[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dberger
Forum Index » Profile for dberger » Messages posted by dberger
Message
daniel12 wrote:Pai da, eu nu am zis ca nu stiu cum mi-am gazat pestii. Doar ca neavand testul permanent ma asteptam sa vad plantele perland daca era suficient CO2 in apa. Daca era testul vedeam clar ca ceva nu e in regula. Repet, prezenta controller-ului nu ar fi influentat cu nimic situatia deoarece nu aveam un reper clar asupra concentratiei de CO2 din apa in afara de comportamentul pestilor.

Acum am testul si pestii nu vor mai avea de suferit. Dar plantele tot nu se comporta cum ma astept eu in conditiile date.

Cred ca nivelul de fertilizare, CO2-ul si lumina sunt suficiente ca plantele sa raspunda pe masura desi nu se observa asta. Ma insel?


prezenta controllerului ar fi oprit barbotarea de CO2. In acest fel nu ti-ai fi gazat pestii. Iar, daca vrei sa vezi perlare, degeaba au CO2 daca nu au fertilizanti...
stefanp wrote:
dberger wrote:
Nimeni nu a spus aici ca kH-ul elimina CO2 sau conduce la scaderea acestuia. Repet, in functie de kH, apa ca si solutie tampon poate sa absoarba o anumita cantitate de CO2(masurabila prin pH). Degeaba ai un exces de CO2, ai lumina si nu ai fertilizare cum sa-l foloseasca plantele?



Multumesc stefanp, ma simt ca un clasic in viata... la asa citare. Exact acestea sunt datele problemei.
daniel12 wrote:Eu nu sunt blocat pe CO2, n-auzi ca dauneaza?

Te corectez inca o data. kH-ul nu elimina CO2 din apa. Pestii mei pot sa-ti confirme. De fapt nu, ca-s morti.

Sa nu ma blamati ca dau cu taraita dar eu nu stiu exact ce detalii sa dau. kH-ul l-am crescut cu bicarbonat de sodiu.


Asa-i dauneaza si, pesti tai confirma acest lucru... in lipsa, din pacate.
Nimeni nu a spus aici ca kH-ul elimina CO2 sau conduce la scaderea acestuia. Repet, in functie de kH, apa ca si solutie tampon poate sa absoarba o anumita cantitate de CO2(masurabila prin pH). Degeaba ai un exces de CO2, ai lumina si nu ai fertilizare cum sa-l foloseasca plantele?
stefanp wrote:Bun. Din cate observ eu, esti un pic blocat pe co2. Tocmai asta scriu de cateva posturi, nu DOAR CO2-ul influenteaza acea perlare si modul in care se dezvolta plantele.
Si nu controllerul te ajuta sa ajungi la acest echilibru. Controllerul te ajuta sa nu treci peste anumite valorie de ph (pe care le setezi tu: min si max). In rest, n-are nicio legatura cu lumina, fertilizantii si echilibrul dintre acestea.

Deci lumina ai, co2 ai, fertilizare (apa si substrat) ?


exact asta cred si eu ca este problema, vrea sa vada perlare doar cu surplus de CO2... si, dozeaza foarte fluctuant CO2 fara controller doar ochiometric, fertilizarea cred ca e deficitara, iar surplusul de CO2 "otrava" pentru pesti.
daniel12 wrote:Bolborosesc oxigen de 2 ore si mi-a crescut pH-ul mai mult decat intr-o zi cu CO2-ul oprit complet.

N-am zis ca CO2-ul influenteaza aparitia algelor ci a unei anumite alge care e cunoscuta ca apare exact de la CO2 fluctuant. Am inteles de ce mi-am gazat pestii. Tabelul explica faptul ca am avut o concentratie de CO2 letala in apa si am gresit orientandu-ma dupa nivelul de perlare al plantelor.

Ceva impiedica plantele sa produca aceea reactie in lant.:

CO2 => fotosinteza => O2 => pH crescut => controller => CO2


Barbotarea de CO2 scade pH (apa devine usor acida). Eu cred ca plantelor tale le lipsesc fertilizantii, cumsa perleze daca nu au cesa consume... iar,CO2-ul in exces, asa cum bine ai spus a fost factorul de gazare pentru pesti (plantele nu au fost in stare sa-l foloseasca). Asa cum a spus si stefanp exista o relatie directa intre lumina, fertilizanti si CO2.
daniel12 wrote:Intrebarea mea se tot schimba din cauza discutiei Daca kH-ul nu e buba pentru faptul ca plantele nu reactioneaza la nivelul de CO2 aplicat de mine inseamna ca altceva le impiedica sa perleze cum m-as astepta sa o faca daca fotosinteza ar fi la maxim.


