Message |
|
cms wrote:daca nu cer prea mult se poate sa imi ziceti si mie care e diferenta dintre mascul si femele? ma specia asta
diferenta e semnificativa...femelele au o culoare galbuie presarata cu mici pete negre..masculul dupa cum se vede este un caramiziu pe corp.
diferenta este vizibila inca de la nastere, masculii fiind mai inchisi la culoare .
|
 |
|
din ceea ce se vede pare a fi un mascul de Labeotropheus trewawasae Chilumba Red.
|
 |
|
swatantar wrote:
Vreau sa renunt la 2 dintre masculi (pentru inceput pentru ca urmeaza "curatenia" de la saulosi, dar acolo imi e mai usor sa decid) si nu stiu la care dintre ei sa renunt. Ma intreb ce se va intampla in acvariu daca voi pastra doar masculul dominant si care va fi comportamentul lui fata de celelalte specii odata ce ii elimin adversarii de zi cu zi. Ar fi
mai bine sa il pastrez pe el sau sa pe unul dintre ceilalti doi?
salut !
daca vei renunta la masculii in exces* , vei elimina doar agresivitatea intraspecie...cand il apuca nabadaile, masculul de trewawasae isi manifesta agresivitatea vis a vis de intreaga comunitate..asta se intampla la mine in acvariu unde am o pereche de L.Chilumba Red, foarte prolifica (din 12 luni , 10 femela le sta cu gura plina  ) , masculul fiind extrem de agitat ..nu prea ii sta in fata nici fryeri , nici protomelasul..
cam asa stau lucrurile cu nasosii  cred ca solutia anestezierii * lor este lipsa sexului opus
|
 |
|
minnardy wrote:Desi am raspuns si prin pm, mi-e foarte clar ca este o problema traumatica peste care s-a suprapus, sau nu, o infectie bacteriana...sanse de vindecare de la sine nu sunt. De extirpat acel fragment de branhie, nu stiu cine ar face-o, iar asa nu va supravietui mult. Grisul care se pare ca a survenit poate fi o suprapunere fara semnificatie patologica vizavi de branhie...din pacate, se pare ca pestele este condamnat 
desi nu sunt Doctor, se pare ca am nimerit o  ..iar ceea ce am spus eu in n* fraze chinuite , domnul doctor Calin a expus concis si la obiect in termeni medicali specifici.
multam fain Calin!
deci..mister rezolvat
|
 |
|
buna!
am vazut pozele cu oscarul tau ..din pacate, nu am mai vazut asa ceva desi am intalnit tot felul de malformatii de a lungul timpului.
eu as merge, cum ai spus si tu, pe varianta unei afectiuni care a aparut in urma unei loviri sau izbituri, din moment ce pestele era sanatos pana la momentul in care ai observat schimbari comportamentale ale acestuia. din nefericire, in astfel de cazuri, nu prea ai cum sa intervii
in conditiile date, este normal sa nu se simta bine, sa fie apatic si sa refuze hrana..este clar ca acea lamela a branhiei, care nu e la locul ei , nu si mai face treaba in sensul ca aportul de oxigen este diminuat drastic..si de aici, pe fondul stresului creat, starea generala a pestelui se inrautateste, imunitatea scade si creste exponential riscul imbolnavirilor determinate de diferiti agenti patogeni...este un cerc vicios..
punctele albe pe corp, de care ai amintit, pot indica prezenta unei imbolnaviri cu Ichthyophthirius multifiliis(asa numita boala a grisului) - o boala care nu pune mari probleme in sensul ca tratamentul este destul de facil>
- schimburi de apa 30% zilnic:
- ridicarea temperaturii la 30-32 grd C - ciclu de viata al protozoarului depinzand direct de valorile temperaturii - la 32 grd C , parazitul moare in 3 - 4 zile dar este necesara mentinerea unei temperaturi de 30grd C pt inca o saptamana pt a distruge toate formele acestuia;
- concomitent cu ridicarea temperaturii, o buna aerare este absolut necesara
- ca si medicatie> exista o serie de produse ale firmelor din domeniu >tetra ContraIch, JBL Punktol si JBL EKTOL http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/perpicture/index.php?Step=3&GalleryId=2&klickedPic=001_g
as vrea sa ti arat niste poze cu o grozavie pe care am descoperit -o la unul din pestii mei cu ceva timp in urma..asta ca sa te linistesc si ca sa vezi ca nu esti singura persoana care se confrunta cu probleme in domeniu ..pestele nu mai manca si era din ce in ce mai apatic si slabit
descoperirea cauzei am facut o bineinteles post mortem...iata ce mi a fost dat sa vad>
aceasta formatiune de origine tumorala, se putea vedea prin gura ..no comment..asta e..se pare ca nici pestii nu sunt scutiti de bolile care macina omenirea.
