[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Ioan
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Message
Poftim, memeics, facä-se voia ta.
Cind am probleme si nu pot läsa puii la pärinti, le fur icrele si inlocuiesc conul cu altul. Se ceartä ei o vreme cu cei din bazinul vecin pe care-i bänuiesc de tilhärie, dar le trece, si dupä 2-3 zile fac altele.
Am o gäleatä de 10 L, mai nältutä, cu apä proaspätä ca aceea din care i-am luat de la mämica si täticu, PH 6,5-7 , 3-5° d GH, trecutä un pic prin turbä consumatä, in care-i las sä iasä din gäoace, dupä ce-am pus albastru de metil pinä se-nchide o leacä apa la culoare.E usor sä pui prea mult! Cind iei gäleata vezi un cerc albastru pe podea in jurul ei, aproape imposibil de corätat. Las o piaträ sä-i aeriseascä-ncet, le pun cäldurä 29-31°C si cind cred cä-i vremea sä
miste iau lanterna sä mä uit ce mai fac si cum o duc. Inainte de a-si lua zborul äi sorb c-un furtun de aer intr-un vas de plastic de-un litru, il atirn intr-un bazin de 60 de litrii, si pun o minipompä care inpinge tot timpul apä din äla mare-n cel cu puii. La iesirea din pompä pun un burete ca sä nu-i zäpäceascä. Apa multä o filtrez doar cu filtru rapid “AquaEl” la care-i pun furtun pentru aerisire. A! Era sä uit! In vasul cu puii am fäcut in partea de sus, lateral, o gaurä lunguiatä incare am pus un burete fin prin care iese apa ce vine de la pompä si din care nu se mai pot elibera äia mici dacä-i curentul prea puternic. Cind se trezesc si incep sä inoate si ei ca tot omul, opresc pompa si le arunc putinä pastä de gälbenus de ou fiert tare cu 20% de carne tocatä de tubi si 20% nauplii de artemia fäcuti zob. O las acolo vre-o orä, dupä care scot resturile cu un tub de sticlä lung de 20cm cäruia i-am fixat un burete cit o cireasä in capät, sä nu-i scot si pe ei. Las pompa sä meargä pinä-i apa limpede si iau totul de la capätul cu aruncatul oului intre pui. Zi si noapte. Timp de de douä zile, cind incep sä le dau si artemia cumpäratä anume, care-i mai micä, pusä la eclozare la 28°C, si care trebuie datä imediat dupä iesirea din ou ca sä nu fie prea mare.
Opresc aerul din sticla-n care eclozeazä, asez lampa la baza sticlei, astept 5min. sä se adune artemiile jos, la luminä, le absorb cu o pipetä de 10 ml, le pun intr-o eprubetä inclinatä la 30° fatä de orizontalä in fata unei lämpi si dupä ce s-au adunat la luminä le scot de acolo cu pipeta si le strecor intr-un filtru de cafea turnind apä de la pui peste ele. Rostu-ntregii proceduri e sä separ ouäle de nauplii. Ce-a rämas in eprubetä torn inapoi in sticlä si uit sä pornesc aerul cä sunä telefonul. Dupä douä ore, cind constat catastrofa, mä bucur cä am pus o rezervä de nauplii in congelator, din care le pot da pinä iese tura urmätoare. Dupä 3 zile nu le mai dau ou. Apa o las la aceleasi valori pinä la o lunä si jumätate cind sint destul de robusti sä suporte o apä mai durä, de 6-10°d GH,
la PH 6,8-7,5 si pot sä-i mut intr-un vas mai mare. Din 10 incercäri functioneazä7-8. La unii le poti face ce vrei cä nu se ating de nici un fel de hranä. Pricipala lor ocupatie este sä inoate de la un colt la celälalt si sä crape de foame in fata unui acvarist neputincios si dezolat. Altii mänincä de nebuni pinä plesnesc si trebuie sä fii atent sä nu le dai prea mult cä te trezesti dupä fiecare alimentatie cu citiva pui morti, care-s tocmai cei care dupä un an jumate ar fi cei mai mari si mai frumosi.
Poate cä ai sanse mai mari dacä-i pui noaptea sä nu vadä pärintii ce pui tu la cale. Dacä au valoare mare pentru tine trebuie sä hotärästi dacä-i mai mare riscul sä fie mincati sau sä nu accepte hrana artificialä, dar cindva o sä trebuiascä sä inveti sä-i cresti färä pärinti. Dacä vrei, i-ti spun eu cum, cä nu-i mare lucru. Linkul nu merge la mine!