Nu kH-ul este problema, problema ta e pH-ul setat pentru controller:
repet, daca am inteles bine, datele problemei tale, la kH=14 tu ai setat din controller pH=6,6 (ce vrei sa-ti creasca optim, cred ca poti sa renunti la pesti si sa-l transformi intrun olandez, pentru plante e perfect)
Poti sa pui o imagine de ansamblu a acvariului tau. Care este gradul de plantare si cati pesti ai acum. Concentratia de CO2 oricum este fluctuanta si sin conditii naturale in ritm circadian zi/noapte. In lipsa lumini plantele nu pot consuma CO2. Si, atat ele, cat si pestii contribuie la cresterea concentratiei, de aici si fluctuatiile de pH.
Chiar daca cresti concentratia de CO2 dizolvat, pestii sigur nu se vor "bucura" iar plantele nu-l vor putea folosi daca nu ai si lumina optima pentru procesul de fotosinteza.

daniel12 wrote:Acvariul in care am vazut acei pesti avea acelasi test permanent de la JBL, tot galben iar bulele mergeau prea repede ca sa poata fi numarate. Din pacate nu am putut afla ce parametri are apa deoarece respectivu acvarist nu face teste. Dar semnele arata ca pestii aia ar fi trebuit sa fie foarte apatici si sa caute oxigen atmosferic la suprafata apei dar nu era cazul. Plantele insa perlau masiv, ceea ce la mine nu se intampla. De aceea am tras concluzia ca ori pestii trebuie acomodati in timp ori chimia apei nu permite folosirea acelui CO2 dizolvat astfel incat sa nu puna pestii in pericol.

De aceea,in mod sigur,nu observi fenomenul de perlare.
georeo wrote:Acvariul are 370 l si 30 neoni 20 rasbore 6 aymonieri. Ca suspensii decat bacteriene pt ca am apa usor alba ...

Daca filtrul este in parametrii optimi de functionare, daca teste pe care le-ai facut sunt perfecte si iti indica un acvariu ciclat, eu iti recomand sa pui perlon ca ultim mediu de filtrare (asa osa scapi de suspensiile din apa).
daniel12 wrote:Asta nu e o relatie matematica.


eu cred ca aceasta: CO2 (in PPM) = 3xKH x10^(7-pH) este o relatie matematica. Iar pragul optim de dezvoltare pentru pesti si plante s-a stabilit experimental.

In functie de kH-ul pe care il ai, poti seta de la controller un anumit prag de pH, la care se cunoaste cantitatea de CO2 dizolvat prin barbotare in apa. Dupa atingerea pragului se inchide electrovalva si nu se mai barboteaza CO2.

daniel12 wrote:Controller-ul nu masoara nivelul concentratiei de CO2 din apa. Daca lasam controller-ul se intampla acelasi lucru in conditiile in care eu am marit kH-ul. Concentratia de CO2 din apa ar fi crescut destul pana sa opreasca controller-ul aditia de CO2 sau ar fi bagat foarte putin CO2 care ma aduce la problema initiala. Ori plantele ori pestii. Ma confrunt cu situatia unui pH acid. Daca era alcalin nu ajungeam aici.


KH apei tale este "cheia". Prin kH se poate determina concentratia de CO2 dizolvat avand ca reper pH-ul. La orice schimb de apa se determina kH, pentru a stabili ce pH sa setezi pe controller pentru a avea o concentratie optima de CO2 dizolvat.
georeo wrote:si mai bag apa de la un izvor ca sa ridic kh-ul.


am o banuiala, deoarece si eu am completat cu apa de izvor si m-am umplut de daphnii. Asta ar putea fi si la tine, suspensii in masa apei Se rezolva printro filtrare mai buna.

O fotografie a acvariului ar fi de ajutor. Nu spui nimic de volumul sau dimensiunea acvariului tau si nici de vietuitoarele pe care le ai.
daniel12 wrote:Relatia asta este cam imprecisa. Sa detaliez. Am marit intentionat kH-ul astfel incat sa pot doza mai mult CO2 fara sa scada pH-ul prea mult. Acum am un pH de 6.2 iar testul de CO2 e galben. Folosesc testul de la JBL.

CO2-ul e pus pe direct momentan.

