[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Ioan
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Message
Ai cu ce sa controlezi evolutia filtrului biologic? Cel putin un test pentru nitrit ti-ar fi folsitor, dar daca masori doar nitratul, cand vei avea peste 10-15 mg/L vei putea fi sigur ca va fi pregatit sa se poata adapta relativ repede la marirea cantitatii de hrana, cand vei avea pesti in acvariu.
E bine ca te-ai informat si ca hranesti bacteriile. Controleaza din cand in cand concentratiile amoniacului si ale nitritului. Apa nu este bine s-o schimbi, daca nu ai un motiv bine intemeiat s-o faci, ca arunci bacteriile care inca nu s-au asezat in matrialul din filtru. De ce vrei sa schimbi apa?
Anubias nu-i o planta care se foloseste la inceput, pentru ca creste foarte incet.
Esti in criza acuta de timp si ai impresia ca mai ai prea mult de asteptat?
Inca nu sti mai nimic despre filtrarea biologica. Invata repede si hraneste bacteriile intre timp. Hranirea lor este primul lucru pe care trebuie sa-l cunosti. Pe urma incepi sa masori cat sunt de eficiente. Cand isi fac datoria corect vei putea pune si pestii in acvariu, dar pana atunci,... mai va. Manado e o moda daunatoare.
Trebuia sa-ti fi dat singur seama cand ai vazut ca o parte din el pluteste. As vrea sa vad cum injuri cand iti vor iesi plantele din el. Un substrat mai rau nu mi-a trecut prin maini in ultimii 35 de ani. Din pacate sunt obligat sa-i detest proasta calitate zi de zi la serviciu, de cativa ani. Acum il ai, distractie placuta! Daca cureti geamurile cu magnet, ai grija ca manado se lipeste de el si zgarii sticla!
Vad ca ai mare incredere in ventuze, astea stau lipite pana iei mana de pe ele, nu-i bine sa fixezi buturuga asa. Poate ca tine daca lipesti ventuza de geam cu silicon.
Andpop wrote:Ce culoare recomandati pentru background? Alb, negru, poate altceva?
Da! Altceva: o diorama.
Mi-ar place sa vad mai multa pasiune la tine. Deocamdata lipseste o parte din cata ar fi necesara ca sa faci ceva frumos din acvariul acela.
E de necrezut cat poate stimula citirea unei carti despre ce te pasioneaza putin la un moment dat.
Din pacate ne fura grijile zilnice timpul si uitam din nou ce am simtit in timp ce ne inchipuiam ce se poate face dintr-un acvariu.
Tu ceri sfaturi, idei,...cred ca vrei sa-l faci sa arate bine, dar te retine ceva sa cauti singur si asta ar fi cea mai eficienta sursa de informare pentru ce vrei tu, spre deosebire de ce vor altii, de ce vrem noi, ceilalti.
Oricine poate copia ce fac altii. Adevarata valoare consta si in originalitate. Cate diorame ai vazut puse la acvarii? Si totusi pot fi foarte frumoase, daca pui pasiune, chiar minunate. Sunt mult mai simplu de realizat decat fundaluri in relief, la fel de frumoase, dar care sunt imens mai greu de realizat si ocupa o mare parte din volumul acvariului.
O placa de ampora/stiropor/polistiren expandat, cu rama de 5-15 cm, in care arunci cateva crengi infrunzite, totul atarnat de geamul din spate, poate crea impresia unei adancimi mai mari si are multa naturalete, mai multa decat orice culoare sau folie de plastic.
Daca ai o oglinda in mijlocul dioramei, in spatele crengilor, pe care poti sa lipesti o combinatie de trestie cu frunze si ghinda sau altceva asemanator, adancimea acvariului va deveni mult mai mare, daca-i lasi mijlocul mai liber.
Fi acvarist, nu doar spectator.
Si scoate tehnica din apa, ca se vede oribil.