nu stiu cat de mult te va ajuta acest post ..sper sa ti fi fost de ajutor intrucatva..
bafta ! s auzim de bine!
cristi
PS.referitor la activitatea forumistica, ai sesizat bine, ca si mine, acalmia in care ne scaldam...cauzele sunt multiple si nu are rost sa dezvoltam..asa ca nu trebuie sa disperi daca nu primesti raspuns imediat
|
 |
|
minnardy wrote:Pentru ca cineva nu-mi da pace si spatiul imi permite, va prezint noul meu acvariu, deocamdata in stadiul de plan si achizitii.
Asadar: 170 x 60 x 60. Sticla de 12, cu intarituri si fund dublu 12+10.
Filtre: 3 externe: Eheim 2126, Tetratec 1200 si Jebo 828; 2 interne: Ferplast blumodular 3 si Eheim powerline 2252; pompa Hydor Koralia 3...toate existente deja.
Decor...nu pun pe spate, doar niste "stanci" pe colturi pentru mascarea filtrelor interne, a inlet si outleturilor externelor, incalzitoarelor si pompei...intre stanci, tapet negru.
Nisip...vad eu, ceva alb, pietroaie negre...le am deja.
Populatie: 15 Tropheus moori red moliro si 10 Tropheus chaitika...asta e intentia mea.
Deocamdata atasez factura cu pretul sticlei  ...lipitoru acvariului...se cunoaste dumnealui 
in acelasi stil inconfundabil cu care ne a invatat, domnul Calin ne mai pregateste o surpriza..  si ca sa ne fiarba un picut, ca preludiu, a aruncat acest topic pe "piata"  noroc ca suntem invatati sa rabdam (mai ales eu)
din analiza "datelor tehnice" afisate, am convingerea ca va fi inca un proiect african reusit al domnului Calin..si sunt sigur ca l va termina inainte ca eu sa l pot termina pe al meu
bafta Caline !
asteptam...
|
 |
|
multumesc pentru sfat , domnule Faraon  ..adevarul e ca ce mai conteaza o suta de euroi pe lange cele cateva mii  o sa merg tot pe mana Eheimului pt materialul filtrant.
canistra va asigura filtrarea biologica iar pentru filtrarea mecanica voi amenaja in spatele decorului un "sistem" de bureti si vata sintetica.
|
 |
|
pomi wrote:Cand am vazut bolduit am zis ca mai vedem niste poze ceva
Mai asteptam ...
PS. Suna si tu la matusa Tamara...
@pomi, imi pare rau ca te am dezamagit ..atata poate la momentul asta batranul cristi
PS..daca as avea numarul ei , as suna..bineinteles, cu conditia sa mai fie in viata aceasta matusa darnica
|
 |
|
iata ca nu am lasat sa treaca anu* ..pot sa ma laud si eu cu ceva legat de acest batran* proiect
am reusit sa achizitionez si o parte din echipamentele necesare filtrarii..
m am tot codit, m am tot rasucit si pana la urma am decis: EHEIM SA FIE! ..si asa s a si intamplat  am mers pe mana domnului doctor Calin...adevarul e ca nu se compara lucratura unui Eheim cu a niciunei alte firme...recunosc ca nu eram un fan al acestei firme dar....e altceva..la prima vedere , iti inspira robustete......si pret pe masura
deci, sunt, de ieri, posesorul unei canistre EHEIM 2180...comanda mea a fost pentru 2080 dar a venit asta si nu ma supar deloc deoarece m am trezit si cu un incalzitor de 500W incorporat.
ar mai fi o problema..materialul filtrant..un set pentru acest tip de canistra fiind destul de usturator ..nu stiu daca este indicat sa folosesc materiale filtrante de la alte firme..poate imi dati un sfat in acets sens..
