedie zic astia ca e foarte dificila.. asa ca vezi si tu, ai rabdare
Am vazut si niste pesti (sau ce ligioane or fi) pe la petshop, lungi de 5-6cm si aplatizati rau, care stau continuu in substrat si mai ies din cand in cand.

Cu frica de rigoare si sila (nu imi plac ) oare or fi buni ?
Am si eu o problema cu bulele de aer..

Substratul (cam 1cm de sera floredepot + 1-2cm de pietris de 3-4mm) are cam 4 luni.
Stiam mai dedemult ca trebuie sa fiu atent daca ies bule de aer din substrat, si zilele trecute am vrut sa asez o 'duna' si m-am trezit cu cateva bulisoare. Booon.. Azi am purces la sifonat aleator (adica bagat gura la sifon pana la fund de tot, si bule de aer intr-o veselie).

Am tot infipt eu, dar se facuse asa de multa mizerie in acvariu incat am zis sa le mai las nitel, o sa spal filtru zilele astea, apoi sifonez iar, samd..

Intrebarea este.. ce e de facut ? Pana la urma daca imi stric substratul (si se amesteca cu pietrisul, ce am rezolvat ?)
Trebuie alt substrat ?!
Eu cred ca o sa incerc sa caut pe net, pana la urma nu ma grabesc, ca se agata plantele de mine ca n-au mancare pentru fotosinteza. Doar ca nu stiam la ce sa fiu atent, ca ma incurcau.

Plus cumparaturi de pe net am mai facut (amazon), am cont si pe moneybookers deci pot efectua plati la ei, achit reclame la google, deci sunt de incredere.

Probabil ca o sa comand una din piese mai intai (mai ieftina) de exemplu instalatia fara butelie, si daca merge treaba, comand si pH controllerul care am vazut ca e cea mai scumpa.

O sa va tin la curent evident
Evident ca pe toate produsele scrie ca ciclarea se face instantaneu. Dar daca ai fi avut niste testere ca sa vezi ca nivelul de nitriti / nitrati nu este aproape 0, te-ai fi convins.
Am pus si eu bacterii si tot ce trebuie, si abia dupa 3 saptamani a cazut totul in zero (am luat testere intre timp, ca sa monitorizez). Plus ca nu scade brusc, la un moment dat cand masori totul e ok.

Asta ca sa te conving ca nu exista solutii care functioneaza instantaneu.

Apoi, daca ai apa verde, e posibil sa fie alge da. Solutia este sa mai adaugi niste plante (gen cabomba, o gasesti cam peste tot) care creste repede si consuma nutrientii mai repede decat algele.

De asemenea, este recomandatat sa-ti iei o priza programabila pentru lumina. Metabolismul plantelor e mult mai eficient ca al algelor, si cum dai drumu la lumina, cum fac fotosinteza.
Pe cand algele, daca la pranz le lasi 2 ore fara lumina, se dezvolta mult mai lent. Asta ca modalitate de control al algelor pe termen lung.

Eu am programul pus de la ora 7:30 pana la ora 13:30, pauza DOUA ore (cu o ora, in conditiile mele nu a fost suficient), si de la 15:30 pana la 22:30 - apoi stingerea.

Melcii mananca alge foarte putin, o sa vezi in timp ca algele le controlezi cu mangarea si cu lumina. Melcii sunt destul de lenesi si poate daca ii infometezi rau sa se dea la alge. Eu cel putin n-am vazut activitate. Ei mananca tabletele alea si ce mai dau eu la cory, si apoi o zi intreaga stau suspentati pe geam nefacand nimic.

In al doilea rand, e posibil sa fii nevoit sa cureti filtrul. Eu ca sa nu omor colonia de bacterii de acolo (complet) mai tin si un filtru bolborositor cam tot timpul. Si spal la filtru cand vad ca apa incepe sa aiba particule.

Poate la tine fiind la inceput, filtrul s-a murdarit mai repede (ai plantat plantele ulterior dupa ce i-ai dat drumul, etc).
Mie de exemplu la Eheim-ul meu (intern) i-a intrat o frunzulita la elice, si mergea foarte prost. Pana m-am prins ce se intampla, se facuse un jeg de nedescris in acvariu (cum zici si tu, pe frunze, etc), pana am decis sa investighez ce si cum. Dupa aia a trebuit sa-l spal de inca 2 ori, caci la 2 zile se imbaxea din nou cu cat jeg aduna acum la debit normal.
Am avut tot timpul si filtrul bolborositor, precum si am completat cu sera nitrivec de fiecare data, si nu s-a intamplat nimic. A mirosit putin apa o zi, si si-a revenit.

Deci ar putea fi si de la filtru mizeria, dar algele sunt de la plante prea putine, lumina prea multa (lasa doar un neon) sau lumina constanta de dimineata pana noaptea. Ia o priza programabila (eu am gasit in piata, 35RON) si n-ai treaba.
Asa, incurajati-ma railor :-P
 
Forum Index » Profile for viulian » Messages posted by viulian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com