PS
Ah, da! Era sa uit ce-i mult, mult mai important: nu costa mai nimic, decat un pic de bunavointa si,... pasiune.
Buna ziua la toata lumea,
ce parere au cei care lucreaza de mult timp cu butelii dedicate, se produce mai mult CO2 cu metoda explicata aici decat exista CO2 lichid in buteliile consacrate la acelasi pret, daca 2kg in buteliile dedicate costa 18€? (ca. 80 Lei?)
Merita osteneala doar pentru cine nu are butelia cumparata?
Stie cineva cam cat timp tin 2kg CO2 dintr-o butelie dedicata, la 1b/sec?
sare de lamaie - 200g / luna / 1b / sec
bicarbonat de sodiu-200g/luna/1b/sec
5kg sare de lamaie ca. 20€ /25 butelii-25 luni -2 ani
5kg bicarbonat ca. 13,50€ / 25 butelii-25 luni -2 ani
33€ / 2 ani /1 b/s + cam multa treaba.
Katalin_s wrote:Sa o opresc noaptea?
Da, mai ales in acvariile cu plante se consuma noaptea doar oxigen, fara sa se produca, daca mai si adaugi CO2 apar probleme cu respiratia pestilor si a plantelor.
Inseamna ca daca opresti eliminarea gazului din butelie creste presiunea in aceasta doar pana la un anumit nivel, dupa care ramane constanta?
Daca-i asa, stie cineva care-i cauza datorita careia nu mai creste presiunea, sau ar fi mai precaut sa existe o punga de polietilena in jurul buteliei, care sa retina dupa "Boom"o parte din excrementele "bombei"?
Porcu wrote:Nu pot sa nu ... urez cuiva bun-revenit printre noi .
Daca te referi la cine banuiesc eu, placerea e si de partea mea. Tocmai intentionam sa definitivez o metoda de stocare a gazului in timpul noptii, pentru a-l folosi la revenirea luminii, fara sa produc o presiune care sa solicite recipientul peste limita de siguranta.
Gasesc interesanta ideea cu doua butelii, o sa ma ocup de ea mai indeaproape, sa-i caut nod in papura, .
oviwankenobi wrote:... seara opresc bomba din robinetul de la perfuzor, dimineata porneste la"prima cheie"
Salut oviwan, te-as ruga sa-mi explici cum e cu oprirea pe timp de noapte, ce se întâmpla cu presiunea din butelie?
Mersi, Ioan
O butelie de 2 litrii ajunge in orice caz, oricate plante ai avea in 120 L, ca sa nu fie nevoie s-o schimbi lunar. Ai grja dac-o cumperi sa verifici etansarea, eventual sa mai strangi racordurile ca altfel se poate intampla usor sa scape continutul printre ele si se goleste butelia in cateva zile in loc de cateva luni sau chiar ani.
Inca ceva important:
Daca improvizezi ceva sa ai grija ca gazul din tuburi se dizolva in apa dupa ce opresti instalatia. Asta face ca apa din acvariu sa inlocuiasca gazul din tuburi si sa ajunga pe unde nu trebuie, va curge "in sus", in electrovalva sau in reductorul de presiune.