pentru filtrarea din spatele decorului, voi folosi o pompa de recirculare Eheim Compact plus 3000 si, daca o sa ma supar, poate inca una de 2000
acestea fiind spuse nu mi ramane decat sa mi urez succesuri* la fixarea pe pozitie a decorului cu ajustarile de rigoare(gauri in-out etc)..sper sa nu fac vreo boacana avand in vedere cat de meserias sunt
PS. legat de ultima afirmatie, cea cu meseriasul, imi amintesc ca visam sa mi fac singur capacul  am dat aproape 200 RON pe placile de PVC...am asudat o dupa amiaza intreaga fara niciun rezultat mesterind la ceea ce se dorea a fi o rama a capacului.. si am ajuns la concluzia ca am dat banii degeaba pe acel PVC si ca nu sunt in stare sa fac nimic cu ale mele 2 maini stangi..am cumparat si 2 cutii ca sa fiu sigur  ..eu sunt facut doar sa dau banii si atat..e clar...
daca vreunul dintre voi doreste , si are ce sa faca cu cei cativa zeci de metri de PVC grosime 10 , respectiv 20cm, i as fi recunoscator sa vina sa l ridice..numai sa nu ma mai impiedic de el
to be continued.....
|
 |
|
salut !
m ar interesa si pe mine> Pompa de recirculare Eheim Compact Plus 3000 - 3000L/h - vechime 2 luni = 120 RON
stabilim pe pm detaliile.
|
 |
|
Porcu wrote:N-am stiut ca se corcesc genuri diferite. Sint fertile corciturile?
nu le impiedica nimic sa nu o faca  dupa cum am prezentat situatiunea mai sus, hibridizarea poate avea loc intre specii diferite, din genuri diferite..noi ii spunem unuia Labidochromis , altuia Pseudotropheus, Iodotropheus sau Melanochromis ..dar toate au un strop de sange comun la baza..sunt mbune toate...
regula * se aplica cu 'succes" in cazul Aulonocarelor care se pot hibridiza intre ele dar si cu Protomelas sau Copadichromis
e adevarat ca nu am auzit de o corcitura intre o haplochromina si o mbuna(de ex> nimbochromis livingstonii cu elongatus )..e clar alta mancare de peste..desi, la cate face omu* cu manutele lui, nu m ar mira sa apara vreun prototip din astfel de incrucisari..dar sa nu le dam idei
si ca sa raspund si la intrebarea ta> da, sunt fertile corciturile ..si dau exemplu din casa* , acele femele de "Caeruleus alb" care erau mai mult decat fertile ..erau enervant de iubarete si rezistente ...in anii de cand am africani , mi as fi dorit sa am parte de atatea depuneri reusite cu Sciaenochromis fryeri , fapt ce nu s a intamplat decat o singura data si fara sa am parte de pui...in schimb au compensat hibrizii*
|
 |
|
minnardy wrote:
PS ...si ikolele se iubesc cu strainezi ! ai grija !
Imposibil!!! Aia sunt singuri in acvariu.
hmmm..pe Zburatoru* care vine noaptea si le iubeste in ascuns, nu l ai luat in calcul  .
renuntarea la malawieni este o chestiune cu care nu sunt de acord  punct!
|
 |
|
domnule dr.Calin, tin sa va aduc la cunostinta ca situatia dvs "aparte"  este mai mult decat comuna, stiut fiind faptul ca riscul hibridizarii la africani, mbune sau non-mbune, malawieni sau tanganici, este foarte ridicat, iar metisii rezultati in urma iubirilor interzise*, au o valoare pur sentimentala , unii dintre ei, pot spune ca sunt chiar reusiti  !
primii mei pui de africani, pe care i am asteptat cu infrigurare si care ar fi trebuit sa fie de Ps.Socolofi, au iesit albastri cu usoare urme de dungi, responsabil fiind un mare mascul de Cynotilapia mbamba care iubea tot ce i iesea in cale la acel moment in virtutea rangului de mare Boss al acvariului.