Dacä-i steril aflii doar dacä-l pui cu altä femelä despre care stii sigur cä a scos pui de curind. Asa ceva se intimplä dacä rämin in urmä in crestere. La virsta lui ar trebui sä aibä intre 17 si 20 de cm, dar existä si mai mici care scot pui. Dacä ai mai multi s-ar putea sä se mai formeze altä pereche. De obicei dacä incep sä depunä o fac tot la 4-6 zile de vreo 10-15 ori dupä care se mai linistesc o lunä, douä. 200 de litri sint prea multi. 100de litri ajung, iar dacä vezi cä pleacä puii si nu mai vin la pärinti
mai scoti ceva apä si lasi noaptea o luminä slabä. Filtrele rapide produc curenti de apä care impiedicä fecundarea. Dupä depunere le poti läsa sä meargä pinä la scurt timp inainte de a iesi puii, dar dacä le uiti pornite o sä tii haleascä. Dacä ai filtru extern pune un burete mare si fin, pe teava care absoarbe. Dacä n-ai fin (de la mobilä poate fi tratat cu insecticide!!!) pune de care ai si trage un ciorap finut (de damä) peste el. N-ar fi räu sä pui unul si la iesirea din filtru. Curenti puternici in bazinele cu discusi nu folosesc la nimic. Cei slabi ajutä la omogenizarea temperaturii si aerärii. Nu te mai juca cu PH 5,5 cä nu le trebuie nici la pärinti nici la copii. Asa ceva se face doar (eventual) la
Heckel sälbatici. 100-200 µS/cm, 6-7 PH sint valori la care scot ai mei de ani de zile. Chiar acum au pui eclozati in 350-400 µS/cm la PH7.
Sä nu opresti filtrul biologic cä nu rezistä mai mult de-o orä färä aer.Se sufocä toate bacteriile din el si dacä-i dai drumul din nou in acvariu (Lasä-l sä curgä douä, trei volume la canal!) oträvesti pestii si nici nu mai are cine sä-ti curete apa. A propos de "Misterul reproducerii", : Discusul se reproduce enoOOOOOOOrm de greu, asa cä nici nu te apuca, cä dacä-i reproduci tu, eu ce mai vind? Ästa-i tot misterul! In afarä de asta, am stat
si eu in Micalaca.
Ceilalti respirä linistiti ?
El cum respirä?
Are vezica cu aer vizibil märitä?
Inoatä cu miscäri ciudate sau cu greutate?
Dacä nu inoatä cade sau se ridicä?
Tine unul din capacele branchiilor inchis?
Coboarä uneori, sau doar cind mänincä?
Are abdomenul märit?
Are ochii tulburii sau limpezi?
I-si aratä culorile obisnuite, späläcite sau chiar inchise?
Stä in preajma celorlalti sau nu?
Urmäreste-l atent si spune.mi tot ce t-i se pare neobisnuit
Fluval 4 corätä cu usurintä 200 L de apä in care se gäsesc de ex. 7-10 scalari sau 4-5 discus. Este un filtru de inaltä calitate, robust si deosebit de practic datoritä vasului in care se retin impuritätile la scoaterea din apä. Ca dezavantaje mentionez cä se rup usor gratiile si nu are posibilitatea atasärii directe a unui furtun de aer. Dacä acoperi gratiile in trei pärti cu o foaie de plastic si-o fixezi cu-n elastic, trage apa doar prin partea läsatä liberä, si prin urmare absoarbe cu mai multä putere.
Unele se demonteazä greu, ceea ce necesitä de ex. culcarea si fixarea cu mina a pompei pe marginea unei chiuvete si demontarea vasului de colectare prin apäsarea si ridicarea consecutiväsi atentä Cu toate aceste neajunsuri, in urma testärii mai multor tipuri de filtre dintre cele mai bune sint convins cä fluval 4 poate fi depäsit calitativ doar de cätre urmasul säu : Fluval 4 Plus care este dupä umila mea pärere, pentru perioade de folosire indelungate unul dintre cele mai bune din lume, bineinteles in clasa sa de prêt.
http://www.ebay.de/?&ssPageName=STRK:ME:BRED
Nu t-i se pare cam indräzneatä ideea cu bronzul in apä? Poate-ar fi mai bunä ceramica! Cel putin nu-ti oträveste pestii.
Pune, te rog, intrebarea mai amänuntitä si mai exactä. Ce anume ai dori sä aflii? Pe forumul vechi am scris cite ceva despre el. Citeste acolo si intreabä-mä pe urmä.
Salutäri cälduroase la toti fratii-ntru patimä, multumesc pentru „Forum“ dar mai ales pentru timpul sacrificat si fäcut nouä cadou.
Cu stimä, Ioan
 
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com