Da, acela-i indicatorul.
Nu-l cunosc, sistemul tau de produs CO2, dar vad ca-i un recipient in care se produce CO2 permanent, ceea ce inseamna ca daca inchizi iesirea face recipientul "Bum!"
Trebuie sa gasesti alta rezolvare. Poti sa lasi surplusul de gaz sa iasa in atmosfera, dar vezi ca trebuie aerisita incaperea des. Cumpara-ti o butelie cu manometre si electroventil cu ceas programabil, sau comandat de curentul de la lampa acvariului.
Exista un recipent care se umple cu solutie si apa din acvariu, se prinde cu o ventuza sub apa si iti indica permanent daca ai dozat corect sau nu.
Ai masurat cat CO2 ai dozat?
Ce inseamna "...s-au topit"? ai pesti acolo? ei nu s-au "topit"?
Buna seara maryan84_bml,
daca vrei discusi care nu fac probleme dupa desinfectia totala a acvariului, va trebui sa-i fierbi.
Nu-nu,... nu acvariul, ci discusii.
Discusii nu devin, ci sunt din capul locului o problema pentru cine-i ingrijeste pentru prima data.
Sa mai vrei sa-i si ingrijesti impreuna cu alti pesti, fara sa-i cunosti bine, si actionand asa cum fac cei mai multi, inainte de a afla cum, duce in cele mai multe cazuri la dezamagiri si discusi subdesvoltati, care nu-ti aduc bucurii ci necazuri.
Din cauza faptului ca in natura traiesc si sunt adaptati la un mediu aproape steril, adusi in acvariul cu o incarcatura enorma de bacterii si in care parazitii lor gasesc un mediu ideal de desvoltare, chiar si in filtre, daca n-ai nisip si plante, nu se pot apara de ei si va trebui sa-i aperi tu. Indiferent cat de bine dezinfectezi acvariul si restul dotarilor, nu vei scapa de paraziti, pentru ca discusii ii cumperi cu paraziti cu tot.
N-are rost sa te amagesti ca tratezi pestii si-i scapi de boli, pentru ca asta nu reusesc nici discusari cu multa experienta. Sa ingrijesti discusi inseamna sa duci o lupta permanenta cu probleme care nu se mai termina. Probleme nu sunt doar bolile, ci si reproducerea, selectia, dorinta de a obtine discusi din ce in ce mai frumosi, etc.
In cel mai bun caz, poti sa-i ingrijesti, dupa ce stii cum, intr-un acvariu plantat, sa reproduci ca sa ai mereu altii care-i inlocuiesc pe cei care se inbolnavesc si mor mai devreme sau mai tarziu, in functie de cat de bine-i ingrijesti, sau cat sunt de robusti. Poti sa si cumperi altii ca sa-i inlocuiesti pe cei disparuti.
Va trebui sa sti sa alegi ce-i bun din ce-i rau, daca nu fac banii alegerea in locul tau. Varietatea, forma, dimensiunea, culoarea corpului, culoarea desenului, culoarea ochilor, caracterul, starea sanatatii, toate sunt importante. Daca le neglijezi la cumparare te vei necaji mai tarziu, cand le vei vedea si vei stii mereu ca pestii tai sunt de calitate slaba. Discusii traiesc, daca au conditii bune de viata si sunt robusti, fara defecte genetice mostenite, 4-7 ani la un discusar bun, si pana la 15 ani la unul foarte bun. Sa cumperi discusi foarte buni si sa nu stii sa-i ingrijesti ar fi o cheltuiala mare, nejustificata. Ideal ar fi sa cumperi avand un om priceput langa tine, care te poate sfatui.
Dar nu unul care stie ca se pot tine in conditii bune, in aceeasi apa, pesti care au nevoie de conditii total diferite de viata. Nu cumpara pesti de la persoane diferite, daca n-ai un acvariu de carantina si nu stii sa-i carantinezi. Renunta la ceilalti pesti, curata acvariul si ustensilele sumar, fara detergenti, fara sa le desinfectezi, si pune-ti filtrul biologic sa functioneze impecabil. Pentru asta trebuie sa stii sa faci ciclarea fara sa ai pestii in apa si sa verifici functionarea, adica sa masori amoniac, nitrit si nitrat, nu cu teste pe fasii de hartie, ci cu solutii sau cu aparate de masura electrice.
Mai trebuie sa stii ce duritate are apa si cum s-o modifici daca nu-i potrivita. Intereseaza-te ce hrana le trebuie si dac-o poti procura. Discusii sunt extrem de pretentiosi in ce priveste hrana, iar hranirea lor este o stiinta in sine. Unele feluri de hrana care le plac contamineaza pestii cu paraziti sau ii inbolnavesc, altele care nu-i inbolnavesc sau contamineaza vor fi acceptate foarte greu, lucru grav la pestii aflati in crestere, pentru ca daca nu se hranesc normal raman mici si deformati si nu mai recupereaza niciodata pierderea.
Hrana care le place si nu-i inbolnaveste totdeauna, ci doar cateodata, e scumpa sau necesita multa munca la preparare. Bolile lor sunt foarte greu de diagnosticat fara analize microscopice, parazitii sunt deseori rezistenti la medicamente. E mai usor sa previi inbolnavirile, decat sa vindeci pestii, dar pentru asta trebuie sa fi disciplinat si sa stii ce si cum faci.
Bineinteles ca trebuie sa sti mult mai mult decat am scris eu aici, exista biblioteci intregi pline cu carti care contin informatii despre discusi. Pestii astia nu-s potriviti pentru cine crede ca poate trai si fara ei.
Noapte buna,
Ioan
Fa-ti rost de o dalta si un ciocan, pe cand n-o sa mai poti suporta sutele de oua de Neritina de pe toate suprafetele din acvariu. Nici cu Den Braven n-ar fi mai bine fixate si nici nu iese vreun pui din ele, ca le trebuie apa salmastra.
Norocul tau ca nu trebuie sa demontezi telefonul ca sa faca poze mai bune, ajunge daca nu-l misti cand le face. Ia vezi bulele de aer din a doua poza ce dare trag.
Deocamdata atat, cand nu mai vrei critici imi spui.
Vrei sa pastrezi puii?
Daca da, scoate icrele si pune-le in alt vas de 3-5 litrii, cu apa din acvariu, incalzitor, piatra pentru aer si filtru bolborositor. Cumpara oua de Artemia si pune-le la eclozat la 12 ore dupa ce ies larvele din icre. Cum se face asta ar trebuii sa gasesti pe forum, daca nu gasesti mai intreaba si se rezolva cel putin pentru depunerea urmatoare.
alina_g wrote:1. Cumperi oua.
2. Iei o sticla de plastic de 2 litri pe caareia ii tai gura.
3. Pui cam 1,5 litri de apa de la robinet in ea.
4. Adaugi 3 lingurite cu varf de sare grunjoasa.
5. Pui 3/4 lingurite de oua de artemia.
6. Iei o pompa de aer cu piatra si bagi aerare.
7. In 2-3 zile ai nauplii (eclozati).