pana nu de mult timp am avut in acvariu 2 exemplare , femele-mama si fiica , care aratau ca L.caeruleus dar aveau o culoare spre alb , aducand mai mult a L.chisumulae . ce pot sa spun sigur este ca mama lor a fost Caeruleus iar taticul, probabil , un Elongatus. oricum erau deosebite si..foarte prolifice si rezistente  , fiind mereu cu gusa plina datorita singurului mascul mare de Melanochromis interuptus - metisii rezultati = oribili dpdv coloristic , ceva intre elongatus si interruptus cu o culoare cacanie. In urma curateniei de toamna , am renuntat la aceste exemplare deosebite*, fiind impulsionat si de faptul ca lipsa spatiului in acvariile mele este chiar o problema care necesita rezolvare urgenta.
am gasit un clip mai vechi, in care , daca te uiti atent, vei vedea in dreptul pesterii specimenul alb de Caeruleus despre care vorbeam : http://www.youtube.com/watch?v=V54eF_dvBt8
nu conteaza genul, Iodotropheus cu Labidochromis, Socolofi cu Cynotilapia, Caeruleus cu Elongatus, daca iubirea i mare, nu exista granite !
ce sfat sa ti dau?! daca nu ai sufletul sa i elimini din peisaj pur si simplu, cauta sa i dai cuiva care nu tine la puritatea speciei - oricum , pentru un neinitiat , arata ca si Caeruleusii normali
bafta!
PS ...si ikolele se iubesc cu strainezi !  ai grija !
|
 |
|
nu stiu de ce am senzatia dar cred ca ai mai incercat undeva sa dezlegi misterul* asta..de fapt am gasit..intr un topic anterior
ce pot sa ti spun e ca nimeni nu ti va putea spune exact, cu 100 % certitudine, carei variante de Elongatus ii apartine acel exemplar..este foarte greu sa faci asta mai ales in cazul africanilor care prezinta in multe cazuri, o multitudine de varietati zonale ..cu atat mai mult cu cat provenienta acelui exemplar este, mai mult ca sigur, necunoscuta (am dreptate?!  ) , asta ca sa nu spunem dubioasa...
sa nu uitam si riscul hibridizarii  .. poti sa fii convins ca este un elongatus , acum, iar cand isi va definitiva trasaturile, sa constati ca are sange si de Ps.zebra sau mai stiu eu ce mbuna in el..
certitudinea ca un peste face parte dintr o anumita specie, ti o poate da numai siguranta , corectitudinea sursei de unde provine..
din ceea ce vad eu, si nu vreau sa te dezamagesc , mie unul nu mi prea miroase a Elongatus pe acolo..s ar putea sa ma insel..este inca un puiandru ..ma rog...eu zic sa mai ai un pic rabdare si sa lasi acea mica femela sa mai creasca. dupa aceea mai vorbim
ps. elongatusii si caeruleusii made by Lofty , in privinta lor jos palaria ..sunt sigur ce scrie pe ambalaj*  ..asta ca tot vorbiram de surse*
|
 |
|
In ceea ce priveste aceasta specie identificarea sexelor este destul de dificila deoarece prezinta cateva varietati de culoare care apar atat la masculi cat si la femele. Majoritatea sunt tentati sa creada ca exemplarele oranje sau galbene sunt femele iar cele albastre masculi dar lucrurile nu stau chiar asa.
Din zona Minos Reef vin 3 variante astfel>
- masculi albastri si femele galbene
- masculi albastri si femele rosii
- masculi rosii cu femele rosii
s ar putea ca ceea ce ai tu sa fie varianta a 3a cu masculii rosii si femelele rosii(orange spre galben mai degraba)
Mai exista o varianta de Estherae cu masculii albastri si femele patate (OB) care provine din zona Mozambicului(Meluluca)
|
 |
|
lorenzo2 wrote:malawi_crys
tu spui ca femela i a inghitit din cauza stresului..e foarte putin probabil ca o femela de africani sa si inghita puii...icrele da...s ar putea ca femela in cauza sa le fi dat drumul fara ca tu sa te prinzi ..e si asta o posibilitate
Asta exclus deoarece era la separeu singura si avea o gusa mare.
inteleg..deci nu le a dat drumul , e clar..inseamna ca a mancat icrele care s ar putea sa fi fost nefecundate
|
 |
|
lorenzo2 wrote:Nu stiu ce s-a intamplat dar au fost doar 2 pui la o femela si 8 la alta femela.P.elongatus si au depus in aceeasi zi.Sunt la a doua depunere femelele si au cam 8-10 luni.Cred ca i-a inghitit din cauza stresului
se mai intampla, mai ales la cuplurile tinere si fara experienta, ca unele icre sa nu fie bine fecundate si de aici rata de scoatere a puilor sa fie f mica..sau unele mame sa pape ponta la cateva zile de la depunere..mi s a intamplat chiar si mie cu o femela de N.livingstonii care are cam 15cm ..spre nefericirea mea, la 3-4 zile dupa depunere am vazut o ca se hranea normal..