Nu ma pricep la chimie destul incat sa nu fac astfel de gafe dar concluzia trasa din patania asta este ca un kH mare va tine CO2-ul in apa impiedicand plantele sa-l foloseasca in fotosinteza iar pestii mor asfixiati pentru ca nu exista destul oxigen rezultat din fotosinteza.

Poate sa confirme cineva suspiciunea mea?


ca orice relatie matematica e exacta, nu cred ca poti sa spui ca e imprecisa, in functie de kH poti sa dozezi cantitatea de CO2 dizolvat prin barbotare in apa pana la un anumit prag pH. De fapt, acesta este mecanismul de dozare a CO2 cu sonda pH si controler cu electrovalva. Evident ca nu vei face salturi bruste de pH. Si, continui sa sustin ideea ca nu te poti obisnui cu o concentratie mai mare de CO2 (acesta este toxic pentru animale, plantele sunt singurele care pot sa-l foloseasca.)
daniel12 wrote:Mentionez ca am kH 14 daca are asta o relevanta.


Aceasta valoare este foarte relevanta. Nu poti sa spui ca un anumit acvarist tine pestii la o concentratie mai mare de CO2 (mai mare fata de ce? trebuie sa ai si o valoare de referinta). Exista o relatie directa intre KH, pH si concentratia de CO2. In literatura de specialitate sunt definite praguri optime, ale concentratiei de CO2 dizolvat in apa, pentru plante si pesti. Plantele se pot dezvolta si la concentratii mai mari deoarece, de fapt, folosesc CO2 in procesul de fotosinteza - producerea hranei. Pentru animale CO2 este toxic.

In cazul tau la kH=14, pH ar trebui sa fie intre 7,2 (28ppm CO2) - 7,5 (14 ppm CO2)

Concentratia de 15-25 ppm CO2 dizolvat in apa este optima intrun acvariu obisnuit, peste 25 ppm e un prag periculos pentru pesti, iar plantele suporta (prefera) concentratii mai mari 30-35 ppm.

LE. Informatii suplimentare poti sa citesti aici si aici.
Dupa cum spune si titlul donez 5 fire de Ceratopteris thalictroides cu 4-6 frunze de 15-25 cm. Singurul cost al doritorului sunt reprezentate de cheltuierile de expediere a coletului prin posta romana (10 lei). Detalii si adresa de expediere pe PM.
ai PM poate ajungem la o intelegere.
stefanp wrote:Revin cu un pachet de plante.

25 fire Heteranthera zosterifolia, 13 fire Rotala rotundifolia. Tot pachetul 20 RON (bonus inca vreo 2-3 fire de heteranthera mai mici si un fir de myriophyllum tuberculatum).


Plantele au ajuns la mine in perfecta stare. Multumesc, am plecat la plantat...
monoceros wrote:Multumesc Dragos,
Si eu vad numai avantaje, insa m-a facut foarte curios o discutie pe forum in care un user spunea ceva de genul... "dar sa nu uitam si dezavantajele unui reactor extern..."
...tre' sa caut discutia si sa vad cine era implicat in ea... poate a gasit el ceva


s-a mai discutat si aici. Am facut si eu ceva asemanator. Inca nu am CO2 presurizat (imi lipseste reductorul si electrovalva) am bioreactoare cu drojdie iar plantele perleaza de toata frumusetea... Deci, cred ca sunt numai avantaje:
- lipsa unu reactor intern inestetic
- dizolvare foarte buna a CO2
- dezvoltarea optima a plantelor

Nu vad niciun dezavantaj. Sunt si eu curios care sunt acestea?
Am vorbit PM. Ii vreau eu. Urmeaza sa stabilim modul de trimitere prin curier.
Ma intereseaza reductorul. Se poate pune o fotografie sau un link?
o parte din plante au ajuns si la mine. Multumesc, sunt deja in acvariu...
silentboy_x wrote:Multumesc mult si scuze


ai un mesaj PM. Sper sa-ti fie de ajutor... sunt multe de spus la inceput... pare inspaimantator cate trebuie sa faci dar, incet o sa reusesti sa faci lucruri frumoase, dovada reusitele user-ilor de pe acest forum.

Sa ai succes, este o pasiune frumoasa, o sa vezi ca e si costisitoare... daca nu esti atent. Iti recomand sa citesti Ghidul incepatorului si Ciclul azotului

Ape limpezi.
 
Forum Index » Profile for dberger » Messages posted by dberger
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com