Pentru recoltare
1. Opresti aerarea.
2. La inceputul perioadei de recoltare (ziua 1-3) nauplii se aglomereaza la fundul sticlei. Se recolteaza cu ajutorul unei siringi de 20 ml (foarte simplu). Continutul siringii se trece printr-o panza fina (ca de batista). Pe panza raman nauplii, pe care apoi ii pui in apa acvariului.
3. Dupa ziua a 3-a, nauplii se ridica aproape de suprafata apei din sticla.

Daca-i prea complicata toata treaba asta, dar vrei totusi sa pastrezi puii, scoate ceilalti pesti din acvariu, inclusiv parintii. Daca gasesc puii cu ce sa se hraneasca pana pot manca fulgi sau granulat marunt sau tubi tocat, vor creste lejer si fara parinti.

Eu am nevoie de cantitati mai mari in timp mai scurt, asa ca folosesc mai mult substrat, turba granulata pentru acvarii, care a fost deja folosita si nu mai este foarte acida, si-l temperez la ca. +18°C intr-un congelator. Bacteriile din substrat produc caldura. Substratul lipseste la unul din capetele cutiei ca sa pot scoate surplusul de apa rezultat din hrana.
Daca storc apa din hrana se usuca substratul. As putea sa-l umezesc, dar sucul din hrana anunta viermii din adancul substratului cand apare hrana la suprafata, pentru ca fac uneori pauze de 1-2 zile intre hraniri, cand uit de ei sau n-am hrana pregatita, sau n-am nevoie de multi viermi.
image
image
Am inceput probele cu morcovi fierti, mixtura de inima de vita si spanac maruntit.
image
La urmatoarea incercare n-am mai pus spanac pentru ca nu-l mananca bine, dar l-am inlocuit cu carne din conserve pentru pisici.
image
Proba cu paine cu iaurt si smantana, ultima din cele trei imagini a fost facuta dupa 42 de ore.
image
Imaginea aceleiasi probe facuta dupa 76 de ore.
image
A patra incercare a urmat cu un amestec de carne din conserve cu morcovi fierti.
image
Asa intind hrana pe placa de sticla.
image
Asa pastrez si intretin cultura.
image
Cand recoltez viermii iau o parte din substrat, il trec intr-un vas inalt, borcan de 3 litrii, vaza de flori, etc. clatesc totul de 3-4 ori, cand s-a limpezit apa o rotesc, turba cade mai repede decat viermii si-i aspir cu un furtun, curati, fara bacterii sau resturi de hrana care ar murdarii apa din acvariu.
In felul acesa pastrez si substratul lipsit de paraziti si daunatori.



Il ridici si-l cobori cat vrei, fara sa-ti mai faci griji ca-l gasesti dimineata prin vreun tufis.
scificuss wrote:Hint. Cum sa le pozitionezi bine sa nu mai ai surprize.
Eu folosesc din copilarie ventuze la acvarii si am acum 58 de ani! Nu exista ventuze care nu fac surprize. E doar o chestie de timp pana scapa si-ti arunca filtrul apa din acvariu, pe covorul pretios al nevestii. Si atunci ai pus-o!Pot sa-ti garantez ca-l legi pe urma
Daca mai ai acvariu!
A propos de filtru, iti place cum se prelinge mizeria din el cand il scoti din apa? Exista filtre care au pahar de retinere a murdariei.
O rezolvare carpacita, care face de rusine orice "ventuza profi". Poti sa-ti cumperi 400 de ventuze din care tin doar 20 de buc. cate 3-6 luni, iar celelalte tin cateva ore, sau sa legi filtrele cu sarma si sa nu mai stii daca le-ai legat in urma cu 10, sau cu 15 ani.
image image image
image image image
 
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com