nu trebuie sa ti faci griji..odata cu maturizarea pestilor , rata de eclozare a puilor va fi mai mare..
tu spui ca femela i a inghitit din cauza stresului..e foarte putin probabil ca o femela de africani sa si inghita puii...icrele da...s ar putea ca femela in cauza sa le fi dat drumul fara ca tu sa te prinzi ..e si asta o posibilitate
de a lungul anilor, am observat ca sunt anumite specii care scot pui 100% inca din frageda pruncie, fara mari probleme, cum ar fi Labeotropheus trewawasae, iar in cazul altora procesul e cu cantec*( f greu vezi cativa pui sau chiar si dupa 2-3 ani nu ai parte de nicio depunere- sciaenochromis fryeri, cel putin la mine )..conteaza foarte mult si asocierea pestilor in acvariu(de ex> am observat ca C.moorii nu au reusit nicio depunere din cauza unui mascul de M. chipokae care le papa icrele de fiecare data), precum si aglomeratia din acvariu si implicit spatiul disponibil
bafta
|
 |
|
de ce vrei sa bagi sanitari in acvariul cu malawieni??!!
ai senzatia ca dispui de prea mult spatiu??!! ..sau nu cumva crezi ca tipii te vor ajuta la curatirea acvariului de murdaria africanilor ?! hmmm..
sunt intrebari retorice...
iti enumar 2 mari dezavantaje ale introducerii sanitarilor de genul Synodontis in acvariul cu africani:
- cresc foarte mari si vor concura pentru spatiu cu africanii
- nu papa rahatel de ciclide..in schimb sunt primii care ajung la locul faptei datorita mustacioarelor hipersensibile cand e vorba de vreo depunere si crede ma ca fac ravagii..papa icre de africani grupa mare
recomandarea mea ar fi sa renunti la ideea de a completa peisajul cu genul asta de pesti.
daca totusi vrei neaparat , ai putea sa ti indrepti atentia catre genul Plecostomus care sa zicem ca si gaseste utilitatea pe acolo mancand algele dar acesta provine din alt habitat si in consecinta are nevoi diferite in ce priveste chimismul apei etc..
asta i parerea mea..tu esti liber sa faci cum vrei
|
 |
|
snakefishmike wrote:.... 2 ancistrusi si vre-o 6 cory ar intregi tabloul .
astia asa ca sa pape rahatelul celorlalti...ca cam asa se stie prin popor*..sanitarii ajuta la curatenie ..ei se hranesc cu kk de peste..si uite asa problema cu filtrarea e rezolvata din fasa..
k..radem noi..dar e dureros ..pe bune...
|
 |
|
nu pot sa ma abtin ..asta e ..chit ca o sa mi iau vreo mustrare trebuie s o spun> chiar nu va inteleg dragi colegi..de ce va risipiti energia in van??? pt cine?? eu zic ca nu se merita sa ti tocesti nervii si sa pierzi clipe pretioase din viata cu unul ca mister "BAH"...nu are cu ce si nu poate..asa ca nu ai ce sa ceri ..chiar ma suparati ..a strans 3 pagini de reply uri(mai multe decat ar strange un om umil si cuviincios de pe aici intr un topic de bun gust) si degeaba..scrieti oameni buni , raspundeti pe forum , manifestati va incantarea , entuziasmul atunci cand cineva posteaza ceva interesant sau deosebit, atunci cand deschide un subiect care poate fi dezvoltat..numai asa activitatea pe forum va fi productiva si ne va fi de folos noua tuturor iar specimene care nu au ce cauta pe aici se vor auto-exclude cu siguranta.
ca o sugestie- trebuia inchis topicul acesta cu mult timp in urma...
scuze off topic
ps. nu sunt adeptul deciziilor absurde de sanctionare, al pedepselor dure ..dar in cazul asta chiar trebuia...problema este ca "E" multi ca dansul ...
|
 |
|
|
|